Отговорно потребление

 

Край на пластмасата в цяла Европа

 

Мартина Суботинова

 

 

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято.

 

Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г.

 

Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите, пред „Телеграф“.

 

Забраната ще засегне прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, бъркалки за напитки, клечки за уши, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

 

В очакване на влизане на пълната забрана в сила производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, примерно ядливи чаши за кафе и прибори.

 

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“.

 

Производителите трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, и тютюневи изделия с филтри.

 

Обмисля се и забрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която трудно се отделя.

 

Разширена финансова отговорност ще понасят и производителите на риболовни принадлежности, съдържащи пластмаса.

 

Въвежда се изискването за информиране на потребителите за продукти от алтернативни материали или изделия за многократна употреба.

 

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаление на потреблението на определени пластмаси за еднократна употреба, когато няма алтернатива да бъдат подменени с изработени от друг материал.

 

До 2029 г. 90% от пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране и да имат специален дизайн. Евродирективата поставя и условие в производството на тези бутилки до 2025 г. да се влагат най-малко 25 % рециклирани пластмаси, това са т.н. бутилки от РЕТ . А в 2030 всички бутилки ще да съдържат 30 % рециклирана пластмаса.

 

От това лято някои пластмасови продукти за еднократна употреба като санитарни изделия, мокри кърпички, тютюневи изделия с филтри, чаши за пиене, трябва да имат видима, четлива и незаличима маркировка, поставена върху опаковката или самия продукт. Надписите трябва да информират за наличието на пластмаса в продукта и варианти за тяхното обезвреждане и за вредите, които носят.

 

Драстично намаление на битовите отпадъци, които попадат в депата, ще бъде постигнато до края на 2025 г. С промени в закона за управление на отпадъците , внесени в парламента преди дни след 5 години най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготвят за повторна употреба или рециклиране.

 

До края на 2030 г най-малко 60%, до 31 декември 2035 г близо две трети от отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. В края на депата трябва да попадат по-малко от 10% от битовите отпадъци.

 

Източник: standartnews.com

 

 

КИТАЙ ЩЕ ВЪВЕДЕ СТАНДАРТИ ЗА

„ЗЕЛЕНО ПАКЕТИРАНЕ“

 

Китай въвежда задължителни национални стандарти за куриерската индустрия, за да гарантира използването на безвредни материали за пакетиране. Страната си е поставила за цел до края на 2022 г. да изгради цялостна система от стандарти за „зелено пакетиране“ с ясни приоритети и оптимизирана структура.

 

Насоките бяха публикувани наскоро съвместно от осем отдела, сред които и Държавното управление на пощенските услуги. В тях се изисква да се усъвършенстват стандартите за „зелено пакетиране“ за целия процес – от пакетирането, материалите и рециклирането до пласирането.

 

Според китайски експерти, този ход е необходим, за да се насърчи висококачественото развитие на сектора. От Държавното управление на пощенските услуги обещаха в бъдеще да увеличат предлагането на безвредни материали за пакетиране.

 

Източник:  

 

 

 

 

Guide: Почистване без токсични препарати

 

08.11.2019 от Zero waste Sofia

 

 

 

СЪВЕТИ ЗА ПО-ЗЕЛЕНО БЪДЕЩЕ от Соня Савчева

сп. Жената днес, януари-февруари 2020

 

 

Хартиени мебели

 

Хартиените или картонени мебели са много удобни, устойчиви на тежест и натиск. Подходящи са за закрити пространства, еко са и лесно могат да се рециклират. Произвеждат се от материала Lightboard – гофриран картон със структура на медна пита. 

 

Мебелите, които виждате на снимките, произведохме за миналогодишното изложение Copi’s. Разполагахме с най-голямата изложбена площ, която оформихме като Relax zone

 

Хартиените мебели могат да бъдат столове, маси, пейки, барове и всичко, което ви хрумне. Единственият им недостатък е, че не могат да се използват на открито – водата прониква в тях и ги разваля. Също така, храненето на тези маси не е препоръчително, не заради здравината, а заради петната, които остават по картона – той попива всички мазнини и течности. Всичките им други качества са само предимства. 

 

 

 

Източник: PRINTIDEA.INFO

 

 

 

ЗА КАРТОНЕНИТЕ МЕБЕЛИ И ИГРАЧКИ

 

Картонени мебели?!? Да бе, да!

