Замърсяване на природните водни източници

 

 

 

 

Тихият океан е по-чист без 103 тона боклук

 

23 юли 2020

Доброто от света

 

Най-голямото почистване в историята досега се случва по времето на световната пандемия от COVID-19! На 23 юни неправителствената организация Ocean Voyages Institute почисти 103 тона боклук от Тихия океан. 

 

Мисията продължи 48 дни, през които екипът ежедневно събира рибарски мрежи и пластмасови отпадъци от дълбините на The Great Pacific Garbage Patch (Голямото тихоокеанско петно от боклук). 

 

Историческата мисия започва на 4 май от хавайското пристанище в Hilo. Екипът наема товарния кораб Kwai и потеглят към "острова от боклук", разположен между Хавай и Калифорния. Утвърждавайки своята лидерска позиция в пречистването на океана в открити води, Ocean Voyages поставят нов рекорд за най-голямото почистване на The Great Pacific Garbage Patch до момента, като изтеглиха 103 тона боклук от дълбоките води.

 

С тази мащабна акция организацията,"основана през 1979 г. от група международни моряци, преподаватели и природозащитници с мисия да преподава морски изкуства и науки и да опазва световните океани", удвои собствения си рекорд от миналата година - 42 тона пластмасови отпадъци, събрани за 25 дни. Mary Crowley - основател и изпълнителен директор на Ocean Voyages Institute, споделя: 

 

Толкова се гордея с нашия трудолюбив екип! Надминахме целта си да заловим 100 тона токсична пластмаса и "призрачни мрежи", а в тези предизвикателни времена ние продължаваме да помагаме за възстановяване на здравето на нашия океан, което влияе върху собственото ни здраве и здравето на планетата!

 

Част от природозащитниците на борда споделят, че в процеса на работа са откривали много мъртви животни, оплетени в мрежи и боклуци. Въпреки световната пандемия от коронавирус екипажът не се отказва и работи на пълни обороти, за да подобри качеството на океана и условията на живот на неговите обитатели. Всички на борда са преминали през задължителна карантина в продължение на три седмици. 

 

"Бяхме много внимателни да поддържаме карантината на екипажа и да тестваме всички нови членове, които се качват на борда, защото искахме да се уверим, че експедицията е безопасна от здравна гледна точка!"

 

Mary Crowley

 

 

От института са уверени, че този проактивен подход ще помогне изключително много на живота в Тихия океан. Основната заплаха пред китовете, делфините, морските костенурки и дори кораловите рифове са заплитанията, от които сега има значително по-малък риск. Въпреки това големият проблем със замърсяването остава, затова Ocean Voyage Institute продъжава със своите мисии. 

 

В момента, когато светът се справя с този много труден момент, изглежда толкова важно да се обърне внимание на здравето на всички нива. Насърчавам хората да се грижат много добре за себе си в момента, да следват всички процедури, да носят маска, социално дистанциране - всички тези неща са важни. В същото време трябва да обръщаме внимание на природата и да гарантираме, че поддържаме планетата здравословно място за обитаване!

 

 

Повече информация за мисията ще откриете ТУК, а за "острова" - ТУК.

 

Всеки от нас може да подкрепи природата, като хвърляме отпадъците си на място, разделно, или пък създаваме по-малко отпадъци като цяло - всеки месец може да прилича на "Юли без пластмаса!"

 

Източник: Успелите

Автор: Нина Ружина

 

 

 

 

ОСНОВНИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ ВОДИ.
МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ ЧИСТОТАТА НА ВОДИТЕ

 

 

 

 

 

 

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВОДНИ ИЗТОЧНИЦИ С ТЕЖКИ МЕТАЛИ

 

 

Водата е замърсена с тежки метали ако:

  •  Има мирис на ръжда, на карбит.
  •  Няма прозрачност /особено ако съдържа олово/.
  •  Има вид на блажна.
  •  При замърсени води животните не пият.
  •  Водата опалесцира /има перлен оттенък/ - съдържание на Pb, Zn, Fe, As.

 

При наличие на гореспоменатите индикатори водата е негодна за поливане, а ако то е започнало трябва незабавно да се спре.

 

При замърсена от флотация вода - при потапяне на ръката, около китката се получава финна сива гривна.

           

Уязвими райони у нас са: поречията на река Искър, Огоста, Янтра, Арда, Чая, Марица;  река Тополница след гр. Пирдоп (Cu, As и др.);  р. Тимок, при устието си в р. Дунав (тежки метали с трансграничен произход);  р. Лесновска при Д. Богров (феноли, цианиди и др.).

 

 

 

МРЪСНО ЛИ Е МОРЕТО НИ

 

Черно море е едно от най-замърсените с пластмаса морета в света

 

 

 

През август 2017 г.  учени от БАН и доброволци на „Грийнпийс“  проучват замърсяването на Черно море  в района между Бургас и нос Калиакра.  Анализите са стряскащи – в изследвания район микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

 

Всеки ден в Черно море само от българските брегове попадат 3 тона пластмасови отпадъци - основно от опаковките на храни и напитки. По замърсеност с пластмаса нашето море вече не отстъпва на Средиземно и други морета.

 

Лошата новина е, че с рибата и морските дарове в храната ни попадат и частици пластмаса - тоест пластмасата вече е част от хранителната верига на хората.

 

 

 

  

„ВСЯКА КАПКА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ” - Как можем да опазим питейната вода?
   
„ОПАЗВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕЧНИТЕ КОРИДОРИ”
   
"СПАСИ РЕКИТЕ!"