Електроавтомобили

 

ЕЛЕКТРОМОБИЛИ-БГ – ЕЛЕКТРОМОБИЛНА ПЛАТФОРМА – ЗАРЕЖДАНЕ, ИНФОРМАЦИЯ, ПАЗАР НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

Когато си пионер и лидер в хибридното задвижване

 

 

Преди 23 години Toyota проправи пътя към новата технология, за която вече има над 24 000 патента. Днес компанията предлага цели 8 хибридни автомобила от целия моделен диапазон, за да отговори на всяко клиентско желание. Ние отговаряме само на няколко въпроса, свържете се с  хибридното лидерство на Toyota.

 

Трансформацията, през която преминава автомобилната промишленост, може да се сравни със замяната на конския впряг с автомобила, с патент на Карл Бенц от 1886 г., с текущата линия на Хенри Форд. Но индустриалната революция през последните над 100 години изправи човечеството пред нови опити, свързана със замърсяването на околната среда и произтичащи от тези последици.

 

През последните няколко години се ускорява процесът на електрификация на автомобилния парк, като редица световни управляващи, насочващи милиарди за субсидиране на покупката на екологично чисти автомобили, като в това число се смятат задвижванията от батерии електромобили, хибридни и плъг-ин хибридни модели.

 

Днес образът на тази индустрия се определя в Брюксел, преди това чрез Парижкото споразумение, преди 23 години – от протокола от Киото. Той влиза в сила през декември 1997 г., следващата година, през която  Toyota  определя бъдещия си образ с представянето на пионера Prius. Този януари мина границата от 15 млн. хибридни електрически автомобили (HEV), като от тях 2,8 млн. са реализирани в Европа. С това  Toyota  е спестила на света над 120 млн. тона емисии СО2. Осемете хибридни модел от целия моделен спектър ще помогне на марката безпроблемно да посрещне новото изискване на ЕК за нивата на вредните емисии от 95 г/км. Нещо повече, Toyota си поставя амбициозната задача до 2050 г. да намали средните световни емисии СО2 с 90% от нивата през 2010 г.

 

Но ако вредни емисии за всички клиенти, все още звучи като химера, ние ще го преведем на близо до езика на клиента: разход на гориво. Тъй като ниските нива вредни емисии означават едно нещо: по-малко изгорен бензин, а това е пряко се начислява с вземането на решение за покупка.

 

Така винаги трябва да се начислява при добрата информация, а не само на базата на цвета. На това разчитане и Toyota, която планира до 2025 г. да продава по 5,5 млн. лв. хибрида годишно.

 

 

Но какво е хибриден електрически автомобил?  Отговорът е напълно прост: това е задвижващ тракт, обединяващ бензинов двигател, електромотор и батерия. 

 

   

7 неща, които може да не знаете за хибридните коли

 

За моя 21-годишен стаж в автомобилната журналистика звучи напълно нормално и нормално, но масовият клиент, все още има поддръжка по отношение на тази технология, за която Toyota притежава над 24 000 патента (представени на другите компании за безплатно ползване до 2030 г.) . Доказва го включва на марката на американския пазар. Там специалистите по маркетинг заявяват на фокус група следното фалшиво твърдение: „Не може да зареди хибриден автомобил на бензиностанция.” Под половината от респондентите (42%) заявяват правилно, че твърдението е фалшиво, а 25% отговарят, че е вярно. И това идва на фона на над две десетилетия успешно се намира на хибридните електрически автомобили на пазара.

 

 

Въпросите, които най-често вълнуват клиентите, се свържете с батериите и нуждата от смяната им. На това Toyota отговаря, че  четвъртото поколение е хибридно за движещи се проекти, за  да издържи целия жизнен цикъл на модела. Това се поддържа от 5-годишна гаранция или 100 000 км за всички компоненти на хибридната система, включително и батерията. Нещо повече, компанията твърдо, че 99% от хибридните автомобили, които се продават до момента, никога не са сменяли оригиналната батерия. Има случаи на хибридни такси на Toyota в САЩ, които са изминали над 1,6 млн. километра.

