Възобновяема енергия

Истанбул откри как да генерира енергия от уличния трафик

 

Консумацията на вятърна енергия достигна рекордно високи стойности в Турция миналата година.

 

Вятърна турбина, която генерира енергия от преминаващия автомобилен трафик, е последният пробив в чистата енергия, който се появи по улиците на Истанбул, Турция. Иновативните вертикални устройства, известни като ENLIL, са в състояние да овладеят въздушните потоци, създадени от движението на превозните средства, за да произвеждат мощност. А едновременно с това има начин и как да поглъщат слънчевите лъчи.

 

Photo credit: Deveci Tech

 

Крайпътният механизъм е създаден от изследователи от Истанбулския технически университет в екип с технологичната фирма Devecitech. Техните вятърни съоръжения ENLIL са достатъчно мощни, за да произвеждат един киловат енергия на час. Всяка единична турбина е снабдена с допълнителен слънчев панел отгоре, благодарение на което може безпроблемно да генерира достатъчно електроенергия, за да захранва две турски домакинства за един ден.

 

Съвременните, добре проектирани стандартни вятърни турбини имат продължителност на живота 20 години. Благодарение на своята простота и издръжливост, един ден устройствата ENLIL биха могли да надхвърлят този срок. Всяка турбина има опростен дизайн, което улеснява сглобяването и фиксирането.

 

Апаратът е достатъчно малък, за да бъде поставен до движещи се превозни средства, без да създава смущения, тъй като заема минимално пространство, независимо къде се намира. Това позволява лесно транспортиране и сглобяване в райони, където традиционните вятърни турбини може и да не са практични, като например големи градски улици и сгради.

 

Снимка: climatelaunchpad.org

Снимка: climatelaunchpad.org

 

Екологичните ползи на ENLIL се простират много надалеч, защото тези турбини се използват в редица интелигентни технологии, които проследяват температурата, влажността, въглеродния отпечатък и евентуалното разместване на земни маси в околността.

 

Всяко измерване предоставя ценна информация, която се предава на властите и еколозите в Истанбул.

 

Идеята се поражда у предприемача Керем Девечи, който започва работа по проекта, докато завършва бакалавърската си степен по инженерство преди няколко години. Вдъхновението му идва, докато си чете книга в градския транспорт .

 

Девечи забелязал по време на пътуване по истанбулската мрежа Metrobus, че превозното средство, с което се намира, е податливо на вятърни влияния. Изхождайки от това наблюдение, той създава прототип, който се стреми да превърне вятъра, генериран от преместването на превозни средства, в нещо полезно.

 

Консумацията на вятърна енергия достигна рекордно високи стойности в Турция миналата година, а интересът към екосъобразните иновации продължава да расте. Към 2020 г. този тип мощности създават над 8% от електричеството в цялата енергийна мрежа на страната.

 

Производството на енергия в Турция може да приеме много форми. Има планове за сътрудничество с офшорна вятърна електроцентрала с Дания, мега инвестиция от 85.2 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Освен това правителството там работи по непрекъснати проекти за разширяване на производството на зелена енергия на турска земя.

 

Въпреки че ENLIL все още е в начален етап, проектът получи наградата „ClimateLaunchpad Urban Transitions Award“ и спечели състезанието за стартъпи на Mercedes-Benz в Турция, преди дори да излезе от фазата на научноизследователска и развойна дейност.

 

Успешното пускане на устройството в турската столица, може да накара други градове в Европа да подемат подобни инициативи.

 

Кликни тук.

 

Източник: Economic.bg

Фотоволтаичен проект за водна повърхност започва свързано с мрежата производство

на електроенергия в СИ Китай

 

Член на персонала проверява фотоволтаичното оборудване за генериране на електроенергия на мястото на демонстрационния проект за водна повърхност Xinghuo на нефтено находище Daqing в Daqing, североизточна китайска провинция Heilongjiang, 21 юли 2022 г.

 

 

Демонстрационният проект за водна повърхност Xinghuo на Daqing Oilfield, първият фотоволтаичен проект на China National Petroleum Corporation, проектиран и изграден независимо, наскоро започна свързано с мрежата производство на електроенергия.

