Екомедицина, здраве и околна среда

 

Екология на тялото

 

През последните години, започна да се говори освен за екология на заобикалящата ни среда, но и за екология на тялото – възстановяване на здравето и изграждане на имунитет. Поставя се акцент на това какво внасяме в телата си и култура на храненето. Всичко това е залегнало в книгата на Дона Гейтс и Линда Шатц „Диетатa за екологията на тялото: възстановяване на здравето и изграждане на имунитет”.

 

Снимка: ЗдраветО

 

 

 

Естествени вместо изкуствени протеини

 

 

За протеините се знае, че насърчават образуването на нови клетки в тялото. И съответно те са тези, които осигуряват нормалният растеж на мускулната тъкан. Функциите му обаче не свършват дотук. Протеинът помага също и за възстановяване на тялото след сериозно физическо натоварване. Известно е, че новата мускулна тъкан може да се образува само в случаите, когато активността на всички клетки в човешкото тяло е нормална.

 

 

Допълнителен протеин в менюто е гаранция, че енергийните нужди на организма ще бъдат задоволени с минимални разходи за протеини, предназначени за регенерация и растеж на клетките. Но това съвсем не означава, че трябва да купуваме тонове протеинови смеси или коктейли. Тялото може лесно да абсорбира протеини от естествени източници. Нашите ежедневни храни, като месо, риба, птици, мляко, яйца, сирене, бобови растения и зърна, съдържат големи количества протеин. Разбира се, почти никой не може да яде толкова храна на ден, колкото е необходимо, за да получи точното количество протеин в тялото. И все пак, тези продукти са в основата на здравословното и правилно хранене.

 

 

Естественият протеин е разделен на 2 вида. Първият е животинския протеин. Той включва протеини, намиращи се в месо, риба, птици, яйца, млечни продукти и натурално сирене. Вторият тип е протеин от растителен произход. Съдържа се в храни като боб, фасул, семена, ядки, пълнозърнести храни, бирена мая, гъби и патладжани.

 

Най-голямо количество естествен протеин се намира в млякото и яйцата. Тези продукти все още са основните източници на протеин. Но дали са полезни?!?  Противниците на млякото вярват, че голям процент от съдържанието на мазнини може да доведе до натрупване на излишни мазнини в организма. Притеснението идва от съдържанието на лактоза (4,8%), при обработката на който се изисква специален ензим, за който се твърди, че липсва при възрастните индивиди. Друг недостатък е съдържанието на казеин в млякото.

Млякото съдържа не само протеини, но и полезни минерали, калций и различни витамини. А предимството на суроватъчния протеин, съдържащ се в млякото, е много по-осезаемо от недоказаната опасност от неговото използване.

Яйцата също откриха своите опоненти. Въпреки че биологичната стойност на белтъка е 93,7% (за сравнение, 84,5% в пълномаслено, 76% в риба), много хора смятат, че яденето на яйца допринася за повишаване на холестерола в кръвта. Поддръжниците на тази теория грешат. Отдавна е доказано, че човешкото тяло абсорбира само 2% от холестерола от получената храна, а яйцата съдържат и лецитин, който регулира неговото ниво.

Преди няколко години се появява продукт, наречен тофу. Това е деликатен боб, който съдържа висок процент растителни протеини, корелирани по стойност и състав с месен протеин. В същото време тофу е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол. Добре е с други продукти, без да губи полезните си свойства. И най-важното – тофу е подходящ за хора, които страдат от хранителни алергии към мляко и яйца.

Разбира се, всеки човек избира как да живее и какво да яде. Но трябва да признаете, че е много по-приятно да ядете позната вкусна храна, отколкото да пиете протеинова смес със загадъчно съдържание няколко пъти на ден!

Източник: Зелена страница

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани

 

 

 

Източник:  Бейкър, Сара  "Наръчник за дома: умения и съвети", София, 2017

 

 

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ – ТВОЯТ ИЗБОР

 

Стресът в ежедневието ни е огромен, а храните, които приемаме, не са чак толкова натурални и истински. Малко съвети и помощ за по-здравословен начин на живот с няколко прости правила:

 

Консумирайте храната по възможност веднага след приготвянето й.

 

Здравословно е, когато приготвяте храните в стъклени и тефлонови съдове.

 

Ленено семе, зехтин, кокосово масло, масло от черен дроб на треска спомагат за здравословен начин на живот.

 

Приемайте пресни зеленчуци, плодове и сокове от треви. Когато правите сок в сокоизтисквачката, го консумирате веднага след приготвянето му.

 

Приемайте големи количества магнезий и минерали.

 

Не лягайте при включени електрическите щепсели покрай леглото.

 

За да имате здрав сън, спете на матраци от естествени фибри.

 

Разхождайте се сред природата. Няма по-добър приятел за човешкото здраве и правилния начин на живот от движението.

 

Излагайте кожата на умерена слънчева светлина.

 

 

СПИСЪК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ С ГМ – СЪСТАВКИ

Хиляди продукти, които се предлагат в магазините по цял свят, включват компоненти, получени от ГМ-растения. И в България се сблъскваме с проблема, свързан с липсата на маркировка за наличието им в храните. Гринпийс е съставила списъка на базата на анкета сред представители на хранителни компании в САЩ. Посочените храни не се срещат само в американските магазини, но и в целия свят. Изброените компании са потвърдили, че тяхната продукция може да съдържа и вероятно съдържа ГМ-компоненти, или не отричат, че такива са използвани.

Когато купувате храни от магазините, обръщайте внимание на следните компоненти: царевично масло, царевичен сироп, царевично нишесте, соев белтък, соево масло, лецитин, соев сос, памучно масло и канола масло. Те са геннообработени добавки и са опасни за вашето здраве!

