Екомедицина, здраве и околна среда

Биофермерът на 2019 година Веселина Ралчева 

и продуктите и за акне, пърхот и екзема

 

 

към статията кликни тук

 

 

Екология на тялото

 

През последните години започна да говори освен за екологията на заобикалящата ни среда, но и за екологията на тялото – възстановяването на здравето и изграждането на здравето. Поставя се акцент върху това какво внасяме в тялото си и културата на храненето. Всичко това е залегнало в книгата на Дона Гейтс и Линда Шатц „Диета за екологията на тялото: възстановяване на здравето и изграждането на имунитета”.

 

Снимка: ЗдраветО

 

Естествени вместо изкуствени протеини

 

 

За протеините се знае, че защитава образуването на нови клетки в тялото. И съответно те са тези, които осигуряват нормален растеж на мускулната тъкан. Функциите му обаче не свършват дотук. Протеинът също помага и за възстановяване на тялото след сериозно физическо натоварване. Известно е, че новата мускулна тъкан може да се образува само в случаи, когато активността на всички клетки в тялото е нормална.

 

 

Допълнителен протеин в менюто и гаранцията, че енергийните нужди на организма ще бъдат задоволени с минимални разходи за протеин, предназначени за регенерация и растеж на клетките. Но това напълно не означава, че трябва да купите тонове протеинови смеси или коктейли. Тялото може лесно да абсорбира протеини от естествени източници. Нашите ежедневни храни, като месо, риба, птици, мляко, яйца, сирене, бобови растения и зърна, съдържат големи количества протеин. Разбира се, почти никой не може да яде толкова храна на ден, колкото е необходимо, за да получи точното количество протеин в тялото. И всички пак, тези продукти са в здравословното и правилно хранене.

 

 

Естественият протеин е разделен на 2 вида. Първият е животински протеин. Той включва протеини, намиращи се в месо, риба, птици, яйца, млечни продукти и натурално сирене. Вторият тип е протеин от растителен произход. Съдържа се в храни като боб, фасул, семена, ядки, пълнозърнести храни, бирена мая, гъби и патладжани.

 

Най-голямото количество естествен протеин се намира в млякото и яйцата. Тези всички продукти са основни източници на протеин. Но дали са полезни?!? Противниците на млякото вярват, че голям процент от съдържанието на мазнини може да доведе до натрупване на излишните мазнини в организма. Притеснението идва от съдържанието на лактоза (4,8%), при обработката на който се изисква специален ензим, за който се твърди, че липсва при възрастните хора. Друг недостатък е съдържанието на казеин в млякото.

Млякото не съдържа само протеини, но и полезни минерали, калций и витамини. А благоприятно за суроватъчния протеин, съдържащ се в млякото, е много по-осезаемо от недоказаната опасност от неговата употреба.

Яйцата също откриха своите опоненти. Въпреки че биологичната стойност на белтъка е 93,7% (за, 84,5% в пълномаслено, 76% в риба), много хора смятат, че яденето на яйцата се сравнява за повишаване на холестерола в кръвта. Поддръжниците на тази теория грешат. Отдавна е доказано, че тялото получава тялото абсорбира само 2% от холестерола от храната, а яйцата съдържат и лецитин, който регулира неговото ниво.

Преди няколко години се появява продукт, наречен  тофу . Това е деликатен боб, който съдържа висок процент растителни протеини, корелирани по стойност и състав с месен протеин. В това време тофу е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол. Добре е с други продукти, без да губите полезните си свойства. И най-важното – тофу е подходящо за хората, които страдат от хранителна алергия към млякото и яйцата.

Разбира се, всеки човек избира как да живее и какво да яде. Но трябва да признаете, че е много по-приятно да ядете познатата вкусна храна, отколкото да пиете протеинова смес със загадъчно съдържание на няколко пъти на ден!

Източник: Зелена страница

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани

 

 

Източник:   Бейкър, Сара "Наръчник за дома: умения и съвети", София, 2017

 

 

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ – ТВОЯТ ИЗБОР

 

Стресът в ежедневието ни е огромен, а храните, които приемаме, не са чак толкова естествени и истински. Малко съвети и помощ за поздравословен начин на живот с няколко прости правила:

 

Консумирайте храната по възможност веднага след приготвянето й.

 

Здравословно е, когато приготвите храните в стъклени и тефлонови съдове.

 

Ленено семе, зехтин, кокосово масло, масло от черен дроб на треска спомагат за здравословен начин на живота.

 

Приемайте пресни зеленчуци, плодове и сокове от треви. Правете сок в сокоизтисквачката, когато го правите веднага след приготвянето му.

 

Приемайте големината на количеството магнезий и минерали.

 

Не лягайте при включване на електрическите щепсели покрай леглото.

 

За да имате здраве сън, спете на матраци от естествени фибри.

 

Разхождайте се сред природата. Няма по-добър приятел за здравето и правилния начин на живот от движението.

 

Излагайте кожата на умерена слънчева светлина.

 

СПИСЪК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ С ГМ – СЪСТАВКИ

Хиляди продукти, които се предлагат в магазините по целия свят, включват компоненти, получаване от ГМ-растения. И в България се сблъскваме с проблема, проблемът с липсата на маркировка за наличието им в храните. Гринпийс е съставил списъка в базата на анкета сред представители на хранителните компании в САЩ. Посочените храни не се срещат само в американските магазини, но и в целия свят. Изброените компании са потвърдили, че продуктите могат да съдържат и вероятно съдържат ГМ-компоненти, или не се отричат, че се използват.

