Екоземеделие

 

ГМО - ГЕННО-

МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

 

ЕКОКОМПОСТ

 

Фермите на бъдещето

 

Съвременните техники за земеделие и иновации ни помогнат да осигурим храна за населението, което се очаква да достигне 9.7 милиарда до 2050 г. Нуждаем се от следващата вълна иновации, за да гарантираме правилния баланс между производството на повече храна и поддържане на планетата.

 

Цифровото земеделие е бързо развиваща се индустрия. Дроновете стават все по-достъпни, снабдени с камери с висока резолюция, които предоставят изображения в реално време на култури и добитък. Те могат също така да бъдат проектирани така, че да осигуряват вода и храни към нуждаещите се зони или контрол на плевелите и вредителите. Екипи от агроботи могат да бъдат ключът към микро-управлението на обширни области земя. Такива автономни роботи могат да бъдат оборудвани да инспектират, сеят, напояват, третират и дори събират култури. Всеки агробот ще взема независими микро-решения, докато се движи между отделните растения, съобщавайки полезна информация на останалата част от екипа си. Тази технология дава на културите изключително внимание, което може да помогне за увеличаване на добива и минимизиране на отпадъците.

 

 

Тъй като промяната на климата води до по-екстремни и непредсказуеми климатични условия, оранжериите ще спомогнат за смекчаване на най-лошите последици чрез регулиране на температурата, водата и храненето на културите в затворена селскостопанска система. Те вече се използват широко за отглеждане на плодове и зеленчуци в по-хладните климатични зони – Холандия е известна със своите оранжерийни комплекси. Те биха могли да се използват, за да се направят огромни площи земи – например пустини – продуктивни през цялата година. Тук слънчевите панели могат да произвеждат електричество, за да поддържат оранжериите при оптимални температури и да обезсоляват вода за напояване. Изградени от специализирани материали, оранжериите могат да абсорбират слънчевата светлина, но отразяват топлината, като същевременно защитават крехките култури от крайности като силни ветрове, проливни дъждове и болести.

 

 

Важно е не само как ние отглеждаме храната. Само около 55% от световните калории за посевите пряко захранват хората – около 36% се използват за хранене на добитъка. Но на всеки 100 калории от зърно, които изхранваме, получаваме само 40 нови калории от мляко, 12 калории пилешко, 10 свинско или 3 говеждо. Месото е отличен източник на протеини и витамини, но е сравнително неефективна система за доставяне на калории. Смята се, че при сегашните нива на производство на храни вече произвеждаме достатъчно калории, за да изхранваме 9 милиарда души, ако ядем по-малко месо и преминем към по-вегетарианска диета. Вероятно отговорните генетични модификации не само ще направят културите по-стабилни, но и ще бъдат създадени за по-голяма доходност и хранителна стойност.

 

 

Източник: Зелен Свят

Автор: Мартина С. Попова

 

 

Екологично наторяване на растения

Здравословният начин на живот провокира модерният начин за наторяване на посеви и растения, наречен мулчиране.

По своята същност то представлява процес, в който се цели предпазване на засетите растения по естествен начин. Това защитава младия посев от премръзване, като покрива изцяло коренищата от система.

 

Мулч се извършва основно на овошки от храсти и дървета. Такива са както двугодишни растения, така и едногодишни. Храстовидни като къпина, малина, роза, касис и плодови дръвчета се поръсват в основата на стеблото с иглички от бор или кората му.

 

Екологичното наторяване с естествени, природни продукти става по два начина – неорганично и органично. За втория вид са важни някои предпоставки, които се осигуряват също по естествен път. Те са влага, разпространение на плевели и важни хранителни вещества.

 

За неорганично мулчиране / наторяване се ползва чакъл и фолио, които се наръсват със специална машина. За да е всичко наред покривката трябва да е с дебелина от поне 7 см. Това понякога обяснява и естественото развитие на охлюви.

Какви материали се използват за естествено наторяване?

 

За екологично наторяване се ползват брезови кори като от тях се заимства по-едрата част.

 

За екологично наторяване се ползват кокосови орехи – те са добра алтернатива при овощните дръвчета.

 

За екологично подхранване се вземат предвид и загнили листа и клонки, наред с животинска тор – това се прави, за да не се сменя мулча всяка година.

 

Дървесни стърготини се ползват за наторяване в продължение на две години.

 

Окосена трева се ползва за наторяване на дървета и храсти. Насипва се на тънък слой, а след като изгнива, той отделя полезни вещества в почвата.

 

Какво е нужно при неорганично мулчиране?

 

За неестественият метод на покриване на посева са нужни стари платна, килими, вестници, найлони.

 

И двата естествени начина на покритие на посева и неговото зазимяване, слоя трябва да е не дебел, но достатъчен, за да осигури стабилна покривка и да предпази посева от премръзване и други вредни влияния на околната среда.

 

БИОСЕЛЕНА - фондация за биологично земеделие
   
Земеделски регистър - българският регистър на земеделците
   
НАЦИОНАЛЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ РЕГИСТЪР
   
ПРОЕКТ: ''МРЕЖА ЗА ЗЕЛЕНИ РАБОТНИ МЕСТА''
   
„РЪКОВОДСТВО ЗА ПРИРОДОСЪОБРАЗНО ЗЕМЕДЕЛИЕ В ЗОНИТЕ ОТ НАТУРА 2000 В БЪЛГАРИЯ”
   
СОЛИДАРНО ЗЕМЕДЕЛИЕ
   
TERRA VIVA - био хумус