Природни забележителности

 

За природни забележителности се обявяват характерни или забележителни обекти на неживата природа, като скални форми, скални разкрития с научна стойност, земни пирамиди, пещери, понори, водопади, находища на вкаменелости и минерали, пясъчни дюни и други, които са с изключителна стойност поради присъщата им рядкост, представителност, естетичност или които имат значение за науката и културата.

 

Природните забележителности се управляват с цел запазване на техните естествени особености и се обявяват с прилежаща територия, необходима за опазването им. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност. Мерки за опазване, укрепване и възстановяване на природните забележителности се допускат с разрешение на Министерството на околната среда и водите съгласувано със собствениците на природните забележителности и други заинтересовани институции.

 

По-известни природни забележителности са: Белоградчишките скали, ждрелото на Ерма, Побитите камъни, Чудните мостове, пещерата Бачо Киро, блатото Алепу, Буйновското ждрело, скалният комплекс Вратцата, скалният комплекс Заского при с. Гинци, Софийско и пр.

 

 

  

Конкурс ''Дърво с корен"

 

 

Вековен дъб от Ново село

спечели титлата „Дърво с корен 2019” в конкурса за любими дървета

 

17 декември 2019

 

На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, бяха обявени победителите в тазгодишното 10-о юбилейно издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 500-годишен дъб от великотърновското Ново село, който с убедителна преднина и 1073 гласа спечели първото място и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2019 г.

Достолепният дъб в центъра на селото е мълчалив свидетел на създаването на селото на склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. Той пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията бе подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – журналист в БНР, която изпрати фрагмент от предаване, излъчено преди 8 години по програма „Христо Ботев”, посветено на с. Ново село. Тя споделя: „Петвековният дъб в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода, грабна вниманието ми. Може би и на вас ще ви бъде интересно да научите тази история.“

 

Историята на дървото разказа кметът на селото Христо Христов: „Това Ново село, последното, е на 260 години. За щастие, имаме един оцелял вековен дъб, който според специалистите е на 500 години. Да можеше да разказва…“ И допълва, че през 2010 г., при честване на годишнина от основаването на селището, до старото дърво жителите засаждат млад дъб от жълъд на вековното дърво, с идеята двете дървета да вплетат корените си и – докато „старецът“ е още жив и помни – да предаде историята на Ново село на младото дръвче.

 

В категория „Вековните дървета говорят“ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала” в гр. Гоце Делчев. Той застана на първо място с 540 гласа. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар – име, дадено му от старите неврокопчани, тъй като някога в близост до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей. Историята бе изпратена от Невсе Арнауд от Благоевград, която с номинацията си за втори път печели приз в тази категория на конкурса.

В категория „Млад природолюбител” журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево, чийто дядо Стоян Костадинов – участвал неведнъж в конкурса с любопитни истории на различни дървета – е предал любовта си към природата на своя внук. По негова идея, през Седмицата на гората през 2016 г., Михаил засажда заедно с близките си, класната ръководителка Стефка Йонкова и съучениците си, 30 черничеви дръвчета в едноименния парк „Черничките”. В това мероприятие ги подкрепя Община Севлиево, като кметът д-р Иван Иванов също взима участие в акцията. Днес, 3 години по-късно, всички граждани се радват на оформилата се млада горичка в източната част на града.

 

Тази година журито връчи допълнително и една специална награда – на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен обикновен орех в местност Юрта край с. Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета – по негова инициатива и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски миналата година орехът е бил регистриран и обявен за защитено дърво по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

 

Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2019”, ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще направят препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020”, в който ще представи страната ни догодина. Надяваме се, че любимецът на с. Ново село ще получи силна подкрепа от цялата страна, за да заеме достойно място сред останалите отличили се и обичани дървета от хора от 17 държави. Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org.

 

Класиране на финалистите в двете категории,
участвали в онлайн гласуването на конкурс „Дърво с корен 2019“ Класиране в категория „Дърво с корен“:

 

 • Първо място, 1073 гласа – дъб в с. Ново село, общ. Велико Търново, номиниран от Дарина Арнаудова-Горчакова от гр. София.
 • Второ място, 541 гласа – Бей чинар (източен чинар) в гр. Гоце Делчев, номиниран от Невсе Арнауд от Благоевград.
 • Трето място, 418 гласа – чимшир в двора на жилищен блок на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ № 17 в Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев; Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев от гр. Казанлък.
 • Четвърто място, 347 гласа – Скравенският дъб в двора на манастир „Свети Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград, номиниран от Тина Петрова от гр. София.
 • Пето място, 247 гласа – липа в двора на РИМ – Търговище, номинирана от Сибила Здравкова от гр. Търговище.
 • Шесто място, 187 гласа – чинар в местност Чучур в центъра на с. Годешево, общ. Сатовча, обл. Благоевград, номиниран от Валентин Асенов.
 • Седмо място, 134 гласа – черница в двора на детска градина „Мечо Пух“, база в с. Кормянско, общ. Севлиево, обл. Габрово, номинирана от Павлина Ангьозова от с. Петко Славейков.
 • Осмо място, 32 гласа – Джигуровският чинар в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански, обл. Благоевград, номиниран от Миглена Георгиева от гр. Лондон.
 • Девето място, 19 гласа –  вековен бук в местност Карамандра над Узана, номиниран от Силвия Иванова от гр. Габрово.
 • Десето място, 5 гласа – „Лирата на Орфей“ (черен бор) на екопътека „Трите смолянски езера“ край Смолян, номиниран от Павел Павлов от гр. София.

 

Класиране в категория „Вековните дървета говорят“:

 

 • Първо място, 540 гласа – Бей чинар (източен чинар) в гр. Гоце Делчев, номиниран от Невсе Арнауд от Благоевград.
 • Второ място, 168 гласа – чимшир в двора на жилищен блок на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ № 17 в Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев; Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев от гр. Казанлък.
 • Трето място, 2 гласа – бряст в местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен, номиниран от Нели Хинкова, секретар на НЧ „Огняна – 1899“, с. Радомирци.

 

Източник: Дърво с корен - България

 

 

 

 

  Блато Алепу
     
Пещера Бачо Киро
     

 

Белоградчишки скали
     
  Богородична стъпка
     
  Божия мост
     
Буйновско ждрело
     
  Водопад Варовитец
     
  Прохода Вратцата
     
  Деветашка пещера
     
  Драгоманското блато
     
  Пещера Духлата
     
  Пещера Еленина дупка
     
Ждрелото на река Ерма
     
  Скален комплекс Заского  с. Гинци
     
  Геопарк Искър-Панега
     
  Местност Качула
     
  Езерото Клептуза
     
  Крушунски водопади
     
  Пещерата Леденика
     
  Скален феномен Лъвската глава и Вълчаново кале
     
  Малопреславско блато
     
  Мелнишки пирамиди
     
  Скален феномен Момата
     
  Пещера Моровица
     
  Връх Мусала
     
  Побитите камъни (Дикилиташ)
     
Поморийско солно езеро
     
  Пещера Проходна
     
  Водопад Райското пръскало
     
Седемте рилски езера
     
  Водопад Скакля
     
  Птичият залив Тауклиман
     
  Урдини езера
     
  Нос Чиракман
     
  Чаирско ждрело
     
Чудните мостове

 

  

Конкурс ''Дърво с корен"