Екобизнес

“ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА” е проект копродукция на БНТ с фондация “Кредо бонум”, посветен на околната среда, промяната на света и научните открития.

   
GREENTECH-BG - Българският сайт за зелени технологии
   

GreenTech.bg е мястото в българското уеб пространство за най-свежа информация от света на зелените технологии

   
„АНГАЖИРАНЕ НА БИЗНЕСА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ” - Наръчник с полезни съвети и практични решения
   
ЗЕЛЕНА КНИГА по ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ или Как да правим с по-малко - повече

ИКЕА в синхрон с природата

 

Знаете ли, че 8 от 10 души признават, че хората допринасят за изменението на климата, а 2/3 от тях са загрижени за това? Това са част от резултатите от изследването за нагласите на хората към климатичните промени, което ИКЕА провежда. От компанията искат да разберат какво мислят и чувстват хората за изменението на климата, какви действия предприемат и как ИКЕА може да ги подпомогне да живеят природосъобразно. Стъпвайки на тези резултати, брандът стартира глобална кампания за насърчаване на малките стъпки към промяна, които допринасят за опазването на природата.

 

Много от продуктите на ИКЕА са създадени да насърчават ежедневно действията на всеки един от нас за опазване на околната среда - за пестене на енергия, вода, намаляване на отпадъка вкъщи. ИКЕА предвижда също така новите продукти от асортимента да бъдат проектирани така, че да могат да се ремонтират, да се използват многократно и да са рециклируеми. ИКЕА предлага например смесители за баня и кухня със специална функция за пестене на вода и електроенергия.
 

 

Източник: сп. Жената днес април-май 2019

Енергия от дърветата на вятъра

 

 

Иновацията в областта на енергията от възобновяеми източници, наречена “дърво на вятъра”, съдържа “листа”, които действат като мини вятърни турбини за производство на електроенергия. Дърветата на вятъра на тази картина бяха показани на конференцията по климата COP21 през декември 2015 г.

 

Дори ако сте ентусиазирани от необходимостта да преминете към възобновяема енергия и да намалите потреблението на изкопаеми горива, които променят климата, е малко трудно да свикнете с наличието на гигантски ферми на индустриални ветрогенератори. Някои критици смятат, че извисяващите устройства са прекалено шумни или твърде грозни и обезобразяват всеки пейзажи или крайбрежие. Има опасения, че турбините представляват смъртоносна опасност за мигриращите птици, които биват засмуквани от перките им.

 

Ето защо иновативното устройство за вятърна енергия, създадено от френската компания New Wind, е доста готино. Arbre à Vent – “вятърното дърво”, на френски език, на New Wind – изглежда като дърво, с височина 2 метра, по което висят забавно изглеждащи листа, сакаш са нарисувани от Салвадор Дали. Но тези листа са всъщност малки микро турбини, в които роторният магнитен механизъм движи перка в силовата верига. Всяко дърво съдържа 72 турбини, проектирани да улавят енергия дори от минимален вятър. Устройствата акумулират и съхраняват електричество, така че , в крайна сметка, се превръщат в киловати.

Ето един близък поглед на турбините в действие тук .

Всяко дърво на вятъра има потенциал да генерира около 3.1 киловата електроенергия. Това е малка сума в сравнение с промишлените ветроенергийни паркове, но не бихте искали да имате един от тези гиганти във вашия двор. Малка версия на дървото на вятъра, напротив, може да се побере добре между барбекюто и детския люлка. Човек дори можеше да си представи една намалена версия, заемаща мястото на ветропоказателите на къщите.

„Градският вятър не е много силен, но е много бурен,” каза миналата година инженер Джулия Ревуз от New Wind. Тези турбини се нуждаят от по-малко вятър, за да започнат да произвеждат около 3 киловата енергия, които биха могли да стопят и осветят един малък дом или да заредят електрическа кола.“

В Париж има инсталирани две вятърни турбини в Айфеловата кула.

