Възобновяема енергия

БЪЛГАРИН сред създателите на първата слънчева централа

с мощност на атомна

 

Петя Минкова

сп. Космос, октомври 2019, бр. 14

 

 

 

Пробив в термоядрения синтез, "изкуственото слънце"

на Китай стигна 100 млн. Градуса

 


 

Институтът по физико-химични науки на Китайската академия на науките обяви, че са успели да достигнат нива от 180 милиона градуса по Фаренхайт (100 милиона градуса по Целзий) със своя експериментален реактор EAST.

 

Нашето истинско космическо Слънце достига около 27 милиона градуса по Фаренхайт (14,9 милиона градуса по Целзий), допълват от китайския институт.

 

"Учени проведоха експерименти за равновесието и нестабилността на плазмата, нейното опаковане и транспортиране, взаимодействието плазма-стена и енергийната физика на частиците, за демонстриране на равновесното състояние в H-режим с добър контрол на примесите, в дългосрочен мащаб, MHD стабилност на ядрото/периферията, отработване на топлината с помощта на ITER-подобен волфрам отводител", съобщават от китайския научен институт.

 

В началото на юни, коментирахме как, като източник на енергия, Термоядреният синтез е енергията на бъдещето.

 

CCTV+

 

Целта на този реактор е да възпроизведе процеса, който Слънцето използва за производство на енергия. Институтът се надява, че това би могло да отключи тайните за това как учените могат да направят ядрения синтез реалност на тази планета.

 

Достигането на над 100 милиона градуса по Целзий е важна стъпка, тъй като това е минималната температура, необходима за създаването на условия, които са подходящи за термоядрен синтез на Земята.

 

Това е научен пробив, тъй като би могло да се осигури безопасен начин за хората да генерират огромни количества чиста енергия, допълват учените.

 

 

Източник: news.bg

 

 

5 еко технологии, които могат да променят света

 

Енергийната криза е в разгара си. Нуждите от енергия ще стават все повече, а предлаганата енергия все по-малко. В миналото много еко-проекти се опитваха да пробият, но чак сега започва истинският бум за опазване на природата. Благодарение на Европейския съюз и техните енергийни цели, правителствата на страните обръщат все по-голямо внимание на това и отпускат много пари за осъществяването на такива проекти. Намирането на алтернативно гориво е цел на всички правителства по цял свят. Някой готови проекти могат да ни вдъхнат надежда за добро бъдеще:

 

1. Офшорни вятърни паркове

Първият начин за добавяне на енергия, е чрез силата на вятъра. В Европа на много места могат да се забележат големите вятърни генератори. Лошата черта е, че поддръжката на генераторите е много скъпа. Френска енергийна компания наскоро обяви, че разработва най-здравите такива генератори, които ще са устойчиви на климатични промени и няма да се налага да бъдат често поправяни. Инсталирането ще бъде изключително лесно. Тези генератори ще бъдат приблизително 90 метра високи и диаметър от 120 метра. Ефикасността им е изключително голяма – всяка от тези турбини ще може да захранва 5000 домове.

 

2. Превръщане на боклук в енергия 

Дали превръщането на боклука в енергия може да бъде използвано като алтернативно гориво се разисква от години насам. Опасенията се изразяват в това, че може емисиите, които произвеждат боклуците да се окажат още по-вредни за нас и природата. Това, обаче, не е научно доказано поне за момента. Според великобританска компания, 30 000 тона боклук могат да захранят 3000 домове с енергия.

 

3. Енергия от силата на морските вълни

Един от най-известните методи за набиране на енергия е този, за събирането й от силата на морските и океанските вълни. Това е и най-екологичният способ за добиване на енергия, а и най-сигурният, поради това, че няма изглед скоро да изгубим големите водни басейни. Лошото в случая е, че добивът на енергия по този начин е изключително труден и непродуктивен до момента. Енергийна компания от Северна Ирландия са преодолели трудностите и са поставили такъв генератор, който може да захранва до 1000 домове. 

