Екотуризъм

 

 

 

Какво е Зелена къща?

 

 

Зелена къща® е марка за качество, която предлага адреси на гостоприемството, отбрани за тях автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите си. Сертификатът Зелена къща® се присъжда на къщи за гости и семейни хотели, които успешно са преминали съвместимостта с европейските критерии за качестено жилище, където отрицателното въздействие върху природата е приведено до минимум. Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старанието на стопанствата им да пестите природни ресурси, да не замърсяват околната среда и здравните гости да пътуват по един отговорен начин с уважението към природата.

 

Зелена къща® е различно и ще накарате гостите да се почувствате у дома и да изживеят пътуването си като лично откритие и приключение. Можете да се насладите на домашен уют и неопитвани местни ястия, да се посветите в традиционното и изкуство, за да се изкупите от околностите в увлекателната компания на домакините. Попитайте дали и Вие не можете да се включите в грижата за природата - за да засадите дърво или да помогнете на местната инициатива.

 

Кои са Зелените къщи?

 

 

 

5 ВАРИАНТА ЗА ЗЕЛЕН ТУРИЗЪМ...

 

 

Дали не е възможно да се наслаждаваме на нови открития и да не вредим много на природата? Ето няколко зелени начина да разширим кръгозора си:

 

Доброволчество

Може да комбинираме страстта си към пътешествията с филантропията, като вземем участие в набиращото всички повече поддръжници "туристическо доброволчество". Идеята е да допринесем - по много осезаем начин - към общността, дивия живот или околната среда на мястото, което посещаваме. Възможностите са безкрайни. Помощ за защитата на морските костенурки в Коста Рика, изучаване на климатичните промени в Антарктика, доброволчески програми в Африка. Сдобиваме се с нови гледни точки към света и правим нещо за другите - гарантирана рецепта за удовлетворителен живот.

 

Къмпинг

Сдобиването с палатка е чудесен начин да посетите трудно достъпни места, да изхарчим по-малко пари и да бъдем далеч от претрупаните туристически курорти. Като бонус може да се отдадем на каякинг, дълги разходки и плуване, които са не само здравословни, но и въглеродно неутрални занимания.  

 

Органична ферма

Много органични ферми в света предлагат възможност за доброволна работа, срещу стая, храна и сдобиване с опит във фермерските дела. Организации като WWOOF движат подобни проекти в повече от 50 страни в света.

 

Приключенски туризъм

Освен да посетите нови места, не се иска да преживеем приключения, а и да се поизпотим. Ако искам да катерим планини или пък да се гмуркаме, приключеният туризъм може да сбъдне всичките ни мечти. Известни още от древността са и маршрутите за религиозните поклонения, като прочутия път през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочутата катедрала "Сантяго де Компостела", където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извиват пеша от поклонниците и може да се насочат пеша, с велосипед или на кон.

 

Проучване на околността

Няма нужда да отидем далеч, за да се отдадем на ново интересно преживяване. Открития и удоволствия можем да открием и в околността, ако решим да отидем на фермерски пазар, органичен ресторант, близко езеро или водопад, изкачим планината. Предимството на местния туризъм е, че подпомага локалната икономика и сигурността е по-изгодно финансово за самите нас.

 

Източник: GoBio - Lifestyle списание

Автор: Райна Деницова

Еко дистинации

 

 

БААТ /Българска асоциация за алтернативен туризъм/ - се стремим към устойчиво развитие и повишаване на качеството на туристическия продукт и инфраструктура и активно подпомагаме всяка инициатива в тази област
   
10-те ПРАВИЛА НА ЕКОТУРИЗМА
   
ЕКО СЕЛИЩЕ АЗАРЕЯ - МЯСТО В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА
   
ЕКОТУРИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ - анализ, възможности и добри практики
   
ЕКОТУРИЗМЪТ КАТО НЕТРАДИЦИОННА ТУРИСТИЧЕСКА ФОРМА
   

ЕКОТУРИЗЪМ
   
ОНЛАЙН ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ЕКОТУРИЗЪМ
   
ОФИЦИАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПОРТАЛ НА БЪЛГАРИЯ
 

 

ПРОЕКТ: ''МРЕЖА ЗА ЗЕЛЕНИ РАБОТНИ МЕСТА''
   
ТУРИСТИЧЕСКАТА ПОЛИТИКАИ РАЗВИТИЕТО НА ЕКОТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

 

 

ЕКОПЪТЕКИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

Екопътека Бяла река