Зелени новини

 

Запазете датата 13 август, защото е време за единадесетите Годишни награди за биоразнообразие и климат.

 

Наградите, които казват “Благодаря!” на една от най-смелите и всеотдайни общности в страната, осветляват непознатите ѝ герои, спечелените битки и ни карат поне за миг да забравим умората от дългите "войни" за планините, морето, горите.

 

Тази година ви очакваме в симБиотично - на морския бряг и Атанасовско езеро край Бургас, където да се видим и припомним отново най-големите успехи на природозащитата в България.

 

А докато се чудите, кои ще са победителите на журито, може да подкрепите вашия фаворит за наградата на публиката.

 

Влезте в събитието (https://fb.me/e/56ywBS6MP) и дайте своя вот в дискусионния раздел. Запознайте се с всички номинирани и споделете с приятели - битката винаги е голяма, а до края на гласуването остават няколко дни.

 

Областна администрация – Габрово е единствената областна администрация в страната, която е одобрена да получи техническа помощ по Механизма за подкрепа на политиката за климата и енергията на Европейското Споразумение на кметовете. Това означава, че Областна администрация – Габрово и четирите общини ще имат достъп до консултации с водещи експерти в сферата на превенция и справяне с бедствия, както и срещи на място в рамките на които да се подобри политиката на регионално ниво.

 

Инициативата е на Европейското Споразумение на кметовете в подкрепа разработване и прилагане на стратегии за изменение на климата. Право на участие по Механизма имаха местни и регионални власти от 12 страни-членки. Само 40 администрации имаха шанса да бъдат одобрени – повечето общински, а в България – Габрово е единствената на ниво област.

 

В продължение на 1 година - от септември 2022 до септември 2023 година Областна администрация – Габрово ще бъде активно включена в процес на усъвършенстване на регионалните политики и ще получи техническа помощ по въпроси, свързани с намаляване риска от бедствия, активно включване на заинтересованите страни и справедлив преход. Ще бъдат проучени и предложени за трансфер добри практики, с които се цели да развием регионална политика за стимулиране на природосъобразни решения. Ще бъдат разгледани конкретни проблеми и ще може да се разчита на експертни консултации, които да предложат работещи решения в полза на институциите в цялата област.

 

Източник: Областен управител на област с административен център Габрово

 

 

Открит урок за река Янтра на плажа във Варуша юг

 

Плажа на река Янтра във Варуша юг (https://goo.gl/maps/FuUUJM1Q2N8Qkpcu6)

 

  

Кои животни живеят в реката при плажа във Варуша юг?

Какво ни говори присъствието или отсъствието на дадени видове за чистота на водата?

 

В петък (5 август) от 18:00 ч. ще търсим отговорите на тези въпроси заедно с хидробиолозите Хелена Худжек и Пенчо Пандъков.

 

Ще наблюдаваме водата за наличието на риби, ще обръщаме камъни, за да видим кой се крие отдолу. А може би ще научим и нещо ново за речните миди?

 

Хелена и Пенчо ще ни въведат в света на дънните безгръбначни животни, земноводните и рибите. С тяхна помощ ще разберем повече за речните екосистеми и тяхното значение за качеството ни на живот. Ще си говорим защо е важно да опазваме водите и биоразнообразието и за какво да следим, когато сме на реката.

 

Събитието е подходящо за малки и големи.

 

Не е необходимо предварително записване.

 

А на следващия ден в събота (6 август) Илза Христова ще води творческа работилница по фотограми/цианотипия на плажа: 

https://www.facebook.com/events/453489693300098/453489706633430

 

Йога къщичка край реката

Да учим за природата сред природата

 

 

Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националният природонаучен музей при БАН и Сдружение за споделено учене ЕЛА канят всички природолюбители на възраст от 7 до 12 години на изследователска ваканция „Учим за природата сред природата“.

 

Място на провеждане: Детски екостационар „Белите брези“

 

Посещение на: Музей на мечката, Музей на совата, Дендрариум, Игликина поляна

 

Брой участници: максимум 30 деца на възраст от 7 до 12 г.

 

Период: от 15 до 19 август 2022 г., между 9:00 и 17:00 часа.