 

Източник: Издателство Распер

 

 

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

 

 

КАКВО МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ ТИ?

 

Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правите малки и ползотворни крачки към целта – да повървите малко повече, да добавите плод към зърнената си закуска или още една чаша вода към дневната си доза. Защо не започнете поне с дребните стъпки, които да подобрят нашия микросвят и качеството на живота на тези, които обичаме и разбира се на нас самите. Дори умереното движение ще има положителен ефект върху вашето здраве. Защо не опитате няколко дребни и лесно изпълними двигателни активности:

 • Поне веднъж седмично изключете телевизора и правете нещо различно със семейството си. Направете си пикник, разходка в близкия парк, война със снежни топки или пръскане с воден пистолет пред блока.
   
 • Намирайте си допълнителни причини за разходка. Изведете кучето за още 15 минути, направете обиколка на блока, отидете за нещо дребно до магазина.
   
 • Свършете малко къщна работа.
   
 • Ходете докато говорите по телефона.
   
 • Направете си списък с дневните си физически занимания и ако ви се сторят недостатъчни, измислете как да се движите повече - ставайте на всеки час и се протягайте, качвайте се по стълбите и т.н.

 

 

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ             

     

Зеленчуците ...

Добре е зеленчуците да се сготвят във възможно най-прясно състояние - до 2 дена след закупуването. Дългото съхраняване унищожава голяма част от витамините.

Зеленият фасул и морковите да се чистят кратко време преди готвенето, защото кислородът от въздуха разрушава някои витамини.
 

Миенето на зеленчуците да става бързо, с много вода, но да не се оставят да киснат, защото водоразтворимите витамини ще се изхвърлят с водата.
 

Колкото по-кратко се готвят зеленчуците, толкова повече минерални вещества и витамини ще се запазят, затова никога не ги преварявайте.
 

Зеленчуци, съдържащи провитамин А (каротин), като морковите, спанака, магданоза, трябва да се готвят винаги с мазнина, макар и малко, защото са масноразтворими и по този начин се усвояват по-добре от организма.
 

През зимата са особено ценни замразените зеленчуци и плодове, защото при модерните методи на замразяване се запазват ценни хранителни вещества.
 

При чистенето на салати и зеле винаги отстранявайте външните листа, защото в тях се натрупват най-много тежки метали от въздуха и почвата.

 

Използвайте белтъците вместо жълтъците на яйцето. Гответе с нискомаслени продукти, махнете солта. Вместо да пържите, гответе на пара или задушавайте в керамичен уок, печете с малко течност, например вино или лимонов сок, използвайте грил или скара с решетка, с цел мазнините да изтичат от храната и досегът с метала да е минимален. Използвайте свежи подправки и олио, което е с ниско съдържание на наситени мастни киселини като рапично, шафранено, сусамово, соево и слънчогледово.

 

Фактът, че дори ежедневното ни меню може да подпомогне борбата с климатичните промени, е известен на малко хора. Купувайки продукти, които са произведени в нашата страна вместо техни аналози, които са пропътували хиляди километри, за да стигнат до нас, ще намалим значително замърсяването, което се причинява от транспорта на дълги разстояния, а в същото време ще насърчим развитието на местната икономика.

 

ЗДРАВОСЛОВЕН

 

ЖИВЕЙТЕ БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА

 

За замърсени съдове можете да използвате готварска сол.

 

Прозорците си може да измиете с вода и ракия или оцет като първо ги избършете само с вода и после с вода с малко ракия.

 

За чистене на повърхности можете да използвате оцет, сода и лимонов сок.

 

Теракота и дървен под също може да измиете с вода и оцет, тъй като дезинфекцира (без мрамор обаче, защото променя цвета!)

 

С лимонена киселина много лесно можете да почистите мивки, санитария, батериите в кухнята и банята.

 

Содата за хляб върши работа като прах за търкане на тави и пр. Содата е добър вариант и срещу миризми - има естественото свойство да ги поглъща. Затова е и добър антиперспирант.

 

За чистене, микрофибър кърпите вършат страхотна работа - чистят и мебели, и кинескопи, и прозорци (само с такава влажна кърпа, без никакви препарати).

 

За отпушване на канали - сода и оцет.

 

Бурканче със сода в хладилника отнема миризми.

 

За полиране на дърво можете да използвате зехтин с капка етерично масло.

 

Неприятни миризми от кутии, буркани и всякакви съдове се премахват с равни части вода и оцет. Със същия разтвор може да напръскате топлия още котлон, за да премахнете миризмата в кухнята.

 

С гъба, напоена с оцет, се отстраняват и белите варовикови петна по крановете в банята.

 

Стъклени чаши, фруктиери и др. ще добият блясък, ако след измиването им се изплакнат с подсолена вода, а след това с чиста вода.

 

Отлично средство за измиване на стъклени и керамични предмети е водата, в която сте варили небелени картофи.

 

Дъното на загорели съдове (тенджери, тигани и др.) може да се почисти, ако се посипе с дебел пласт сол и се остави за около 3-4 часа. След това се изтъргва лесно.

 

Петно от червено вино се премахва, ако го залеем веднага с газирана вода, ракия или неварено мляко.

 

Цветът на килима ще стане по-ярък, ако вечерта го посипете с чиста готварска сол, а на другия ден го натриете с леко влажна кърпа и почистите с прахосмукачка.

 

За мухъл можете да използвате оцет и сол и да почистите с парцал.

 

 

Използвайте хартия за печене, за да спестите миене с препарати.

 

ЕКО Дом