Хайде, с картонени играчки всички сме играли като деца, но чак пък картонени мебели…


1.Екологични са!

Ако картонените мебели вече не са ви необходими, можете да ги разглобите и приберете за следваща употреба. Ако решавате да се разделите с тях завинаги – няма да замърсите околната среда – те са био-разградими.

 

2.Устойчиви на натоварване!

 

3.Устойчиви на намокряне с вода!


4.Изключително леки!

Дори за малчуганите не е проблем и пренасят с лекота мебелите на мястото, което най-много им харесва.


5.Лесни за сглобяване и разглобяване!


6.Можете да ги украсите сами!

 

7.Лесни за поддръжка!

Картонените мебели и играчки се поддържат изключително лесно – просто ги забършете с влажна кърпа!

 

8.Безопасни са!

 

9.Давате личен пример!

Децата копират поведението на родителите си – дайте им личен пример, бъдете загрижени и направете наистина нещо за опазването на околната среда!

 

   
   

 

 

Фирма Green Lullaby

 

Източник: Misto-bg.com

 

 

Еко мебели

 

Отново еко тема за добри родители, които искат да живеят и научат децата си към любов и опазване на природата, и използване на материали лесни за рециклиране. Този път ще ви представим проекти на холандския дизайнер Дейвид Граас (davidgraas.com).

 

Той разработва мебели, които се сглобяват като пъзел, на който частите са от дебел кашон – хартия за рециклиране. Сглобяването им е лесно дори за деца, а забавлението е и за големите.

 

 

   

 

 

 

Снимки: furniturestoreblog

Източник: Art and blog.com

 

 

ТОВА ЛИ Е СПАСЕНИЕТО:

БАКТЕРИЯ, КОЯТО ЯДЕ ПЛАСТМАСА

 

 

Две студентки правят разработка, която може да се окаже ключова за околната среда.

 

Прогнозите за бъдещето на човечеството не са особено светли. 

 

Според някои от тях до 2050 година във водата ще има повече пластмаса, отколкото риба

 

Това обаче не е най-стряскащото. По-плашещото е, че човечеството не може да спре да използва пластмасата. 

 

Двете млади жени започват да работят върху този проект още в гимназията и към днешна дата са успели да патентоват изобретението си. 

 

Те са едва на 20 години, но инвеститорите проявяват огромен интерес към тях. 

 

Всъщност, те спечелиха 400 000 долара финансиране, за да продължат да разработват бактерията. 

 

Джийни и Миранда вече са спечелили 5 награди благодарение на бактерията, като те са и най-младите носители на една от най-престижните награди в областта на науката  - "Perlman".

 

"Практически е невъзможно да накараме хората да спрат да използват пластмаса", казва Миранда. "Имаме нужда от технология, за да разрушим пластмасата и всичко да стане биоразградимо", допълва още тя. 

 

Бактерията може да се използва освен за почистване на водата,и за почистване на плажовете, поясняват още момичетата. 

 

Откритието на Джийни и Миранда може да се окаже ключово за околната среда, тъй като замърсяванията с пластмаса са толкова големи, че според учените ние вече я консумираме дори с рибата и морската храна, която е част от менюто ни. 

 

Редица държави се опитват да ограничат или да забранят използването на продукти като пликчета за еднократна употреба или пластмасови сламки, но управлението на вече произведения боклук от хората се оказва едно от най-значимите предизвикателства, с които ще се наложи да се справим в близко бъдеще.

 

Бактерията създадена от двете студентки може да се окаже част от решението на проблема.

 

 

Източник: VESTI

 

 

 

Южна Корея забрани вноса на някои модели от Volkswagen Group

 

 

Южнокорейското министерство на околната среда забрани вноса на определени модели дизелови автомобили от германските марки Ауди (Audi), Порше (Porsche) и Фолксваген (Volkswagen) заради нарушаване на регулацията за вредните емисии, предаде ДПА.


Ведомството обяви също днес, че ще наложи глоби срещу Ауди Фолксваген Корея (Audi Volkswagen Korea) и Порше Корея (Porsche Korea) и ще сезира прокуратурата за евентуално допълнително разследване, уточнява БТА.


