Зелени новини

 

Габрово спечели екологичната награда на

Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г.

 

 

 

Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г. заедно с парична премия от 75 000 евро. Новината за медиите оповести Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Другият носител на приза стана град Лапеенранта от Финландия.

 

Победителите бяха обявени от Европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус на официална церемония снощи. Събитието се излъчваше на живо онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 г.

 

„Този успех е резултат от работата на моя екип и на всички хора, които работят за зелената трансформация на градската среда в Габрово. Вярвахме, че заслужаваме наградата и сме щастливи, че усилията ни бяха високо оценени. Надяваме се, че ще имаме шанс в бъдеще да споделим нашите идеи и проекти с други градове в Европа.“, каза кметът Таня Христова по време на награждаването. С нея присъстваха председателят на Общинския съвет инж. Климент Кунев, зам.-кметът Мария Йозова и екипът на Община Габрово.

 

В рамките на церемонията френският град Гренобъл беше обявен за следващата Европейска зелена столица за 2022 г.

 

Това е третото кандидатстване на нашия град за престижното отличие. От общо 18 участници до финалния етап бяха допуснати пет града, сред които датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн.

 

След първото ниво на техническо оценяване Габрово бе с най-висок резултат от 36 точки. Той е и единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил наградата в нейната петгодишна история. Акцент в концепцията са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите.

 

С титлата Габрово се ангажира да продължи развитието на екологичните политики и да реализира инициативи за подобряване на околната среда. Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души.

 

Инициативата оценява постигането на ,,зелен растеж“ и отличава града, приложил най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

 

Засадиха над 30 растителни вида

на новата площадка в парк „Дружба“

 

Жителите на квартал “Дружба 1” вече могат да релаксират в новоизградената изгледна площадка в парк „Дружба“. Това беше последният елемент от първия етап на реконструкцията на парковата зона. Край езерото вече е изградено и ново осветление и е положена нова филцова екологична настилка. Геопластика с алпинеум разделя парковото пространство от улицата. Каменна река се спуска към езерото на парка. Това е поредната "красива" инвестиция на Столична община за подобряване на средата на живот в София.

 

Вчера на проверка там беше кметът на София Йорданка Фандъкова със зам.-кмета по екология Десислава Билева. Заедно с районния кмет Ивайло Цеков огледаха в детайли обновяването и се разходиха из красивия парк. Столичният кмет всеки месец, от започването през май т. г., проверяваше как върви обновяването на парка. На изгледната площадка съществуващата растителност е запазена и обогатена с над 30 нови вида. Посетителите на парка ще се радват на японска вишна, берберис, японска дюля, пираканта, чинар, люляк и ружа. Разположените амфитеатрално 52 пейки са идеални за провеждане на събития на открито.

 

 

Източник: Столица.bg

 

 

 

Нова Покана за Набиране на Проекти по

Инвестиционна Програма за Климата – Електромобили

 

 

 

За девети път Националния доверителен екофонд (НДЕФ) отправя покана в рамките на Инвестиционна програма за климата (ИПК).

 

Набирането на проекти по схемата започва от 1 септември. За финансиране могат да кандидатстват централната администрация, териториалните ѝ подразделения и общинските администрации. Всяка от тях може да кандидатства за финансиране максимум на три превозни средства.

 

Финансирането по проектите за насърчаване използването на електромобили e в размер на:


– 20 000 (двадесет хиляди) лева за изцяло електрически превозни средства категория М1 (4+1 места) и N1;


– 10 000 (десет хиляди) лева за хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1(4+1 места) и N1;


– 20 000 (двадесет хиляди) лева за изцяло електрически превозни средства категория L7e, както и за допълнителни надстройки (за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) до 50% от стойността им, но не повече от 3 000 (три хиляди) лева.


– 30 000 (тридесет хиляди) лева за изцяло електрически превозни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N;


– 40 000 (четиридесет хиляди) лева за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2.

 

Всички необходими за кандидатстване документи за кандидатстване са публикувани в раздела „Документи“, към програмата Инвестиционна програма за климата – електромобили.


Набирането на формуляри за кандидатстване започва от 01.09.2020 г. и е с краен срок на приемане на документи 30.10.2020 г.

 

Във връзка с изпълнение на одобрения от УС на НДЕФ План за дейността за 2020г., Фондът отправя нова 2 покана за набиране на проекти в рамките на ПМПК.