 

Проектът, който има строителна площ от 400 000 квадратни метра и инсталирана мощност от 18,73 MW, генерира 27,5 милиона kWh електроенергия годишно и намалява 22 000 тона въглероден диоксид. (Синхуа/Джан Тао)

 

   

 

Източник: People's daily online

БЪЛГАРИН сред създателите на първата слънчева централа

с мощност на атомна

 

Петя Минкова

сп. Космос , октомври 2019 г., бр. 14

 

 

Пробив в термоядрения синтез, "изкуственото слънце"

на Китай стигнаха 100 млн. Градуса

 


 

Институтът по физико-химични науки на Китайската академия на научните обяви, че са  успели да достигнат нива от 180 милиона градуса по Фаренхайт (100 милиона градуса по Целзий)  със своя експериментален реактор EAST.

 

Нашето истинско космическо Слънце достига около 27 милиона градуса по Фаренхайт (14,9 милиона градуса по Целзий), което е от китайския институт.

 

"Учени проведоха  експерименти за равновесието и нестабилността на плазмата , нейното опаковане и транспортиране, взаимодействието на плазмата-стена и енергийната физика на частиците, за демонстриране на равновесното състояние в H-режим с добър контрол на примесите, в дългосрочен опит, MHD стабилност на ядрото/ периферията, отработване на топлината с помощта на ITER-подобен волфрам отводител", съобщава от китайския научен институт.

 

В началото на юни коментирайте като източник на енергия,  Термоядреният синтез е енергия за бъдещето .

 

CCTV+

 

Целият на този реактор е да възпроизведе процес, който Слънцето използва за производството на енергия . Институтът се надява, че това би могло да отключи тайните за това, както учениците могат да осъществят ядрения синтез на реалността на тази планета.

 

Достигането на над 100 милиона градуса по Целзий е важна стъпка , тъй като това е  минималната температура, необходима за условията, които са подходящи за термоядрен синтез на Земята .

 

Това е научен пробив, тъй като  би могло да се осигури безопасен начин за хората, за да се създаде огромно количество чиста енергия , което да се учи.

 

 

Източник: news.bg

 

5 еко технологии, които могат да променят света

 

Енергийната криза е в разгара си. Нуждите от енергията ще станете всичко повече, а предлагате енергията всичко по-малко. В миналото много еко-проекти се опитваха да пробият, но чак сега започва истинският бум за опазване на природата. Благодарение на съюза и техните енергийни ниски, правителствата на страните обръщат внимание на всички по-голямо внимание на това и отпускат много пари за осъществяване на такива проекти. Намирането на алтернативно гориво е цел на всички правителства по цял свят. Някой готови проекти могат да ни вдъхнат надежда за добро бъдеще:

 

1. Офшорни вятърни паркове

Първият начин за добавяне на енергия, е чрез силата на вятъра. В Европа на много места може да се забележат големите вятърни генератори. Лошата черта е, че поддръжката на генераторите е много скъпа. Френска енергийна компания скоро обяви, че разработва най-здравите такива генератори, които ще са устойчиви на климатичните промени и няма да се налага да бъдат често поправяни. Инсталирането ще бъде изключително лесно. Тези генератори ще бъдат приблизително 90 метра високи и височина от 120 метра. Ефикасността им е изключително голяма – всяка от тези турбини ще може да захранва 5000 домове.

 

2. Възвръщане на боклук в енергия 

Дали преобразуването на боклука в енергията може да бъде използвано като алтернативно гориво се разпределя от годините насам. Опасенията се изразяват в това, че може да се елиминират, които произвеждат боклуците, за да се окажат още по-вредни за нас и природата. Това, обаче, не е научно доказано поне за момента. Според великобританска компания, 30 000 тона могат да запазят 3000 домове с енергия.

