ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ

 

 

Климатична катастрофа:

Температурата на океаните е рекордно висока

 

Това води до по-силни бури и нарушаване на водния цикъл - повече наводнения, суши и горски пожари

 

Василена Василева

 

 

Температурата в световните океани достигна ново рекордно ниво през 2019 г., показвайки "неопровержимо и ускоряващо" загряване на планетата, пише The Guardian.

 

Ядрена гробница на САЩ е заплашена от глобалното затопляне

Световните океани са най-ясната мярка за извънредната ситуация с климата, тъй като те поемат повече от 90% от топлината, улавяна от парниковите газове, излъчвани при изгарянето на изкопаеми горива, унищожаването на горите и други човешки дейности.

 

Русия откри ползи в климатичните промени

Новият анализ показва, че последните пет години са първите пет най-топлите години, регистрирани в океана, а последните 10 години са и първите 10 най-топли. Количеството топлина, което се добавя към океаните е еквивалентно на всеки човек на планетата, който експлоатира 100 микровълнови денонощно.

 

 

Горещите океани водят до по-силни бури и нарушават водния цикъл, което означава повече наводнения, суши и горски пожари, както и неумолимо покачване на морското равнище. По-високите температури също вредят на живота в моретата, като броят на морските горещи вълни се увеличава рязко.

Най-често срещаната мярка за глобално отопление е средната температура на повърхностния въздух, тъй като тук живеят хората. Но природните климатични явления като събития в Ел Ниньо означават, че това може да бъде доста различно от година на година.

 

Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена епоха

"Океаните са в действителност това, което ви показва колко бързо се затопля Земята", казва проф. Джон Абрахам от университета "Сейнт Томас" в Минесота, САЩ, и един от екипа, който стои зад новия анализ. "Използвайки океаните, ние виждаме постоянен, непрекъснат и ускоряващ се темп на затопляне на планетата Земя. Това е ужасна новина", допълва още той.

 

Установихме, че 2019 г. беше не само най-топлата година, тя показа най-голямото едногодишно увеличение за цялото десетилетие, отрезвяващо напомняне, че нагряването на планетата, причинено от човека, продължава да се ускорява", казва проф. Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания, САЩ и друг член на екипа.

 

 

Анализът, публикуван в списанието Advances In Atmospheric Sciences, използва данни от океана от всеки наличен източник. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи шамандури, разпръснати из океаните, но също и от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби в миналото.

Резултатите показват, че топлината нараства с нарастваща скорост, тъй като парниковите газове се натрупват в атмосферата. Скоростта от 1987 до 2019 е четири и половина по-бърз от този от 1955 до 1986 г. По-голямата част от океанските региони показват увеличение на топлинната енергия.

 

Тази енергия води до по-големи бури и по-екстремно време, казва Абрахам.

"Когато светът и океаните се нагреят, тя променя начина, по който вали дъждът и се изпарява. Има общо правило, че по-сухите зони ще станат по-сухи, а по-влажните зони ще станат по-влажни, а валежите ще станат по-проливни".

 

По-горещите океани също се разширяват и стопяват леда, което води до повишаване на морското равнище. Последните 10 години също показват най-високото морско ниво, измерено от 1900 г. Учените очакват около един метър повишение на морското равнище до края на века, достатъчно за изместване на 150 милиона души по целия свят.

 

Дан Смайл, от Морската биологична асоциация във Великобритания, който не е част от екипа, заяви, че използваните методи са най-съвременни и данните са най-добрите. 

 

"За мен съобщението е, че съдържанието на топлина в горните слоеве на глобалния океан, особено до 300 метра дълбочина, бързо се увеличава и ще продължи да се увеличава, тъй като океаните изсмукват повече топлина от атмосферата", отбелязва той, цитиран от агенция "Фокус".

 

"Горните слоеве на океана са жизненоважни за морското биоразнообразие, тъй като поддържат някои от най-продуктивните и богати екосистеми на Земята и затоплянето от такъв мащаб ще се отрази драматично върху морския живот", казва Смайл.