 

Toyota е продала 15 млн. хибрида

 

Тук трябва да кажа, че допълнителните хибриди (HEV) разчитат на  Nickel Metal Hydride (NiMH) батерии , както и на литиево-йонни, с които са оборудвани също така плъг-ин хибридните модели и чистите електромобили. Химическият състав на първата батерия е идеална за чисти хибриди, докато плъг-ин хибридите се нуждаят от по-скъпата литиево-йонна батерия. Последните също обединяват бензиновия двигател и батерията, но тя е с голяма плътност и позволява изминаването само на ток до 50-60 км.

 

Сред въпросите, които се интересуват от клиентите, е дали хибридите са подходящи само за градско шофиране. Краткият отговор е не, макар в градските условия са наистина да се получи по-голяма икономика на горивото, тъй като като автомобилът върви повече време само на ток от батерията, когато е в натоварен трафик. Но хибридните двигатели на Toyota работят по цикъла „Аткинсън”, който е по-ефикасен на магистрала от съпоставим конвенционален автомобил само с бензинов двигател. Цикълът Аткинсън (срещу цикъла Ото на конвенционалните двигатели) е по-ефикасен, но му липсва въртящ момент в ниските обороти, който, когато се комбинира с електрическия мотор на Hybrid Synergy Drive, неутрализира този ефект.

 

Опасенията от по-скъпа поддръжка на хибридното задвижване също са мит. Това е така, защото хибридното задвижване означава, че двигателят с вътрешно горене не работи през цялото време, спирачната система е регенеративна, което удължава живота на накладките и дисковете, няма стартери, алтернатори или ремъци за смяна.

 

Като част от Toyota Hybrid Health Check , ние предлагаме проверка на хибридната система и хибридната батерия, за да се гарантира, че е в горно състояние. След тази годишна проверка на вашата Toyota ще може да получите гаранция още 1 г./15 000 км в рамките на Hybrid Battery Extended Care, максимум до 10 години.

 

 

Не може да пропуснем и факта, че трансмисията на е-CVT има по-малко компоненти от традиционната автоматична трансмисия, като допълнителни части са само батерията и инвертора.

 

Отговаряме и по въпроса за рециклирането, като Toyota рециклира над 90% от използваните батерии. И още един интересен факт: хибридите на Toyota отделят 80% по-малко от емисиите за формиране на среден нов автомобил само с двигателя с вътрешно горене.

 

И ако  Prius  бе пионерът, голямата тежест да превежда Toyota през трудните времена вече 50 години пада върху плещите на  Corolla . Последното, 12 поколение на най-продавания автомобилен модел в света предлага хибридно задвижване и трите модификации на модела (хечбек, седан и комби). Хечбекът  и  Touring Sports  предлагат два бензинови двигателя с хибридна технология – оптимизираният 1,8-литров мотор със 122 к.с. и чисто новият 2,0-литров агрегат,събиращ 180 к.с. За първия път Corolla седан също идва с бензинов 1,8-литров двигател и електромотор.

 

Да защитава честта на Toyota в SUVсегмента се пада на  RAV4 . От всяка си през 1994 г. до днес моделът извървя дълъг път, който го доведе и предложи на самозареждащото се хибридно задвижване (както и плъг-ин модификация). През 2018 г. цели 85% от купуването на този модел в Западна Европа са избрали именно хибридната версия на  RAV4 . Новият 2,5-литров хибриден Dynamic Force двигател предлага 218 к.с. при версията с предно предаване и 222 к.с. във версията със задвижване на четирите колела AWD-i.

 

При кросоувърите Toyota има още един много важен хибриден играч, това е компактният  C-HR , който получи нов двигател за тази година. Моделът е лансиран през 2016 г., като за първата си година на пазара 20 0001 продажби в Европа, като 8 от всеки 10 продадени модела с хибридно задвижване. Историята на успеха продължава и днес с над 400 000 продадени автомобила.

 

Сега  C-HR  предлага втора, по-мощна хибридна система. Това е 2,0-литровата система Hybrid Dynamic Force. С максимална мощност 184 к.с. и емисии на СО2 от 118 г/км (WLTP), тази система съчетава висока ефективност със значително увеличение на мощността и още по-тихо и комфортно шофиране, дълго се и модернизирано окачване и намалените шумове и вибрации по време на движение.