Глобата за Ауди Фолксваген вероятно ще е в размер на около 7,9 милиарда вона (6,5 милиона долара), а за Порше - 4 милиарда вона.
И трите марки са част от групата Фолксваген (Volkswagen Group) с централа във Волфсбург, която бе замесена в световен скандал, след като призна за манипулиране на данните за емисиите при дизеловите си коли.


Забраната обхваща осем модела, за които е установено, че са оборудвани с манипулиращия софтуер.


Общо над 10 200 от колите са продадени между май 2015 година и януари 2018 година. Такива не се предлагат на пазара в Южна Корея от 2018 година. Сред засегнатите автомобили са пет модела Ауди, два модела Фолксваген Туарег (VW Touareg) и един Порше Кайен (Porsche Cayenne). Ауди Фолксваген Корея съобщи, че уважава министерското решение и вече е представил на южнокорейските власти планове за изтегляне.

 

Източник: Мениджър.News

 

 

 

Volkswagen обяви че строи два завода в Китай за електромобили (MEB)

 

 

Най-големият автомобилопроизводител в света Volkswagen обяви във вторник, че строи два завода в Китай, които ще произведат общо 600 000 коли, базирани на специализираната му модулната платформа за електромобили (MEB). Новите заводи в Антиг и Фошан започват работа няколко месеца след завода в германския град Цвикау, който ще сглобява 330 000 автомобила годишно от края на 2019 г. При тези мащаби на производство Volkswagen най-вероятно ще изпревари Tesla, чийто единствен завод за сглобяване на автомобили във Фримонт, щата Калифорния, може да прави около 500 000 коли. В началото на годината лидерът в производството на електромобили направи първа копка на предприятието си в покрайнините на Шанхай, което се очаква да започне работа в края на 2019 г. и като начало да произвежда 250 000 коли годишно.

 

 

 

Източник: Bloomberg

 

 

Денят на Земята!

 

 

 

 

 

ЕКОЛОГИЯ НА МОТИВАЦИЯТА

Не правете нищо за планетата от чувство за вина или

ако не ви носи приятни емоции

 

Откажете се от колата,

предпочети велосипеда

за придвижване в града.

Пестиш, тренираш,

разтоварваш въглеродния

си отпечатък.

 

Михаела Петрова

сп. Мениджър, бр. 2, 28 февруари - 28 март 2019 г.

 

 

“Зелен” японски вестник – веднъж прочетен разцъфтява като мини градина

 

 

Какво правите след като прочетете сутрешния си вестник (ако все още си купувате такъв, разбира се)?

 

В Япония го… засаждат!

Всъщност така наречената “растителна хартия” не е нещо ново. Технологията – рециклирана хартия + семенца трева или цветя, е позната от няколко години, но за първи път влиза в масово производство и употреба.

 

Първият зелен вестник

Пионерът е един от най-големите японски ежедневници -毎日新聞 (The Mainichi Shimbunsha), или „Майничи Шимбун”.

Наскоро издателите му пуснаха в продажба 4 милиона екземпляра и… бяха поразени от търсенето и положителните реакции на хората.

 

Как се градинарства със зелен вестник?

Огромният успех на инициативата се дължи донякъде и на лесния (и красив) начин, който дава на читателите на ежедневници да се превърнат в градинари.

 

Достатъчно е да накъсат прочетеното издание, да го заровят в саксии или градините си и от време на време да го поливат. Резултатът (и удовлетворението) скоро са на лице.

 

Зеленият японски вестник и децата

Екологично отговорното поведение е лесно и приятно като… игра. Японският ежедневник, отпечатан на растителна хартия е ярко доказателство: достигнал до всички основни училища в страната, той бързо се превърнал в любимо занимание.

Учениците чели, засаждали, а после седмица след седмица се любували на все по-уханния резултат на любознателността си…


 

Зеленият японски вестник Майничи Шимбун

 

 

 

Зелен вестник

 

 

   ПЕРМАКУЛТУРАТА

 

Съчетава най-новите постижения на съвременните технологии и мъдростта на древните култури.

 

Пермакултурата е един от най-новите рендове в областта на устойчивото земеделие. Тя е съвкупност от методи за обработката на земя по примера на природата, на природните кръговрати и екосистеми. Пермакултурата далеч не обхваща само аграрната сфера. Тя е наука и дори философия за начина ни на живот.