 

4. Геотермалните енергийни източници

Първите генератори на такава енергия датират от 1904 година, но до момента само 1% от световната енергия е произведена така. Американското правителство смята, че $ 1 млрд. Инвестиция е достатъчна да подпомогне значително това преобразуване, но резултатът ще се прояви не по-рано от 2050 година. САЩ е най-големият производител на такъв вид енергия за момента. 

 

5. Енергоспестяващи крушки

Въпреки, че тези крушки са много по-скъпи от обикновенните, те спестяват до 10 пъти повече енергия от предшествениците си. Американски учени, пък обявиха, че са изобретили такава крушка, която може да работи до 60 години без смяна и се смята, че такава крушка може да спести до 75% от сметката ни за електричество.

Така, че дори и най-малките неща могат да помогнат за осъществяването на помощ към опазването на природата. Фактът, че нормалните крушки вече не се продават, показва колко са устременени правителствата, за постигане на своята цел. Нека и ние бъдем съпричастни!

 

ГОЛДЪН ГЕЙТ В ГЕРМАНИЯ

С ПАРИ ОТ ВЯТЪРА

 

Близо 600 000 туристи минали по най-дългия въжен мост

в страната „Гейерлей", част от който е построен с наема от 11 вятърни турбини

 

 

С получени от вятъра пари кмет и общински съветник от малкото германско селце Мьорсдорф, в което живеят 630 души, измислили и опънали въжен мост рекордьор, който вече втора година привлича туристи от цял свят.

 

За 2 години през моста, издигнат на 91 м между 2 хълма в планината Хунсрюк, са минали 590 000 души, преброени от камерата в края на 366-ия метър на висящото съоръжение.

 

Местните медии го наричат Голдън гейт на Хунсрюк и предричат, че поне 170 000 души годишно ще атакуват туристическата атракция, така както атакуват мостовете на Лондон, Пиза и Венеция. Според ваканционните статистики само за 2 г. мостът успява да заеме 85-о място сред най-предпочитаните туристически дестинации в Германия.

 

„Без пари и винаги отворен!“ е паролата за съоръжението, което приема първите туристи на 3 октомври 2015 г.

 

Битката за прокарването на идеята обаче продължила 5 г., а строителството - 8 месеца. Местните са убедени, че си е заслужавала. Днес нови къщи за гости, кафенета и ресторанти вдъхват нов живот и надежди на 630-те жители на Мьорсдорф, което, като повечето германски селца, е сериозно заплашено от обезлюдяване.

 

„Мостът щеше да си остане само мечта, ако не беше печалбата от 11 –те вятърни турбини, които издигнахме върху общинска земя през 2015 г.“, казва доскорошният кмет Маркус Кирхоф. С наема, който получават от оператора на вятърния парк, и с дела, който им се полага в зависимост от силата на ватъра - общо около 200 000 евро годишно, са финансирали част от моста, чиято обща стойност е 1,2 млн. евро.

 

Идеята за моста дошла на общинския съветник Инго Борш в далечната 2006 г. Трябвало да чака почти 5 г., за да бъде одобрена. „Не е толкова лесно. На съседната община например не дават разрешение да постави вятърни турбини, защото има редки и ценни видове птици“, обяснява общинският съветник.

 

Когато през 2010 г. най-после получили зелена светлина, започнали да търсят финансиране. Когато успели да осигурят 700 000 евро от еврофондовете през март 2015 г., трябвало да действат бързо, за да не загубят средствата. Добавили и 500 000 от наема, получен от общината за вятърните турбини. И опънали моста за рекордните 10 месеца!

 

За 2 години промяната в малкото селце е видима. Ако преди къща в района е струвала около 40 000 евро, сега цената е скочила. Има и повече кандидати да се заселят постоянно тук. „Районът се оживи. Не събираме такса за минаване по моста, защото е построен с обществени пари, но печелим от паркингите, магазините, ресторантите“, обяснява Инго. 75-годишният собственик на местния ресторант му казал, че иска да отвори още два, защото не смогват да обслужат всички гладни туристи, които идват да видят моста.

