Природни паркове по света

 

 

  Парковете по света
     
  Национални паркове по света

 

 

 

ОСТРОВИТЕ ГАЛАПАГОС, ЕКВАДОР

 

 

Вероятно знаете, че точно тук Чарлз Дарвин прави много от наблюденията си, които водят до теорията му за естествения подбор. Островите Галапагос са най-посещаваното място от списъка на световното културно и природно богатство на ЮНЕСКО. Най-известният им обитател е гигантската костенурка, чието име носят островите.

 

 

 

САГАРМАТХА, НЕПАЛ

 

 

Този парк е разположен по склоновете на най-високата планина в света и предлага уникално преживяване за посетителите. В него се намира южната половина на Еверест. Върхът е дом на шерпите.

 

 

  

ЙЕЛОУСТОУН, САЩ

 

 

Този впечатляващо красив национален парк предлага всичко: от хълмове и гори до живописни езера и горещи гейзери. Обитават го хиляди видове животни, включително мечки, които често се приближават до автомобилите, за да „поздравят“ туристите.

 

 

 

  

 КРЮГЕР, ЮАР

 

 

Сафари в Африка е мечта за много хора: лъвове, тигри, слонове и жирафи, които можете да видите в естествената им среда. Точно това ви очаква в Крюгер. Можете дори да общувате с местните племена, които все още живеят тук.

 

 

МАЧУ ПИКЧУ, ПЕРУ


 

 

Над 500 хиляди туристи посещават ежегодно Мачу Пикчу, което вече застрашава местната флора и фауна и околната среда. Завладяващата мистериозна история на инките, внезапно и необяснимо изчезнали, както и останалите от тях археологически обекти са главната атракция, но им съперничи и невероятният пейзаж.

 

 

  

 ФИОРДЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ

 

 

Фиордланд е най-големият от 14-те национални парка в Нова Зеландия и е дом на елени, тюлени, делфини и птиците киви. Паркът е идеален за туризъм и разходки, а зашеметяващите ледници и дълбоките фиорди му придават неземно очарование.

 

 

  

КАКАДУ, АВСТРАЛИЯ

 

 

Националният парк Какаду е разположен на територия, голяма колкото цяла Словения. В него все още живеят аборигени, както и 60 различни видове бозайници, 280 вида птици и 10 000 вида насекоми.

 

 

ШВЕЙЦАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ПАРК

 

 

Той е единственият по рода си в Швейцария, част е от биосферния резерват на ЮНЕСКО и е един от първите национални паркове в Европа. В него има строги правила и гостите нямат право да се отклоняват от пътя, когато го посещават. Строго забранени са къмпингуването, паленето на огън, спането извън определените за това места, както и разхождането на кучета в парка, дори ако са на каишка.

 

 

  

ГУИЛИН И РЕКАТА ЛИ, КИТАЙ

 

 

Този екзотичен и красив национален парк впечатлява всеки, който стъпи в него. Посетителите могат да направят круиз по река Ли, наслаждавайки се на различни забележителности и зашеметяващи пейзажи по пътя. Много поети са създали творби, вдъхновени от красотата на трите хълма в парка, известни като Слонския хобот, Главата на дракона и Петте пръста.

 

 

  

ЙОСЕМИТИ, САЩ

 

 

В сърцето на Калифорния са скрити пет зрелищни водопада, които са се превърнали в топ туристическа дестинация. Сред долините и езерата на парка има голямо разнообразие от растителни и животински видове, а едно от най-красивите места е Халф Дом, най-популярното за любителите на катеренето.