 

Новият анализ оценява топлината в горните 2 000 м от океана, тъй като именно там се събират повечето данни. Там е и мястото, където огромната част от топлината се натрупва и където живеят най-много морски организми.

Методът за анализ е разработен от изследователи от Китайската академия на науките в Пекин и използва статистически методи за интерполиране на топлинните нива в малкото места, където няма данни, например под арктическата ледена шапка. Независим анализ на същите данни от американската Национална океанографска и атмосферна администрация показва същата нарастваща тенденция на затопляне.

 

Надеждните измервания на океанската топлина се простират до средата на 20 век. 

 

"Данните, с които разполагаме, са неопровержими, но все още имаме надежда, защото хората все пак могат да предприемат действия", подчертава още той.

 

Източник: VESTI, 14 януари 2020

 

 

 

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ - ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО

 

 • Сведете енергопотреблението от невъзобновяеми източници до минимум – пасивните къщи и енергонезависимите небостъргачи някъде са вече факт.
 • Въведете като основен източник на енергия възобновяемите източници – слънце, вятър, отпадъци и др.
 • Въведете алтернатива на горивото за автомобила - газ.
 • Изискване от промишлените предприятия за изграждане на пречиствателни станции, филтри и охладителни кули преди изхвърляне на използваните води.
 • Устойчиво развитие на горските масиви.
 • Намалете употребата на изкуствени торове и пестициди в селското стопанство – освен, че са вредни за потребителя, те вредят и на почвата.
 • Изграждане на заводи за преработване на отпадъците – за хартия, пластмаса, метал, стъкло.
 • Заменяне на изкуствените материални в строителството с естествени, или преработваеми.
 • Предпочитайте градския транспорт или велосипеда пред личния автомобил когато се движите в града.
 • Изберете влака пред автобуса или самолета - по-икономичен е и по-безопасен.
 • Изхвърляйте разделно отпадъците си.
 • Използвайте платнени торбички при пазаруване, а при нужда от найлонови – ги използвайте многократно и накрая отново в кофата за разделно събиране.
 • Отбягвайте химическите препарати в домакинството - содата и оцетът не действат по-зле от тях, а и са по-безвредни за хора и домашни любимци.
 • Засаждайте всяка година по 1-2 фиданки, за които се грижете после.
 • Сведете до минимум употребата на козметични препарати - ексфолиантът може да се замени с пшеничен зародиш, утайка от кафе, кафява захар. Маските за коса и шампоанът – с домашно приготвени.
 • Сушенето на дрехите на простора на слънце има и друго предимство - много често силните слънчеви лъчи убиват евентуални бактерии и микроби по дрехите, пък и те се освежават с "жив" въздух.
 • Когато пазарувате, избирайте стоки, произведени в близост до населеното ви място - така поощрявате местното производство за сметка на излишните разходи за транспорт на нещо, което си го правят хората и във вашия град.
 • Не купувайте бръсначки с батерии или пластмасови за еднократна употреба, а си вземете метални, на които сменяте само ножчето.
 • Предпочитайте душа пред ваната.
 • Енергоефективните крушки може и да са по-скъпи, но ще ги използвате по-дълго време, а и сметката ви за ток осезаемо ще се намали.

 

 

 

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИТЕ  ЕЛЕКТРОУРЕДИ – ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е МОДА, А НЕОБХОДИМОСТ

 

Електроуредите от всяко ново поколение са по-икономични и по-щадящи природата. Дори и да са малко по-скъпи от останалите, инвестицията в тях се изплаща бързо, защото те изразходват по-малко енергия. За да сте сигурни, че купувате продукт, който едновременно пести ток и пари и помага за намаляване на парниковите газове и замърсяването на въздуха, избирайте висок клас уреди (клас А+, А++, А+++).

Подмяната на традиционните крушки с енергоефективни ще намали разходите ви за осветление с 80-90%. По този начин освен че ще помогнете на природата, ще оптимизирате и бюджета си. Ако първоначалната инвестиция от смяната на всички крушки в дома ви се струва твърде висока, достатъчно е просто да подмените всяка от старите, която изгори.

