Зелени новини

 

Ученически еко проекти

 

Prepodavame.bg отправя специално предизвикателство към вас и вашите ученици!

 

 

Обявяваме конкурс за ученически проекти в областта на екологичното образование. Три ученически екипа ще имат възможност да спечелят награди за облагородяване на средата в своето училище и да проведат работилници с образователната общност на prepodavame.bg на събитието "Добрите практики на фокус" 2024.

 

Какви проекти могат да участват в конкурса?

Основната цел е ученическите проекти да работят за някоя от следните цели:

 • Информиране на общността за конкретен екологичен проблем и неговото решение
 • Провеждане и популяризиране на резултати от експеримент
 • Предложение за подобряване на въглеродния отпечатък в общността

 

В конкурса могат да участват групи, сформирани от ученици от едно училище от 5. до 12. клас. Важно е да описват ясно целите, използваните методи и постигнатите резултати от целия екип.


Каква е наградата?

Голямата награда за трите най-добри проекта ще бъде парична и ще даде възможност на учениците да реализират своята идея и да облагородят средата в своето училище.

 

 • Награда първо място – 1000 лв.;
 • Награда второ и трето място – 400 лв.

 

*Сумите следва да изхарчат за закупуване на материали за реализиране на идеята, допустимите разходи са насочени към покупки на материали за това. За всеки разход следва да бъде предоставена фактура и ясно проучване на цените.

 

Защо да се включите?

 • Пряка възможност за популяризиране на работата на учениците, което неминуемо ще окаже влияние върху тяхната мотивация за работа и учене
 • Директен начин да превърнете училищната среда в пространство, което подкрепя устойчивото развитие в класната стая
 • Директен начин да създадете учебно преживяване, свързано с реалния свят
 • Възможност да подкрепите учениците в развиването на редица умения

 

Проектите ще бъдат оценени от жури по следните критерии:

1) Яснота на проблема, за който се предлага решение:

 • Колко добре е обяснен проблемът?
 • Каква е неговата актуалност и значимост за общността?

2) Оригиналност на идея:

 • Какво е новаторското предложение за решение на проблема?
 • Различава ли се от досегашните подходи и практики?

3) Ефективност на методите:

 • Каква е надеждността на използваните методи за анализ и решение на проблема?
 • Доколко методите са адаптирани към конкретния проблем и ситуация?

4) Постижения и резултати:

 • Какви конкретни резултати са достигнати след прилагането на предложеното решение?
 • Какви доказателства има за ефективността на проекта, например статистически данни, анкети или други инструменти за имерване?

 

Изпратете регистрацията за участие на учениците до 28.02.2024 г. чрез ТАЗИ ФОРМА.

 

Какво може да ви помогне да подкрепите учениците в процеса?

Разбира се, че е възможно учениците ви да не успеят да стигнат до реализиране на подобна идея, ако никога не са работили активно по темата. Разгледайте нашите предложения за проектно-базирани дейности, с които да подкрепите учениците си в процеса и те да кандидатстват със своята работа тук

 

 

ПК ”Стринава” Ви кани да участвате в традиционата „Осмомартенска пещерна експедиция” която ще се проведе в периода 8.03-10.03.2024 г.

 

 

Нощувки хижа „Бачо Киро” ресторанта работи с разнообразна кухня.


Tелефон за резервации - 0898933192 Митко Сираков

 

Обекти за работа пещера Бачо Киро пещера Андъка и две нови пещери.

 

Нужна лична екипировка за проникване в вертикални пещери.

 

Събитие от пещерен клуб ''Стринава''-гр.Дряново

 

 

ТРЕТИ ОНЛАЙН КОНКУРС „ВОДАТА – ДВИЖЕЩАТА СИЛА НА ЖИВОТА“

 

 

По случай Световния ден на водата – 22 март, Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ обявява конкурс за ученици от VIII до XII клас от всички училища в България на тема „ВОДАТА – ДВИЖЕЩАТА СИЛА НА ЖИВОТА“ в три категории – комикс, рисунка и фотография.

 

Изпратете авторски комикс, рисунка или фотография до 10 март 2024 г. на vodata@sgcag.info, а ние ще наградим най-добрите творби с награди и в трите категории на конкурса.

 

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от всички училища в България. Задължително е към творбата да се изпрати попълнена, подписана и сканирана Декларация за съгласие, която можете да изтеглите от сайта на СГСАГ „Христо Ботев“, секция „Текущи конкурси“.

 

Повече информация на http://www.sgcag.info/uchenitsi/tekushti-konkursi/

 

 

Стартира 17-ото издание на конкурса за фотография и рисунка, посветен на Световния ден на водата.

 

Общинският младежки дом в Русе съвместно с ВиК-Русе организира традиционния конкурс за рисунка и фотография, посветен на 22 март - Световен ден на Водата. Конкурсът, който се провежда за 17-а поредна година, се превръща в емблематичен за русенския Младежки дом и се радва на голяма популярност у нас и по света.

