Замърсяване на природните водни източници

 

 

 

Тихият океан е по-чист без 103 тона боклук

 

23 юли 2020 г

Доброто от света

 

Най-голямото почистване в историята се случва по времето на световната пандемия от COVID19! На 23 юни неправителствената организация  Ocean Voyages Institute  почисти 103 тона боклук от Тихия океан. 

 

Мисията продължава 48 дни, през които екипът ежедневно събира рибарски мрежи и пластмасови отпадъци от дълбочините на The Great Pacific Garbage Patch (Голямото тихоокеанско петно ​​от боклук). 

 

Историческата мисия започва на 4 май от хавайското пристанище в Hilo. Екипът наема товарния кораб Kwai и потегля към "острова от боклук", разположен между Хавай и Калифорния. Потвърждавайки своята лидерска позиция в пречистването на океана при откриването на вода, Ocean Voyages поставя нов рекорд за най-голямото почистване на The Great Pacific Garbage Patch до момента, като изтеглиха 103 тона боклук от дълбоките води.

 

С тази организация на организацията, "основана през 1979 г. от групата на международните моряци, преподаватели и природозащитници с мисията да предадат морските изкуства и науки и да опазват световните океани", удвои собствения си рекорд от годините - 42 тона пластмасови отпадъци, събрани за 25 дни. Мери Кроули - основател и изпълнителен директор на Ocean Voyages Institute, споделяйте: 

 

Толкова се гордея с нашия трудолюбив екип! Надминахме целта си да заловим 100 тона токсична пластмаса и "призрачни мрежи", а в тези изискващи времена продължаваме да помагаме за възстановяването на здравето в нашия океан, което влияе върху собственото ни здраве и здравето на планетата!

 

Част от природозащитниците на борда споделят, че в процеса на работа са открили много мъртви животни, оплетени в мрежи и боклуци. Въпреки че световната пандемия от екипа на коронавирус не се отказва и работи на допълнителните обороти, за да се подобри качеството на океана и условията на живота на неговите обитатели. Всички на борда са преминали през задължителната карантина в продължение на три седмици. 

 

"Бяхме много внимателни, за да поддържаме карантината на екипажа и да тестваме всички нови членове, които се качват на борда, защото исках да се уверим, че експедицията е безопасна от здравна гледна точка!"

 

Мери Кроули

 

 

От института са уверени, че този проактивен подход ще помогне много на живота в Тихия океан. Основната заплаха пред китовете, делфините, морските костенурки и дори кораловите рифове са заптанията, от които сега има значителен риск по-малък. Въпреки това големият проблем със замърсяването остава, защото Ocean Voyage Institute предлага със своите мисии. 

 

В момента, когато светът се справя с този много труден момент, изглежда важно да имате внимание на здравето на всички нива. Насърчавам хората да се грижат много добре за себе си в момента, да следват всички процедури, да носят маска, социално дистанциране - всички тези неща са важни. В същото време трябва да обърнете внимание на природата и да гарантираме, че поддържаме планетата здравословно място за обитаване!

 

 

Повече информация за мисията ще откриете  ТУК , а за "острова" -  ТУК .

 

Всеки от нас може да подкрепи природата, като изхвърли отпадъците си на място, разделно, или създаде ме по-малко отпадъци като цялото - всеки месец може да прилича на  "Юли без пластмаса!"

 

Източник: Успелите

Автор: Нина Ружина

 

 

 

ОСНОВНИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ ВОДИ.
МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ ЧИСТОТАТА НА ВОДИТЕ

 

 

 

 

 

 

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВОДНИ ИЗТОЧНИЦИ С ТЕЖКИ МЕТАЛИ

 

 

Водата е замърсена с тежки метали ако:

  •  Има мирис на ръжда, на карбит.
  •  Няма прозрачност /особено ако съдържа олово/.
  •  Има вид на блажна.
  •  При замърсени води животните не пият.
  •  Водата опалесцира /има перлен оттенък/ - съдържание на Pb, Zn, Fe, As.

 

При наличие на гореспоменатите индикатори на водата е негодна за поливане, а ако това е започнало трябва да се спре.

 

При замърсена от флотация вода - при потапяне на ръката, около китката се получава финна сива гривна.

           

Уязвими райони у нас са: поречията на река Искър, Огоста, Янтра, Арда, Чая, Марица; река Тополница след гр. Пирдоп (Cu, As и др.); р. Тимок, при устието си в р. Дунав (тежки метали с трансграничен произход); р. Лесновска при Д. Богров (феноли, цианиди и др.).

 

 

 

МРЪСНО ЛИ Е МОРЕТО НИ

 

Черно море е едно от най-замърсените с пластмаса морета в света

 

 

 

През август 2017 г. учени от БАН и доброволци на „Грийнпийс“ проучват замърсяването на Черно море в района между Бургас и нос Калиакра. Анализите са стряскащи – в изследователския район микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

 

Всеки ден в Черно море само от българските брегове попадат 3 тона пластмасови отпадъци - основно от опаковките на храни и напитки. По замърсеност с пластмаса сега морето вече не се отстъпва на Средиземно и друго море.

 

Лошата новина е, че с рибата и морските дарове в храната ни попадат и частиците пластмаса - товаст пластмасата вече е част от хранителната верига на хората.

 

 

 

  

„ВСЯКА КАПКА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ” - Как можем да опазим питейната вода? 
   
''Живо Черно море'' - интересни факти за обитателите му и как можем да ги защитим заедно
   
„ОПАЗВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕЧНИТЕ КОРИДОРИ”
   
"СПАСИ РЕКИТЕ!"