 

За финансиране могат да кандидатстват публични институции и юридически лица, с изключение на търговците по смисъла на Търговския закон и кооперациите по смисъла на Закона за кооперациите, писмено номинирани от членовете на УС на НДЕФ. Член на УС на НДЕФ може да номинира по един проект в рамките на действаща Покана за набиране на проекти по ПМПК. Може да намерите поканата и документите в раздел „Документи„.

 

Източник: Национален доверителен екофонд

 

 

 

Европейските дни на птиците 2020 г.

 

За 27-и пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2020 г., които ще се проведат на 3 и 4 октомври (събота и неделя).


Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията.


Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 26 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 27-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.


През 2020 г. 27 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 27 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.


През 2020 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.


Всички събития ще се проведат при строго спазване и контрол на епидемиологичните мерки.

                    

Градове-домакини на събитието в България:


София
3 октомври – 10:00-14:00 ч. Наблюдение на птици в Южен парк, сборен пункт до скулптурата на синигера до входа откъм ул. „Нишава“. За предварителна регистрация тук.

 

Варна
3 октомври – 09:00 ч. Наблюдение на птици в района на ЗМ „Ятата“ и Повеляново.

 

Хасково
3 октомври – 10:30 ч. Щанд на БДЗП и точка за наблюдение на птици в парк "Кенана".

4 октомври, 8:30 ч. – Наблюдение на птици до язовир „Сивата вода“, сборен пункт пред бистро „Арката“ в парк „Кенана“.

 

Свищов
3 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността „Паметниците“.

 

Гоце Делчев

4 октомври - 10:00 ч. Наблюдение на птици. Поход до местността "Рибарниците" близо до гр. Гоце Делчев. Сборен пункт: Завода за ципове в гр. Гоце Делчев.

 

Източник: Българско дружество за защита на птиците

 

 

 

Заедно да почистим Летния театър

 

3 октомври 2020 г. от 10:00 ч.

 

Хайде заедно да почистим мястото, за което си чувал толкова много истории от своите родители, баби и дядовци! Нека Летният театър отново бъде място, което изниква в мислите ти, докато усмивка озарява лицето ти! Нека заедно вървим по пътя към едно щастливо Габрово!


Чували и ръкавици ще бъдат предоставени на всеки доброволец.

 

 

ГРАФИК НА МОБИЛЕН СЪБИРАТЕЛЕН ПУНКТ

ЗА РАЗДЕЛНО СЪБРАНИ ОТПАДЪЦИ ОТ ДОМАКИНСТВАТА ЗА М. ОКТОМВРИ 2020 г.

 

 

 

Нови четири площадки с подземни контейнери

има вече Габрово

 

 

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

 

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

 

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

 

 

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

 

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

 

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

 

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

Калифорния забранява бензиновите коли

 

 

Калифорния планира да забрани продажбите на нови бензинови леки и тежкотоварни автомобили от 2035 година.

 

Причината е, че водещите автомобилостроители преминават към електромобили, за да се намалят парниковите емисии, съобщи губернаторът Гевин Нюсъм, цитиран от Ройтерс. Мярката е най-значимата досега за американски щат и цели да се прекрати използването на двигатели с вътрешно горене, но е в противоречие с политиката на президента Доналд Тръмп в подкрепа на изкопаемите горива. Нюсъм обяви по-рано този месец, че ще засили още вече активните усилия на щата за борба с климатичните промени на фона на сезон с рекордни пожари. Бележитият нов курс Нюсъм обяви на пресконференция в столицата на щата Сакраменто.

 

Източник: Политика


 

Възстановяват пътя до хижа Хлебна на Узана

 

 

Община Габрово и Държавно горско стопанство – Габрово подписаха споразумение за сътрудничество за възстановяването на нарушените при добив на дървесина участъци по общинския път от чешма „Дядо Георги“ до хижа Хлебна.

 

Споразумението предвижда съвместно финансиране на неотложните ремонтни дейности по общинския път GAB 3083.

 

През последните години въпросният участък системно се използва за стопанска дейност, основно свързана с добив на дървесина. Преминаването на тежки превози средства и механизация е довело до неговото компрометиране.

 

Доказателство за критичното състояние на пътя са множеството сигнали и свидетелства от граждани.

 

В началото на август Община Габрово предизвика съвместна проверка в района на местността Узана в присъствието на представители на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ и Държавно горско стопанство – Габрово.

 

След проверката в Община Габрово беше проведена работна среща за мерките, които следва незабавно да бъдат предприети за възстановяване и поддържане на проблемния пътен участък и беше поет ангажимент той да бъде възстановен и поддържан съвместно.

 

Източник: Gabrovonews

 

 
 

 

Ѕаmѕung изгpaждa "cyпep зaвoд"

зa пpoизвoдcтвo нa лeĸapcтвa зa $2 млpд.