Източник: Зелен Свят

Превод от английски – Нина Жишева

 

 

Pike Research: Над десетократен ръст на пазара на софтуера и услугите

за управление на въглеродните емисии до 2017 г.

 

Северна Америка ще се превърне в лидер на пазара на софтуера и услугите

за управление на въглеродните емисии до 2013 г.

 

Много компании търсят начини за ефективно и прецизно измерване на отделяните от тях въглеродни емисии, както и за тяхното намаляване, за да изпълнят правителствени изисквания, лични програми за устойчиво развитие и индустриални инициативи. Скорошен доклад на Pike Research показва, че световният пазар на софтуера и услугите за управление на въглеродните емисии ще се разшири от $384 млн. през 2009 г. до $4,3 млрд. до 2017 г., което представлява среден годишен ръст от над 40%.

 

Клинт Уийлок, управителен директор на компанията, отбелязва, че управлението на въглеродните емисии и развиваща се област и вече се наблюдава конкуренция между „новаците" и установилите се на сцената играчи, сред които са големи софтуерни компании и доставчици на ИТ услуги. Някои организации дори се опитват да доставят на потребителите си инструменти на ниска цена или дори безплатно. Компаниите, занимаващи се с управление на CO2, които е добре да се наблюдават отблизо през следващите години включват Accenture, PwC, Deloitte, Hara, PE International, HIS, Symantec, CA, IBM, SAP и SAS.


Pike Research прогнозира, че Северна Америка ще се превърне в лидер на пазара на софтуера и услугите за управление на въглеродните емисии до 2013 г., въпреки че в момента Западна Европа е на първо място. Почти 80% от глобалната индустрия за управление на CO2 ще бъде представена от компании от Северна Америка и Западна Европа.

 

COMPUTERWORLD

20 ЯНУ 2010

 

ХИДРОЦЕНТРАЛИ

 

Китайската държавна компания Grid Corp. ще инвестира 5.66 млрд. долара в изграждането на пет хидроцентрали за съхранение. Страната иска да облекчи електроенергийната система на фона на натиска на Пекин за стимулиране на потреблението на чиста енергия. Инсталациите могат да се използват като резервоари, когато търсенето е ниско и да генерират електроенергия, когато потреблението се увеличи. Разположени в различни китайски провинции, петте централи ще имат общ капацитет от 6 гигавата (GW) и се очаква да бъдат пуснати до 2026 г. Инсталациите не само ще стимулират икономиката в дългосрочен план, но също ще играят важна роля за увеличаване на дела на чистата енергия и ще допринесат за стабилна и ефективна модерна енергийна система, заявиха от държавното дружество. Държавната компания в момента разполага с 19.23 GW помпено-акумулиращи водноелектрически съоръжения и 30.15 GW са в процес на изграждане.

 
Източник: Reuters

 

 

5 ГРЕШКИ НА ПРОХОЖДАЩИТЕ ЗЕЛЕНИ КОМПАНИИ

 

Да имате зелен бизнес в днешно време е добре. Загрижеността за околната среда създава положително отношение към бранда ви, облагородява ценностната система на служителите ви, също така повишава печалбите, най-малкото защото потребителите са готови да похарчат повече пари за “зелени продукти”. Обаче зеленият бум от нароили се компании рискува да обърне тази положителна тенденция, тъй като твърде много от тях побързаха да “станат зелени” без да обърнат внимание на нужните детайли, на стратегията си, както и на крайната цел, която искат да постигнат. В тези си усилия те допускат грешки. Ето кои са 5те най-често допускани в опита им да станат зелени:

 

1. Убеждението, че превръщането на една компания в “зелена” коства много пари

Много компании се притесняват да въведат критерии в своята работа защитаващи околната среда, тъй като смятат, че преминаването “на зелено” ще им коства много средства. Доколкото това е истина за някои случаи ( източниците на възобновяема енергия ), то има доволно много примери, където превръщането на един бизнес в отговорен към околната среда всъщност спестява пари. Съвсем малки нововъведения могат да рефлектират в драстично снижаване на някои разходи. Например, преминаването от хартиен към електронен вариант на комуникация с клиентите или намиране на начини за повторно използване или рециклиране на материали. Устойчивото развитие основно се изразява в това да направим използването на ресурсите по-ефективно, а орязването на излишното е добро не само за природата, но и за бизнеса.

