Биопродукти

 

Балкан Биосерт - национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция
   
БИО ХРАНИТЕ
   
БИОЛОГИЧНИТЕ ПРОДУКТИ В БЪЛГАРИЯ
   
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ
   
НАРЪЧНИК НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ
   
НАРЪЧНИК НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ

 

 

 


БЪЛГАРИН ИЗОБРЕТИ МЕТОД ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ БЕЗ ПРЪСКАНЕ С ОТРОВИ

 

 

 

 

Чубрица, магданоз и невен пазят насажденията от мана.

 

Отровите и изкуствените торове са на път да отидат в историята. Българин изобрети нов ефикасен метод за отглеждане на домати, без да се налага те да се тровят с различни препарати. ”Мога да се похваля, че от 8 години гледам по този метод, като през последните 7 не пръскам с нищо освен с настойка от коприва или други билки и имам чудесни домати с доста висок добив. Дори и да е имало болни растения, са били по няколко годишно, без да ми заразят останалите”, съобщи за „Новинар” авторът на метода Тихомир Трайков. Той обясни, че подготовката е в няколко стъпки.

 

През първата година обръщам добре мястото, като се забиват бетонни колове с по-малки бетонни за разпънки и се опъва тел най-отгоре”, обясни Трайков. Той уточни, че редовете трябва да бъдат на разстояние 1,7-2 м от кол до кол, като дължината им е в зависимост от дебита на водата за поливане, ако е с капково или пръскачки, това условие отпада.

 

Редовете са на север – юг и никога на изток – запад”, предупреди експертът. Следващата стъпка е оформянето на дълбоки лехи, които се окопават в дъното с угнил тор или компост. След това пътеките се засипват с около 5 см слой дървесна пепел или по-едри дървесни стружки, талаш, листа, слама или картон. „Най-важното предимство е предотвратяване на загубата на влага на почвата от пътеките, както и поддържането на добра среда за торните червеи, които са необходими за лехите, като се има предвид, че в годините напред лехите не се обръщат, а само се окопават преди засяване”, допълни Трайков.

 

Той уточни, че през първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките, се засажда по един ред моркови, магданоз, чубрица, тук-там невен, босилек и много други полезни срещу мана растения. Освен това широколистият босилек придава по-хубав вкус на домата в съседство с него. След началото на май се засаждат по два корена домати почти един до друг, около 40 см, за да може да се вържат на един кол и двата през разстояние около метър. „След като заздравеят растенията, до тях се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта”, уточни Трайков. Той подчерта, че при нужда пръска растенията с настойка от коприва, която е угнила 28 дни във вода. Ако бъде забелязано болно растение с черна мана по стеблото, се маха цялото внимателно и се изхвърля далеч от мястото.

 

Ползвам едни и същи семена от биволско сърце, гигант и розов домат. Така с годините растенията придобиват имунитет в градината, в която са садени. Всяка градина има различни болести, гъби и бактерии. Купуваните сортове рядко са устойчиви и ако започвате с нов сорт, съхранявайте семената от първите най-хубави плодове на домата”, обясни Трайков. „През следващите години не се обръща мястото, а само се накопава преди засяване февруари или март и може да се мулчират и самите редове и лехи, но е добре и лехите да бъдат разграничени с дървен материал, керемиди, бетонни колчета по ваш избор”, каза още експертът.

 

Източник: Новинар

 

ИДЕИ ЗА ЗЕЛЕНО ХРАНЕНЕ 

 

Био продуктите, които най-лесно се намират, са био кисело мляко и био мед.

 

Дерони имат лютеница без консерванти.

 

Разхладителна напитка вместо натурален сок:

 

Цитронада: Изцеждате два лимона, слагате три лъжички мед, доливате с газирана вода до приятен за вас вкус и воалааа!

 

Оранжадата по същия начин като цитронада, само че  слагате захар, вместо мед.

 

Инвестицията в сокоизстисквачка си струва, защото фреш соковете са по-полезни от натуралните с консерванти.

 

Сокът от зеле е много добро лекарство за болен стомах.

 

Използвайте хартия за печене, за да спестите миене с препарати.

 

Една малка мелничка за зърна може да прави чудеса. Вместо да купувате заводски хляб, който хем е скъп, хем не е полезен, можете да си набавите такава. С нея можете да правите какво ли не - едро смляна царевица за качамак или галета; фино и едро смляно жито, с което се пече чудесен пълнозърнест хляб. Цената му излиза наполовина, а по качества не може да се сравни със заводския. Когато брашното е прясно смляно, то има един приятен дъх на нива и жита...

 

Домашен ябълков оцет - приготвя се много лесно, а приложението му е широко - за миене, за пране, за храна и за здраве.

 

Сушени плодове - плодът се разрязва на две, маха се костилката, после се нарежда на сушило или се нанизва на конец.  Става чудесен ошав за зимата.

 

Който няма градина, може да си отглежда кълнове в саксии и кофички. Кълновете са много полезни и вкусни, пълни с живот и много бързо растат, особено люцерната.

 

 

„ЗЕЛЕНА МОДА“- НА ИТАЛИАНСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА КРАСОТАТА

 

Козметика за коса с растителни суровини без пестициди, стилизиращи продукти без вредни съставки дори в опаковките и препарати за разкрасяване от изцяло екологични райони – това са хитовете на 21 издание на Италианския фестивал на красотата и прическата. Революцонната тенденция е демонстрирана в проекта „Зелен салон“. Всички процедури се извършват с продукти, отглеждани на нетретирани с химикали площи, и с биоразградими материали. Дори лаковете за нокти вече се правят със стволови клетки, розово масло и други натурални продукти. Рецептите на кремове за лице и тяло изобилстват от природни съставки – охлюви, арганово масло и още много естествени материали.