 

Такса:

- ранно записване - 200 лв., ако банковият превод на таксата бъде направен до 25 юли;

- при записване след 25 юли - 275 лв.;

- отстъпка за второ и следващо дете от семейство - 10%.

 

Партньори: Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори - ДАФНИ, Неда Травел, Harmonica, Магазини СТЕНАТА, Българско дружество за защита на птиците - БДЗП, Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак

 

За записване е необходимо да изпратите писмо с имената на детето/децата и име с телефон за връзка с родител или настойник на адрес office@cie-bg.eu. В отговор ще получите потвърждение за наличие на свободно място, банкова сметка, на която да преведете таксата, и декларация, която да попълните с личните данни на детето, необходими за изготвянето на застраховката.

 

Какво предлагаме:

 • Петдневна изследователска програма с експерти от ДПП „Витоша“ и НПМ-БАН в Детски екостационар „Белите брези“
 • Еднодневен пленер по научна илюстрация с професионален илюстратор от ДАФНИ
 • Спортни активности и игри с педагози от Сдружение за споделено учене ЕЛА
 • Посещение на Музея на мечката и Музея на совата
 • Билети за градски транспорт (автобус 63)
 • Туристическа застраховка
 • Лицензирано медицинско лице
 • Транспорт с автобусна линия 63 с педагози от Сдружение за споделено учене ЕЛА
 • Основни материали за заниманията
 • Демонстрации и презентации на Harmonica, Магазини СТЕНАТА, БДЗП,
 • Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак

 

Цената НЕ включва:

 • Храна и вода
 • Лични разходи
 • Специфични материали за заниманията – по избор

 

Необходима екипировка и материали:

 • Еднодневна раница - до 25 литра
 • Удобни спортни или туристически обувки
 • Две тениски
 • Ветро и водоустойчиво яке
 • Дълъг туристически панталон / анцуг / клин
 • Полар / суичър
 • Слънцезащитен крем (фактор 50)
 • Крем против кърлежи и комари
 • Шапка
 • Слънчеви очила
 • Дъждобран
 • Бутилка с вода - минимум 1 литър
 • Храна - сандвичи, ядки, енергийни барове
 • Джобни пари

 

За научните лекции: тефтер и химикал за записване, бинокъл (препоръчително), лупа

За пленера по научна илюстрация: скицник или тефтер А4 или А5, моливи HB или B, хлебна/твърда гума; по избор - акварел (полеви), цветни моливи

 

Ако имате нужда да си набавите нещо от необходимата планинска екипировка, може да го направите в Магазини СТЕНАТА (https://stenata.com) с код NMNHS за до 12% отстъпка от закупената стока. #екипирайемоцията #споделиемоцията

 

Програма: https://docs.google.com/…/1-jEIsPYRuHCE7ZmqqwRF00r9N…/edit

 

 

Conference on Animal Rights in Europe (CARE) 2022 /

Конференция за правата на животните в Европа (CARE) 2022 г.

 

Aug 26 - 28, 2022

 

 

Конференция за правата на животните в Европа (CARE) е международна конференция, която има за цел да свърже и вдъхнови групи за правата на животните в цяла Европа. Чрез семинари и възможности за работа в мрежа, всички групи могат да се съберат и да се овластят взаимно, за да установят най-добрите възможни насоки, които движението за правата на животните да поеме.

 

Изданието за 2022 г. ще бъде особено полезно за нови организации и активисти от региони, където движението за правата на животните е по-слабо развито.

 

Конференцията е шанс да се срещнете и да растете с организации и личности, както нови, така и утвърдени. Подкрепяйки своите членове чрез дискусии и дебати, движението за правата на животните може да се развие, укрепи и утвърди. Въпреки че движението може да се състои от отделни хора, ние вярваме, че събирането за среща на умовете, обмен на идеи и споделяне на стратегии укрепва каузата като цяло.

 

Конференцията за правата на животните в Европа (CARE) е международна конференция, организирана от 2016 г. Тя е насочена към свързване и вдъхновяване на защитници на животните от цяла Европа, най-вече Източна Европа и пренебрегвани региони, където движението за хуманно отношение към животните има по-кратък опит .