 

 

Πoдpaздeлeниeтo нa Ѕаmѕung зa пpoизвoдcтвo нa лeĸapcтвa зaлaгa, чe вeчe бypнo pacтящият пaзap зa cъcтaвĸи зa биoлoгични лeĸapcтвa щe cтaвa oщe пo-гopeщ, пишe Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl.

 

Koмпaниятa щe инвecтиpa пoчти $2 млpд. в нoв "Cyпep зaвoд", ĸoйтo щe бъдe нaй-гoлeмият oт cвoя тип, ĸoгaтo бъдe зaвъpшeн пpeз 2022 г. Чeтвъpтaтa фaбpиĸa нa Ѕаmѕung Віоlоgісѕ щe ce paзпpocтиpa нa 230 xил. ĸв. м - или пo-гoлямa oт тpитe дoceгaшни взeти зaeднo и пo-мaлĸo пo-гoлямa oт Лyвъpa.

 

Цeлтa нa ĸopeйcĸaтa ĸoмпaния e дa ce възпoлзвa oт бeзпpeцeдeнтнoтo yвeличeниe нa тъpceнeтo, пoдĸpeпeнo oт пaндeмиятa. Tъpceнeтo нa нoви и вce пo-cлoжни лeĸapcтвa pacтe глaвoлoмнo oт нaчaлoтo нa здpaвнaтa ĸpизa. Πaндeмиятa пoĸaзa ĸoлĸo зaвиcими oт Kитaй и Индия e тpaдициoннoтo пpoизвoдcтвo нa лeĸapcтвa. Ѕаmѕung пpoизвeждa биoлoгични лeĸapcтвa зa няĸoи oт нaй-гoлeмитe фapмaцeвтични ĸoмпaнии ĸaтo Вrіѕtоl-Муеrѕ Ѕquіbb и Rосhе Ноldіng.

 

Πъpвoнaчaлнитe плaнoвe ca били зaвoдът дa бъдe дaлeч пo-мaлъĸ, ĸaзвa пpeз вecтниĸa глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop Kим Tae-xaн. Πaндeмиятa oбaчe ĸapa фapмaцeвтичнитe ĸoмпaнии и пpaвитeлcтвaтa дa тъpcят дивepcифициpaт пpoизвoдcтвoтo. "Соvіd-19 зa нac e пoвeчe възмoжнocт, oтĸoлĸoтo ĸpизa", пocoчвa тoй.

 

Πopъчĸитe нa Ѕаmѕung Віоlоgісѕ pacтaт пoчти тpoйнo дo $1,5 млpд. пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe. Cĸopoшнa cдeлĸa c GlахоЅmіthКlіnе oтгoвapя зa $370 млн. пpиxoди пpeз cлeдвaщитe двe гoдини, или oĸoлo 60% oт минaлoгoдишнитe пpoдaжби. Koмпaниятa вeчe e cpeд нaй-гoлeмитe в cвeтa, ĸoитo пpoизвeждaт лeĸapcтвa пo пopъчĸa.

 

Източник: money.bg

 

 

 

 

 

ЕК инвестира 1 млрд. евро

в иновативни проекти за чисти технологии

 

 

Снимка: БГНЕС

 

3 юли 2020 Павел Гълъбов

 

Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии, съобщава пресцентърът на ЕК.

 

Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид. Той ще насърчи екологосъобразното възстановяване чрез създаване, на местно равнище, на устойчиви с оглед на бъдещето професии, което ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата и ще укрепи водещата роля на Европа в областта на технологиите в световен мащаб.

 

За периода 2020—2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 милиарда евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии, в допълнение към неизплатените приходи от предшественика на Фонда за иновации — програмата NER300.

 

Въз основа на първата покана ще бъдат отпуснати безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. евро за широкомащабни проекти за чисти технологии — подкрепа за преодоляване на рисковете, свързани с комерсиализацията и широкомащабните демонстрационни проекти. Тази помощ ще допринесе за навлизането на пазара на нови технологии. За обещаващи проекти, които все още не са готови за пускане на пазара, е заделен бюджет от 8 млн. евро за подпомагане разработването на проекти.

 

Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия, в сектори, отговарящи на условията за финансиране. Средствата могат да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично финансиране, като например държавна помощ или други програми на ЕС за финансиране.

 

Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 г. Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло.

 

Източник: Dnes.bg


 

 

Фотоконкурс REDISCOVER Nature

 

 

Всяка година Европейската агенция за околна среда (EAOC) предоставя възможността да се включите в конкурса, посветен на красотата и разнообразието на природата.