 

След 15-годишно отсъствие от европейския пазар,  Camry  отново води атака на Toyota в европейския D/E сегмент. Новият модел разчита на 2,5-литрова система Hybrid Dynamic Force, генерираща 218 к.с. максимална мощност. Въпреки този параметър,  Camry Hybrid  отделя само 119 г/км емисии на CO2 (WLTP), равняващи се на среден разход на гориво от 4,3 л/100 км.

 

За тези над две десетилетия Toyota усъвършенстване и разгърната хибридна технология до степен, че днес марката предлага хибриден модел в почти всеки сегмент, като така удовлетворява се нуждаете от широк набор от клиентски нужди.

 

Източник: VESTI

Снимки: Toyota

 

 


Първото електрическо MINI

e с мощност 184 коня и пробег до 270 км

 

 

MINI Cooper SE - първият малък автомобил в първокласния сегмент с чисто електрическо задвижване беше представен днес. Автомобилът използва електромотор с мощност 184 к.с. и максимален въртящ момент 270 Нм.

 

Предаването е предварително, а ускоряването от 0 до 60 км/ч става за 3,9 сек и от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди.

Специфична за модела литиево-йонна батерия осигурява пробег от 235 до 270 км, като тя не намалява вместимостта на багажника.

 

MINI Cooper SE предлага няколко варианта за зареждане - от домашни контакти, Wallbox или обществени зарядни станции, включително и за бърз заряд с прав ток до 50 кВт. При последния вариант зареждане от 80 % може да се постигне само за 35 минути.

Автомобилът се отличава с характерен дизайн на MINI 3 врати със специфични за модел акценти. Със собственото си тегло от 1365 кг моделът с чисто електрическо задвижване е по-тежък със само около 145 кг от MINI Cooper S 3 врати с трансмисия Steptronic.

 

В салона специални елементи за моделни индикатори и за управление. Сред тях е арматурното табло, което се състои от 5.5-инчов цветен дисплей с Black-Panel дизайн зад волана. В центъра на напълно дигиталното арматурно табло се изобразява скоростта в цифров формат и под формата на лентата.

Други цифрови индикатори на арматурното табло информират за нивото на заряда на високоволтовата батерия, избрания в момента MINI Driving Mode, статуса на асистиращите системи и съобщенията Check-Control. Освен това се представя информация за оставащия пробег, за актуалната мощност на придвижването, за външната температура, за часа и за пробега на автомобила, както и съобщенията за разпознаването на пътните знаци и указанията на навигационната система.

 

 

Колата идва с богато серийно оборудване, включващо LED фарове, двузонова автоматична климатична инсталация, отопление с топлинна помпа, стационарно отопление, електрическа паркинг спирачка и Connected Navigation.

 

 

Първото MINI с чисто електрическо задвижване също позволява на водача да адаптирате настройките на автомобила към актуалната ситуация на пътя и личните предпочитания. MINI Driving Modes има режими Спорт, Стандартен, Спортен, Екологичен и Еко плюс.

 

 


 Іnzі Сontrоlѕ влaгa €45,8 милионa в завoд за батepии за eлeĸтpoмoбили в Унгapия

 

Южнoĸopeйcĸият пpoизвoдитeл нa чacти за aвтoмoбилнaтa индycтpия Inzi Сонтрolѕ oбяви, чe щe инвecтиpa 45,8 милионa eвpo в изгpaждaнaнeтoбилнaтa згpaждaнeтoбeлнa зa згpaждaнeтoeпoe нa згpaждaнeтoeпoe нa.

 

Toвa щe e пъpвaтa бaзa нa ĸompaниятa нa Cтapия ĸoнтинeнт и тя щe ce нaмиpa в гpad Koмapoм, cъoбщaвa caйтът Еmеrgіng Еurоре.

 

Πo дyмите нa изпълнитeлния диpeĸтop нa Іnzі Соntrоlѕ Чo Юн Hеeoн Унгapия e била избpaнa ĸaтo дecтинaция зapaди peгиoнaлнитe cи пpeдимcтвa, ĸpaĸaĸpиaĸpипaĸpaĸa, пpeдимcтвa, пpeдимcтвa, пpeдимcтвa, пpeдимcтвa, пpeдимcтвa, ĸpaĸaнaлe дaпaĸpиaĸp.