 

„През лятото един от собствениците на малък магазин сподели, че само за 1 ден е продал 3 пъти повече лед в сравнение с минали години“, казва Инго и очите му греят от радост, че е видял мечтата си осъществена.

Той обаче отхвърля възможността да печелят от бънджи скокове, например. „Това би застрашило природата и дивите животни, които обитават района“, категоричен е Инго. По същата причина периодически махат любовните катинари, които влюбени двойки често оставят на моста.

 

„За нас е достатъчно, че с построяването на този мост парите остават в общината, а не отиват другаде!“, заключава общинският съветник.

 

НОВА ЕНЕРГИЯ

 

 

Ядрени мощности, въглища, бензин и дизел остават в миналото. Бъдещето е в собствени електроцентрали, споделени коли и летящи таксита.

 

Биографи на Рокфелер разказват, че всяка сутрин милионерът ходел при един и същ ваксаджия да му лъска обувките. Към обичайната цена винаги добавял и 1 долар бакшиш. Веднъж ваксаджията се престрашил да го заговори:

- Мога ли да ви запитам нещо, г-н Рокфелер? Когато лъскам обувките на сина ви, той ми дава по 10 долара бакшиш, а вие само по 1 ...

- Може, но на него баща му е милионер, а моят не е, усмихнал се Рокфелер- старши. Тази случка нагледно показва как някои хора са богати, защото добре си правят сметката. Някои страни също са богати, защото добре си правят сметката.

 

В следващите редове става дума за това как на 2000 км от България правят пари от вятъра, за да не... дават пари на вятъра. Това е само един от германските сценарии за „енергиен завой" до 2050 г.

 

Кои са другите?

 

Татяна Муньос е на 35 г. Живее в Германия от 11-годишна. Нарича себе си „мениджър за защита на климата“.

„Каузата на енергийната ефективност е част от моята интеграция в Германия. Още когато дойдох, видях, че хората се отнасят към енергията по-различно, отколкото навсякъде по света. Първо, защото е скъпа. И второ, защото такава е германската култура - не търпи разхищение“, обяснява Татяна, която е заместник- председател на Германската асоциация за опазване на климата. И допълва: „Ако енергията не е ефективна, тя бърка не само в личния, но и в обществения джоб. Тогава няма как дори богати хора да живеят добре.“

Татяна и майка й са пристигнали преди 24 г. от Мексико, където почти никой не мисли нито за пестене, нито за евтино създаване на енергия. „Затова вторият ми баща, германец, беше много щастлив, че ще уча енергийна ефективност“, спомня си Татяна.

 

Още преди началото на 90-те години на миналия век много хора казвали: „Ние трябва да променим нещо в енергията и климата.“ Но никой не знаел как.

 

„Беше нещо като преход от бунт към революция“, определя Татяна.

После все повече и повече хора започнали да се интересуват от пестенето на ресурси и енергийна ефективност. „Така станахме група. Когато повярвах, че каузата ще успее, вече бях на 24 години!“, връща лентата младата жена.

 

И тогава, като сега, много хора асоциирали енергията с нещо скъпо. Макар че мечтаели да спрат ядрените мощности, те се оказали по-евтина алтернатива. Ентузиазмът за спирането секнал за кратко.

 

„Но тогава се случи взривът във Фукушима.

 

Хората се паникьосаха и разбраха, че трябва да променят визията“, споделя климатичната мениджърка.

 

Тя е само малка част от армията германци, които твърдо вярват, че новата енергия ще спаси света.

 

93% от хората в Германия смятат, че използването и налагането на възобновяеми енергийни източници е важно, казва статистиката. И допълва, че германците са платили близо 23 млрд. евро допълнителна такса през 2016 г. за развитието им.

През 2050 г., когато много от тези хора няма да ги има, революционното им сега убеждение вероятно ще бъде припомняно, ако някой все още се чуди как се е стигнало до колосалната промяна и как някои хора са живели като в „каменната ера“ използвайки въглища и ядрена енергия.

