Зелени новини

 

За първи път в България – египетски лешояд,

отгледан на затворено, с поколение в дивата природа

 

 

През изминалата седмица екипът на БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд, който е излюпен на затворено, във волиерите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и освободен в рамките на Програмата за рестокинг на вида у нас. Това е едва вторият подобен случай в Европа и е исторически успех за възстановяването на най-застрашеният от изчезване вид на Балканския полуостров.

 

Двойката се състои от Изи, женска освободена през 2020 г. и Лъки, див мъжки маркиран с GPS предавател като младеж. Те сформираха двойка преди две години, но едва сега успяха да излюпят не едно, а цели две малки.

 

Изи е излюпена и отгледана в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани през 2019 г., а година по-късно е освободена в дивата природа на Източни Родопи от екипа на БДЗП. За последните 5 години тя пропътува хиляди километри между местата за зимуване в Африка и новият си дом в Източни Родопи. През изминалата есен Изи и Лъки мигрираха рамо до рамо чак до южна Турция, след което се разделиха, само за да се съберат отново тази година в гнездовата си територия. По всичко личи, че двамата са всеотдайни родители и грижливо отглеждат подрастващите малки в гнездото.

 

Програмата за подсилване на популацията на египетския лешояд в България стартира през 2018 г. и до момента 5 от освободените египетски лешояди са достигнали полова зрялост и са участвали в сформирането на двойки в дивата природа, но това е първото успешно размножаване. Сестрата на Изи – Зара също снесе яйца тази година и скоро ще бъде ясно дали и тя е успяла да излюпи малко. Програмата за рестокинг на египетския лешояд се изпълнява от БДЗП, Зелени Балкани, Зоопарк Прага и Европейската Асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

 

Програмата за подсилване на популацията на египетския лешояд стартира в рамките на проект “Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16 NAT/BG/000874) финансиран по програма LIFE на ЕС и продължава дасе осъществява чрез проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

 

Източник и снимки: сайт на БДЗП

 

Въведение в Биодинамичното градинарство

 

 

Представяме ви Теодор Насър, специалист по биодинамично агрономство. Теодор е изучавал Биодинамично земеделие в Англия, където обучението е абсолютно практично.

 

То включва множество теоретични семинари, експерименти и наблюдения.

 

Работил е в сектора в Египет, Швейцария и България, а в момента практикува като агроном на няколко био предприятия в страната и отглежда житни култури като страст. Основната дейност на Теодор е разпространение и обучение в по-задълбочените биодинамично практики. Ако желаете да придобиете представа какво означава това, заповядайте на лекцията на 25 юли от 19:00 часа. в гр. Дряново.

 

Защо биодинамично земеделие?

 

Биодинамиката е нещо като био земеделието, но някак много по-добро. Биодинамичното земеделие се заражда 1924г от световно известния ясновидец Рудолф Щайнер. През 1910 година множество земеделци и по-влиятелни личности в западния свят търсят от него да даде алтернативен подход към земеделието, защото още тогава са се наблюдавали спадове в кълняемост на културите и изтощаването на почвите.

 

Р. Щайнер развива система за обогатяване на възпротивителните сили в растенията, хомеопатични препарати за подобряване на компоста и методи за разпространяването на микроорганизми върху големи площи с минимален материал. Той дава методи и възгледи спрямо природния свят, които нямат еквивалент в днешните подходи.


Този вид земеделие се прилага в световен мащаб и дава плодове във всякакви условия. Биодинамичното градинарство е градинарство без използване на торове, хербициди и пестициди, то е хармонизиране на земя, животни и хора, точно както природата е отредила. В основата на биодинамичното земеделие е идеята, че всяка ферма или градина са „живи организми“, които могат да се уповават на жизнения цикъл вътре в себе си.

 

Руодлф Щайнер поставя въпросите за развитието на земеделието в тясна връзка със силите на Земята и Космоса. Той разглежда земната почва като действителен орган. Обяснява живото взаимодействие и отразените космически сили. Показва космическият химизъм и излъчване, свързани с кристализиращата сила и цялата структура на растенията и животните.

 

В лекцията ще хвърлим поглед над фундаментите, чрез които действа биодинамичното земеделие. Ще се впуснем във философията и начина, по който се наблюдават и възприемат природните явления.

 

Заповядайте да се развиваме заедно.

 

Кога? 25 юли от 19:00 часа

Къде? гр. Дряново (ще потвърдим точното местоположение скоро)

Обмен: 30.00 лв единичен, 50.00 двоен билет

 

За въпроси и записвания:

+359 87 7395857 – Таня

+359 89 5700733 - Радост

 

 

Екологичен фотоконкурс търси градски съкровища

 

  

Европейската агенция по околна среда обяви фотоконкурс „Urban Treasures“ („Градски съкровища“), който цели да покаже преобразяването на населените места към по-зелени пространства.