 

„Блaгoдapeниe нa инвecтитopи oт Дaлeчния Изтoĸ Унгapия cтaнa 17-тият външни нaй-гoлям изнocитeл нa бaтepии зa eлeĸтpичecĸи ĸoли”, ĸтpaeтa миниия ĸoли”, ĸтpaoтa миния cтaнe, ĸoĸoли“, ĸaтpaoт.

 

Πo нeгoвитe дyми пpaвитeлcтвoтo щe cъфинaнcиpa пpoeĸтa c 1,6 милионa eвpo. Cияpтo дoпълвa oщe, чe гoдишният oбopoт нa aвтoмoбилнaтa индycтpия в Унгapия дocтигa 31,4 милиapдa eвpo.

 

Іnzі Соntrоlѕ e ĸлючoв доcтaвчиĸ за Аudі, Соntіnеntаl и Vоlkѕwаgеn. B нoвия зaвoд нa ĸompaниятa в Eвpoпa щe бъдaт oтвopeни 122 paбoтни мecтa в ĸpaтĸocpoчeн плaн.

 


Ocвeн нeя тpи oт вoдeщитe пeт aзиaтcĸи пpoизвoдитeли нa бaтepии имат oпepaции в Унгapия.

 

Източник: money.bg

 

 

 

ЛЕТЯТ... ВЪЗДУШНИТЕ ТАКСИТА

 

В „Даймлер“ дефинират автомобилното бъдеще с 4 букви

 

В гиганта „Даймлер“ има Център за концепции за превозните средства и бъдещи тенденции и Бюро за корпоративно проучване и устойчивост към него. Тук в Зинделфинген, на около 20 км от Щутгарт, се труди цял мозъчен тръст, който създава сценарии на бъдещето.

 

Тук дефинира това бъдеще с 4 букви - CASE - свързаност, автономно шофиране, споделено шофиране и електрически системи за шофиране (свързаност, автономно каране, споделено каране и електрически двигателни системи).

 

Част от „екипа на бъдещето“ се ръководи от д-р Франк Руф, който е шеф в отдела „Общество и технологии“. Иначе се казва, че когато купувате „Мерцедес“, купувате не само качеството на стократно обмислени производствени детайли, а давате вашата лепта за проучването на колите на бъдещето - тези, които ще се възвърнат вашите внуци и правници.

 

Д-р Руф работи в „Даймлер“ от 27 г. и изведнъж на мнозина е завършил психология, социология и философия, а не инженерство, както това му колеги в бюрото. Това му дава предимството да познавате и препоръчвате на хората.

 

Той и екипът, който ръководи, проучват тенденциите в движението и начина на живот на хората и тази база се развиват бъдещи сценарии, описват тенденциите, анализират ги и разбират как се променят клиентите. Това вдъхновява ранния инженерен процес, като дава идеи за нови концепции за превозни средства, решения, продукти и иновационни стратегии не само при лимузините, но и в микробусите и камионите.

 

„Това включва не само как ще изглежда автомобилите на бъдещето, но и каква ще е нашата връзка с тях“, казва д-р Руф. И давам пример – днес е въпрос на субективно на шофьора, как ще се държи решението на останалите участници в движението. Ако в бъдещето може да нямате шофьори, но ще откриете останалите участници в движението и ще се изобразяват с тях. Ако един пешеходец върви бавно, колата ще отчете това и ще намали скоростта.

 

Д-р Руф дава пример с това, което беше направено неотдавна в Германия - в населените места, където се поставят  лампи със синя светлина по улицата , престъпността намалява. „Така условията ще определят и поведението на автомобилите“, смята д-р Руф. Проучването на екипа включва още как ще се развиват градовете, както ще се увеличи делът на споделените коли и робоколитите и т.н.

 

Тук например са изчислили, че в много развити страни в Западна Европа средната гъстота на населението е между 200 и 400 души на кв. км. Тези цифри обаче са различни в Азия - 1/3 от площта там е пустиня, 1/3 са планини, а на останалата 1/3 живеят средно по 20 000 души на кв. км.

 

„Стратегията на бъдещето на търсенето на читане на регионалните разлики и ако се налага - развиване на мобилността на различните нива. Или отделяне на лента за автоматизирани коли“, казва д-р Руф. С други думи, когато хората и автомобилите се състезават за едно и също обществено пространство, в „Даймлер“ мислят как да го разпределят и оползотворят така, че да няма сърдити. И потърпевши. И пренебрегнати. И нещастни.

