Зелени новини

 

Джо Байдън предприе мащабни действия в борбата с изменението на климата

 

 

Байдън подписва първите документи като президент. Снимка: Bloomberg LP

 

Президентът на САЩ Джо Байдън предприе мащабни действия в борбата с изменението на климата само няколко часа след полагането на клетвата си, като присъедини страната си към Парижкото споразумение за климата и наложи мораториум върху добива на петрол в Арктическия национален резерват за диви животни.

 

Природозащитници заявиха, че действията на Байдън - някои от които могат да отнемат години, за да бъдат осъществени, подновяват ангажимента на САЩ за опазване на околната среда и сигнализират на света, че Америка се е върнала към глобалната борба с изменението на климата, предава Bloomberg.

 

Подписването беше първата изява на Байдън пред пресата в Овалния кабинет, където декорите са различни спрямо тези от предишната администрация. Той седи на Resolute Desk, същото бюро, което Тръмп, Барак Обама и няколко други президенти са използвали. Бюстове на Мартин Лутър Кинг-младши и Робърт Ф. Кенеди, чиято кариера е вдъхновила работата на Байдън на обществени позиции, са сложени до камината в стаята. Тръмп замина във Вашингтон рано в сряда и пристигна в курорта си Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, преди Байдън да положи клетвата си.

 

Ходовете бележат драматична промяна на проиндустриалния подход на президента Доналд Тръмп към енергетиката и околната среда.

 

По отношение на Парижкото споразумение Байдън директно обръща на 180 градуса решението на Тръмп да изтръгне САЩ от споразумението. Тръмп нарече пакта „пълна катастрофа“, която би навредила на американската конкурентоспособност, като позволи „гигантски трансфер на американско богатство към чужди държави, отговорни за по-голямата част от замърсяването в света“.

 

Байдън уведоми ООН, че САЩ се присъединяват към Парижкото споразумение за климата преди края на деня, като повторното влизане ще влезе в сила 30 дни по-късно.

 

Парижкото споразумение е подписано на 12 декември 2015 г. по време на Парижката конференция по климата. 192 държави са подписали споразумението, включително България. Целите на споразумението са да се засили прилагането на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата (РКООНИК), стартирана на срещата на върха за Земята (1992 г.) чрез ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията. Целта е да се ограничи затоплянето до края на 21-ви век до само 1,5 ° C.

 

„Въпреки че сме благодарни за това действие, знаем също, че това е само началото. Нуждаем се страната ни да се захранва изцяло с чиста енергия и трябва да го направим бързо и задълбочено“, казва Андреа Макгимси, старши директор на кампанията Environment America’s Global Warming Solutions. „Дните на мръсното изгаряне на изкопаеми горива, технология от 19-ти век, трябва да бъдат преброени, за да имаме по-чист утрешен ден“. Съгласен съм, че президентът Байдън трябва да поднови лидерството на Америка по отношение на изменението на климата чрез иновациите“, казва Манчин в изявление. „Подкрепям също виждането си, че Парижкото споразумение трябва да бъде подобрено, за да се поставят всички държави на една и съща основа и да се придържат към едни и същи стандарти на отчетност“.

 

В изпълнителна заповед от сряда Байдън насочва агенциите да преглеждат политиките от епохата на Тръмп, „които са вредни за общественото здраве, увреждат околната среда, не се поддържат от науката или по друг начин не са в национален интерес", предава oще Bloomberg.

 

Прегледът обхваща спиращ дъха набор от политики за евентуални отмени или преразглеждане, от автомобилните стандарти и изискванията за ефективност на уредите, облекчени при Тръмп, до стеснените граници на националните паркове в западната част на САЩ.

 

Байдън също така ще нареди на федералните агенции да преразгледат други политики от епохата на Тръмп, включително мерки, регулиращи проучванията за дълбочинен петрол в Мексиканския залив, позволяващи изграждането на пътища през националната гора Тонгас в Аляска и стандартите за ефективност на уредите. Друга цел: закон на Тръмп, стесняващ обхвата на прегледите на правителствените агенции за това как техните решения влияят върху околната среда.

 

Подобно на други демократи в кампания, Байдън не криеше плановете си да възстанови САЩ като член на споразумението от 2015 г. и да ангажира страната да намали емисиите от парникови газове. И все пак природозащитниците заявиха, че неговият ход от Ден 1 е от съществено значение за насърчаването на по-мащабни глобални действия за спиране на климатичната заплаха.