ИЗОЛАЦИЯ НА ДОМА  

 

Ако живеете в къща или имате двор, за изолация можете да използвате естествени материали като глина, слама, дърво, кирпич и др. Освен че са евтини, те са и по-щадящи околната среда и безопасни за здравето.

 

 

ТОПЛО, СТУДЕНО, УМНО

 

Ако имате климатик, той ще е много по-ефективен, ако се поддържа добре. Това означава филтрите му да се прочистват и проверяват от специалист поне веднъж годишно. Така, освен че ще дишате по-чист въздух, желаната температура ще се поддържа с цената на по-малко изразходвана електроенергия, което от своя страна ще намали сметките за ток. Ако тепърва ви предстои да купувате климатик, изберете модел с висока енергоефективност и се уверете, че той е най-подходящият за размерите и условията на жилището ви.

 

 

ДОМАШНИТЕ ПРЕПАРАТИ СИЛНО ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА

 

Замърсяването на въздуха е на пето място в света сред рисковете за здравето

 

 

Когато говорим за замърсяването на въздуха, обикновено имаме предвид изгорелите газове от автомобилите и фините прахови частици от други източници.

 

Оказва се обаче, че препаратите, които използваме за почистване в домакинството, са не по-малко вредни за здравето – става дума за сапуни, шампоани, перилни препарати, лакове за нокти и коса и др. Учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ се заемат да проучат въздейството им върху човешкото здраве, тъй като вредните емисии, които те изпускат, досега са били подценявани.

 

Резултатите от изследването показват голямо наличие на вредни газове и емисии от химикалите в множество популярни препарати в домакинството – това е изненадващо, тъй като само около 5% от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95% се произвеждат горива.

 

При горивата повечето вещества изгарят и остават въглероден диоксид, вода и фини прахови частици. При препаратите (особено аерозолите) цялата палитра вредни газове се изхвърля във въздуха.

 

 

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД НАЙ-ОПАСНИТЕ ПРОМИШЛЕНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ В ЕВРОПА

 

 

Полша и Германия, както и Франция, Великобритания и Италия, са основните промишлени замърсители в Европа. Това показа последния доклад на Европейската агенция по околна среда (EEA). В тези държави са разположение и най-големите промишлени инсталации и по тази причина не е странно количеството на замърсяването.

 

От агенцията обаче обръщат внимание на друг факт – емисиите от страни като България, Естония или Румъния се оказват много по-вредни за околната среда.

 

Данните на агенцията отчитат замърсяването на въздуха от 10 хил. големи индустриални предприятия. Според оценката замърсяването коства на европейските граждани между 102 и 169 млрд. евро годишно. От агенцията допълват, че в своя доклад са направили изчисленията за разходите на базата на вредите, които нанася замърсяването на околната среда и здравето на хората.

 

Близо половината от щетите всъщност се падат на 191 предприятия – те нанасят вреди за между 51 и 85 млрд. евро.

 

Сред големите замърсители са електроцентралите, допълват още от агенцията. Агенцията е анализирала дейността на предприятия от различни сектори на индустрията. В тях обаче не се включва сферата на транспорта, селското стопанство и домакинствата.

 

EurActiv публикуваха информация, според която България е най-смъртоносното за живеене място заради мръсния въздух.

 

 

АРКТИКА Е НАЙ-СИЛНО ЗАСЕГНАТА ОТ КЛИМАТИЧНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

 

Климатичното затопляне засяга по-силно Арктика, отколкото останалата част от света

 

 

Арктика продължава да е по-силно засегната от климатичното затопляне, отколкото останалата част от планетата, се казва в доклад на международен екип от учени, цитиран от Франс прес.

 

Повишаването на температурите в Арктика е два пъти по-голямо, отколкото другаде.

 

Това се обяснява с по-малкото отразяване на слънчевата светлина заради отстъплението на площите с лед и намаляването на снежната покривка в Гренландия през пролетта и лятото.

 

Учените представиха доклада си на есенната конференция на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско, Калифорния.

Те установили също, че е налице прогресивно намаляване на някои популации полярни мечки, чийто хабитат е засегнат от топенето на снежната покривка.

 

"Затоплянето в Арктика води до промени, които засягат популациите животни и околната среда в района.