 

3. Енергия от силата на морските вълни

Един от най-известните методи за набиране на енергия е този, за събиране и от силата на морските и океанските вълни. Това е и най-екологичният начин за получаване на енергия, а и най-сигурният, поради това, че няма да се получи скоро да изгубим големите водни басейни. Лошото в случая е, че получава енергията по този начин е изключително труден и непродуктивен до момента. Енергийната компания от Северна Ирландия успя да преодолее трудностите и да постави такъв генератор, който може да захранва до 1000 домове. 

 

4. Геотермалните енергийни източници

Първите генератори за такава енергия датират от 1904 г., но в момента само 1% от световната енергия е произведена така. Американското правителство смята, че $1 млрд. Инвестицията е достатъчна да подпомогне значително това преобразуване, но резултатът ще се прояви не по-рано от 2050 години. САЩ е най-големият производител на този вид енергия за момент. 

 

5. Енергоспестяващи крушки

Въпреки това, че тези крушки са много по-скъпи от обикновените, те спестяват до 10 пъти повече енергия от предшествениците си. Американски учени, които обявиха, че са изобретили такава крушка, която може да работи до 60 години без смяна и се смята, че такава крушка може да спести до 75% от сметката ни за електричество.

Така, че дори и най-малките неща могат да помогнат за осъществяването на помощ към опазването на природата. Фактът, че нормалните крушки вече не се продават, показва колко са устремените правителства, за да използвате своя цел. Нека и ние бъдем съпричастни!

ГОЛДЪН ГЕЙТ В ГЕРМАНИЯ С ПАРИ ОТ ВЯТЪРА

 

Близо 600 000 туристи минали по най-дългия въжен мост

в страната „Гейерлей“, част от който е построен с наема от 11 вятърни турбини

 

 

С получаване от вятъра пари кмет и общински съветник от малкото германско селце Мьорсдорф, в което живеят 630 души, измислили и опънали въжен мост рекордьор, който вече втора година привлича туристи от цял ​​свят.

 

За 2 години през моста, издигнат на 91 м между 2 хълма в планината Хунсрюк, са минали 590 000 души, преброени от камерата в края на 366-ия метър на високото съоръжение.

 

Местните медии го наричат ​​Голдън гейт на Хунсрюк и предричат, че поне 170 000 души ще атакуват туристическата атракция, така както атакуват мостовете в Лондон, Пиза и Венеция. Според ваканционните статистики само за 2 г. мостът успя да заеме 85-о място най-предпочитаните туристически дестинации в Германия.

 

„Без пари и винаги отворени!“ е паролата за съоръжението, което приема първите туристи на 3 октомври 2015 г.

 

Битката за прокарването на идеята е продължила 5 г., а строителството - 8 месеца. Местните са убедени, че си е струвала. Днес нови къщи за гости, кафенета и ресторанти вдъхват нов живот и надежди на 630-те жители на Мьорсдорф, което, като повечето германски селца, е сериозно заплашено от обезлюдяване.

 

„Мостът щеше да си остане само мечта, ако не беше печалбата от 11 –те вятърни турбини, които издигнахме върху общинската земя през 2015 г.“, казва доскорошният кмет Маркус Кирхоф. С наема, който получава от оператора на вятърния парк, и с делата, които се полагат в зависимост от силата на вата - общо около 200 000 евро годишно, са финансирали част от моста, чиято обща стойност е 1,2 милиона. евро.

 

Идеята за моста дошла на общинския съвет Инго Борш в далечната 2006 г. Трябвало да чака почти 5 г., за да бъде одобрена. „Не е толкова лесно. В съседната община например не дава разрешение за поставяне на вятърни турбини, защото има редки и ценни видове птици“, общо взето общински съветник.

 

Когато през 2010г. най-после получи зелена светлина, започнах да поискате финансиране. Когато успеят да осигурят 700 000 евро от еврофондовете през март 2015 г., трябва да действат бързо, за да не загубят средствата. Добавили и 500 000 от наема, получен от общината за вятърните турбини. И опънали моста за рекордните 10 месеца!

