Биопродукти

 

Балкан Биосерт - национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция
   
БИО ХРАНИТЕ
   
БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ В БЪЛГАРИЯ
   
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ
   
НАРЪЧНИК НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ
   
НАРЪЧНИК НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ

 

 

 


БЪЛГАРИН ИЗОБРЕТИ МЕТОД ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ БЕЗ ПРЪСКАНЕ С ОТРОВИ

 

 

 

 

 

Чубрица, магданоз и невен пазят насажденията от мана.

 

Отровите и изкуствените торове са на път да отидат в историята. Българин изобрети нов ефикасен метод за отглеждане на дома, без да се налага те да се тровят с различни препарати. ”Мога да се похваля, че от 8 години гледам по този метод, като през последните 7 не пръскам с всичко друго освен настойка от коприва или други билки и имам чудесни дома с доста висок добив. Дори и да е имало болни растения, са били през няколко години, без да ми заразят останалите”, съобщи за „Новинар” автор на метода Тихомир Трайков. Той продължава, че подготовката е в няколко стъпки.

 

През първата година обръщам добре мястото, като се забива бетонни колове с по-малки бетонни за разпънки и се опъва тел най-отгоре ”, отговор Трайков. Той уточни, че редовете трябва да бъдат на разстояние 1,7-2 м от кол до кол, като дължината им е в зависимост от дебитата на водата за поливане, ако е с капково или пръскачки, това условие отпада.

 

Редовете са на север – юг и никога на изток – запад ”, предупреди експертът. Следващата стъпка е оформянето на дълбоки лехи, които се окопават в дъното с угнил тор или компост. След това пътеките се засипват с около 5 см слой дървесна пепел или по-едри дървесни стружки, талаш, листа, слама или картон. Най-важното предимство е предотвратяването на загубата на влагата на почвата от пътеките, както и поддържането на добрата среда за торните червеи, които са необходими за лехите, като се предвижда, че в годините напреднете, не се обръщате, а само се окопават преди засяване ”, допълнителни Трайков.

 

Той уточни, че през първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките, се засаждат по един ред моркови, магданоз, чубрица, тук-там невен, босилек и много други полезни срещу мана растения. Освен това широколистият босилек придава по-хубав вкус на дома в съседство с него. След началото на май ще се засади по два корена дома почти един до друг, около 40 см, за да може да се вържат на един кол и два пъти през разстоянието около метър. След като заздравеят растенията, до тях се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта ”, уточни Трайков. Той подчерта, че при нужда пръска растенията с настойка от коприва, която е угнила 28 дни във вода. Ако бъде наблюдавано болно растение с черна мана по стеблото, се маха напълно внимателно и се изхвърля от мястото.

 

Ползвам едни и същи семена от биволско сърце, гигант и розов дом. Така с годините растенията придобиват имунитета в градината, в които са садени. градина има различни болести, всяка гъбичка и бактерии. Купувайте сортове рядко са устойчиви и ако започнете с нов сорт, съхранявайте семената от първите най-хубави плодове в дома ”, отговаря Трайков. През следващите години не се обръща внимание, само се накопира февруари или март и може да се мулчират и самите редове и лехи, но е добре и лехите да бъдат разграничени с дървен материал, керамиди, бетонни колчета по вашия избор ”, каза още експертът.

 

Източник: Новинар 

ИДЕИ ЗА ЗЕЛЕНО ХРАНЕНЕ 

 

Био продуктите, които най-лесно се намират, са био кисело мляко и био мед.

 

Дерони имат лютеница без консерванти.

 

Разхладителна напитка вместо натурален сок:

 

Цитронада: Изцеждайте два лимона, слагайте три лъжички мед, доливате с газирана вода до приятен за вас вкус и воалааа!

 

Оранжадата по същия начин като цитронада, само че слагате захар, вместо мед.

 

Инвестицията в сокоизстисквачка си струва, защото фреш соковете са по-полезни от натуралните с консерванти.

 

Сокът от зелен е много добро лекарство за болен стомах.

 

Използвайте хартия за печене, за да спестите миене с препарати.

 

Една малка мелничка за зърна може да направи чудеса. Вместо да купувате заводски хляб, който скъпхем е скъп, хем не е полезен, можете да си набавите такава. С нея можете да правите какво ли не - едро смляна царевица за качамак или галета; фино и едро смляно жито, с което се пече чудесен пълнозърнест хляб. Цената му излиза наполовина, а по качество не може да се сравни със заводския. брашното е прясно смляно, това е един приятен при дъх на нивата и живота...

 

Домашен ябълков оцет - приготвя се много лесно, а му е широко - за миене, за пране, за храна и за здраве.

 

Сушени плодове - плодът се разрязва на две, маха се костилката, след се нарежда на сушило или се нанизва на конец. Става чудесен ошав за зимата.

 

Който няма градина, може да си гледа кълнове в саксии и кофички. Кълновите са много полезни и вкусни, пълни с живот и много бърз растеж, особено люцерната.

 

 

„ЗЕЛЕНА МОДА“- НА ИТАЛИАНСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА КРАСОТАТА

 

Козметика за коса с растителни суровини без пестициди, стилизиращи продукти без вредни съставки дори в опаковките и препарати за разкрасяване от изцяло екологични райони – това са хитовете на 21 издание на Италианския фестивал на красотата и прическата. Революционната тенденция е демонстрирана в проекта „Зелен салон“. Всички процедури се извършват с продукти, отглеждани на нетретирани с химикали площи и с биоразградими материали. Дори лаковете за нокти вече се създават със стволови клетки, розово масло и други натурални продукти. Рецептите на кремове за лице и тяло изобилства от природни съставки – охлюви, арганово масло и още много естествени материали.