 

2. Подценяване на усета на клиентите да търсят истински зелени продукти

Най-голямата уловка за всички онези компании, които са решили “да станат зелени”, е подценяването на критичното мислене на клиентите и способността им да усетят фалша. Само защото продуктите ви се предлагат в ярко зелени опаковки, използват думи като “еко” и “органичен” върху тях, не означава, че имат такъв ефект върху околната среда и вашите клиенти лесно могат да разберат това. Бъдете подготвени и очаквайте вашите продукти да се разглеждат “под лупа”, клиентите да четат подробно съдържанието на етикетите, да задават въпроси и да търсят информация за тях в мрежата, както и да ги сравняват с други подобни продукти на ваши конкуренти. Ако наистина няма нищо “зелено” в продуктите ви, то спестете си труда да ги рекламирате и предлагате като такива. Това само ще навреди на репутацията и бранда, който налагате.

 

3. Помислете дали опаковките в бежово, думи като “еко”, както и зелено листо в логото ви са това от което се нуждаете

Традиционните “зелени” символи вече са доволно изтъркани, макар и да са разпознаваеми от хората. Това е така, тъй като всяка компания налагаща подобен бранд днес се опитва да заложи на явни символи, които да привличат внимание от пръв поглед, но това би било добра рекламна стратегия, ако продуктите не бяха болшинство. Този празен символизъм вече не е нужен, тъй като не носи конкретно послание. По-доброто бизнес решение би било да се отличите с уникален бранд, като отделите повече време да предадете своето послание на клиентите си, използвайки етикетите, текста, опаковката и стратегически маркетинг.

 

4. Не надценявайте вашите клиенти

Точно обратното на предишните две точки е да разчитате, че вашите клиенти имат достатъчно време и интерес, за да го инвестират в проучване и осмисляне на вашата “зелена” стратегия и какво предлагате с нея. Както казахме в точка 2, клиентите ви не са глупави, но те също имат своя собствен живот и не биха заубили часове наред, за да анализират продуктите ви. Ако вие не маркетирате активно и не обяснявате разбираемо своята зелена стратегия, то никой няма да разбере за вас. Не разчитайте, че след като бизнесът ви се занимава с “правилното нещо”, то хората ще го намерят по естествен път, ако не го маркетирате и рекламирате правилно. Това просто няма да се случи.

 

5. Убеждението, че докато не превърнете 100% от бизнеса си в зелен няма смисъл да привличате внимание върху “зелените” инициативи, които развивате

Това е проблем, който се забелязва все повече и повече на пазара. Много компании, които разработват и предлагат зелени продукти и имат отговорно отношение към околната среда не се притесняват да го заявяват без да се притесняват, че ще бъдат обявени за фалшиви. Много по-важно е да се виждат усилията ви в тази посока, отколкото някой да ви обяви в мрежата за фалшива компания. Тъй като всеки може да публикува за вас каквото пожелае, то вие трябва да имате достатъчно прозрачна политика и солидна зелена стратегия. Ако това е така, вашите поддръжници ще ви подкрепят и лесно ще оставите зад гърба си интернет хейтъри и тролове. Пазете се и от другата крайност – да бъдете тотално прозрачни, което може да ви доведе до неверни твърдения за подуктите ви. Това вече със сигурност ще срине доброто отношение на клиентите ви и да ви върне в изходна позиция.

 

Тайван - умно и зелено

 

Дрехите на бъдещето –

рециклирани фотоволтаици и полупроводници

 

Обществената библиотека в парка „Бейту“ в тайванската столица Тайпе е първата зелена библиотека в страната. Футуристична дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода, а слънчевата енергия превръща в електричество. Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната. Тя се появява през 2006 г., предизвиквайки заслужено голям интерес, а днес вече е само една от многото зелени и умни постройки, с каквито Тайван може да се похвали.