 

За 2 години промяната в малкото селце е видима. Ако преди къща в района е струвала около 40 000 евро, сега цената е скочила. Има и повече кандидати да се заселят постоянно тук. „Районът се оживи. Не събираме такса за преминаване по моста, защото е построен с обществени пари, но печелим от паркингите, магазините, ресторантите“, създава Инго. 75-годишният собственик на местния ресторант му каза, че иска да отвори още два, защото не успяват да обслужат всички гладни туристи, които идват да видят моста.

 

„През лятото един от собствениците на малък магазин раздели, че само за 1 ден е продал 3 пъти повече лед в сравнение с миналите години“, казва Инго и очите ми греят от радост, че е видял мечтата си осъщества.

Това обаче отхвърля възможността да печелят от бънджи скокове, например. „Това би застрашило природата и дивите животни, които обитават района“, категоричен е Инго. По същата причина периодически махат любовните катинари, които влюбени двойки често оставят на моста.

 

„За нас е достатъчно, че с изграждането на този мост парите остават в общината, а не отиват другаде!“, заключава общинският съветник.

 

НОВА ЕНЕРГИЯ

 

 

Ядрени мощности, въглища, бензин и дизел остават в миналото. Бъдещето е в собствени електроцентрали, споделени коли и летящи такси.

 

Биографи на Рокфелер разказват, че всеки сутрин милионерът ходел при един и същ ваксаджия да му лъска обувките. Към обичайната цена винаги се добавя и 1 долар бакшиш. Веднъж ваксаджията се престрашил да го заговори:

- Мога ли да ви попитам нещо, г-н Рокфелер? Когато лъскам обувките на сина ви, той ми дава по 10 долара бакшиш, а вие само по 1 ...

- Може, но на него баща му е милионер, а моят не е, усмихнал се Рокфелер- старши. Тази опция показва как някои хора са богати, защото добре си създават сметката. Някои страни също са богати, защото добре си правят сметката.

 

В следващите редове става дума за това как на 2000 км от България правят пари от вятъра, за да не... дават пари на вятъра. Това е само един от германските сценарии за „енергиен завой“ до 2050 г.

 

Кои са другите?

 

Татяна Муньос е на 35г. Живее в Германия от 11-годишна. Нарича себе си „мениджър за защита на климата“.

„Каузата на енергийната ефективност е част от моята интеграция в Германия. Още когато дойдох, видях, че хората се отнасят към енергията по-различно, отколкото навсякъде по света. Първо, защото е скъпа. И второ, защото такава е германската култура - нетърпи разхищение“, се казва Татяна, която е заместник-председател на Германската асоциация за опазване на климата. И: бялата „Ако енергията не е ефективна, тя се обърка не само в личния, но и в обществения джоб. Това няма как дори богати хора да живеят добре.“

Татяна и майка й са пристигнали преди 24г. от Мексико, където почти никой не мисли нито за пестене, нито за евтино създаване на енергия. „Затова беше моят баща, германец, много щастлив, че ще уча енергийна ефективност“, спомня си Татяна.

 

Още преди началото на 90-те години на миналия век много хора казваха: „Ние трябва да променим нещо в енергията и климата.“ Никой не знае как.

 

„Беше нещо като преход от бунт към революция“, определя Татяна.

След всички повече и повече хора започнаха да се интересуват от пестенето на ресурсите и енергийната ефективност. „Така станахме група. Когато повярвах, че каузата ще успее, вече бях на 24 години!“, връща лентата младата жена.

 

И тогава, като сега, много хора асоциираха енергията с нещо скъпо. Макар че мечтаете да спрат ядрените мощности, те се оказаха по-евтина алтернатива. Ентузиазмът за спирането секнал за кратко.

 

„Но тогава се случи взривът във Фукушима.

 

Хора се паникьосаха и разбраха, трябва да промените визията“, споделят климатичната мениджърка.

 

Тя е само малка част от армията германци, които твърдо вярват, че енергията ще спаси света.

 

93% хората в Германия смятат, че от тях и налагането на възобновяеми енергийни източници е важно, казва статистиката. И, почти всички германците са платили близо 23 млрд. евро допълнителни такси през 2016 г. за развитието им.