 

Друго, върху което мислят, е, че по пътищата може да няма фиксирана линия, а мнозинството ще решава маршрута. Тук го наричат ​​crowd rooting или „даймлезиране“ на маршрута.

 

Макар че някои го възприемат като техническа утопия, в „Даймлер“ смятат, че това е реалността на 2035 г. и са готови за промени.

 

Д-р Руф признава, че за да анализира толкова надалеч в бъдещето, си сътрудничи с друга компания. Например с компании за работа и за дронове. Дроновете могат да чертаят точни цифрови карти, защото джипиесът не е достатъчен.

Разговаряли са и с компанията като „Допелмайер“, защото изчислили, че въздушните коли би стрували много по-евтино от метрото.

 

„Понеже и движението във въздуха създава ограничения, може да мисля за споделени въздушни коли, нещо като въздушни такси“, казва д-р Руф.

 

Ясно е, че енергийният завой в транспорта ще има решаваща роля при преминаването към нискоемисионната икономика. Досега автомобилните компании се справят добре с налагането на по-стриктни емисионни ограничения, но скоро може и да загубят състезанието. Потребителите макар и бавно се преориентират към електрически автовобили. В Германия са поставили цел да имат 1 млн. евро. електрически автомобили до 2020 г. И да не стане - вижда се на хоризонта.

 

 

 

ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ – ПОЛЗИ И ЕФЕКТИВНОСТ

 

 

 

Конвенционалните превозни средства, които все още доминират на пазара, купуваме за лична полза. Електромобилите обаче осигуряват и допълнително, а ефективността им е изключително привлекателна инвестиция.

 

 • Изключително ниски енергийни разходи - 2-3 лв / 100 км пробег;
 • Удобно зареждане в домашни и работни условия, с което пестите ценно време;
 • Управление на различни функции чрез приложения за мобилни телефони;
 • Минимална и евтина поддръжка; дистанционни настройки;
 • Възможност за безплатно паркиране и зареждане, както и данъчни отстъпки.

 

 

 

ПОЛЗИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

 

 

 • Нулеви CO2 емисии при движение и държавно при зареждане с ВЕИ електроенергия;
 • Допринасят за ограничаване на глобалното затопляне и намаляване на шума;
 • Нямат филтри, масла и подобни продукти, чието производство замърсяват природата.

 

 

ОБЩЕСТВЕНИ ПОЛЗИ

 

 • Бързо развиващ се бранш - създаване на нови работни места;
 • Мотивиране по-екологично и ефективно мислене за здравето на живота.

 

 

 

ВИДОВЕ ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

 

Електромобилите могат да се зареждат (с различна скорост) от:

 

Зарядни устройства с Тип 2 контакт

 

Зарядни устройства с Тип 1 контакт

 

Стандартен Евро контакт (тип "Шуко") 220V 16A

 

Индустриални контакти (IEC-60309 стандарт)

 

Бързи зарядни станции CHAdeMO

 

Бързи зарядни станции CCS

 

 

 РАЗЛИКА МЕЖДУ PEDELEC И E-BIKE

 

И двете означават електрически велосипед и тази статия ще те запазят с технологиите.

 

 

Електрическите велосипеди са най-разпространените лични превозни средства с ел. задвижване в света, като най-много има в Китай (над 100 милиона). Идеята на технологията е осигуряване на помощ в движението, което е чрез подаване на тяга или с допълнена мощност при въртене на педелите. При e-bike подавате мощност от ръкохватката на кормило, а при pedelec при завъртане на педалите електромоторът добавя мощност...

 

 

Има два основни метода за задвижване на електрически велосипеди.

 • Pedelec  или асистенция при въртене на педалите;
 • E-bike  или директна мощност, без въртене на педалите.

 

 

Каква е разликата?

 

Pedelec – Асистенция при въртене на педалите

Pedelec  е електрически велосипед, който се движи с въртене на педалите, а електрическата му система има асистираща функция.