 

На първо място е грижата за земята, за всички живи системи, които трябва да продължат да се развиват. На второ място са хората и осигуряването на достъп до всички ресурси, нужни за за нашето съществуване. Последна, но и може би най-важна ценност е така нареченият ''справедлив дял''или иначе казано - поставяне на ограничения и раздаване на излишъка.

 

За повечето хора, които проявяват интерес, пермакултурата е нещо като Фън Шуй , но не вътре у дома, а в двора на къщата, градинка около блока, малка ферма или дори цял квартал или град. А ето и няколко елемента:

 

ГЛИНЕНАТА ПЕЩ

е енергия от Земята. Хубавото е това, че пещта се строи с материали, които се намират на парцела, който притежавате. Вода, пясък и камъчета и камъни, както и глина, все материали от земята. Целият процес е кратък и не изисква много енергия от събирането на материалите до вкусването на първите сготвени хапки. Обикновено формата на пещта е кръгла и така топлината циркулира равномерно, нужни са много малко материали за горене, за да се сготви едно ястие или да се опече един хляб, защото земята поема топлината и я отдава дълго, а вкусът е незаменим.

 

   

ЧЕРВЕИТЕ

са най-добрите приятели на градинаря. Те разграждат органичната материя и я правят достъпна за растенията. Прокопават канали, чрез които водата достига до корените на растенията. Когато храносмилата органичната материя в почвата, те създават най-богатия органичен тор, който лесно можем да добиваме. Фермата за червеи е лесен начин за превръщане на обелките от плодове, зеленчуци и други органични отпадъци в ценен материал, който може да служи за засаждане на стайните ви растения или като подобрител на почвата в градината. Може да се практикува целогодишно, без значение дали живееете в апартамент или къща, дали имате двор или не. Фермата за червеи е особено подходяща за хората, които искат да компостират органичните си отпадъци, но нямат възможност да поддържат голям компостиращ съд. Освен това фермата е източник на червеи, които можете да пуснете в градината, да ползвате за храна на кокошките, а ако сте рибар - никога няма да ви свърши стръвта!...........

   

СЛЪНЧЕВАТА ФУРНА

пък е енергия от слънцето, при това безплатна, може да се направи от подръчни материали с малко сръчност и въображение. Най-добрата форма е параболично огледало. Най-добрата стойка е подвижна, така че да може да се върти според хода на слънцето и слънчевите лъчи да падат перпендикулярно. В зоната, където се поставя съдът за готвене, се развива температура от 200 до 300 градуса. Хубавото е, че може да се използва и през зимата, единственото ограничение е, че трябва да е слънчево.

   

КОКОШИЯТ ТОР

е просто съоръжение с изключителна полза в градината. Прави се клетка с големината и формата на лехата, която еи е нужна. В клетката се поставят кокошки, които обработват почвата вместо вас. Конструкцията трябва да е лека, за да може лесно да я премествате сами. Няма по-добро решение на проблемите с плевенето, наторяването, обработването и справяне с вреителите в градината. Всички тези дейности са тежки, трудни, отнемат много време и дотягат на хората, а и въпреки всичките ни усилия, не ни бива да ги вършим много добре. Нито един човек няма търпението, ното острия поглед  да открие всяка листна въшка или семенце на бурен. Нито един човек няма да прекара часове прилежно да обръща и смесва пръст, мулч, пепел, органичен тир и компост. Нито един човек няма изкопава всеки корен, ядка, стрък трева и да ги пренася, за да не се вкоренят отново. Но кокошкит ес радост ще вършат всички тези неща вместо вас по цял ден и ще ви благодарят за възможността да превръщат плевели и вредители в яйца с златисти жълтъци. На цената на построяването на клетката и десет минути на 2 седмици за преместването, може да имате градински лехи , оформени и изцяло поддържаниот кокошките вмето вас.

 

 

сп. ТРЕНД Космос 2017, извадка от статия на Нанси Борисова

 

 

 

 

КАК ДА СПЕСТИМ ВОДА? – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕФЕКТИВНО ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ!

По този начин семейство с две деца може да спести до 850 литра вода месечно.

Ако не желаете да купувате ново казанче, можете да трансформирате вашето така, че да изразходва по-малко вода!

 

ДРЪЖТЕ БУТИЛКА ВОДА В ХЛАДИЛНИКА СИ!