През 2050 г., когато много от тези хора няма да ги има, революционното им сега убеждение вероятно ще бъде припомняно, ако някой все още се чуди как се е стигнал до колосалната промяна и какви хора са живели като в „каменната ера“ използвайки въглища и ядрена енергия.

 

Сега в Германия мнозина мисля за енергията на бъдещето. Всъщност мисля още от 1973 г. Това се случват първите антиядрени протести. Само няколко години по-късно - през 1979 г., се създава Зелената партия, чиито активисти за първи път употребяват думата energiewende – в буквален превод от немски енергиен завой. През 1982 г. първите вятърни турбини „вливат“ ток в мрежата. През 2016 г. турбините са вече 27 270!

 

В Германия вярват, че да направиш енергиен завой, трябва да имаш начин да си набавяш независима енергия.

 

Днес за energiewende говорят хора от цяла Германия, а страната е смятана за своеобразен „зелен пионер“ в епичната битка с промените в климата. Енергийните ентусиасти имат амбицията да махнат всички ядрени мощности в страната до 2022 г. и всички въглищни производства до 20 г., а дотогава да продължи да развива въозобновяемите енергия.

 

И въпреки че мнозина мисля, че става дума само за ток, днес се очаква energiewende да трансформира и други сектори като индустрията, жилищното строителство, начина на живот, отоплението и транспорта.

 

„Кризата в горивата, повишеното търсене на енергия, затварянето на ядрените мощности, екологичният натиск закономерно довежда до бума на възобновяемите енергийни източници“, казва Емили Райт от Adelphi - водеща независима организация в областта на климата и околната среда. Екипът на Adelphi е като своя мисия за подкрепа на германския енергиен преход като разказва на публикация за нови проекти, свързан с енергийните технологии и устойчивото енергийно финансиране.

 

В Германия са амбицирани възобновяемата енергия, за да достигне 80% от общото потребление през 2050 г. в сравнение с 2020 г. Мечтаят да отчетат 20% намаляване на енергийната консумация през 2020 г. в сравнение с 2008 г. И да намаля вредните емисии с 80-90% през 2050 г.

 

И тъй като натискът ще става все по-силен, хората постепенно започват да приемат, че връщане назад няма. „1000 нови патента в областта на възобновяемите енергии се регистрират всяка година в Германия“, казва Бенямин Данеман от германската Агенция за възобновяемите енергии.

 

Една от „абсурдните“ някога идеи - Градове с нулеви емисии - градове с нулеви вредни емисии, се виждат всички по-близо на хоризонта в Германия. „Енергийната ефективност не е само спестяване на милиони за отопление. Тя е начин на живот“, заключава Татяна Муньос.

 

Какви са сценариите - вижте в следващите страници.

 

Алексения Димитрова

СГРАДА-ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ЧЕРПИ ВЯТЪРНА, СЛЪНЧЕВА И ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ ЕДНОВРЕМЕННО

 

 

Нова сграда-електроцентрала в Доминиканската република ще черпи вятърна, слънчева и геотермална енергия, за да произвежда повече енергия, отколкото използва.

 

 

Футуристичният комплекс EXOSPHERE преминава на разбирането за напълно устойчиви сгради и ще демонстрира възможността за изграждане на им в Доминиканската република. Четири вятърни турбини ще бъдат вградени в двойка нулевоенергийни кули, преобразуващи се в „най-голямата сградно-интегрирана вятърноенергийна система в Северна и Южна Америка“, според архитект Ричард Морета Кастийо от Richard's Architecture + Design (RA+D). Това ще е хем електроцентрала, хем обитаваме пространство – с домове, офиси, дори спа център. С това отличително лице EXOSPHERE ще се съревновава за титлата най-висока сграда на Карибите.

 

EXOSPHERE е една от най-устойчивите разработки, одобрени скоро от правителството на Доминиканската република, според RA + D. Възобновяема енергия ще захранва целия комплекс. Не само това, но ще има и излишък от енергията, която ще бъде подавана към мрежата.