 

 

Работи автоматично и в момента, в който завъртите педалите, сензорът за засичане на силата на завъртането и системата за подаване на енергия към електромотора/главата (монтиран в предното или задното колело), ​​който спомага въртенето и това е значително лесно. Електромоторът се включва само след завъртане на педалите -  Pedelec  колелата нямат система за самостоятелно подаване на енергия. Функцията им е да улеснява въртенето и така при изкачване, например, няма да изпитвате нормалното физическо затруднение. Електромоторът се активира автоматично с натискане на спирачката, подходящо не може да регенерира енергията, което е стандартна функция и много видове електрически превозни средства.

Всъщност, от ръкохватката просто не може да "подавате газ", но и няма нужда да включвате нищо, електрическата асистенция идва автоматично със завъртане на педалите.

Едно предимство нa  Pedelec  електро колелата е, че те пазят повече батерията и тя осигурява енергия за по -дълъг пробег, отколкото при електрическите велосипеди с директно ел. задвижване ( e-bike ).

Pedelec  форматът е разработен заради регулацията в някои държави (вкл. В ЕС). Контролният механизъм на системата е много по-вложен от това директно задвижване с електрически велосипеди. Електрическата верига включва усъвършенстван сензорен курбел, който измерва извеждането на енергията от велосипедистите за завъртане на педалите, както и компютърния чип/модул, който обработва информацията от сензора и изпраща към електромотора.

Като цяло,  Pedelec  системата има функция като на стандартно колело, задвижвано чрез въртене на педалите. Просто има и мотор, който не е стандартната функция на задвижване, а я заменя и улеснява. Няма нужда да включват нищо и карането на  Pedelec  е като на всеки стандартен велосипед, с помощта на електрическата енергия, чието използване на постоянно изискване за култивиране на китките.

Може да ви е необходимо известно време да свиете с тази електрическа помощ, но като цяло кривата на обучението е "стръмна".

 

Нива на асистекция (режими на задвижване)

Обикновено при електрическите велосипеди с асистенцията при въртене на педалите може да се настрои степента на асистентацията на електрическата система, която ще се появи, докато въртите педалите. Настройките варират според обичайните марки и модели, но най-често са под формата на предварително дефинирани режими от типа на  екостандартен  и  усилен . Нивата на подпомагане може да варира от нулево, до много високо (последното е съобразено с регулациите).

След достигане на определена скорост, системата се използва автоматично. В съюза тази скорост е 25 км/ч, но това ограничаващо и преразглеждане на това ограничение не е лоша идея, тъй като другите велосипедисти могат да достигнат тази скорост без значителни усилия. С увеличаване на максималната скорост на движение чрез електрическа система, повече хора могат да се интересуват от електрически велосипеди, като вариант на електроскутерите, например.

 

 

e-bike – Директно задвижване

e-bike  е електрически велосипед, който се движи чрез директно подаване на енергия към електромотора, без нужда от въртене на педалите.

 

 

Обратно на  Pedelec  технологията, тук не се изисква въртене на педалите! Електромоторът и педалите са независими един от друг и въртенето е по желание, като при стандартен велосипед. Колкото повече въртите, обаче, това е по-висока скорост и по-дълъг пробег, защото използвате малко енергия от батерията. Цялата на електрическите велосипеди е за подпомагане на усилията за задвижване, но с директно придвижване те малко или много се превръща в моторни превозни средства.

 

Варианти на задвижване :

 • Каране без въртене на педалите – само с помощта на електромотора.
 • Въртене на педалите плюс подаване на енергия от ръкохватка  – хибридно задвижване като при  Pedelec  колело.

В системата с директно задвижване контролерът определя колко енергия да се изпраща към електромотора, в зависимост от въртенето на ръкохватката. Тук няма нужда от сложни системни връзки и допълнителни сензори. Някои електрически колела от този тип разполагат и с автопилот, които облекчават китката, защото не се налага да държат ръкохватката в определена позиция продължително време.

 

"Газта" може да бъде:

 • Ръкохватка  – Скоростта на определяне в зависимост от степента на завъртане.
 • Бутон  – Обикновен Вкл/Изкл превключвател (скоростта е постоянна).

 

Важно е да се спазват регулациите. За  България  са валидни всички стандарти и изисквания на ЕС, а електрическите велосипеди са директно задвижвани и са защитени в множество държави.

 

Засега в  България  няма изискване за регистрация на такъв тип електрически велосипеди в КАТ, но в бъдещето може да бъде въведено.