 

Акцентът е върху това как градовете процъфтяват заедно с природата, а кварталите се развиват като жизнени екологични убежища. С конкурса се напомня, че усилията, които се полагат за озеленяване и подобряване на градските квартали, ги превръщат от бетонни мрежи в дишащи екосистеми.

 

Кандидатите да се включат трябва да изпратят до 1 октомври 2024 г. до пет от най-добрите си снимки, в която и да е от трите категории на конкурса – „Дивата природа в града“, „Чаровни квартали“ и „Зелено в сърцето“. Приемат се фотоси в близък план, от птичи поглед или от нивото на очите.

 

Участниците трябва да са навършили 18 години и да са граждани на една от 27-е държави – членки на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция, Северна Македония, Албания, Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

 

Победителят във всяка категория ще получи парична награда от 1 000 евро. По 500 евро ще бъдат дадени за най-добро младежко представяне (18-24 г.), както и на финалиста от онлайн вота на публиката. Печелившите ще бъдат обявени на 29 ноември 2024 г.

 

Пълната информация и условията за участие са публикувани в страницата на конкурса.

 

 

Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна

 

 

 

България се представи впечатляващо на Global Big Day 2024!

 

263 вида птици, наблюдавани за 24 часа - национален рекорд за България! Това са над 60% от общо всички видове у нас и 80% от всички видове, наблюдавани досега през 2024 г. Имаме с 13 вида повече от миналата година.

 

3-то място по видове в Европа след Испания и Франция за четвърта поредна година! Класираме се на 38-мо място в света от общо 200 участващи държави и територии.

 

151 участници - рекорден брой и с 35% повече от миналата година. В Испания са участвали над 1400 души, а във Франция - над 1200. Топ наблюдатели у нас - Любомир Профиров и Георги Камов (116 вида), Бонка Цветанова (106) и Лилия Маркова (97).

 

384 списъка с птици - рекорден брой и с 35% повече от миналата година. Това ни класира на 8-мо място в Европа - за първи път влизаме в топ 10 в Европа по брой списъци.

 

Отбелязахме птици в 25 области - най-много видове има в Добрич, София-град и Хасково, а най-много списъци в София-град, Пазарджик и Благоевград. Топ 3 места като брой видове са Дуранкулак, Сребърна и района на село Радовец.

 

Браво на всички, които участваха! Ето и няколко впечатляващи кадъра, заснети по време на Големия ден 

 

 

 

Единадесети Национален конкурс за детска рисунка на тема:

"Защитените птици в България"

 

На НЧ "Пробуда-1914 г." с. Динката, общ. Лесичово, обл. Пазарджик!

 

Творби се очакват и онлайн, като снимки на е-мейл: vanq.cvetanova@abv.bg до 6 септември на настоящото лято. Могат да участват деца от 7 до 14 години, разделени в три възрастови групи. Във всяка категория ще се излъчват победителите за първите три призови места.

 

Няма ограничение по отношение на техниката на рисуване и използваните материали за изображение на избраната от автора защитена птица.

 

Резултатите от състезанието се обявяват на 9 септември на местата, където е публикувана обява за конкурса. След оценяване на рисунките от компетентно жури. Грамоти са предвидени за всички участници, а за първенците - и допълнителни награди.

 

Мили Деца, творете с въображение и успех и изпращайте рисунки с име и адрес за кореспонденция. И ще получите, всеки своята грамота, с което ще станете част от историята на Конкурса!

 

Читалище "Пробуда-1914 г." с. Динката очаква с любов Вашите рисунки!

 

 

Кампания “Хижа на годината” 2024

 

  

Гласувай за най-добре поддържаните и развиващи се хижи и заслони в България за 2024 година. Дай мнението си кои хижи и заслони имат нужда от подкрепа и с досегашната си работа, усилия и труд, са доказали, че заслужават да спечелят подпомагащи грантове. Включи се като доброволец в нашата кампания, запретни ръкави и ела да свършим малко хижарска работа. Популяризирай любимата си хижа или заслон, като разкажеш твоя история, свързана с мястото и участвай в конкурс с приключенски награди. Бъди съпричастен! Нека заедно да се погрижим българските хижи да станат по-уютни.

 

Гласувай тук

 

 

Конкурс “Защо харесвам тази хижа”

 

Хижите и заслоните са места, които са създадени да функционират освен като убежище за пребиваване в планината, и като социални обекти. Ето защо и най-добрите хижи и заслони в конкурса Хижа на годината се избират с отворено гласуване, в което участие могат да вземат всички желаещи. 