 

 

Темата се задава ежегодно от ООН, а наградените творби се изпращат в седалището на организацията в Женева, където могат да бъдат също отличени или да участват в онлайн изложба.

 

Тази година темата, зададена от ООН, е „Използване на водата за мир“. С участието си в конкурса всеки участник подкрепя каузата за опазване на водите по света и получава грамота от управлението по водите към ООН.

 

Конкурсът се провежда в две направления - рисунка и фотография. В направление рисунка надпреварата е национална, а участниците трябва да са в училищна възраст и да изпратят по пощата оригинал на своята творба, нарисувана с материали по избор и в размер 35 на 50 см. В направление фотография конкурсът е международен, като възрастовият диапазон е от 14 до 30 години.

 

Изпращането на авторските снимки става по електронен път във формата за регистрация за конкурса. Попълването на регистрационната форма е задължителна за всички участници, като е предвидено улеснено попълване за големи групи или класове.

 

Крайният срок за изпращане на творбите е 11 март, а обявяването на резултатите на фейсбук страницата на Младежки дом − Русе и откриване на изложба с отличените творби ще бъде на 22 март.

 

Пълна информация за условията, сроковете и регламента можете да прочетете в статута на конкурса, както и в страницата на Общинския младежки дом в социалните мрежи.

 

 

ПРАЗНИК + КАУЗА = НОВ ЖИВОТ ЗА ГОРАТА

Посвети рождения си ден на природата и ѝ направи подарък

Виж как на praznik.spasetedivatapriroda.bg

 

 

 

  

4 общински образователни заведения одобрени по „Еразъм+“

 

Четири проектни предложения на общински образователни заведения от Габрово на обща стойност 172 336 евро са одобрени за финансиране по програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“. Те са подадени по покана за кандидатстване към 23 февруари 2023 г.

 

В сектор „Училищно образование“ са селектирани проектите на две училища и една детска градина. За проекта си „Мисли зелено, мисли глобално“ II основно училище „Неофит Рилски“ ще получи финансова помощ в размер на 42 065 евро. По проект за мобилност ще работи и I основно училище „Ран Босилек“, което ще получи 32 030 евро. Детската градина „Явор“ също е сред одобрените кандидати и ще реализира дейности с бюджет от 22 910 евро...

 

Резултатите от селекцията са достъпни в сайта на Центъра за развитие на човешките ресурси – администратор на програма „Еразъм+“ за България.

 

Източник: сайт на Община Габрово

 

 

Правила за строителните и едрите отпадъци

 

В активния сезон за ремонтни работи в домовете много често се образуват отпадъци, строителни и едрогабаритни, които следва да бъдат изхвърлени според създадените правила за тези отпадъци.

 

С цел да улеснят домакинствата от Инспекторат по управление на отпадъците към ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ напомнят на жителите на община Габрово някои от важните изисквания при изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци.

 

 

сн. MartiTrans

  

Основното правило е:

За строителните отпадъци от ремонтни работи в жилища и едрогабаритните отпадъци ( мебели, матраци, бяла и черна техника и др.) Е  ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ОСТАВЯТ ДО КОНТЕЙНЕРИТЕ!!!

 

Домакинствата, които след ремонт или подмяна на мебели, образуват отпадъци са длъжни да ги събират на територията на имота, като не допускат разпиляването им до транспортирането и предаването им в Регионалното депо.

 

Възможните варианти за транспортиране на отпадъците са:

Самостоятелно със собствен или нает транспорт;

Да се наеме контейнер за строителни отпадъци с обем 4 м³,  по предварителна  заявка до ОП „Благоустрояване“ на тел.: 066 801 435.

 

На Регионалното депо отпадъците се приемат безплатно, но трябва да бъдат събрани по видове, например:

1. Тухли, керемиди, плочки, замазка и др.;

2. Изолация;

3. Пластмаси;

4. Дървесни

5. Метал

6. Мебели, дивани и др.

 

Допълнителна информация на тел.: 066 985 029

 

В случаите, когато отпадъците са смесени, се заплаща 121,84 лв/тон  

 

Работно време на Регионално депо за неопасни отпадъци с граждани:

От понеделник до петък – от 07:00 до 16:30 часа;

Събота и неделя – от 07:00 до 12:00 часа.

 

Обръщаме внимание, че  при подмяна на стъклопакети, алуминиева или PVC дограма фирмата, която извършва подмяната, трябва да вземе старата дограма и да я предаде, съгласно законовите разпоредби.

 

За констатиране на нарушения на извършителите се съставя Акт за установяване на административно нарушение, като глобите са от 300 до 1000 лева.