 

Неговата основна цел е да предостави на защитниците на животните инструменти и знания, за да имат най-голямо въздействие върху подпомагането на животните чрез установяване и насърчаване на връзки със застъпници със сходно мислене. Конференцията CARE е място за обмен на знания и опит, научаване за успешни стратегии, както и за насърчаване на дискусиите в рамките на движението.

 

Билетите за ранно записване вече са в продажба!

 

Изтеглете приложението Eventory, за да получите достъп до събитието и да бъдете актуализирани.

 

За Android или iOS или достъп до Eventory през вашия браузър.

 

Повече информация и регистрация - https://eventory.cc/event/care-2022

 

 

ЕЦБ обяви курс към „позеленяване“

 

Европейската централна банка си слага за цел да подкрепи компаниите да станат по-екологични

 

 

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ) oбяви, чe пocтeпeннo щe „oзeлeни“ 344 млpд. eвpo oт cвoя ĸopпopaтивeн дългoв пopтфeйл. Toвa e eднa oт нaй-знaчимитe пpoмeни нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дoceгa в пocoĸa пo-гoлямa ycтoйчивocт, пишe ЕUоbѕеrvеr.

 

Eвpocиcтeмaтa пocтeпeннo щe дeĸapбoнизиpa cвoитe ĸopпopaтивни oблигaции“, ĸaзa члeнът нa бopдa нa EЦБ Изaбeл Шнaбeл.

 

Toвa щe cтaвa пocтeпeннo пpи гoдишнитe изĸyпyвaния пpeз cлeдвaщитe гoдини.

 

Oт oĸтoмвpи бaнĸaтa щe peинвecтиpa пaдeжиpaщи oблигaции в пo-ycтoйчиви фиpми. Πpи взeмaнeтo нa тeзи инвecтициoнни peшeния EЦБ щe paзглeждa минaли peзyлтaти, плaниpaни цeли зa нaмaлявaнe нa въглepoднитe eмиcии и пyбличнo oпoвecтeни дaнни зa ĸлимaтa.

 

EЦБ нямa дa изĸлючвa ниĸaĸви ĸoмпaнии oт cвoитe инвecтициoнни oпepaции, нaдявaйĸи ce, чe дocтъпът дo зaĸyпyвaнeтo нa зeлeни oблигaции „щe дaдe нa вcичĸи тeзи ĸoмпaнии cтимyл дa cтaнaт пo-eĸoлoгични“, ĸaзa Шнaбeл.

 

Чpeз eĸoлoгизиpaнe нa cвoитe oпepaции пo изĸyпyвaнe нa oблигaции EЦБ имa зa цeл дa пpивeдe пapичнaтa cи пoлитиĸa в cъoтвeтcтвиe c цeлтa зa зaдъpжaнe нa пoвишeниeтo нa глoбaлнaтa тeмпepaтypa в paмĸитe нa 1.5 гpaдyca cпpямo пpeдиндycтpиaлнитe нивa – цeл, зaлoжeнa в Πapижĸoтo cпopaзyмeниe oт 2015 г. Πo тoзи нaчин ce oчaĸвa pиcĸът oт eĸcтpeмни ĸлимaтични cъбития дa бъдe oгpaничeн.

 

Aĸaдeмичнитe cpeди и гpaждaнcĸoтo oбщecтвo oтдaвнa твъpдят, чe EЦБ тpябвa дa eĸoлoгизиpa cвoитe oпepaции пo oтпycĸaнe нa пapични зaeми.

 

Hoвитe пpaвилa ĸъм мoмeнтa ca нaй-aмбициoзнитe в cвeтa нa цeнтpaлнитe бaнĸи“, нaпиca в Тwіttеr Дaниeлa Гaбop, пpoфecop пo иĸoнoмиĸa и мaĸpoфинaнcи в Унивepcитeтa нa Зaпaднa Aнглия, и eдин oт aвтopитe нa дoĸyмeнт oт 2020 г. пo тeмaтa.