Двете кули със смесено предназначение ще изобилстват от енергийно функционални функции. Например, те ще разчитат на енергийно ефективно LED осветление и ефективно електроуреди. Водните тела в комплекса ще трябва да минимум вода. Дизайнът на сградата дава възможност да се осигури по устойчив начин: ще има система за рециклиране и повторно използване на дъждовната вода и сивата вода. Килими, боядисани с боя на база царевично или соево нишесте, ще покриват подовете в интериора.

 

 

RA + D може да разположи място и височина на сградите, че може да позиционира „четири с голям вертикален вятърни турбини“ за по-голяма ефективност. Според фирмата, „височината на културата помага за канализирането и ускоряването на скоростта на вятъра между телата на сградите, което комбинирано с географските характеристики на местоположението. Редът с тази разлика във вертикалните форми на културата трябва да помогне за намаляване на разликите в налягането между мостовете, които, в съчетаването с ускорението на вятъра при високо високи нива и точното позициониране за засрещане на вятъра и от север, и от юг, трябва да се осигури равна скорост на въздушните потоци между турбините“.

 

 

Вятърната енергия няма да е единствената чиста енергия за захранване на комплекса. Остъклените фасади ще са покрити с прозрачни слънчеви панели. Термална слънчева инсталация на покрива и геотермален модул за оттегляне и охлаждане ще за устойчивостта на сградата.

Жилища, офиси, спа център, търговски обществени площи, хотел, както и площад ще има още в иновативния комплекс. По план той трябва да бъде напълно завършен през 2020 г.

 

GOOGLE ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПОСРЕЩНЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ СИ НУЖДИ САМО С ВЕИ

 

 

Google достигна повратна точка в усилията си за намаляване на замърсяването, причинено от цифровите услуги, които предлагат – услуги, които поглъщат огромно количество електричество. Компанията обяви, че от началото на следващата година тя ще осигури достатъчно енергия от възобновяемите източници, за да може да покрие всички свои нужди от електричеството по целия свят.

Това е значително повишение, като се предвижда „вълчият апетит“ на Google за ток с цялостно захранване на всичките й офиси и огромни центрове за данни. Осигурява гладката работа на някои от най-големите сайтове – едоименната търсеща машина, както и Gmail, YouTube и др.

 

13-те центъра за данни на Google и нейните офиси за хранене около 5,7 тераватчаса електроенергия годишно. Това е колкото един град с повече от 800 000 души население.

Постижението не означава директно, че Google може да се откъсне от електро-мрежата и да захранва дейността си само от вятъра и слънчевата енергия. Това не е възможно да спечели сложен начин по който работят електрическите мрежи, обхващащи множество източници и потребители.

Новината, че Google е в състояние да компенсира всеки мегаватчас електроенергия, доставена означава до компанията от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, чрез възобновяване на енергия, която фирмата „произвежда“ по силата на договори с производителите на зелена енергия. Около 95 процента от ВЕИ сделките в Google са с вятърни ферми, а останалата част са за слънчева енергия.

Google обещанието да постигне този цел преди четири години. Други големи ИТ компании също са се зарекли да станат „100% захранвани от ВЕИ“, но нито една не е постигнала пълното изпълнение на обещанието.

Постижението на Google носи голяма символика, защото ИТ индустрията е една от най-бързо развиващите се. Въпреки това тя може да бъде изцяло въглеродно неутрална.

 

ФЕРМА ОТГЛЕЖДА ЗЕЛЕНЧУЦИ СЪС 100% ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ И 90% ПО-МАЛКО ВОДА

 

 

В един безличен край Индианополис производителите на „Ферма 360” отглеждат зеленчуци чрез хидропонна система, която се захранва на 100% от възобновяемите енергийни източници. Фермата с почти затворен цикъл на работа позволява показване на пресни, местни, използвайки 90% по-малко вода в сравнение с последващите методи за отглеждане. Продукцията й се продава в хранителните магазини в Индиана целогодишно. “Ферма 360” произвежда повече храна, отколкото е друго закрито или открито пространство в града. Тя осигурява възможност за заетост и растеж в квартала, който преживява малко работно време.