 

В една друга подобна сграда в Таоюан, в Северозападен Тайван, се про­извежда най-зеленият шампоан за коса на планетата. Той се прави от кафеени зърна без сулфати и парабени и освен това налага концепцията „Дърво в бутилка“. Тази идея е исто­рия с неочакван край. Бутилката за шампоана се изработва по щадяща природата технология от остатъчна утайка от кафе, доставена от „Старбъкс“. След като шампоанът свърши, вместо да бъде изхвърлена, празната бутилка се заравя в земята. Разпада се, превръщайки се в тор за трите семена, които през цялото време са се спотайвали в малък контейнер на дъното и от тях израства поне едно дърво. O’rght е шампоанът, който „Тесла“ ще ви подари, ако си купите тяхна кола.

 

 

Gogoro е друг от зелените хитове на Тайван. Това е компания, която про­дава не просто електрически скутери, които са съвместими с личния смартфон на собственика, но и цяла мрежа от услуги. Можеш да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Няма газове, няма отпадъци.

 

В Тайван като че ли имат обсесия на тема спестени въглеродни емисии.

 

Дори писоарите в небостъргача „101“ в Тайпе работят с филтрирана дъждовна вода.

 

Канализационната система на страната е с 91% покритие.

 

Това е страна, в която най-изненадващо няма кофи за боклук. В същото време навсякъде е удивително чисто. Как става това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари. Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвър ли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци. Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. Както свои, така и чужди. До 2025 г. страната се надява да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи - най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

 

Искаме да помогнем на други страни като Соломоновите острови, които са заплашени от глобалното затопляне заради високоиндустриализираните държави като нашата, казва Лий Ингюан - министър на Администрацията за защита на околната среда, която скоро ще бъде обособена в екоминистерство.

 

Допреди 30 години Тайван е фокусиран главно в бизнес възхода си, индустриализацията и главоломно растящия брутен вътрешен продукт, Но със забогатяването на страната идват и въпросите. Дали парите са всичко? Ако съсипем мястото, на което живеем, какъв ще е смисълът? Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди - един чудно красив остров насред океана? Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ (първата страна в Азия, разрешила еднополовите бракове), където 30% от депутатите са жени. По отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации.

 

Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници.

 

Островът е на първо място в света по рециклиране на пластмасови бутилки и утайка от кафе и съответно по производство на продукти от тях.

 

По време на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. 10 отбора играха с екипи, направени в Тайван от рециклирани полимери.

 

И това е само началото. Защото както става ясно от следващата история, дрехите на бъдещето в предишния си живот не са били пластмасови бутилки, а фотоволтаици и полупроводници.

 

В Тайчунг, Централен Тайван, компанията GET Green Energy е специализирана в рециклиране на соларни панели. Собственикът на фирмата Ли Лонгджин твърди, че прави милиони от най-голямата лъжа на нашето време - слънчевата енергия. Ли нарича лъжа не самата слънчева енергия, а бизнеса с нея и наложеното схващане, че това е еко.

 

 

Соларните панели имат срок на годност, който периодично се изчерпва и трябва да бъдат подменяни с нови. Веднъж излезли от употреба, те се превръщат в неизползваем боклук, който замърсява природата.

 

В соларните панели няма нищо екологично, но затова пък има силиций, което много ме интересува, казва бизнесменът.

 

Компанията му рециклира стари фотоволтаици, превръщайки ги в най-различни неща. Има и други фирми, които се занимават с рециклиране на соларни панели. Никой обаче засега не може да прави като него. Пълно рециклиране, безотпадъчна технология, от която се получава изолираща, противоалергенна и антибактериална суперматерия, наподобяваща уникалните качества на козината на полярните мечки.

 

Включително и с добра защита срещу радиация.