 

EЦБ cъщo тaĸa плaниpa дa oгpaничи дeлa нa зaмъpcявaщитe aĸтиви, ĸoитo тъpгoвcĸитe бaнĸи мoгaт дa изпoлзвaт ĸaтo oбeзпeчeниe, ĸoгaтo зaeмaт cpeдcтвa oт цeнтpaлнaтa бaнĸa, дoпълнитeлнo oгpaничaвaйĸи eмитиpaнeтo нa зaмъpcявaщи oблигaции.

 

Kлимaтичeн pиcĸ

 

Cъoбщeниeтo идвa нa фoнa нa нapacтвaщa зaгpижeнocт cpeд цeнтpaлнитe бaнĸepи зa eĸcтpeмнитe cътpeceния, пpeдизвиĸaни oт oĸoлнaтa cpeдa или ĸлимaтa, зacтpaшaвaщи финaнcoвaтa cтaбилнocт – тaĸa нapeчeнитe „cъбития нa зeлeния лeбeд“.

 

Πpeзидeнтът нa EЦБ Kpиcтин Лaгapд oщe пpeз юли 2020 г. oбeщa зeлeнa пapичнa пoлитиĸa.

 

Изпълнитeлният члeн Фpaнĸ Eлдepcън, oтгoвapящ зa eĸoлoгичнитe oпepaции нa бaнĸaтa, гo нapeчe „eдинcтвeният нaй-oпpeдeлящ пpoблeм зa чoвeчecтвoтo“.

 

Ho ĸoнcepвaтивнитe члeнoвe нa Упpaвитeлния cъвeт нa бaнĸaтa ce пpoтивoпocтaвиxa нa ycилиятa нa EЦБ зa eĸoлoгизиpaнe. Πpeз aпpил бeлгийcĸият цeнтpaлeн бaнĸep Πиep Byнш ĸaзa, чe нe e poлятa нa пapичнaтa пoлитиĸa дa пpaви paзлиĸa мeждy пoĸyпĸитe нa aĸтиви c виcoĸи и ниcĸи въглepoдни eмиcии.

 

Toй e cpeд oнeзи, ĸoитo ce пpидъpжaт ĸъм пpoтивopeчивaтa идeя зa „пaзapeн нeyтpaлитeт“, cпopeд ĸoятo цeнтpaлнитe бaнĸepи нe тpябвa дa ce мecят в ĸpeдитнитe пoтoци, тъй ĸaтo финaнcoвитe пaзapи (инвecтитopи и тъpгoвcĸи бaнĸepи) ca пo-cпocoбни дa нacoчвaт пapитe тaм, ĸъдeтo ca

 

Ho в peч пo пoвoд пpoмянa нa пapaдигмaтa пpeз юни 2021 г. Шнaбeл нaнece yдap пo тaзи идeя, ĸoгaтo пpизнa, чe ĸpeдитнитe oпepaции нa цeнтpaлнaтa бaнĸa „пoĸaзвaт пpиcъщo пpиcтpacтиe ĸъм гoлeмитe фиpми в индycтpии c интeнзивни въглepoдни eмиcии“, тъй ĸaтo тeзи пpeдпpиятия oбиĸнoвeнo издaвaт oблигaции, зa дa финaнcиpaт cвoитe oпepaции.

 

Bмecтo дa бъдaт „пaзapнo нeyтpaлни“, cxeмитe зa изĸyпyвaнe нa ĸopпopaтивни oблигaции, paзpaбoтeни oт EЦБ в oтгoвop нa финaнcoвaтa ĸpизa и пaндeмиятa, ca oблaгoдeтeлcтвaли пpeĸaлeнo мнoгo ĸoмпaниитe, paбoтeщи c изĸoпaeми гopивa, и тeжĸaтa пpoмишлeнocт, ĸoeтo e в ĸoнфлиĸт c пpoгpaмaтa нa EC зa ĸлимaтa.

 

И ĸaĸтo Шнaбeл зaĸлючи пpeз юни минaлaтa гoдинa, EЦБ e „зaĸoнoвo зaдължeнa“ дa пoмoгнe зa пpeдoтвpaтявaнe нa дecтaбилизиpaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa oт измeнeниeтo нa ĸлимaтa, дoбaвяйĸи, чe пpинципът нa пaзapнa нeyтpaлнocт „тpябвa дa бъдe зaмeнeн“.