 

Това оказва своето влияние отвъд Арктика - върху глобалната сигурност, търговия и климат", заяви Крейг Маклийн от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

 

Над доклада са работили 63-има учени от 14 страни. В него се посочва, че ветрове, които духат от изток на запад, са пренесли на юг изключително студен въздух в началото на 2014 г. в източната част на Северна Америка и централната част на Русия, както и много топъл въздух на север в Аляска и Европа.

 

В резултат температурите през януари 2014 г. в Аляска бяха с 10 градуса Целзий над средните стойности.

Снежната покривка в Арктика през пролетта т.г. бе по-малка в сравнение със средните показатели за периода 1981 - 2010 г.

 

Освен това снегът се стопи три-четири седмици по-рано от нормалното през пролетта в Русия, Скандинавия, районите в Канада, южно от Арктика, и западната част на Аляска.

 

 

ЕНЕРГИЙНИТЕ ЕНТУСИАСТИ

 

Те вярват, че слънчевите панели по покривите могат да зареждат електрически автомобили. И че с парите, спестени от газ

и въглища, ще възродят селата

 

Германските енергийни ентусиасти са особена порода хора - те не само са убедени в неща, в които мнозина се съмняват, но намират начин да осъществят идеите си, за да убедят скептиците.

 

Най-много енергийни ентусиасти изглежда живеят в провинция Райнланд. Тук не само са решени категорично, че ще спрат ядреното и въглищното производство, но и споделят мисълта на вдъхновителя на кооперативното движение Фридрих Вилхелм Райфайзен, че „парите на селото принадлежат на селото“. И още - че „енергийната ефективност е спящ гигант“, както твърди проф. Клаус Топлфлер.

 

В Райнланд вярват в енергийния неутралитет. Вярват, че енергийната система може да бъде децентрализирана. Че възобновяемите енергии могат да се генерират във и да се притежават от местните общности. Че всяка община може да има свой собствен енергиен преход. Че те трябва да го захранят със собствени идеи, за да имат икономически ползи. Накратко – че енергийната революция трябва да обслужва всекидневния живот, а не обратното. Поставили са си за цел през 2030 г. да ползват изцяло възобновяеми енергийни източници. През 2015 г. са достигнали 47 %.

 

Завиден е ентусиазмът, с който тези хора говорят за енергийните си планове и постижения. „Стъпка по стъпка чрез енергийна ефективност и възобновяеми енергии превърнахме 290 млн., които преди давахме за енергия, в местни професии и добавена стойност. Нелсън Мандела е казал, че има неща, които изглеждат невъзможни, докато не бъдат направени“, казва шефът на окръг Рейн-Хунсрюк д-р Марлон Брьор.

 

В малкия планински район има 137 градчета и селца, в които живеят около 102 000 жители. В 75 % от тях – под 500 души. Още през 1999 г. започнали да контролират енергията в общинските сгради.

 

Малко след това повярвали в силата на слънцето, вятъра, биомасата и пестеното на енергия, а местният съвет гласувал, че ще се развиват в тази посока. И се започнало.

 

В момента в Рейн-Хунсрюк има 268 вятърни турбини. Освен към тях енергийните ентусиасти в района са се насочили към слънчевите панели. Тук вярват, че от 80 000 покрива 58 600 са подходящи за инсталирането на соларни панели. Засега 16 % са постигнати. „Ако има повече такива панели, част от енергията може да служи за зареждане на електрически автомобили“, смятат в Рейн-Хунсрюк.

 

През 2009 г. мощностите, които обслужват въобновяемите енергийни източници, са донесли работа на 86 души, спестени са 12 млн. евро за закупуване на въглища, природен газ и гориво. Чрез използването на биомаса за отопление през следващите 20 години поне 9,6 млн. евро, нужни за доставка на енергия, ще останат в района.

 

До 2015 г. инвестициите в мощности за възобновяеми енергии са около 1,2 млрд. евро. Добавената стойност от оперирането им - 43,5 млн. евро.