 

Технологията на Ли е тайна, но в общи линии това, което се случва със старите панели, е, че те се редуцират до суспензия, от която се отделя силиций с чистота, каквато не се среща в природата - 99,99%. Той се използва при изработката на литиеви батерии и в нанотехнологиите. Но това не е краят на приключението. След химическа реакция силицият става натриев силикат, после силициев диоксид и с участието на три други компонента накрая излиза някакъв мултифункционален бял прах. Нека го наречем „Пудрата на Ли“. Концентрирани пелети РВТ полиестер карат вълшебния прах да се превърне в бяла пухкава материя. От нея правят дрехи, обувки, спортни и домашни артикули... Каквото остане, се рециклира отново и отново... Никакъв остатъчен материал не излиза извън вратите на Ли Лонгджин.

 

Колкото повече се налага илюзията за екологичната слънчева енергия от фотоволтаици, толкова по-добре за мен и компанията, казва Ли.

 

Догодина ще отвори първата си фабрика за рециклиране в Европа, но няма никакво намерение да се пробва на необятния китайски пазар.

 

Не и преди да съм направил поне 2 милиарда долара и да съм привлякъл много сериозни акционери, които ще ми гарантират сигурност в Китай, казва Ли.

 

Той не иска с него да се случи както с всяка друга технологична компания, отишла там. След две-три години те превземат отвътре и от собственик ставаш техен служител. Ли Лонгджин не иска да бъде агне сред вълци. Засега не му се и налага, защото плановете на властите в Тайван за отказване от ядрената енергетика до 8 години и постепенно преминаване на острова към „зелена“ енергия, инсталирайки соларни панели върху повече от един милион покрива, ще му гарантират бляскаво бъдеще от силициеви отпадъци.

 

 

 

МАГИЧЕСКИ ГАЙКИ

ПЕСТЯТ 260 ТОНА МЕТАЛ

 

Валтер Феес печели по 2 евро на тон от камъни

втора употреба които прави от… строителни отпадъци

 

В германската провинция Баден Вюртенберг има много индустрии. Всяка се бори не само да оцелее, но и да продава по-евтино. Като пример дават компанията Hewi, която спестява 260 тона метал годишно от производството на „магически“гайки.

 

 

Това са гайки, чиито външни страни са с минимална дебелина. Така страна по страна - ето ти спестени 260 т материал годишно. Иновацията е спечелила наградата за технологии, свързани с околната среда.

 

Всяка уважаваща себе си компания се стреми да намери свой начин да намали суровините, които ползва. Оттук - и енергията, необходима за тяхното производство.

 

Ако на някои им отнема време, за да разберат стратегията, на други им отнема повече време, за да я осъществят. Или по-точно да осъществят това, в което са вярвали от самото начало. Такъв е случаят с Валтер Феес и семейната компания, която носи името на фамилията.

 

Началото е положено от родителите му, които преди 60 г. са имали съоръжения за екстракция на подземни изкопаеми и малка строителна компания. После дошла идеята за рециклиране на строителни отпадъци. 19 години струвало на Феес-младши да получи разрешително да изгради фирма за пълно рециклиране на строителни отпадъци.

 

Когато най-после преди 7 г. успели, на сегашния терен на фирмата нямало нищо. Сега FEESS е смятана за единствената по рода си фирма в Германия, в която почти всеки грам строителен боклук се прави на нов строителен материал.

„90-годишната ми днес майка не вярваше, че ще стане. Каза ми: „Синко, това предприятие е обречено на провал, ще фалира.“ Не искаше да се захващам с него. Но аз не я послушах“, усмихва се Валтер Феес.

 

Философията на изграденото от него е проста, а технологията я следва - всеки строителен боклук, който идва от 60-километровия периметър на Щутгарт, може да се използва отново било чрез измиване, чрез отсяване, чрез ръчно разделяне и преработване. Тук вършат общо около 300 операции, само и само да се използва строителният отпадък отново.

 

Преди било лесно - отпадъкът бил вземан и изхвърлян. „Но Германия е малка страна, няма къде, мястото свърши, затова потърсихме начин да рециклираме материала“, казват от FEESS.

 

Така преработват 800 000 тона строителен отпадък годишно.