 

Сега в Германия мнозина мислят за енергията на бъдещето. Всъщност мислят още от 1973 г. Тогава се случват първите антиядрени протести. Само няколко години по-късно - през 1979 г., се създава Зелената партия, чиито активисти за първи път употребяват думата energiewende – в буквален превод от немски енергиен завой. През 1982 г. първите вятърни турбини „вливат“ ток в мрежата. През 2016 г. турбините са вече 27 270!

 

В Германия вярват, че да направиш енергиен завой, трябва да имаш начин да си набавяш независима енергия.

 

Днес за energiewende говорят хора из цяла Германия, а страната е смятана за своеобразен „зелен пионер“ в епичната битка с промените в климата. Енергийните ентусиасти имат амбицията да махнат всички ядрени мощности в страната до 2022 г. и всички въглищни производства до 20 г., а дотогава да продължат да развиват въозобновяемите енергии.

 

И въпреки че мнозина мислят че става дума само за ток, днес се очаква energiewende да трансформира и други сектори като индустрията, жилищното строителства, начина на живот, отоплението и транспорта.

 

„Кризата в горивата, повишеното търсене на енергия, затварянето на ядрени мощности, екологичният натиск закономерно доведоха до бума на възобновяеми енергийни източници“, казва Емили Райт от Adelphi - водеща независима организация в областта на климата и околната среда. Екипът на Adelphi е приел като своя мисия да подкрепя германския енергиен преход като разказва на публиката за нови проекти, свързани с енергийните технологии и устойчивото енергийно финансиране.

 

В Германия са амбицирани възобновяемата енергия да достигне 80% от общото потребление през 2050 г. в сравнение с 2020 г. Мечтаят да отчетат 20% намаляване на енергийната консумация през 2020 г. в сравнение с 2008 г. И да редуцират вредните емисии с 80-90% през 2050 г.

 

И тъй като натискът ще става все по-силен, хората постепенно започват да приемат, че връщане назад няма. „1000 нови патента в областта на възобновяемите енергии се регистрират всяка година в Германия“, казва Бенямин Данеман от германската Агенция за възобновяеми енергии.

 

Една от „абсурдните“ някога идеи  - Zero emissions cities - градове с нулеви вредни емисии, се вижда все по-близо на хоризонта в Германия. „Енергийната ефективност не е само спестяване на милиони за отопление. Тя е начин на живот“, заключава Татяна Муньос.

 

Какви са сценариите - вижте в следващите страници.

 

Алексения Димитрова

 

СГРАДА-ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ЧЕРПИ ВЯТЪРНА, СЛЪНЧЕВА И ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ ЕДНОВРЕМЕННО

 

 

Нова сграда-електроцентрала в Доминиканската република ще черпи вятърна, слънчева и геотермална енергия едновременно, за да произвежда повече енергия, отколкото използва.

 

 

Футуристичният комплекс EXOSPHERE стъпва на разбирането за изцяло устойчивите сгради и ще демонстрира възможността за развитието им в Доминиканската република. Четири вятърни турбини ще бъдат вградени в двойка нулевоенергийни кули, превръщайки се в „най-голямата сградно-интегрирана вятърноенергийна система в Северна и Южна Америка“, според архитект Ричард Морета Кастийо от Richard’s Architecture + Design (RA+D). Това ще е хем електроцентрала, хем обитаемо пространство – с домове, офиси, дори спа център. С това отличително лице EXOSPHERE ще се съревновава за титлата най-висока сграда на Карибите.

 

EXOSPHERE е една от най-устойчивите разработки, одобрени наскоро от правителството на Доминиканската република, според RA + D. Възобновяема енергия ще захранва целия комплекс. Не само това, но ще има и излишък от електроенергия, която ще бъде подавана към мрежата.

Двете кули със смесено предназначение ще изобилстват от енергийно ефективни функции. Например, те ще разчитат на енергийно ефективно LED осветление и ефективни електроуреди. Водните тела в комплекса ще консумират минимум вода. Дизайнът на сградата предвижда тя да се осигурява по устойчив начин: ще има система за рециклиране и повторно използване на дъждовната вода и сивата вода. Килими, боядисани с боя на база царевично или соево нишесте, ще покриват подовете в интериора.