Когато купувате храни от магазините, обърнете внимание на следните компоненти: царевично масло, царевичен сироп, царевично нишесте, соев белтък, соево масло, лецитин, соев сос, памучно масло и канола масло. Те са геннообработени добавки и са опасни за вашето здраве!

 

Източник: Издателство Распер

 

 

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

 

КАКВО МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ ТИ?

 

Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правите малки и ползотворни крачки към целта – да повърнете малко повече, да добавете плод към зърнената си закуска или още една чаша вода към дневната си доза. Тъй като не започват поне с дребните стъпки, които да подобрят нашия микросвят и качеството на живота на тези, които обичаме и разбираме се на нас самите. Дори умереното движение ще има положителен ефект върху вашето здраве. Защо не опитате няколко дребни и лесни допълнителни двигателни дейности:

 • Поне всеки ден включвайте телевизора и правете нещо различно от семейството си. Направете си пикник, разходка в близкия парк, война със снежни топки или пръскане с воден пистолет пред блока.
   
 • Намирайте си допълнителни причини за разходка. Изведете кучето за още 15 минути, направете обиколка на блока, отидете за нещо дребно до магазина.
   
 • Свършете малко къщна работа.
   
 • Ходете докато говорите по телефона.
   
 • Направете списък с дневните си физически занимания и ако вие се сторят недостатъчни, измислете как да се движите повече - ставайте на всеки час и се протягайте, качвайте се по стълбите и т.н.

 

 

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ             

     

Зеленчуците ...

Добре е зеленчуците, за да се приготви във възможно най-прясно състояние - до 2 дни след закупуването. Дългото съхраняване унищожава голяма част от витамините.

Зеленият фасул и морковите да се чистят кратко време преди готвенето, защото кислородът от въздуха разрушава някои витамини.
 

Миенето на зеленчуците да стане бързо, с много вода, но не се оставя да киснат, защото водоразтворите витамини ще се изхвърлят с водата.
 

Колкото по-кратко се приготвя зеленчуците, толкова повече минерални вещества и витамини ще се запазят, така никога не ги преварявайте.
 

Зеленчуци, съдържащи провитамин А (каротин), като морковите, спанака, магданоза, трябва да се подготви винаги с мазнина, макар и малко, защото са масноразтворими и по този начин се усвояват по-добре от организма.
 

През зимата са особено ценни замразени зеленчуци и плодове, защото при модерните методи за замразяване се запазват ценните хранителни вещества.
 

При чистенето на салати и зелени винаги отстранявайте външната листа, защото в тях се натрупват най-много тежки метали от въздуха и почвата.

 

Използвайте белтъците вместо жълтите на яйцето. Ответете с нискомаслени продукти, махнете солта. Вместо да пържите, отговаряйте на пара или задушавайте в керамичен уок, печете с малко течност, например вино или лимонов сок, използвайте грил или скара с решетка, с цел мазнините, за да изтичате от храната и досегът с метала да е минимален. Използвайте свежи подправки и олио, което е с ниско съдържание на наситени мастни киселини като рапично, шафрано, сусамово, соево и слънчогледово.

 

Фактът, че дори ежедневното ни меню може да помогне на борбата с климатичните промени, е известен на малко хора. Купувайки продукти, които са произведени в нашата страна вместо технически анализи, които са пропътували хиляди километри, за да стигнем до нас, ще имам значително замърсяването, което се причинява от транспорта на дългите разстояния, а в същото време ще се насърчим развитието на местната икономика.

 

 

ЗДРАВОСЛОВЕН

 

ЖИВЕЙТЕ БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА

 

За замърсени съдове можете да използвате готварска сол.

 

Прозорците си може да измиете с вода и ракия или оцените като първо ги избършете само с вода и след с вода с малко ракия.

 

За чисти повърхности можете да използвате оцет, сода и лимонов сок.

 

Теракотата и дървеният под също може да измиете с вода и оцет, тъй като като дезинфекция (без мрамор обаче, защото промени цвета!)

 

С лимонена киселина много лесно можете да почистите мивки, санитария, батерии в кухнята и банята.

 

Содата за хляб върши работа като прах за търкане на тави и пр. Содата е добър вариант и срещу миризми - има естественото свойство да ги поглъща. Поради това е и добър антиперспирант.

 

За чистене, микрофибър кърпите вършат страхотна работа - чисти и мебели, и кинескопи, и прозорци (само с такава влажна кърпа, без никакви препарати).

 

За отпушване на канали - сода и оцет.

 

Бурканче със сода в хладилника отнема миризми.

 

За полиране на дърво можете да използвате зехтин с капка етерично масло.

 

Неприятни миризми от кутии, буркани и всякакви съдове се премахват с равни части вода и оцет. Със същия разтвор може да напряска още котлон, за да премахнете миризмата в кухнята.

 

С гъба, напоена с оцет, се отстраняват и белите варовикови петна по кранове в банята.

 

Стъклени чаши, фруктиери и др. ще добият блясък, ако след измиването им се изплакнат с подсолена вода, а след това с чиста вода.

 

Отлично средство за измиване на стъклени и керамични предмети е водата, в която сте варили небелени картофи.

 

Дъното на загорели съдове (тенджери, тигани и др.) може да се почисти, ако се посипе с дебел пласт сол и се остави за около 3-4 часа. След това се изтъргва лесно.

 

Петно от червено вино се премахва, ако го залеем веднага с газирана вода, ракия или неварено мляко.

 

Цветът на килима ще стане по-ярък, ако вечерта го посипете с чиста готварска сол, а на другия ден го натриете с леко влажна кърпа и почистите с прахосмукачка.

 

За мухъл можете да използвате оцет и сол и да почистите с парцал.

 

 

Използвайте хартия за печене, за да спестите миене с препарати.

 

 

ЕКО Дом