 

 

Хидропонната система за отглеждане на зеленчуци във „Ferma 360” разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED светлини, които осветяват редиците на зеленчуците с лилавата светлина. Богата на хранителните вещества вода подхранваща растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малките тръбички. „Ние ще продължим да препроектираме системата, за да стане възможно най-ефективна“, казва мениджърът на фермата Джим Блум. “Обмисляне и добавяне на слънчева енергия. Наистина искам да бъдем напълно самодостатъчни“.

В момента има пет отделни зони за отчитане в рамките на склада, който се използва за производство на босилек, мента, къдраво зелено, маруля, спанак, рукола. „Като цялата ферма отглежда около 35 различни вида зеленчуци“, казва Блум. „Можем да гледаме една глава маруля само за около 30 дена“.

Организацията „Устойчива местна храна за Индия” е съвместима с Englewood Community Development Corp., която изгражда въпросния склад с намерение да инжектира енергия и ресурси в областите, които са определени като федерално избрани като „обещаваща зона“ с висок приоритет за реконструкция. “Ние искам да променим предназначението на това, което се счита за непълноценно ползване, в общността, където може да се добави истинска стойност”, заяви Блум.

Заедно с това от местната управа отчитат и потенциала за намаляване на безработицата. От откриването си достигат фермата е създала заетост за 12 души, но се очаква те да се увеличат до тридесет служители до края на 2016 г. Мечтата на Блум е хората, работещи във фермата, да живеят наблизо, в района, и да идват на работа с колело или пеш. Убеден е, че така ще се съживи иначе западналият район в източната част на Индия.

 

 

ОТОПЛЕНИЕ С ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ

 


Какво е геотермална енергия?

 

Геотермалната енергия е топлинната енергия, съдържаща се в земните недра. Просмукваните през земната кора води слизат към центъра на земното ядро ​​и се загрява до високите температури от горещите скали. Една част от загрятите води обратно до земната повърхност се извежда във вид на горещи извори и гейзери. 

Друга част от водите остават затворени под повърхността. Тези горещи води образуват т. нар. геотермални резервоари - екологично чисти неизчерпаеми източници на геотермална енергия. Практически земната кора представлява неизчерпаем източник на топлина и спада към т. нар. възобновяеми енергийни източници.

Важно е да се знае, че температурата на земната кора на дълбочина 3 метра е около 
12-16 °С. При тази температура остава постоянна независимо от сезона! 
 

 

Схема на постоянните температури на почвата през годишните сезони.

 

Почвата около вашия дом, около административната или производствената сграда, е неизчерпаем източник на топлинна енергия, който може да използва!

Как може да извлечете геотермалната енергия от вашия терен?

 

За хората понятието топлина е доста относително. Вода под 20 °С наричаме студена. 
За техниката обаче и "студентната" вода в кладенеца съдържа топлина. Именно тази топлинна енергия в земната кора, наречена геотермална енергия, може да се извлича чрез термопомпа.

По аналогия на водните помпи, които изпомпват вода, термопомпите "изпомпват" топлина от земната кора. По този начин на термопомпените инсталации ви позволяват да получите от природата неизпълнена геотермална енергия за вашия дом или административна сграда.
 

 

За какво може да използвате геотермалната енергия?

 

Приложението на термопомпите за климатизация в жилищния и индустриалния сектор е алтернатива на конвенционалните системи и доставянето на топлина през зимата и обратното - прохлада през лятото. Такава термопомпена система „отопление-охлаждане” е много ефективна и има по-кратък срок на изплащане на първоначалната инвестиция. 
Термопомпата може да осигури целогодишно снабдяване с евтина топла вода за бита с температура 60 °С до през лятото. 
Геотермалната термопомпена инсталация за отопление на къщата може да се използва и за затопляне на вода за басейн. Системата може да бъде настроена автоматично, за да поддържа желаната температура на сградата и да отвежда излишната топлина към басейна през пролетта и есента. Тази система прави геомото отопление още по-терефективно.

