Природни паркове по света

 

 

  Парковете по света
     
  Национални паркове по света

 

 

 

ОСТРОВИТЕ ГАЛАПАГОС, ЕКВАДОР

 

 

Вероятно знаете, че точно тук Чарлз Дарвин прави много от наблюденията си, които водят до теорията му за естествения подбор. Островите Галапагос са най-посещаваното място от списъка на световното културно и природно богатство на ЮНЕСКО. Най-известният им обитател е гигантската костенурка, чието име носят островите.

 

 

 

САГАРМАТХА, НЕПАЛ

 

 

Този парк е разположен по склоновете на най-високата планина в света и предлага уникално преживяване за посетителите. В него се намира южната половина на Еверест. Върхът е дом на шерпите.

 

 

  

ЙЕЛОУСТОУН, САЩ

 

 

Този впечатляващо красив национален парк предлага всичко: от хълмове и гори до живописни езера и горещи гейзери. Обитават го хиляди видове животни, включително мечки, които често се приближават до автомобилите, за да „поздравят“ туристите.

 

 

 

  

 КРЮГЕР, ЮАР

 

 

Сафари в Африка е мечта за много хора: лъвове, тигри, слонове и жирафи, които можете да видите в естествената им среда. Точно това ви очаква в Крюгер. Можете дори да общувате с местните племена, които все още живеят тук.

 

 

МАЧУ ПИКЧУ, ПЕРУ


 

 

Над 500 хиляди туристи посещават ежегодно Мачу Пикчу, което вече застрашава местната флора и фауна и околната среда. Завладяващата мистериозна история на инките, внезапно и необяснимо изчезнали, както и останалите от тях археологически обекти са главната атракция, но им съперничи и невероятният пейзаж.

 

 

  

 ФИОРДЛАНД, НОВА ЗЕЛАНДИЯ

 

 

Фиордланд е най-големият от 14-те национални парка в Нова Зеландия и е дом на елени, тюлени, делфини и птиците киви. Паркът е идеален за туризъм и разходки, а зашеметяващите ледници и дълбоките фиорди му придават неземно очарование.

 

 

  

КАКАДУ, АВСТРАЛИЯ

 

 

Националният парк Какаду е разположен на територия, голяма колкото цяла Словения. В него все още живеят аборигени, както и 60 различни видове бозайници, 280 вида птици и 10 000 вида насекоми.

 

 

ШВЕЙЦАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ПАРК

 

 

Той е единственият по рода си в Швейцария, част е от биосферния резерват на ЮНЕСКО и е един от първите национални паркове в Европа. В него има строги правила и гостите нямат право да се отклоняват от пътя, когато го посещават. Строго забранени са къмпингуването, паленето на огън, спането извън определените за това места, както и разхождането на кучета в парка, дори ако са на каишка.

 

 

  

ГУИЛИН И РЕКАТА ЛИ, КИТАЙ

 

 

Този екзотичен и красив национален парк впечатлява всеки, който стъпи в него. Посетителите могат да направят круиз по река Ли, наслаждавайки се на различни забележителности и зашеметяващи пейзажи по пътя. Много поети са създали творби, вдъхновени от красотата на трите хълма в парка, известни като Слонския хобот, Главата на дракона и Петте пръста.

 

 

  

ЙОСЕМИТИ, САЩ

 

 

В сърцето на Калифорния са скрити пет зрелищни водопада, които са се превърнали в топ туристическа дестинация. Сред долините и езерата на парка има голямо разнообразие от растителни и животински видове, а едно от най-красивите места е Халф Дом, най-популярното за любителите на катеренето.

 

 

Градината на отровата

 

В земите на замъка Алнуик в северна Англия се намира градината Алнуик. Не е стара колкото замъка, който съществува от около 900 години, но е също толкова внушителна. В нея се намира една от най-големите дървени къщи в света, красиви фонтани и не на последно място странната необикновена градина на отровата.

 

  

В момента, в който престъпите портата ще бъдете уведомени, че всяко едно растение в градината може да ви убие. Не е позволено да се пипат или помирисват по каквато и да е причина. Също така не е препоръчително да стоите в близост до тях. Насети точно като цветя в градина са многобройни разнородни растения, от които могат да се извлекат силни смъртоносни отрови или плодове. С вас ще влезе и човек, играещ ролята на водач, който ще ви обясни за растенията и естествено ще ви наблюдава през цялото време. Ако се случи злополука, неговата задача е да реагира колкото се може по-бързо и да помогне.

 

Веднъж възрастен градинар влязъл да посети градината при растението рута гравеоленс забелязал бурен. Без предпазни мерки посегнал да го изтръгне, при което в следващият час започнали да се появяват мехури по кожата и се озовал в болницата с трета степен изгаряне. Това растение е доста разпространено и реално може да се купи, но то е изключително фото-токсично. Това означава, че ако неговият сок се озове на ръката ви при слънчеви лъчи кожата ви ще почне да създава мехури. Токсините на това растение остават в системата на човек до 7 години. За избягване на такива злополуки препоръчваме наистина да спазвате правилата, които са зададени.

 

  Това място е плашещо, но и чудесно, тъй като може да образова хората или аматьорите градинари за опасностите, на които могат да се натъкнат. Много от растенията там са широко разпространени и много от тях могат да се купят от магазини. Използвани в градинарството или като улично озеленяване, много от хората, които ги използват си нямат никаква идея за опасността, на която излагат себе си и околните.

 

Автор: Мартина С. Попова

Източник: Зелен свят