 

 

RA + D са разчели мястото и височината на сградите така, че да могат да позиционират „четири гигантски вертикални вятърни турбини“ за по-голяма ефективност. Според фирмата, „височината на кулите помага за канализирането и ускоряването на скоростта на вятъра между телата на сградите, което комбинирано с географските характеристики на местоположението. Наред с това разликата във вертикалните форми на кулите трябва да помогне за намаляване на разликите в налягането между мостовете, които, в съчетание с ускорението на вятъра при по-високите нива и прецизно позициониране за засрещане на вятъра и от север, и от юг, трябва да се осигури равна скорост на въздушните потоци между турбините“.

 

 

Вятърната енергия няма да е единствената чиста енергия за захранване на комплекса. Остъклените фасади ще са покрити с прозрачни слънчеви панели. Термална слънчева инсталация на покрива и геотермален модул за ототпление и охлаждане ще допринасят за устойчивостта на сградата.

Жилища, офиси, спа център, търговски площи, хотел, както и обществен площад ще има още в иновативния комплекс. По план той трябва да бъде напълно завършен през 2020 г.

 

 

 

GOOGLE ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПОСРЕЩНЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ СИ НУЖДИ САМО С ВЕИ

 

 

Google достигна повратна точка в усилията си за намаляване на замърсяването, причинено от дигиталните услуги, които предлага – услуги, които поглъщат огромни количества електричество. Компанията обяви, че от началото на следващата година тя ще генерира достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да може да покрива всички свои потребности от електричество по целия свят.

Това е значително постижение, като се има предвид „вълчият апетит“ на Google за ток с цел захранване на всичките й офиси и огромни центрове за данни. Те осигуряват гладката работа на някои от най-големите сайтове – едоименната търсеща машина, както и Gmail, YouTube и др.

 

13-те центъра за данни на Google и нейните офиси консумират около 5,7 тераватчаса електроенергия годишно. Това е колкото един град с повече от 800 000 души население.

Постижението не означава директно, че Google ще може да се откъсне от електро-мрежата и да захранва дейността си само от вятърната и слънчевата енергия. Това не е възможно заради сложния начин, по който работят електрическите мрежи, обхващащи множество източници и потребители.

Новината означава, че Google е в състояние да компенсира всеки мегаватчас електроенергия, доставена до компанията от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, чрез възобновяема енергия, която фирмата „произвежда“ по силата на договори с производители на зелена енергия. Около 95 процента от ВЕИ сделките на Google са с вятърни ферми, а останалата част са за слънчева енергия.

Google пое обещанието да постигне тази цел преди четири години. Други големи ИТ компании също са се зарекли да станат „100% захранвани от ВЕИ“, но досега нито една не е постигнала пълното изпълнение на обещанието.

Постижението на Google носи голяма символика, защото ИТ индустрията е една от най-бързо развиващите се. Въпреки това тя може да бъде изцяло въглеродно неутрална.

 

 

 

ФЕРМА ОТГЛЕЖДА ЗЕЛЕНЧУЦИ СЪС 100% ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ И 90% ПО-МАЛКО ВОДА

 

 

В един безличен склад край Индианополис производителите от „Ферма 360” отглеждат зеленчуци чрез хидропонна система, която се захранва на 100% от възобновяеми енергийни източници. Фермата с почти затворен цикъл на работа позволява отглеждането на пресни, местни храни, използвайки 90% по-малко вода в сравнение с традиционните методи на отглеждане. Продукцията й се продава в хранителните магазини в Индиана целогодишно. “Ферма 360” произвежда повече храна, отколкото което и да е друго закрито или открито пространство в града. Тя осигурява възможности за заетост и растеж в квартал, който преживял немалко трудни времена.