 

В малкото селце Хорн например вярват в слънчевите панели и LED крушките. Върху покрива на общината са монтирани слънчеви панели и батерии, които съхраняват енергията. Те захранват уличното осветление в селото, а получената излишна енергия се вкарва в мрежата. Инвестицията е за 70 000 евро.

 

В други градове отдават общинската земя за издигането на вятърни турбини. Наемът, който взимат, се използва за целите на общината.

 

Инвестицията на Шнорбах например е 312 000 евро. Оттогава спестяват по 20 000 евро за ток годишно.

 

В Мастерхаузен вземат по 300 000 евро годишно наем за 14 вятърни турбини върху общинска земя и 630 000 евро еднократно от слънчеви панели. Получените пари реинвестират в начинания, които помагат на селото. 132 000 евро дали за въвеждането на бърз интернет, 620 000 евро за подобряване на пътищата, 10 000 за реставрирането на стара крепост, 20 000 евро за ремонт на библиотеката и още 50 000 евро за църквата, 50 000 евро за реновация на стари къщи. „Вече 7 семейства от Холандия, 5 от Англия, едно от Белгия дойдоха да живеят тук през последните няколко години“, казва бившият кмет на Мастерхаузен. Те подарили и 20 000 евро за мост гигант, който се намира на няколко километра оттук.

 

Една от най-големите енергийни инвестиции - 5 млн. евро, е направена в Ньоеркирк-Кулц. Част от тях са субсидия, част от тях - заем от банката. Ще ги връщат с наема, който вземат от вятърните турбини. Пак.от наема от вятърните турбини са дали по 4000 евро на всяко семейство, за да направи преход към възобновяеми енергийни изтоници.

 

В района са изградили собствена топлинна мрежа и централа, която се захранва от соларно-термална енергия и биомаса. Резултатът е близо 6 км тръби за местно парно, близо 100 свързани къщи, спестени 240 000 евро за доставка на енергия и няколко десетки нови работни места, които обслужват новото начинание. Кметът Волкер Вихте очаква инвестицията да се върне за 9 - 10 г. „Тази инвестиция е ориентирана към бъдещето", убеден е Вихте.

 

В района на Зимерн са избрали друга формула - 39 сгради се топлят с 3 локални топлинни мрежи, в които основното гориво е биомасата, получена от санитарна сеч и от чистенето на местните дворове. Биомасата се събира в 120 пункта. Оттам се кара в компания за управление на отпадъците, притежавана от общината, която дава хляб на 70 души. Тук биомасата се разделя. Онези 50%, които не могат да се използват за горене, се превръщат в торове, които се продават. „Градинарите печелят тор, хората печелят пари, защото не трябва да купуват гориво“, казва Ахим Шнайдер от завода. Ефектът е спестяване на 480 000 евро и 680 000 литра гориво за топлинно производство годишно. Инвестицията е около 7 млн. евро.

 

Друг енергиен ентусиаст е Волфхаген - градът на LED крушките. „Те не само пестят ток, но и не се нуждаят от работници, които да ги сменят толкова често“, смятат местните. Още през 2011 г. те сменят всички обикновени крушки с LED еквивалент. Това е 3 г. след като през 2008 г. Общинският съвет на Волфхаген решава, че до 2015 г. районът трябва да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници. През 2010 г. влизат в топ 5 на германските градове за енергийна ефективност. През 2012 г. започва да оперира първият соларен парк. Тогава създали и местен енергиен кооператив.

 

Отначало в него членуват 265 души. Днес вече са 860. Една четвърт от кооператива държи общинската комунална агенция. Кооперативът, в който има акции на стойност 4 млн. евро, има дялове в 2 вятърни парка.

 

Във Волфхаген вярват в магическата сила на трите букви - СНР – което означава combined heating power - обединена топлинна енергия. „Вятър, фотоволтаици, биомаса, когенератори - всичко заедно ни решава проблема“, казва хер Гюнтер от общинската комунална компания.

 

И тук главната им цел е печалбата да остава региона. Градът се слави с най-голям брой слънчеви панели на глава от населението в Германия. Зедно с вятърните турбини и мрежите за разпространение, които ги съпътстват, те не само дават електричество на 13 500 местни, но имат и 4500 клиенти отвън.