 

Отворен за: 18+ годишни граждани на държави-членки на ЕС 27, Обединеното кралство, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция, Северна Македония, Албания, Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина

 

Предимства: победителите във всяка категория (Близки планове на природата, Природата на прага ми, Намаляване на природата) ще бъдат наградени с парична награда от 1000 евро, докато 500 евро се предлагат както за Наградата за обществен избор, така и за Младежката награда

 

Описание

Европейската агенция по околна среда ви кани да се свържете отново с природата и да заснемете всички нейни чудеса на камера. Затова вземете вашите камери и отидете на разходка по местна пътека или се отпуснете в градината си и наблюдавайте как се огъват листата на дърветата или пухкавите облаци, плаващи в небето. Бъдете любопитни и открийте частите от природата, които никога не сте забелязали, малки и големи.

 

Всяка година ЕАОС организира фотоконкурс за повишаване на осведомеността относно екологична тема и приканва европейците да споделят своите мнения. Тазгодишната конкуренция „REDISCOVER Nature“ е призив за всички нас да се огледаме и да се оставим да бъдем изумени от природата.

 

1 - Близки планове на природата

Увеличете и открийте красотата на природата в най-малките детайли, от сложната биологична структура на новопоявяващо се цвете до почвената композиция или кожни детайли на влечуго. Природата ви призовава да погледнете по-отблизо и да получите достъп до постоянно променящата се микро вселена. Можете ли да видите магическите форми, линии, шарки, текстури и цветове?

 

 

2 - Природа на прага ми

Изследването на природата не означава непременно да попаднете на планинска пътека или да отидете на къмпинг в отдалечени райони. Можете просто да излезете на задната врата и спокойно да наблюдавате как природата се разгръща пред вас. От гледането на птици в близкия парк до наблюдаването на природата, възвърнала контрола над градските структури, чудесата на природата са навсякъде. Огледайте се ... Можете ли да уловите присъствието на природата около вас?

 

3 - Мащабиране на природата

Направете крачка назад и се насладете на природата в пейзажите, които ви заобикалят. Гледайте вълните, удрящи грапава брегова ивица, далечни села, разпръснати из провинцията, елените, които бродят в гора, или хора, работещи на нивите. Може би спечелете височина и станете свидетели на света отгоре. Можете ли да заснемете безкрайните пейзажи на света, независимо дали те са недокоснати или оформени от човешки дейности?

 

Ползи

Победителите във всяка категория (Близки планове на природата, Природата на прага ми, Намаляване на природата) ще бъдат наградени с парична награда от 1000 евро, докато 500 евро се предлагат както за Наградата за обществен избор, така и за Младежката награда.

 

Младежката награда ще бъде присъдена на спечеленото участие, избрано от подадените от лица на възраст между 18 и 24 години (родени между календарни години 1996-2002, включени и двете) в която и да е от трите категории на състезанието.

 

 

Дата на затваряне: 30 септември 2020

Как да участваме: фотография

Ограничение за участие: над 18 години

Източник: www.eea.europa.eu

Общ награден фонд: 1 000 EUR

Оценка на разходите: Безплатен

Отворен за територията на: България

 

 

 

Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна

 

ОБЯВЯВА

 

Фото-конкурс на тема „Морето не е за една ваканция“

Конкурсът е отворен за всички, които обичат да снимат и се вълнуват от проблемите, свързани с опазването на чистотата на плажовете и морето. Фотографиите ще бъдат включени в изложба, чиято цел ще бъде да популяризира проблемите, свързани със замърсяването на моретата, добри практики и възможни решения за почистване и опозване на морските води и плажове.

Изложбата ще се проведе в навечерието на 31 октомври 2020 г., Международен ден на Черно море, когато най-въздействащите фотографии ще бъдат наградени.

Желаещите да участват могат да изпратят фотографиите си до 30 септември 2020 г. на имейл:
seaclub2@gmail.com или ги донесат в електронен формат в офиса на Клуба на адрес ул. „Сава Радулов“ 14, гр. Варна. При изпращането на фотографиите трябва да предоставите своите имена и възраст, телефон и имейл за контакт.

За допълнителна информация – Дарина Иванова, 0889818727

Инициативата "Морето не е за една ваканция" е една от местните инициативи във Варна към проект „Партньорство за чиста и красива България“, част от програма МЯСТО България на сдружение БГ Бъди Активен, с финансовата подкрепа на фондация Кока Кола.