 

 

Хидропонната система за отглеждане на зеленчуци във „Ферма 360” разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED светлини, които осветяват редиците зеленчуци с лилава светлина. Богата на хранителни вещества вода подхранва растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малки тръбички. “Ние ще продължим да препроектираме системата, за да стане възможно най-ефективна“, казва мениджърът на фермата Джим Блум. “Обмисляме и добавянето на соларна енергия. Наистина искаме да бъдем напълно самодостатъчни“.

В момента има пет отделни зони за отглеждане в рамките на склада, който се използва за производство на босилек, мента, къдраво зеле, маруля, спанак, рукола. “Като цяло фермата отглежда около 35 различни вида зеленчуци”, казва Блум. “Можем да отгледаме една глава маруля само за около 30 дена“.

Организацията „Устойчива местна храна за Индиана” съвместно с Englewood Community Development Corp. са избрали въпросния склад с намерението да инжектират енергия и ресурси в областта, която е определена на федереално равнище като „обещаваща зона“ с висок приоритет за реконструкция. “Ние искаме да променим предназначението на това, което се счита за непълноценно използвани сгради, в общностите, където може да се добави истинска стойност”, заяви Блум.

Заедно с това от местната управа отчитат и потенциала за намаляване на безработицата. От откриването си досега фермата е създала заетост за 12 души, но се очаква те да се увеличат до тридесет служители до края на 2016 г. Мечтата на Блум е хората, работещи във фермата, да живеят наблизо, в района, и да идват на работа с колело или пеш. Убеден е, че така ще се съживи иначе западналият район в източната част на Индиана.

 

 

 

 

ОТОПЛЕНИЕ С ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ

 


Какво e геотермална енергия?

 

Геотермална енергия е топлинната енергия, съдържаща се в земните недра. Просмукваните през земната кора води слизат към центъра на земното ядро и се нагряват до високи температури от горещите скали. Една част от загрятите води се издига обратно до земната повърхност във вид на горещи извори и гейзери. 

Друга част от водите остават затворени под повърхността. Тези горещи води образуват  т. нар. геотермални резервоари - екологично чисти неизчерпаеми източници на геотермална енергия. Практически земната кора представлява неизчерпаем източник на топлина и спада към т. нар. възобновяеми енергийни източници.

Важно е да се знае, че температурата на земната кора на дълбочина 3 метра е около 
12-16 °С. При това тази температура остава постоянна независимо от сезона! 
 

 

Схема на постоянните температури на почвата през годишните сезони.

 

Почвата около вашия дом, около административната или производствената ви сграда, е неизчерпаем източник на топлинна енергия, който може да използвате!

Как може да извличате геотермална енергия от вашия терен?

 

За хората понятието топлина е доста относително. Вода под 20 °С наричаме студена. 
За техниката обаче и "студената" вода в кладенеца съдържа топлина. Именно тази топлинна енергия в земната кора, наречена геотермална енергия, може да се извлича чрез термопомпа.

По аналогия на водните помпи, които изпомпват вода, термопомпите "изпомпват" топлина от земната кора. По този начин термопомпените инсталации ви дават възможност да получавате от природата неизчерпаема геотермална енергия за вашия дом или административна сграда.
 

 

За какво може да използвате геотермалната енергия?

 

Приложението на термопомпите за климатизация в жилищния и индустриалния сектор е алтернатива на конвенционалните системи и доставя топлина през зимата и обратното - прохлада през лятото. Такава термопомпена система „отопление-охлаждане” е много ефективна и има по-кратък срок на изплащане на първоначалната инвестиция. 
Термопомпата може да осигури целогодишно снабдяване с евтина топла вода за бита с температура 60 °С дори през лятото. 
Геотермалната термопомпена инсталация за отопление на къщата може да се използва и за затопляне на вода за басейн. Системата може да бъде настроена автоматично да поддържа желаната температура на сградата и да отвежда излишната топлина към басейна през пролетта и есента. Тази система прави геотермалното отопление още по-ефективно.