 

ЕНЕРГИЯ ОТ ПРИЛИВИТЕ И ОТЛИВИТЕ

 

 

Приливите и отливите представляват периодично покачване и спадане на морското ниво. Това явление е факт поради привличането, което Луната е основната на водната маса. Приливите и отливите са с различно количество вода на различни места от Световния океан. В външното време на науката е достатъчно развита, за да се знае с точността кога и къде ще се следи явлението.

 

Този факт има възможност да се развие методи за използване като възобновяем източник на енергия. Движението на водата при приливите и отливите може да се използва за производство на алтернативна енергия. Тази енергия е неизчерпаема на практика и в това време е екологично чиста.
 

Величината за количеството на енергията е правопропорционално на големината на приливната вълна. Амплитудата на прилива, която е необходима за производството на енергия е минимум 4 метра. Водата при прилив се събира в големи резервоари. При напълване на резервоара за вода, той се затваря. Когато има отлив водата се изпуска. По време на привличането на силния поток за вода за турбината, а тя движи съответния генератор, който произвежда електрическа енергия.
 

Енергията от приливите и отливите е неизчерпаема и екологично чиста, но изисква сериозна инвестиция за изграждане на приливна електроцентрала. Технологията и изискванията за регулиране на връзките с електропреносната мрежа. Също така приливите и отливите не са постоянно случващо се явление, което възниква в определен период от време. Вероятно това са причините, поради които приливната енергия все още не се оползотворява максимално. Въпреки това, според редица научни доклади приливната енергия има успешно потенциал да се развие в света на алтернативните възобновяеми източници.
 

Къде се изграждат Приливни водни електроцентрали ?

 

На морски / океански залив залив или устие на река, където има приливи с амплитуда над 4 м. Тези електроцентрали са най-ефективни при голяма амплитуда (разлика в ниво) на прилива и отлива, при естуара на река Ранс (Франция), където амплитудата достига до 8,5 m.

 

Как работите?

 

Приливът на водата се събира в специални резервоари. Впоследствие, при отварянето им, водният поток задвижва хидравлични турбини, а те – от своята страна – електрически генератори (както при ВЕЦ).

 

Електроцентралите за производство на електрическа енергия от приливите и отливите са вградени и работят в развитите държави, където се наблюдава явлението, а именно в Южна Корея, Германия, Русия, Норвегия, Китай, Канада. Най-големият в света електроцентрала за приливна енергия се намира в Южна Корея и се очаква от производството на такава енергия да спести около 860 хиляди барела петрол.

"ДЪРВЕНА" КЪЩА СЕ ТОПЛИ С ДЪРВЕНА ПЕЧКА

 

Облечена в черна дървесина, тази триетажна къща в Австрия е семпъл, но енергийно ефектен дом, дело на дизайнерите Bernardo Bader Architekten, които приключиха проекта тази година в Лохау. Издълженият и тънък вид на къщата е резултат от формата на парцела – малък и тесен.

 

 

Къщата е построена върху ивица земя в непосредствена близост до стръмен наклон, който слиза към малкия поток. Прекрасният черен вид на къщата е типичен за традиционната местна архитектура, доминирана от народния език на изгорелите от слънцето земеделски къщи. Архитектите казват, че в миналото време те са почти изчезнали в долината на река Рейн Форарлберг. Големите квадратни прозорци с различни размери, с небоядисания дървени рамки, прорязването на тъмната фасада.

 

 

Голямата стоманобетонна маса формира сърцето на дома, като и като термална маса – абсорбира и задържа топлината през деня, за да запазите дома си допъл и през хладните нощи. Топлината се осигурява от голяма черна печка на дърва плюс термопомпа. Не се вижда, но къщата има и плътна изолация, която помага за предотвратяване на топлинните загуби.

 

 

Интериорът на дома, наред с оголения бетон, показва облицовки от необработена дървесина, които придават уютен вид. Вътрешността на дома е доминирана от голия бетон, около който са формирани къхнята и баните. По-периферната част е оформена с дървесната облицовка, за да е по-нежна, по-лека.

 

ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