ГМО - генно-модифицирани организми

15 ИСТИНИ ЗА ГЕННО-МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

 

1. Какво са генетично модифицирани организми и генетично модифицирани храни?

Генетично модифицирани организми (ГМО) могат да се определят като организми, чийто генетичен материал (ДНК) е бил променен по начин, който не се среща в природата. Технологията се нарича „съвременна биотехнология“, „генните технологии“, „рекомбинантна ДНК технология“ или „генно инженерство“. Тя позволява  отделни избрани гени да бъдат прехвърлени от един организъм в друг.

 

Тези методи се използват за създаване на генетично модифицирани растения, които са използвани за отглеждането на генетично модифицирани хранителни култури.

 

2. Защо се произвеждат ГМ храни?

ГМ храните са разработени и разпространени, заради техните предимства за производителите или потребителите. Например генното модифициране може да направи производството на дадена култура по изгодно, да направи самата култура по трайна или с по-добри хранителни стойности. Първоначално учените разработващи ГМ храни са работили върху фактори, които ще бъдат оценени основно от земеделските производители, а не от крайните клиенти и консуматори.

 

Една от първите разработки, базирани на генетично модифицирани организми е целяла подобрение на издръжливостта на реколтата. Генно-модифицираните култури на пазара са насочени предимно към повишено ниво на защита от болести, насекоми и вируси, както и към повишаване на толерантността към хербициди.

 

Резистентността към насекоми се постига като към храната се добави ген, който произвежда токсини и се добива от бактерията Bacillus thuringiensis (BT). Този токсин е широко разпространен инсектициди в селското стопанство и е безопасен за консумация. Устойчивост към вирус се постига чрез въвеждане на ген от дадения вирус, причиняващ заболяване в растенията. Резистентност към вируса прави растенията по-малко податливи на заболявания, което води до по-високи добиви. Хербицидна толерантност се постига чрез поставянето на ген, извлечен от бактерия, която оказва съпротива на някои хербициди.

 

3. Как се определят потенциалните рискове за човешкото здраве?

Оценка на безопасността на ГМ храни разследва следните фактори:

       

преки ефекти върху здравето (токсичност)

опасност от алергична реакция (алергичност)
специфични компоненти с вероятност за токсични свойства
стабилност на въведения ген
хранителни ефекти, свързани с генетичната модификация
непредвидени ефекти, които могат да произтекат от добавения ген

 

4. Каква е опасността за околната среда?

Основните проблеми са:

     

вероятността ГМО да излезе от предварително подготвената и изследваната за него среда и да се разпространи в диви популации;
податливостта на нецелеви организми (например насекоми, които не са вредители или животни) към генната модификация
стабилността на гена
засиленото използване на химикали в селското стопанство
потенциално вредно въздействие върху полезните насекоми
потенциално ускорено появяване на устойчиви на насекоми
потенциал за генериране на нови патогени
потенциалните вредни последици за биоразнообразието и дивата природа на растенията

 

5. Вредни ли са генно модифицираните храни?

Генно-модифицираните храни включват различни гени, поставени по различен начин. Затова различните ГМ храни и тяхната безопасност следва да се разглеждат и оценяват като частни случаи, а не под общ знаменател. Генерален отговор за безопасността на генно-модифицираните храни няма.

 

Генно-модифицираните храни на международния пазар са преминали редица тестове и е би трябвало да представляват риск за човешкото здраве. До момента няма докладвали за странични ефекти върху човешкото здраве в резултат на консумацията на генно-модифицирани храни от общото население в страните, където те са били одобрени. Цялостната оценка за безопасността на генно-модифицираните храни ще се формира в следствие на продължителни и дългогодишни анализи на дълготрайните рискове и ефекти от консумирането им.

 

6. Регулация на генно-модифицирани храни

В някои страни ГМ храни все още не са регулирани. Правителствата, които регулират ГМ храни отделят ресурси предимно върху оценка на риска за здравето на потребителите, риска за околната среда, както и контрола и свързаните с търговията въпроси.

 

7. Кои са генно-модифицираните храни на международния пазар?

Всички ГМ култури на международния пазар са проектирани с една от трите основни черти: устойчивост към насекоми, резистентност към вирусни инфекции и толерантност към определени хербициди. Всички гени, използвани за модифициране култури са получени от микроорганизми.

 

рапица – устойчива на определени пестициди

памук – резистентен към някои пестициди

ориз – генетично модифициран да съдържа големи количества витамин А

соя – генетично модифицирана да бъде устойчива към хербициди

захарната тръстика – резистентна към някои пестициди

домати – генетично модифицирани за дълготрайност и издръжливост

царевица – устойчива на определени пестициди

месо и млечни продукти – поради поглъщането на ГМ храни от животни

следните храни: рапично масло, картофи, лен, папая, скуош, грах, захарно цвекло

както и всички храни, съдържащи една от гореизброените храни в състава с

 

8. В кои държави има генно-модифицирани храни?

Водещите световни производители на генно-модифицирани култури са САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Китай, Парагвай, Индия, Южна Африка. Държави, чието производството на ГМО е около 1% са  Уругвай, Австралия, Мексико Румъния, Филипини, Хондурас,  Колумбия,  Иран,  Испания, Португалия,  Германия.

 

 

  

„ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ  В БЪЛГАРИЯ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ТЯХ”