 

Източник: economic.bg

 

 

Финансиране за зелена енергия

 

Българска банка за развитие финансира изграждането на фотоволтаични централи с мощност до 1MW/p за нуждите на бизнеса. Кредитният продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от стойностите на електроенергията у нас и в Европа, и повишаващото се търсене. Превключването на бизнеса на слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност.

 

  

За микро-, малки и средни предприятия

До 95% от стойността на централите

Минимално самоучастие

Срок до 15 годи

 

Специфични изисквания

1.Собствена земя, чиято категоризация да позволява да бъде използвана за построяване на фотоволтаична централа (както и да е налице положително становище за изграждане на такова съоръжение).

2.Предварителен договор за присъединяване на фотоволтаичната централа към съответното ЕРП или договор за изкупуване на електроенергия от частно дружество.

3.Оферта от доставчик на компонентите с 10-годишна гаранция.

4.Готов проект за изграждане на фотоволтаичната централа.

5.Оферта от изпълнител по изграждане на фотоволтаичната централа / предварителен договор за поддръжка на изгражданото съоръжение.

6.Прогнозен паричен поток за срока на търсеното финансиране.

 

Зелени политики за намаляване на въглеродния отпечатък

ББР си поставя като дългосрочна цел подпомагането на зеления преход на българската икономика и увеличаването на дела на екологично чисти енергийни източници, тъй като 25 на сто от парниковите емисии в глобален мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „Зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 г.

 

Повече може да научите тук: https://bit.ly/3xAVJdo

 

 

Трето издание на Националния конкурс за ЗЕЛЕНА журналистика "Див кестен" 2022

 

 

За трета поредна година Зелени Балкани и партньорите по проект "Натура 2000 в България – Нови Хоризонти" LIFE17 GIE/BG/371 ще отличат най-активните журналисти в отразяването на теми с природозащитна тематика. Целта на конкурса „Див кестен“ за ЗЕЛЕНА журналистика е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за Натура 2000, защитени видове от европейско консервационно значение, защитени територии, заплахите за биологичното разнообразие и състоянието на околната среда.

 

На 6-ти август 2022 г. ще бъдат наградени петима журналиста с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии.

 

За да стане това – до 1-ви юни, формулярът за номиниране ще бъде отворен на следния линк:

https://forms.gle/8vaWU7k9vQKPLtC3A

 

Журналистите могат да участват индивидуално със свои публикации или да бъдат номинирани от публиката. За номинирани журналисти е необходимо да бъде описан накратко приноса му/ѝ и защо заслужава да бъде отличен/-а.

 

Ще бъдат номинирани журналисти с материали от следните категории:
• печатна медия;

• радио;

• телевизия;

• онлайн медия;

• блог.

 

Предложените личности трябва да отговарят на следните условия:
• Номинирани могат да бъдат всички журналисти на договорни отношения в някоя медия или на свободна практика *;

*Изключение са всички журналисти публикували/разпространили материали чрез Икономедия, Дарик радио, Хоби ТВ;

• В последната 1 годинa (01.07.2021 – 01.06.2022) трябва да са публикували/отпечатали/популяризирали свой материал на тема за природата, Натура 2000, защитените видове и територии;

• Допускат се до 3 публикации във всяка категория за/от всеки кандидат;

• Няма ограничение за възраст, пол или стаж.

 

Допуснатите до участие оригинални авторски материали ще бъдат оценявани от жури с представители от Зелени Балкани, Икономедиа, Дарик Радио и Хоби ТВ. Финалистите ще бъдат обявени до 01-ви юли – по трима във всяка от петте категории, на база:

• Журналистическо майсторство и творчески подход;

• Обективност и достоверност на източниците на информация;

• Обхват на природната тематика;

• Смелост за работа по трудни, непопулярни и "забранени" теми;

• Ефект/Въздействие от журналистическия материал/и.

 

Номинираните журналисти ще имат възможността да участват в двудневно посещение на място в периода 5–6–7.08.2022, за да се запознаят с дейностите по опазване на целевите видове по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“. Пряко участие в консервационните дейности очаква 15-те финалиста, които ще посетят защитена зона от мрежата Натура 2000.

 

*Транспортът и настаняването за периода 5-6-7.08.2022 на всички финалисти са подсигурени.