 

В някои дни произвеждат много повече енергия, отколкото им трябва. Имат свръхпроизводство на възобновяема енергия и в часове, в които потреблението е обичайно ниско. „Но в дни като днешния не произвеждаме никакъв ток – няма нито слънце, нито вятър“, поглежда поройния дъжд през прозореца хер Гюнтер. „И какво правим тогава? Купуваме от мрежата“, допълва той. Но понеже им излиза доста солено, през 2015 г. решили да направят експеримент, за да оптимизират процеса.

 

Избрали 35 домакинства, в които живеят хора на възраст между 18 и 82 години. Тези семейства получили подарък висок клас бяла техника срещу съгласието да наблюдават „енергийното“ им поведение. Така започнали да правят прогнози не само за производството на енергия, но и за потреблението. Публикуват ги всеки ден. „90 на сто от прогнозите ни се сбъдват. Идеята е консуматорите да съобразят потреблението си с прогнозите“, казва хер Гюнтер.

 

„Невъзможно е да се къпеш по команда, но е възможно да пускаш пералня в най-малко натоварените часове, нали“, усмихва се той. Иначе ти излиза солено. От страницата с прогнозите, която е видима за всеки участник в експеримента, става ясно, че токът поскъпва, когато го ползват всички.

 

Затова оптимизацията се използва в различни посоки - при топлинни помпи за геотермална енергия вместо въглища, или съхраняване на генерираната по-рано енергия.

 

Изчисленията досега показват, че между януари и октомври домакинствата, които участват в експеримента, са спестили средно по 400 евро. В някои домакинства консумацията на енергия е същата, но е оптимизирана по часове. Три от домакинствата използват слънчевите панели на покривите си, за да зареждат автомобилите си. „Това е сценарий от бъдещето“, казва хер Гюнтер и допълва: „Тези домакинства промениха в известна степен енергийното си поведение“.

 

В комуналната агенция прогнозират, че хората, които са инвестирали в слънчеви панели, скоро ще инвестират и в батерии, в които да съхраняват електричеството. Така вместо да напаснат потреблението към капризите на слънцето и вятъра, ще съхраняват енергията от слънчеви и ветровити дни. Добрата новина е, че цените на батериите падат.

 

Във Волфхаген още не са изчислили за колко години се връща инвестицията. Не крият, че имат и законови пречки. „Около 40-50 закона, наредби и регулации ограничават масовото прилагане на схемата. Но нали затова правим експеримента - за да докажем ползата. Надяваме се  да създадем бизнесмодел, при който печалбата ще остава в региона. Ако експериментът ни е успешен, ще започнем да убеждаваме хората, от които зависи промяната на закона. Това е нашата подготовка за енергийния преход“, казва хер Гюнтер.

 

 

 

 

СКРИТИ ИЗТОЧНИЦИ НА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ

 

Като най-голям причинител на глобалното затопляне се считат парниковите газове като въглеродния диоксид. Тези газове действат косвено като задържат слънчевата топлина в земната атмосфера. Съществуват множество процеси причинени от човека, които не косвено, а директно нагряват околната среда. Скритите източници на директно глобално затопляне са малки по своя индивидуален обем повтарящи се процеси на топлоотделяне, които се извършват в достатъчно глеми количествени обеми за да предизвикат затопляне в планетарен мащаб. Топлинната енергия според законите на физиката не се губи, а се разпределя и предава в околната среда.

 

Всеки загрят по какъвто и да е начин обект или вещество, е в контакт с околната си среда и и предава топлинната си енергия. Взети заедно тези на пръв поглед незначителни процеси дават своя съществен принос в глобалното затопляне. Списъкът е дълъг, но не е изчерпателен. Тези процеси се осъществяват постоянно, ежедневно, ежечасно. Ето и списък с примери с такива процеси:

 • При производството на електричество чрез ядрена реакция в ядрените електроцентрали, се отделят огромни количества топлинна енергия в околната среда, а за охлаждане на реакторите се използва вода от реките и езерата.
 • Производство на електричество чрез изгаряне на въглища в топлоцентрали.
 • Нагряване ежедневно на милиони тонове вода за битови нужди до около 90 градуса по Целзий.
 • Нагряване ежедневно на милиони тонове вода в пералните машини при пране до около 90 градуса по Целзий.
 • Електрическото съпротивление по електрическите кабели при преминаване на електричество през тях.
 • Правенето на стотици милиони чаши горещо кафе и чай на ден – 100 – 200 градуса по Целзий.
 • Запалване и пушене на стотици милиони цигари на ден – цигарата при вдишване развива над 330 градуса по Целзий.
 • Приготвяне на храна чрез термообработка ежедневно варене, печене, пържене, фламбиране, опушване, барбекютата – над 100 градуса по Целзий.
 • Прането и почистването с гореща водна пара над 100 градуса по Целзий.
 • Охлаждане на стотици милиони хладилници ежечасно.
 • Работата на милиони сешоари по целият свят.
 • Работата на стотици милиони ютии и сушилни, перални и съдомиялни машини ежедневно.
 • Охлаждане на стотици милиони автомобилни, самолетни и корабни двигатели с вътрешно горене чрез радиаторите им.
 • Климатиците отделят огромни количества топлинна енергия в околната среда.
 • Осветление, от стотици милиони лампи, използващи нажежаема жичка – над 100 градуса по Целзий.
 • Триене между всички предмети движени от човека.

 

 

КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ТИ?

 

Всеки може да помогне за предотвратяването на глобалното затопляне - не само фабриките и огромните индустриални компании. Дори ти можеш да направиш много!

Питаш се как?
Е, начините са много...

 


Хибридни автомобили


Вече всички сме чували за тях - автомобилите, които отделят в пъти по-малко въглероден диоксид спрямо събратята си. Този тип леки коли имат комбиниран бензинов и електрически двигател, като дори сами зареждат батерията си по време на движение и, както вече казахме, отделят изключително малко въглероден диоксид.
На пазара в България вече има такива автомобили.

 


Пластмасите


Знаеш колко са вредни пластмасите, нали? Те не гният, а само тлеят и замърсяват атмосферата ни с тонове въглероден диоксид. И все пак ти срещаш пластмасите навсякъде в ежедневието си - видове пластмаси се използват в направата на опаковки, детски играчки, чанти, тръби за ВиК, дограми, хладилници, компютри и прочие.


Въпреки всичко ти можеш да помогнеш. Започни например със следното: не взимай найлонови торбички и пликчета в магазините, а сложи закупеното в раницата си. Малцина знаят, че при изгарянето на една найлонова торбичка (нещо, което се случва рано или късно), в атмосферата се отделят вещества, които при реакцията си с въздуха образуват килограми въглероден диоксид.


Друг начин, по който можеш да допринесеш за зеленото бъдеще на планетата ни, е ако потърсиш заместители на някои видове пластмаса, като PVC например. Такива материали са глината, стъклото, памука, бамбука, керамиката. Можеш да използваш и пластмаси, които нямат хлор в химичния си състав.

 


Хартията, мебелите и останалите продукти, направени от дървесина
 

С теб знаем, че дърветата неслучайно са наречени "белите дробове на Земята", нали? Все пак, те пречиствт планетата ни от толкова много въглероден диоксид. И въпреки всичко ни използваме дървесината навсякъде - дори в хартията, на която пишем.


А какво можеш да направиш, за да помогнеш?


Грижи се за опазването на горите, като изискваш дървен материал и хартия от сертифицирани, устойчиво управлявани гори. Логото FSC е гаранция, че гората не е била изсечена поголовно, а се управлява разумно, така че да има суровина и за бъдещите поколения. В България вече си имаме гори със сертификата FSC.

 


Рециклиране и разделно събиране
 

Друг вариант да спестиш въглероден диоксид на атмосферата ни е следния: събирай разделно боклуците, за да може да бъдат рециклирани. А преди да си купиш нещо в магазина, задай си въпроса дали ще може да бъде рециклирано след употреба. И не забравяй, че за разлика от пластмасата, стъклото може да бъде рециклирано.
 