 

По времето на мандата на бившия президент Барак Обама САЩ бяха движеща сила за формирането на знаковото Парижко споразумение. Сега администрацията на Байдън може да играе критична роля, определяйки по-агресивни цели за намаляване на емисиите в САЩ и насърчавайки други страни да последват примера им.

 

Бойчо Попов

Източник: Investor.bg

 

 

 

 

Може безплатно да предадете ненужни електроуреди в Габрово 

 

 

Община Габрово информира, че е подновено събирането на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване от адреси на граждани.

От администрацията на кмета припомниха, че услугата беше преустановена за период от няколко месеца през миналата година, във връзка с мерките срещу разпространението на КОВИД-19. От средата на януари е възобновена практиката за събиране ненужните уреди от адрес.

Посещенията на фирмата, с която Община Габрово има сключен договор, ще се извършват в съответствие с график, базиран на броя и вида на заявките за съответното населено място.

За да предадете своите ненужни уреди, може да се обадите на тел. 0800 14 100 или да изпратите заявка на e-mail: order@makmetal.eu.

Услугата е безплатна за граждани. Община Габрово напомня, че оставянето на отпадъци до съдовете за смет е забранено, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

 

  

С ТРЕТО МЯСТО, грамоти и предметни награди са отличени учениците от VI а клас с класен ръководител г-жа Ивалена Парашкевова на Националния ученически конкурс "ПОСЛАННИЦИ НА ЗДРАВЕТО"! Конкурсът е организиран от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Министерството на околната среда и водите!

 

 

ЕС търси хъбове за производството на чист водород

 

Деляна Петкова

 

 

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert, Bloomberg

 

 

Европейският съюз (ЕС) инвестира в чистия водород и търси "долини и острови", където производството му ще бъде икономически най-изгодно, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в обръщение към Водорния съвет (Hydrogen Council), инициатива на ръководителите на водещи енергийни компании с визия за развитие на водородната икономика.

 

След като бъдат определени местата за производство, ще бъдат изградени и мрежи за неговия пренос до местата, където е нужен. Целта е създаване на европейски пазар на водород.

 

"Ще поискаме от членовете на ЕС да определят най-подходящите места за това. Места, където чистият водород ще създаде ръст и работни честа, съобразявайки се с околната среда", каза фон дер Лайен в изявлението, излъчено във видеосистемата на ЕК.

 

През лятото на 2020 година ЕК представи своя стратегия за използването на водорода. В нея беше отчетено, че в момента разпространението на водорода като енергиен източник е слабо, а и той се произвежда основно от изкопаеми горива, което не го прави чиста алтернатива.

 

Целта на Брюксел е именно декарбонизацията на производството на водород, което става възможно благодарение на развитието на зелените централи. Така ще бъде подпомогната енергийната трансформация, особено що се отнася до отраслите с висока интензивност на емисиите, които разчитат на изкопаемите горива.

 

В днешното си обръщение Урсула фон дер Лайен обеща още, че ще има промяна на правилата, облекчаващи навлизането на водорода в индустрията. "Европейските енергийни регулации са писани във времена, когато водородът беше малка част от картината", каза тя.

Стратегията на Брюксел предвижда привличането на частния бизнес в усилията за разпространението на водорода, отчете още председателят на Комисията. Това е от ключово значение за изпълнението на заложените цели, включително и за постигането на нулев въглероден отпечатък на европейската икономика до 2050 година.

 

"4 млрд. тона въглероден диоксид ни делят от нашата цел. Всяка година в ЕС все още се емитират 4 млрд. тона въглероден диоксид", отчете Урсула фон дер Лайен.