 

 

 

ЕНЕРГИЯ ОТ ПРИЛИВИТЕ И ОТЛИВИТЕ

 

 

Приливите и отливите представляват периодично покачване и спадане на морското ниво. Това явление е факт поради привличането, което Луната основно оказва на водната маса. Приливите и отливите са с различно количество вода на различни места от Световния океан. В днешно време науката е достатъчно развита, за да се знае с точност кога и къде ще се наблюдава явлението.

 

Този факт дава възможност да се развиват методи за използването на явлението като възобновяем източник на енергия. Движението на водата при приливите и отливите може да бъде използвано за производство на алтернативна енергия. Тази енергия е неизчерпаема на практика и в същото време е екологично чиста.
 

Величината за количеството на енергията е правопропорционално на големината на приливната вълна. Амплитудата на прилива, която е необходима за производство на енергия е минимум 4 метра. Водата при прилив се събира в големи резервоари. При напълване на резервоара за вода, той се затваря. Когато има отлив водата се изпуска. По време на прилив силният поток вода задвижва турбината, а тя съответно генератора, който произвежда електрическа енергия.
 

Енергията от приливите и отливите е неизчерпаема и екологично чиста, но изисква сериозна инвестиция за изграждане на приливна електроцентрала. Технологията и изисква да бъдат направени връзки с електропреносната мрежа. Също така приливите и отливите не са постоянно случващо се явление, те възникват на определен период от време. Вероятно това са причините, поради които приливната енергия все още не се оползотворява максимално. Въпреки това, според редица научни доклади приливната енергия има голям потенциал да се развие успешно в света на алтернативните възобновяеми източници.
 

Къде се изграждат Приливни водни електроцентрали?

 

На морски / океански залив залив или устие на река, където има приливи с амплитуда над 4 м. Тези електроцентрали са най-ефективни при голяма амплитуда (разлика в нивото) на прилива и отлива, например при естуара на река Ранс (Франция), където амплитудата достига до 8,5 м.

 

Как работят?

 

При прилив водата се събира в специални резервоари. Впоследствие, при отварянето им, водният поток задвижва хидравлични турбини, а те – от своя страна – електрически генератори (както при ВЕЦ).

 

Електроцентрали за производство на електрическа енергия от приливите и отливите са изградени и работят в развитите държави, където се наблюдава явлението, а именно в Южна Корея, Германия, Русия, Норвегия, Китай, Канада. Най-голямата в света електроцентрала за приливна енергия се намира в Южна Корея и се очаква от производство на такава енергия да спести около 860 хиляди барела петрол.

 

"ДЪРВЕНА" КЪЩА СЕ ТОПЛИ С ДЪРВЕНА ПЕЧКА

 

Облечена в черна дървесина, тази триетажна къща в Австрия е семпъл, но енергийно ефективен дом, дело на дизайнерите Bernardo Bader Architekten, които приключиха проекта тази година в Лохау. Издълженият и тънък вид на къщата е резултат от формата на парцела – малък и тесен.

 

 

Къщата е построена върху ивица земя в непосредствена близост до стръмен наклон, който слиза към малък поток. Прекрасният черен вид на къщата е типичен за традиционната местна архитектура, доминирана от народния език на изгорелите от слънцето земеделски къщи. Архитектите казват, че в ндешно време те са почти изчезнали в долината на река Рейн Форарлберг. Големите квадратни прозорци с различни размери, с небоядисании дървени рамки, прорязват тъмната фасада.

 

 

Голяма стоманобетонна маса формира сърцето на дома, като служи и като термална маса – абсорбира и задържа топлината през деня, за да запази дома допъл и през хладните нощи. Топлината се осигурява от голяма черна печка на дърва плюс термопомпа. Не се вижда, но къщата има и плътна изолация, която помага за предотвратяване на топлинните загуби.

 

 

Интериорът на дома, наред с оголения бетон, показва облицовки от необработена дървесина, които придават уютен вид. Вътрешността на дома е доминирана от голия бетон, около който са формирани къхнята и баните. По-периферната част пък е оформена с дървесната облицовка, за да е по-нежна, по-лека.

 

 

ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