 

Освен да дадете своя глас за кампанията, ви каним да вземете участие в любителския конкурс “Защо харесвам тази хижа”, като ни разкажете ваша забавна, емоционална, екстремна, любовна, поучителна или вдъхновяваща история, свързана с любимата си хижа. Есенцията е във вашите ръце, химикалите също. 

 

Обикновено свързваме най-съкровените си спомени с хора, места и случки. Завръщаме се на места, които наистина са оставили ярък отпечатък в нас. Разказвайки ни вашата история, свързана с хижа или заслон, ще даде възможност и на други хора да се заразят с магията на планината и да открият своето специално място. 

 

Всички получени истории ще бъдат публикуване на официалния сайта на кампанията

 

  

КАК ДА УЧАСТВАТЕ

За да се включите в конкурса, в срок до 01 септември 2024 г., чрез формата по-долу  трябва да ни изпратите:

свой авторски текст, посветен на любимата ви хижа (като в рамките на до две страници при размер на шрифта 12 ни разкажете защо харесвате точно нея)

от 1 до 10 ваши авторски фотографии, представящи любимата ви хижа в най-добрата ѝ светлина (общият обем на снимките не трябва да надхвърля 20 МБ)

 

ОЦЕНЯВАНЕ

До 05 септември 2024 г. жури, съставено от екипа на 360mag.bg и партньорите на конкурса Subaru Bulgaria и БТС, ще разгледа изпратените текстове и фотографии и ще ги оцени по тяхната естетична и емоционална стойност. 

 

НАГРАДАТА
Авторът на най-интересния и вълнуващ разказ, подкрепен с тематични кадри, ще спечели уикенд с един от най-новите модели на Subaru Crosstrek в хижа на БТС по избор. Наградата включва ползване на автомобил Subaru Crosstrek, пълен резервоар с гориво и ваучер за две нощувки за двама, в избраната от вас хижа.

 

Победителят ще бъде обявен на 15 септември 2024 г. на страницата на Хижа на годината.

 

Включете се в кампанията за популяризирането на българските хижи сега!

 

 

ПРАЗНИК + КАУЗА = НОВ ЖИВОТ ЗА ГОРАТА

Посвети рождения си ден на природата и ѝ направи подарък

Виж как на praznik.spasetedivatapriroda.bg

 

 

 

  

4 общински образователни заведения одобрени по „Еразъм+“

 

Четири проектни предложения на общински образователни заведения от Габрово на обща стойност 172 336 евро са одобрени за финансиране по програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“. Те са подадени по покана за кандидатстване към 23 февруари 2023 г.

 

В сектор „Училищно образование“ са селектирани проектите на две училища и една детска градина. За проекта си „Мисли зелено, мисли глобално“ II основно училище „Неофит Рилски“ ще получи финансова помощ в размер на 42 065 евро. По проект за мобилност ще работи и I основно училище „Ран Босилек“, което ще получи 32 030 евро. Детската градина „Явор“ също е сред одобрените кандидати и ще реализира дейности с бюджет от 22 910 евро...

 

Резултатите от селекцията са достъпни в сайта на Центъра за развитие на човешките ресурси – администратор на програма „Еразъм+“ за България.

 

Източник: сайт на Община Габрово

 

 

Правила за строителните и едрите отпадъци

 

В активния сезон за ремонтни работи в домовете много често се образуват отпадъци, строителни и едрогабаритни, които следва да бъдат изхвърлени според създадените правила за тези отпадъци.

 

С цел да улеснят домакинствата от Инспекторат по управление на отпадъците към ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ напомнят на жителите на община Габрово някои от важните изисквания при изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци.

 

 

сн. MartiTrans

  

Основното правило е:

За строителните отпадъци от ремонтни работи в жилища и едрогабаритните отпадъци ( мебели, матраци, бяла и черна техника и др.) Е  ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ОСТАВЯТ ДО КОНТЕЙНЕРИТЕ!!!

 

Домакинствата, които след ремонт или подмяна на мебели, образуват отпадъци са длъжни да ги събират на територията на имота, като не допускат разпиляването им до транспортирането и предаването им в Регионалното депо.

 

Възможните варианти за транспортиране на отпадъците са:

Самостоятелно със собствен или нает транспорт;

Да се наеме контейнер за строителни отпадъци с обем 4 м³,  по предварителна  заявка до ОП „Благоустрояване“ на тел.: 066 801 435.

 

На Регионалното депо отпадъците се приемат безплатно, но трябва да бъдат събрани по видове, например:

1. Тухли, керемиди, плочки, замазка и др.;

2. Изолация;

3. Пластмаси;

4. Дървесни

5. Метал

6. Мебели, дивани и др.