 

Източник: Investor.bg

 

 

 

НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ V ДО VІІ КЛАС “ПРИРОДАТА - НАШ ДОМ”

ПОСВЕТЕНО НА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

 

РЕГЛАМЕНТ

 

СЪСТЕЗАНИЕТО “ПРИРОДАТА НАШ ДОМ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА НА 23.04.2021 Г. ОТ 11.00 ЧАСА

 

 

А. ОТБОРНО УЧАСТИЕ

 

  1. Писмена разработка на тема “Характеристика на екологичната обстановка по местоживеене. Екологични проблеми на района и принос за решаването на някои от тях” – до три печатни страници. Нагледни материали, презентации, аудио-визуален продукт – по възможност.  Срок за представяне в НДД – 16 април 2021 г.
  2. “Характеристика на защитена природна територия” (по избор) – до три печатни страници. Нагледни материали, презентации, аудио-визуален продукт – по възможност. Срок за представяне в НДД – 16 април 2021 г.

     Устна защита на изпратените материали в деня на състезанието в рамките на пет минути.

  1. Отговори на въпроси от изпратения въпросник – в деня на състезанието.
  2. Разпознаване на птици,  защитени и други  растения – в деня на състезанието.
  3. Представяне на екологичен макет “Дом на бъдещето” или “Град на бъдещето”, изразяващ представата Ви за екологосъобразен дом или град – в деня на състезанието.
  4. Изработване на костюм или предмет от отпадъчни материали и представяне в деня на състезанието.
  5. В състезанието могат да участват деца от 5 до 7 клас включително. Всеки отбор се състои от трима състезатели.

 

Б. ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ

 

Индивидуалните участници представят литературна творба (есе, стихотворение, разказ), рисунка, пластика на тема “Не унищожавай, пази природата днес, за да я има и утре”. Срок на представяне в НДД –16 април 2021 г.

 

В. ОЦЕНЯВАНЕ

 

Окончателната оценка ще бъде на базата на оценката от писмените разработки и оценките от състезанието на 23.04.2021 г. в Националния дворец на децата.

 

На отличилите се отбори ще бъдат раздадени морални и материални награди.

 

 

 

За допълнителна информация: Национален дворец на децата – гр. София,

 тел.: 02 / 920 23 17, в. 408, 409, 02 9292123

e-mail: npc.bg@abv.bg

 

 

В Индия откриха

най-големия хибриден парк в света


 

Източник: Energy news India

 

Премиерът на Индия г-н Нарендра Моди откри най-големия и първи по рода си парк за възобновяема енергия в света на 15 декември 2020 г. в Хавда, Гуджарат. Паркът за възобновяема енергия в Къч ще бъде разположен върху 72 600 хектара пустееща земя. Паркът ще има капацитет да генерира около 30 000 MWh електроенергия както от слънчевата, така и от вятърната енергия.

 

Този парк за възобновяема енергия ще получи инвестиция от около 1,5 трилиона индийски рупии (16,668 милиарда евро). Този проект ще бъде от голяма полза както за фермерите, така и за промишлеността. Това също ще помогне на страната да постигне целта за намаляване сметката за електричество на обикновения човек. Също ще намали замърсяването и ще бъде от полза за околната среда. електричеството, което ще се генерира от този парк на възобновяеми енергийни източници, ще помогне за предотвратяване на емисиите на 5 милиона тона въглероден диоксид всяка година и от гледна точка на околната среда това ще бъде равностойно на засаждане на около 90 милиона дървета.

 

Енергийният парк също ще има огромен принос за намаляване емисиите на въглероден диоксид на глава от населението в Индия. Той също така ще предостави нови възможности за работа на около 100 000 души.

 

Източник: 3е-news.net

 

 

140 тона качествен компост произведе депото от януари

 

    

От началото на годината до момента на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово са произведени 140 тона качествен компост, обявиха от администрацията на кмета.

 

Процесът на компостиране на Регионалното депо се извършва по анаеробна технология и включва обработването на листна маса, клони, треви, био отпадъци от зеленчуци и плодове, постъпващи от зеленчукови магазини и фирми, обработващи подобна продукция.

 

Всички компостни партиди преминават през проверка от лизензирана лаборатория, а резултатите показват, че полученият материал е с високо качество, съдържа полезни за растенията вещества и може да се ползва в паркове и градини.

 

Есенният сезон, когато градините се почистват и разорават, е един от най-подходящите моменти да ги подготвим за пролетта като подхраним почвата с качествен компост. Габровци могат да закупят от произведения на Региноналното депо компост, като цената е 48 лв./тон.

 

Възможно е и закупуването на по-малки количества в зависимост от нуждите на домакинствата. За настоящата година са продадени 115 тона компост, а споделеното от гражданите мнение е, че продуктът е изключително качествен и дори превъзхожда предлаганите подобни продукти в търговската мрежа.