Често пускаме продължително време крана на чешмата просто за да изстудим вода за пиене. Вместо това оставете бутилка, която да се изстудява в хладилника. Добавете парче лимон и получавате идеална напитка за горещите летни дни.

 

НАМАЛЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА МЕСО!

За производството на 1 кг телешко са необходими около 15 500 литра вода, а за производството на килограм пилешко - 3900 литра. Това количество естествено варира в зависимост от вида земеделие и местния климат. Ако искате да сте полезни на природата и не искате да се отказвате от месото -  консумирайте местно производство, продукт на биоземеделски практики.

 

СЪБИРАЙТЕ ДЪЖДОВНА ВОДА!

Дъждовната вода е много добра за поливане на растенията или моравата ви. Тя успешно може да се използва за миене на колата или за пране. (За което в такъв случай ще ви е необходимо съвсем малко количество прах за пране).

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИЯЛНАТА МАШИНА САМО КОГАТО Е ПЪЛНА!

Машините за миене на съдове използват 8 пъти по-малко вода за измиването на купчина чинии, отколкото ако ги миете под течаща вода. Това обаче е в сила само когато уредът е пълен!

 

ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО КРАНОВЕТЕ НА ЧЕШМАТА И ДУША!

Един повреден кран може да изхарчи до 75 литра вода дневно. Това означава 2250 литра вода за месец.

 

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТОАЛЕТНАТА ЗА КОШЧЕ ЗА БОКЛУК!

Всяко пускане на водата от тоалетното казанче изразходва между 3 и 6 литра. Затова не използвайте тоалетната, за да изхвърляте боклук.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДНОЕФЕКТИВНИ СМЕСИТЕЛИ

Смесителите с аератор смесват водата с въздух и така намаляват консумацията. Аератор може да се намери за под 10 лв.

 

СПИРАЙТЕ ЧЕШМАТА, КОГАТО МИЕТЕ ЗЪБИТЕ СИ!

Няма нужда водата да тече през цялото време, докато миете зъбите си. По този начин вие спестявате между 6-14 литра дневно.

 

ДУШ ВМЕСТО ВАНА!

Бързият душ е освежителен и използва много по – малко вода, отколкото ако взимате вана. Това може да усетите и по намалялата сметка за вода.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕКОЛОГИЧНИ ПРЕПАРАТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ!

Това е не само по – добре за природата, но и за вашето здраве. А и разликата в цената спрямо обикновените препарати е незначителна.

 

ТОПЛА ВОДА ЧРЕЗ СЛЪНЧЕВ КОЛЕКТОР

Ако искате да сте още по-ефективни при използването на водата, можете да поставите и слънчев колектор на покрива. Така ще можете да си произвеждате сами топла вода за домакинството почти през цялата година. По този начин, освен че ще подпомогнете борбата срещу промените в климата, ще спестите и много пари.

 

"Еко-торба"

 

Да си купиш и носиш "еко-торба" е една от "малките зелени стъпки", която всеки от нас, без усилие може да направи, за да намали своя "екологичен отпечатък" и вредата, която неотменно нанася на природата. Защо да плащаме за скъпите и неразградими найлонови торбички, само за да откриваме после купища от тях, дори и сред най-красивите кътчета от нашата природа?
Закупувайки еко-торба, вие не само допринасяте със средства за нашата природозащитна дейност, но и правите една от своите "малки зелени стъпки"

 

 

 

 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 

1 тон рециклирана хартия спасява : около 13 дървета; 2.5 барела нефт; 4 100 киловатчаса електроенергия; 4 куб. м от обема на сметището; 31 780 литра вода.

Има три стъпки за намаляване на разхода на хартия : намали разхода, използвай повторно, рециклирай.

 

 

 

 

 


Как да намалим разхода на хартия:

 • Използвай отпадъчна хартия, за да си направиш бележник или скицник.
 • Нарязаната на лентички хартия служи за легло на домашния любимец или за опаковане на чупливи неща.
 • Подложена на дъното на кофата за боклук предотвратява протичане.
 • Използвай кутиите и кашоните да опаковаш подаръци.
 • Изрязаните под ъгъл кутии от зърнени закуски служат чудесно за съхранение на вестници и списания.

 

 

„Важен е всеки лист” - кампания на Маркиза Груп ООД за опазване на природните ни блага чрез ограничаване употребата на хартия

 

 

 

ЕКОЛОГИЧНИ НАВИЦИ, КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРИДОБИЕ

 

 

Ето няколко екологични съвета. Който и от тях да изберете, ще помогнете за опазването на околната среда, здравето и средствата си.