 

„90% от строителните отпадъци, докарвани във FEESS, се връщат отново в икономиката като нов строителен материал. Ние искаме това, които излиза от икономиката, да се връща отново в нея“, казва простичко главният технолог. И гордо съобщава, че от рециклирания отпадък произвеждат 25 тона материали годишно.

 

Цикълът е почти затворен – печелят от клиентите, които търсят да изхвърлят строителния си отпадък, а после от друти, които търсят да купят строителни материали на по-ниски цени. Ако клиентът е един и същ, той купува стария нов рециклиран материал с отстъпка.

 

„Ние даваме на камъните втори живот!",  казва Франк Хуберт, който отговаря за продажбите във FEESS. Иначе казано - произвеждат камъни втора употреба!

 

Ако цената на нов материал е между 8 и 10 евро за тон, материалите втора употреба, които предлага фирмата, са 6 евро на тон. Битката за 2 евро на цял тон не е ли достойна за уважение?

 

Признават, че се нуждаят от политическа подкрепа, иначе всичко ще буксува. Както се вижда, не им е било лесно, но са успели, иначе 19-годишната битка можеше да стане и по-дълга.

 

Не са недоволни от рамото, което са получили досега. 3-4 пъти са увеличили продажбите на рециклирани материали в сравнение с преди 7 г. когато започвали. Но вярват, че може и по-добре. И че бъдещето е тяхно. Мечтаят например да се приеме закон, че там, където може в строоителството, трябва да се използват само рециклирани материали. Вярват, че това ще отприщи като бент бизнеса им и тогава ще са доста напред в сравнение с конкуренцията.

 

Затова навреме инвестират. Неотдавна са дали 3,4 млн. евро за миеща машина, например.

 

Усилията им за опазване на ресурсите, за редуциране на размера на добивните площи и за намаляването на транспортните разходи, които имат едновременно екологичен и икономически смисъл, са оценени. През 2016 г. компанията получава германската награда за опазване на околната среда.

 

Камиони на FEESS, които извозват строителни отпадъци за рециклиране, могат да се видят на много строителни обекти край Щутгарт. Включително в новия централен район “Розенщайн”.

 

„ЗЕЛЕН” ОФИС

 

ЗЕЛЕНИ РАБОТНИ МЕСТА - или как можем да променим начина, по който хората работят, използващи чисти технологии, за да се стигне до разрешаване на кризата с околната среда.

За да спестите енергия и намалите емисиите парникови газове, не оставяйте техниката в офиса на позиция stand-by, когато не я ползвате. Изключвайте монитора на компютъра си и захранващия кабел на лаптопа си, когато не работите на тях. Не оставяйте зарядни устройства, които не се използват в момента включени в контакта, гасете лампите в помещения, които не обитавате. Не използвайте асансьор, ако се намирате на нисък етаж и не пускайте осветлението на цялото стълбище, ако това не е необходимо. Един от начините да опазим дървесния фонд на планетата е да планираме максимално ефективно използването на хартия. Ако работите в офис например, можете да сложите кутия, в която да се оставя хартията, която е годна за повторна употреба. Ненужната вече хартия можете да събирате в отделен контейнер, след което да я предавате за рециклиране. Освен това, за офисни нужди бихте могли да купувате рециклирани хартия и картон, а принтера да използвате само когато това е наистина необходимо, като преди това го настроите да отпечатва двустранно. Използвайте хартия, произведена от рециклирани материали.

 

КОМПЮТЪРЪТ СЪЩО МОЖЕ ДА ПЕСТИ

 

С компютъра може да спестите много емисии парникови газове, като намалите консумацията му на енергия. Това може да се постигне с няколко съвсем прости стъпки. Скрийн сейвърът например, поглъща много енергия. Настроите го така, че да се хибернира или просто да се появява черен екран, когато не сте пред компютъра. Освен това, можете да изключвате монитора, когато не работите на него и да не оставяте компютъра на режим stand-by. С компютъра може да се направи много и чрез дигитализация, т.е. ако съхранявате по-голямата част от информацията си на дигитален носител вместо на хартиен.