 

За допълнителна информация:
Полина Христова – Специалист комуникации, e-mail: phristova@greenbalkans.org
Поля Русева – Специалист комуникации, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org

 

Още екскурзии с водач в буковите гори на

Национален парк „Централен Балкан“ през септември!

 

 

В продължение на инициативата на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ за организиране на безплатни посещения с водачи в буковите гори, част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, са планирани последните две посещения през 2022 г. Целта е да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.

 

Предвидени маршрута за запознаване с буковите гори на „Централен Балкан“ са:

1.Местност Беклемето – хижа „Козя стена“ – хижа „Хайдушка песен“ (висока степен на трудност) – 03 септември 2022 г.

2.Екопътека „Царичина“ (средна степен на трудност) – 10 септември 2022 г.

 

 

Повече подробности може да намерите тук: https://visitcentralbalkan.net/…/%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B5…

 

bTV Media Group и „Да изчистим България заедно“

отново ще бъдат част от Световния ден на почистването през 2022 с

традиционните мащабни акции

 

Денят на голямото почистване ще бъде на 17 септември

 

 

За 10-та поредна година „Да изчистим България заедно” ще обедини институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. Кампанията, която е част от проекта на bTV Media Group „ДОБРИЯТ ПРИМЕР“, ще се проведе отново в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”. През 2022г. Световният ден на почистването на планетата, в който за шести пореден път ще се включи и България, ще се проведе на 17 септември.

 

Тази година най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно”, ще се проведе под надслов „Подай ръка на природата“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

 

„В изминалите две нелеки години най-големият ни приоритет се оказа здравето – както нашето лично, така и това на природата. Изолацията по време на пандемия засили връзката на хората с природата, при която всички ние потърсихме спасение. През 2022г. идва моментът, в който всички заедно да се погрижим отново за нея, защото тя е нашият общ дом и на 17 септември с кампанията „Да изчистим България заедно“ ще докажем, че силата е в нашите ръце, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти“ в bTV Media Group.

 

Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните в света. От своето създаване досега най-емблематична доброволческа еко-инициатива у нас е получила подкрепата на над 2 500 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 94 000 тона отпадъци, което се равнява на повече от 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, а от картата на България са изчезнали над 18 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони. „Да изчистим България заедно“ е носител на редица родни и международни награди и признания за постигнатите резултати.

 

Стартът на тазгодишния Световен ден на почистването ще бъде даден днес - 15 юни с мащабна акция пред Европейския дом в Берлин, по време на която своите апели за подкрепа ще отправят Председател на Европейския парламент Роберта Метсола, Председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и кмета на Берлин Франциска Гифай.

 

За „Добрият пример“

Социално отговорният проект на bTV Media Group - „Добрият пример“, не спира да вдъхновява, като залага на силата на личната отговорност, проявена чрез активно участие в каузи, доброволчески акции и индивидуални инициативи. bTV Media Group, като част от семейството на CME и международната компания PPF GROUP, продължава да проявява ангажираност към важни социални каузи и партньорства, които се стремят да подобрят живота на хората. Нашата социално отговорна мисия е да подкрепяме и инициираме проекти, които развиват гражданското общество и са базирани на споделени ESG стандарти (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) като част от устойчивото и отговорно инвестиране.

 

За „Let’s Do It World” и Световният ден на почистването на планетата

Целта на инициативата е над 190 държави да организират в един ден акции за почистване, като се стремят да ангажират поне 5% от населението си с проблемите, свързани със замърсяване на околната среда.

 

От 2018 г. Световният ден за почистване събира милиони хора за най-големия ден за събиране на отпадъци в човешката история. През 2018 г. 17,6 милиона, а през 2019 г., 21,2 милиона души се присъединиха към епична 36-часова зелена вълна от почистване по целия свят – започвайки от Нова Зеландия и пътувайки по света, преди да завърши в Хавай.

 

Всички тези пазители на природата излязоха въпреки предизвикателствата на 2020 и 2021 г.

 

Източник: bTV Media Group

 

 

 

Европейската седмица на устойчивата енергия (#EUSEW2022) се провежда на 26-30 септември. За регистрация тук .