    

ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЕСУРСИТЕ РАЗУМНО

 • Пестете водата. Не я оставяйте да тече напразно, докато си миете зъбите или например почиствате зеленчуците.

 

 • Изключвайте електроуредите, когато не ги ползвате. Дори и да не ви се вярва, когато са включени, те могат да допринесат за загуба на електроенергия.

 

 • Използвайте пълния капацитет на пералнята, сушилнята или миялната.

 

 • При възможност сложете слънчеви панели и използвайте слънчевата светлина, за да затопляте водата.

 

 • Възползвайте се от екологично чистите продукти за почистване и разкрасяване.

 

 • Отваряйте прозорците всеки ден и проветрявайте, за да може замърсеният въздух да се подмени с чист.

 

 • Не убивайте дърво за коледа. Вземете си живо коледно дръвче в саксия и след празниците го засадете.

 

ПАЗЕТЕ ОКОЛНАТА СРЕДА

 • Не използвайте толкова често колата, а правете повече разходки. По този начин ще подобрите здравето си и ще допринесете за намаляване на замърсяванията на въздуха.

 

 • Избягвайте използването на пестициди или химикали в градината. Съществуват различни природни средства, които да защитят растенията и здравето на семейството ви.

 

 • Направете си малка градина на терасата. Ще се очаровате от продуктите, които ще произведе тя.

 

 • Разделяйте отпадъците за рециклиране.

 

 • Използвайте всички предмети, които биха ви послужили за повторна употреба. Ще се изненадате какви красиви ръчно изработени неща може да сътворите от тях.

 

 • Намалете консумацията на преработени храни, за да пазите околната среда и здравето си.

 

 • Не изхвърляйте отпадъци по улицата. Ако хапвате зърнена закуска или друга здравословна храна, докато се разхождате, запазете опаковката, след което я хвърлете в най-близкия кош.

 

 • Не купувайте ГМО храни. Най-доброто, което може да направите в този случай, е преди да закупите каквато и да е храна, да прочетете етикета.

 

 • Заменете крушките с други по-ефикасни. С тяхна помощ вие ще консумирате по-малко енергия и ще спестите повече средства.

 

 • Използвайте дъждовната вода. Тя е едно чудесно средство за поливане на растения, почистване и много други приложения.

 

 • Използвайте термостата на правилната температура. По този начин ще спестите енергия.

 

 

СТАРИ ХВАТКИ - ПРАКТИЧНО

 

СЪДОВЕТЕ И СЕРВИЗИТЕ

Тъмните следи в алуминиевите съдове (след продължително готвене) се премахват, ако в тях се изпържат кисели плодове. В тях не бива да се варят небелени картофи, от които потъмняват.
 

От киселите гозби потъмняват емайлираните съдове. Напълнени с 3 л. хладка вода и с по 1 с.л. сол и оцет в нея за едно денонощие, те блесват.
 

ЛИМОН В КУХНЯТА

Лимоновата кора е прекрасен заместител на изкуствените ароматизатори за всякакви сладкиши.
 

За отстраняване на миризмата във фурната след печене, оставете в нея да ври тенджера с вода и кора от лимон за около 10 минути.
 

Вместо скъпите химически препарати за почистване на печката от мазнина, полейте отгоре оцет (или сок от лимон) и минете със сyха гъба.
 

Кората от изстискан лимон е чудесно средство за почистване на мивката от бактерии.
 

Наслоеният варовик по съдовете за готвене ще махнете, като ги напълните с оцет (или сок от лимон) и оставите да киснат така за 24 часа.

 

КОЖИТЕ

Отървете се от всичките си животински кожи и не се изкушавайте да купувате нови. Животните, които живеят в тях, ви благодарят предварително.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ....

 

Близо 2,5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Тяхната липса е най-голямата причина за зарази в световен план, вследствие на които всяка година 1,8 млн. души, предимно деца, губят живота си. На 19 ноември 2002 г. в Сингапур се взема решение 19 ноември да стане Световен ден на тоалетната.

 

 

 

ЛИСТ ПО ЛИСТ - кампания за разделно събиране и рециклиране на хартия
   
110 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ
   
РЪКОВОДСТВО ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