 

Освен да закупите компост може и да подпомогнете производството му като предадете ненужните растителни отпадъци на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Растителните отпадъци се приемат безвъзмездно.

 

Компост може да произведете и в собствените си градини. Достатъчно е да събирате растителните отпадъци на купчина или в компостер, като ги смесвате в съотношение 1:1 – сухи (листа, сено, надребнени клони, дървесни стърготини, слама) и мокри (обелки от плодове и зеленчуци, прясно окосена трева, остатъци от плодове и зеленчуци).

 

Времето необходимо за узряване на компоста е от 3 до 6 месеца, в зависимост от влажността и температурата. Как се компостира в домашни условия може да прочетете в секция „Био отпадъци“ – от тук.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

Мобилният пункт ще събира отпадъци по заявка

 

През предстоящите зимни месеци познатият и очакван от габровци Мобилен пункт за разделно събрани отпадъци от домакинствата ще се движи по заявка.

 

През следващите месеци Мобилният пункт ще обслужва домакинствата в Габрово след предварителна заявка, информираха от местната общинска администрация.

 

Посещенията на пункта ще бъдат координирани с хората, заявили желание да предадат своите разделно събрани отпадъци.

 

Заявки за включване в графика на Мобилния пункт може да направите на тел.: 066 985 029 През идните месеци ще продължи и кампанията с награди.

 

Всички, предали отпадъци на мобилния пункт, имат възможност да получат специална награда, осигурена от организаторите на инициативата – Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

 

Наградите ще се получават чрез събирането на печати в специална книжка, като за получаването на един печат е необходимо предаването на минимум три вида отпадъци.

 

А наградите са атрактивни, удобни и насочени към опазване на природата – пакет компост, текстилна торбичка, тефтер, шапка или комплект за пикник.

 

В пункта могат да се предават разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, дребни излезли от употреба уреди, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати.

 

 

 

 

Габрово спечели екологичната награда на

Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г.

 

 

 

Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г. заедно с парична премия от 75 000 евро. Новината за медиите оповести Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Другият носител на приза стана град Лапеенранта от Финландия.

 

Победителите бяха обявени от Европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус на официална церемония снощи. Събитието се излъчваше на живо онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 г.

 

„Този успех е резултат от работата на моя екип и на всички хора, които работят за зелената трансформация на градската среда в Габрово. Вярвахме, че заслужаваме наградата и сме щастливи, че усилията ни бяха високо оценени. Надяваме се, че ще имаме шанс в бъдеще да споделим нашите идеи и проекти с други градове в Европа.“, каза кметът Таня Христова по време на награждаването. С нея присъстваха председателят на Общинския съвет инж. Климент Кунев, зам.-кметът Мария Йозова и екипът на Община Габрово.

 

В рамките на церемонията френският град Гренобъл беше обявен за следващата Европейска зелена столица за 2022 г.

 

Това е третото кандидатстване на нашия град за престижното отличие. От общо 18 участници до финалния етап бяха допуснати пет града, сред които датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн.

 

След първото ниво на техническо оценяване Габрово бе с най-висок резултат от 36 точки. Той е и единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил наградата в нейната петгодишна история. Акцент в концепцията са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите.

 

С титлата Габрово се ангажира да продължи развитието на екологичните политики и да реализира инициативи за подобряване на околната среда. Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души.

 

Инициативата оценява постигането на ,,зелен растеж“ и отличава града, приложил най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

 

Еко Новини търси обективната гледна точка в екологията. Подкрепя развитието на регионите в България и отразява събития от цялата страна. Целта е заедно да опознаем България и нейната прекрасна природа.  Приоритет е информираността за намеренията на институциите, организациите, бизнеса и хората.

 

 

Почва е доброволческа хрумка. Това, което правим тук, е да открием местата и събитията в Област Габрово, които ни помагат да сме по-добри с природата около нас, да правим отговорни избори всеки ден и да събираме идеи как да стане това на практика. Всеки един от Вас може да сподели тук своя опит с живот с по-малко отпадъци; местата в областта, които спомагат за това; активности, в които можем да се включим, за да подкрепим приоритета си - да правим и изхвърляме все по-малко боклук в околната среда!