 

Допълнителна информация на тел.: 066 985 029

 

В случаите, когато отпадъците са смесени, се заплаща 121,84 лв/тон  

 

Работно време на Регионално депо за неопасни отпадъци с граждани:

От понеделник до петък – от 07:00 до 16:30 часа;

Събота и неделя – от 07:00 до 12:00 часа.

 

Обръщаме внимание, че  при подмяна на стъклопакети, алуминиева или PVC дограма фирмата, която извършва подмяната, трябва да вземе старата дограма и да я предаде, съгласно законовите разпоредби.

 

За констатиране на нарушения на извършителите се съставя Акт за установяване на административно нарушение, като глобите са от 300 до 1000 лева.

 

Предадени по правилния начин, строителните и едрогабаритните отпадъци се третират повторно, след което те могат да се използват отново. Строителните отпадъци се натрошават или шредират, а получената фракция се използва за насипване. Едрогабаритните отпадъци се разкомплектоват, след което отделните им елементи се рециклират.

 

 

Промяната към по-щастлива планета започва с една малка стъпка

 

Стъпка, която можеш да направиш точно ти и да помогнеш на твоето училище да се превърне в екоучилище.

 

  

Ако ти си ученик или родител, включи твоето училище в програмата “Екоучилища" нa  Българско движение "Син Флаг" и DEVIN. Как? 

 

Предложи твоето училище тук  

 

Ако си учител или представител на училищна администрация, можеш директно да запишеш училището си за програмата:

Заявка за участие в програма "Екоучилища"

 

Всичко останало ще научиш от видеото и нашата неуморна екоентусиастка Биззи. Цък.

 

Добре дошъл в Зеления кръг

 

А сега ти си на ход!

 

 

Мобилният пункт събира отпадъци по заявка

 

Мобилният пункт за разделно събрани отпадъци от домакинствата продължава да изпълнява функциите си, като осигурява на гражданите удобен и лесен начин за предаване на отпадъци.

 

    

Мобилният пункт събира и транспортира разделно събрани отпадъци от домакинствата по предварително подадена заявка.

 

Услугата е безплатна.

 

Заявка може да подадете на e-mail: dimitrova@gabrovo.bg или на тел. 066 985 029.

 

В пункта могат да се предават разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, дребни излезли от употреба уреди, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати.

 

Всички, предали отпадъци на мобилния пункт, имат възможност да получат специална награда, осигурена от организаторите на инициативата - Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

 

 

Наръчник - В час с климатичните промени

 

    

Изтеглете наръчник за преподаване на теми, свързани с климатични промени, подходящ за час на класа и клубове по интереси.

 

В него ще намерите предложения за дейности, които да ангажират учениците и достатъчно информация, за да се чувствате уверени да преподавате тази важна в съвременността тема.

 

Изтегли безплатно тук.

 

 

  

 Фондация Дивите животни

 

Търсят се диви доброволци!

 

Здравейте, диви приятели!

 

Вече знаете, че всичко в ДЖ става благодарение на доброволци, всички ние сме такива. За да можем да обхванем лавината от сигнали, да имаме варианти, от които да избираме най-удобния за доброволците ни и най-щадящия за животното начин то да стигне до нас, имаме нужда от достатъчен брой хора с желание да помагат в това.

 

Търсим тези от вас, които искат да станат част от ДЖ и да застанат на фронта на спасяването, да подсигурят първите стъпки. Работата им ще бъде нещо близко до рутинен екшън... Е, понякога е просто рутинна с елементи на инфарктна спешност...

 

Имаме нужда от доброволци за ТЕЛЕФОНА ЗА СИГНАЛИ.

 

За да поемате сигналите за пострадали животни на телефона, дори не е нужно да сте в София. Необходимите условия са:

  • непрекъснат достъп до интернет;
  • възможност да извършвате дейността през деня, в часовете на дежурство, които се уговорят с другите хора на телефона;
  • възможност и липса на притеснение да говорите по телефон;
  • възможност за присъствие в работен чат в месинджър.

 

Обучението е добре да започне сега, когато е слабият за нас сезон и телефонът не звъни непрекъснато. Постепенно ще трябва да научите съвети за първа помощ и обезопасяване на пострадалите животни, съобразени с видовете, както и особености на най-често срещаните случаи. Всичко това ще разкажем в подробности на тези от вас, които откликнат със сериозен интерес.

 

Ако чувствате, че бихте могли да отдадете време на животните в беда, моля попълнете формата за доброволци в сайта ни и посочете, че кандидатствате за телефона, а ние ще се свържем с Вас:


http://wildanimals.bg/volunteers

ДОБРЕ ДОШЛИ!