 

 

Китай засилва подкрепата си за соларната индустрия

 

 

Най-големият пазар на слънчева енергия в света ще субсидира 434 нови фотоволтаични проекта през тази година с комбиниран капацитет от близо 26 гигавата

 

Китай, най-големият пазар на соларна енергия в света, планира да субсидира 434 фотоволтаични проекта с комбиниран капацитет от почти 26 гигавата през тази година, съобщава Bloomberg.

 

Акциите на производителите на слънчева техника поскъпнаха, след като стана ясно, че Националната енергийна администрация ще увеличи обхвата на подкрепата си за соларните проекти, отговарящи на условията за субсидиране. Капацитетът на предвидените 434 проекта надхвърля този на одобрените проекти от миналата година, които бяха за 23 гигавата. Увеличението е с 13%. 

 

Проектите, разположени в 15 региона, включват 25,6 гигавата наземни инсталации, като останалите представляват по-малки проекти в промишлени и търговски обекти, посочват от администрацията.

Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg

Източник: INVESTOR.BG

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

 

 

ЕС поиска от банките да обмислят екологичните рискове

при отпускането на заеми

 

Насоките на Европейския банков орган искат климатичния въпрос да бъде включен в политиките за предоставяне на средства

 

Европейските власти са отправили за първи път предупреждение към банките да взимат предвид екологичните рискове, когато взимат решение за отпускане на кредитиране. С това се оказва нов натиск върху финансовата индустрия за ускоряване на мерките в борбата с климатичните промени, посочва Bloomberg.

 

В своите насоки за кредитиране, публикувани в петък, банковият регулатор на Европейския съюз посочва, че кредиторите трябва да включат и климатичния въпрос в политиките си за отпускане на средства. Банките също така трябва да оценяват и това дали получателите на заеми могат по някакъв начин да допринесат за глобалното затопляне.

 

Базираният в Париж Европейски банков орган определи решението си като „значителна стъпка“ в борбата на блока с климатичните промени.

 

ЕС напредва в прилагането на екологични цели в стандартите за банките, мениджърите на активи и застрахователите в опит да насочи трилиони евро за радикалната промяна на икономиката в региона.

Източник: INVESTOR.BG

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Снимка: Bloomberg L.P.

 

 

Ненужни дрехи и обувки вече се събират в

Габрово за рециклиране

 

Първите осем специализирани контейнери вече са разположени в различни квартали

 

В Габрово вечесе събират за рециклиране и оползотворяване отпадъци от текстил, облекло и обувки. Системата се изгражда от  Община Габрово и „М-текс рециклиране и текстил" ООД. Тя включва специализирани съдове за разделно събиране на ненужни дрехи и обувки и ще помогне за затварянето на жизнения им цикъл по екологичен начин.

 

Местата на които ще бъдат разположени осем от специализираните съдове са: бул. Могильов ( контейнерната площадка до градинката срещу блок Катюша), ул. Константин Иречек (до БЧК), бул. Столетов с ул. "Китка" (площадка срещу ОУ "Христо Ботев"), бул. Трети март 25/27 (контейнерна площадка), ул. Д-р Тота Венкова (контейнерна площадка до автобусната спирка), ул. Чардафон (контейнерна площадка до стълбите за Летния театър),  ул. Чайка с ул. Мирни дни, блок Здравец, ул. Ал. Стамболийски (контейнерна площадка до спортната площадка с фитнес уреди). Ненужни облекла могат да се предават и в мобилния пункт.  В него могат да се предават разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, излезли от употреба дребни електрически уреди, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати. В 17 дни от месеца от вторник до събота (включително) от 14:30 до 18:00 часа бусът на мобилния пунк ще бъде на различни места в кварталите на Габрово. Графикът е достъпен чрез интернет страницата на Община Габрово.  Ще се приемат разделно събрани отпадъци от домакинствата по предварително подадени заявки на телефон 066 985 029.

 

 

Еко Новини търси обективната гледна точка в екологията. Подкрепя развитието на регионите в България и отразява събития от цялата страна. Целта е заедно да опознаем България и нейната прекрасна природа.  Приоритет е информираността за намеренията на институциите, организациите, бизнеса и хората.

 

 

Почва е доброволческа хрумка. Това, което правим тук, е да открием местата и събитията в Област Габрово, които ни помагат да сме по-добри с природата около нас, да правим отговорни избори всеки ден и да събираме идеи как да стане това на практика. Всеки един от Вас може да сподели тук своя опит с живот с по-малко отпадъци; местата в областта, които спомагат за това; активности, в които можем да се включим, за да подкрепим приоритета си - да правим и изхвърляме все по-малко боклук в околната среда!