 

Енергоспестяващи уреди и крушки
 

Замислял ли си се колко въглероден диоксид се отделя, докато работят домакинските ти уреди? Не, не те караме да си изхвърлиш пералнята или миялната - те пестят вода, а такава може и скоро да няма, ако глобалното затопляне продължава да настъпва с тези темпове. Просто при покупката на електроуред не забравяй да погледнеш колко е нергоефективен. По този начин хем ще пестиш пари от сметките за тока, хем ще знаеш, че си спестил въглероден диоксид на планетата ни.


И използвай простира на терасата, а не сушилнята за дрехи - в случая слънчевите лъчи ще свършат същата работа, която и електроуреда.


Освен това можеш да използваш енергоспестяващи крушки. Вярно е, че са малко по-скъпи, но за сметка на това траят два до три пъти по-дълго от обикновените. И с покупката на една енергоефективна крушка, можеш да бъдеш сигурен, че си се отървал от цели 90 килограма въглероден диоксид.Презареждащи се батерии
 

Знаеш ли, че батериите все още не се рециклират? А че в някои страни (като САЩ, например) изхвърлянето на батериите е забранено със закон. Да, така е. Поради екологични съображения.


Затова не изхвърляй старите батерии, а ги събирай - рано или късно ще стане ясно как да бъдат рециклирани.


До тогава си купи презареждащи се батерии и зарядно - по този начин ще спестиш някое левче, но също така и голямо количество въглероден диоксид.

 


Рециклиране на стара техника
 

Какво става с някой стар електроуред, който е толкова повреден, че дори и не можеш да го дадеш на някого, нуждаещ се от него?


Или го изхвърляш на боклука, или го оставяш някъде да събира прах. Първият начин не е никак екологичен, а втория е доста безсмислен и дори може да се разтълкува като излишно разточителство.


Затова просто потърси фирма, която рециклира стара техника и си готов - без да освобождаваш излишни количества въглероден диоксид.


Информация за такива фирми може да бъде намерена в някои от големите вериги магазини за техника или в Интернет.Алтернативни горива и източници на енергия


Не можеш да си позволиш хибриден автомобил? Няма проблеми! Друг вариант е да преминеш на алтернативен тип гориво - биодизел, например. Или да инсталираш слънчеви панели на своя покрив. И не забравяй, че винаги има начин! За пример може да бъде дадена актрисата Дарил Хана, която кара автомобил, задвижващ се чрез отпадни мазнини от "МакДоналдс". По този начин освен, че е независима от изчерпаемия петрол, тя почиства планетата ни от отпадъци.

 

 

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯ НА МЪЛНИИТЕ

 

 

Благодарение на затоплянето на планетата гръмотевичните бури
ще стават все по-експлозивни през следващите десетилетия

 

 

 

Покачващите се глобални температури в резултат на климатичните промени ще доведат до увеличаване на броя на мълниите в САЩ с 50% до края на века, предадe Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

 

Благодарение на затоплянето на планетата гръмотевичните бури
ще стават все по-експлозивни през следващите десетилетия.

 

Увеличението на мълниите може да доведе до повече пожари, тъй като и сега те предизвикват половината от тях. Освен това мълниите убиват десетки американци всяка година, така че и този риск ще се увеличи.

 

Вземайки под внимание различни фактори, сред които количество на валежите и затопляне на въздуха, учените прогнозират 12% увеличение на мълниите за всеки градус по Целзий повишаване на температурите.

 

На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века.

 

"Около 30 млн. мълнии падат в САЩ всяка година, а през 2100 г. можем да очакваме броят им да скочи на около 45 млн. годишно", казва климатологът и ръководител на изследването Дейвид Ромпс.

 

Учените обясняват, че повишаващите се температури подхранват мълниите, тъй като количеството водни изпарения в атмосферата – горивото за гръмотевичните бури, се увеличава със затоплянето на въздуха.

 

"Със затоплянето на планетата ще има повече от това "гориво" наоколо и гръмотевичните бури, които то ще предизвиква, ще бъдат по-силни", казва Ромпс.

 

Много експерти приписват екстремните климатични проявления през последните години на глобалното затопляне, което според мнозина е резултат от човешката дейност.