 

Предадени по правилния начин, строителните и едрогабаритните отпадъци се третират повторно, след което те могат да се използват отново. Строителните отпадъци се натрошават или шредират, а получената фракция се използва за насипване. Едрогабаритните отпадъци се разкомплектоват, след което отделните им елементи се рециклират.

 

 

Промяната към по-щастлива планета започва с една малка стъпка

 

Стъпка, която можеш да направиш точно ти и да помогнеш на твоето училище да се превърне в екоучилище.

 

  

Ако ти си ученик или родител, включи твоето училище в програмата “Екоучилища" нa  Българско движение "Син Флаг" и DEVIN. Как? 

 

Предложи твоето училище тук  

 

Ако си учител или представител на училищна администрация, можеш директно да запишеш училището си за програмата:

Заявка за участие в програма "Екоучилища"

 

Всичко останало ще научиш от видеото и нашата неуморна екоентусиастка Биззи. Цък.

 

Добре дошъл в Зеления кръг

 

А сега ти си на ход!

 

 

Хижа на годината '23

 

  

Кампанията  “Хижа на годината” обръща внимание на най- добрите хижи и заслони в България. Номинациите са направени от 10 организации, които използват и добре познават хижите в България. Те са селектирали общо 55 хижи разпределени в осем номинационни категории. Победителите ще бъдат избрани от гласовете тук и обявени по време на фестивала „Дни на предизвикателствата“ в началото на декември 2023 година.

 

 

 

Освен да отличи обектите за пример, кампанията цели и да стимулира развитието на останалите хижи и заслони, така че да могат да се превърнат в предпочитано място за отдих и туризъм. Ето защо, успоредно с онлайн гласуването, стартират и две съпътстващи дейности: Финансиращата програма „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”, с предвиден грант от 20 000 лв. и конкурсът “Защо харесвам тази хижа”, в който всеки желаещ може да подкрепи любимата си хижа със снимки и текст, и да спечели награда.

 

Към номинирани хижи и заслони и гласуване тук

 

 

Мобилният пункт събира отпадъци по заявка

 

Мобилният пункт за разделно събрани отпадъци от домакинствата продължава да изпълнява функциите си, като осигурява на гражданите удобен и лесен начин за предаване на отпадъци.

 

    

Мобилният пункт събира и транспортира разделно събрани отпадъци от домакинствата по предварително подадена заявка.

 

Услугата е безплатна.

 

Заявка може да подадете на e-mail: dimitrova@gabrovo.bg или на тел. 066 985 029.

 

В пункта могат да се предават разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, дребни излезли от употреба уреди, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати.

 

Всички, предали отпадъци на мобилния пункт, имат възможност да получат специална награда, осигурена от организаторите на инициативата - Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

 

 

Наръчник - В час с климатичните промени

 

    

Изтеглете наръчник за преподаване на теми, свързани с климатични промени, подходящ за час на класа и клубове по интереси.

 

В него ще намерите предложения за дейности, които да ангажират учениците и достатъчно информация, за да се чувствате уверени да преподавате тази важна в съвременността тема.

 

Изтегли безплатно тук.

 

 

  

 Фондация Дивите животни

 

Търсят се диви доброволци!

 

Здравейте, диви приятели!

 

Вече знаете, че всичко в ДЖ става благодарение на доброволци, всички ние сме такива. За да можем да обхванем лавината от сигнали, да имаме варианти, от които да избираме най-удобния за доброволците ни и най-щадящия за животното начин то да стигне до нас, имаме нужда от достатъчен брой хора с желание да помагат в това.

 

Търсим тези от вас, които искат да станат част от ДЖ и да застанат на фронта на спасяването, да подсигурят първите стъпки. Работата им ще бъде нещо близко до рутинен екшън... Е, понякога е просто рутинна с елементи на инфарктна спешност...

 

Имаме нужда от доброволци за ТЕЛЕФОНА ЗА СИГНАЛИ.

 

За да поемате сигналите за пострадали животни на телефона, дори не е нужно да сте в София. Необходимите условия са:

 • непрекъснат достъп до интернет;
 • възможност да извършвате дейността през деня, в часовете на дежурство, които се уговорят с другите хора на телефона;
 • възможност и липса на притеснение да говорите по телефон;
 • възможност за присъствие в работен чат в месинджър.

 

Обучението е добре да започне сега, когато е слабият за нас сезон и телефонът не звъни непрекъснато. Постепенно ще трябва да научите съвети за първа помощ и обезопасяване на пострадалите животни, съобразени с видовете, както и особености на най-често срещаните случаи. Всичко това ще разкажем в подробности на тези от вас, които откликнат със сериозен интерес.

 

Ако чувствате, че бихте могли да отдадете време на животните в беда, моля попълнете формата за доброволци в сайта ни и посочете, че кандидатствате за телефона, а ние ще се свържем с Вас:


http://wildanimals.bg/volunteers

ДОБРЕ ДОШЛИ!