Зелени новини

 

ЦВЕТНА ПРЕСА ЗА МЕТАЛНИ КЕНЧЕТА Е НАЙ-НОВИЯ МЕТОД ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ В ОБЩИНА ТРЯВНА

Автор: Юлияна Цанева

 

 

Община Трявна с поредна крачка към постигане на екологично бъдеще с умисъл към опазване на околната среда и природата! От днес цветна метална преса за алуминиеви опаковки или т.нар. кенчета е най-новия метод за правилно разделяне на този вид отпадък от останалите битови, които всички ние генерираме в ежедневието си и най-новият метод за последващото им рециклиране в положителен аспект.

 

Съоръжението е поставено на открито, в началото на т.нар. Етнографски комплекс във въжрожденския град, в непосредствена близост до другите съдове за битови отпадъци, които са разположени там. Средствата за закупуване на пресата са предоставени от Община Трявна, а инициативата е реализирана съвместно с екологичната образователна кампания „Герои на планетата“.

 

В горната част на цветната преса има отвор, предназначен за поставяне на алуминиев кен, който след това се пресова с едно натискане на педала в долната част на съоръжението. Смачканите кутийки ще се събират в пресата до нейното запълване и регулярно ще бъдат извозвани, като средствата от тази инициатива ще бъдат използвани за зелени дейности в града.

 

Целта на цветния весел робот е да научи малки и големи, че както пластмасовите, картонени и хартиени отпадъци трябва да заемат най-малко пространство в съответния съд, след тяхното изхвърляне, така и металните такива също трябва да заемат най-малко място от обема на пресата. Със своите багри и весели очички, инициаторите приканват деца, учители и родители да се включат с предложение за най-забавно и оригинално име на новия “Герой на планетата”.

 

Защо е важно да рециклираме металните кенчета след тяхната употреба?

Според проучвания, до момента, рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за една година. Един кг алуминий спестява използването на 6 кг боксит – основна руда на алуминия, 4 кг химически продукти и 14 кВтч електроенергия. Не случайно това е най-рециклирания метал в света, тъй като процесът на рециклиране е безкраен и няма загуба на качество при него. Затова алуминиевите кенчета след употреба трябва да се отделят от останалия вид битов отпадък, защото те са и най-добрия опаковъчен материал.

 

Споделяме и няколко любопитни факта, свързани с добре познатите ни метални кутийки:

Над 1,8 милиарда са металните кенове, които се произвеждат годишно за бира и безалкохолни напитки.

Около 600 метални опаковки годишно използва всяко едно домакинство.

Около 300 милиона метални опаковки се използват в рамките на една седмица покрай Коледа.

Поне 3 часа може да се захранва един телевизор с енергията, която може да спестим, рециклирайки само един алуминиев кен.

 

Бъдете отговорни, разделяйте правилно битовите отпадъци и ги изхвърляйте в предназначените за това регламентирани съдове за отпадъци. Бъдете примера за подражание с принос към опазване на околната среда и мястото, на което живеете. Защото екологичното бъдеще зависи от усилията на всички нас!

 

Източник: сайт на Община Трявна

 

 

  

В България две общини имат амбицията да се превърне във въглеродно неутрални до 2050 г. – Асеновград и Габрово.

 

Към пълното съдържание  тук

Източник: Климатека

 

 

Вендинг машината за отпадъци в Габрово е вече факт

 

Първата в България работи веднинг машина за обратно изкупуване на отпадъчни материали, която предстои да бъде разположена в Габрово, съобщи Мария Радойчева , главен експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ в администрацията на кмета.

 

    

Община Габрово сключи договор с фирма Смарт Бизнес Къмпани ЕООД за доставка на депозитна вендиг машина, приемаща отпадъци. Фирмата е избрана след проведена обществена поръчка, която е на стойност по договора, включва доставка на монтаж и обслужване на съоръжението, е на стойност 33 400 лв. без ДДС и със срок за доставка 90 календарни дни.

 

Средствата са осигурени по проект за изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на Габрово.

 

Вендинг автомат, модел KEGOO RVM, ще се приемат пластмасови бутилки “PET” и алуминиеви кенчета „CANS”, оборудван е с дисплей, на който ще се визуализира инструкциите за експлоатацията на устройството и информацията за предадените отпадъчни суровини.

 

Прецизното сепариране на материалите ще бъде възможно чрез система за разпознаване на опаковките по баркод и форма, за което машината ще бъде обучена и обучавана в процеса на експоатацията й, като скоростта на приемане на отпадъците е до 40 артикула в минута.

 

Съоръжението ще бъде разположено на място с широк обществен достъп и ще позволи на габровци лесно да предават своите рециклируеми отпадъци. Предвидена е система за бонифициране на потребителите чрез различни екологични материали.

 

Депозитната вендинг машина ще повиши качеството на разделно събраните материали, ще увеличи рециклирането и ще допринесе за насърчаване на потребителите да предават отпадъците си, спазвайки принципите на разделното събиране.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

 

В парк "Централен Балкан" ще възстановява популацията на

сладководната риба главоч
 


 

В парк "Централен Балкан" ще възстановяват популацията на дънната сладководна риба главоч. Проектът предвижда размножаване на рибата в лабораторни условия, а потомството ще се въвежда в микрорезервати на територията на парка. Това съобщава Даниела Тотева от парковата дирекция в Габрово.


По думите на Тотева главочът (Cottus gobio) е сладководна дънна риба, обитаваща най-често студени и богати на кислород реки и езера. Тя е с дължина 10-12 сантиметра и тежи 20-25 грама. Тялото е голо, с голяма глава и два шипа. В Червената книга на България главочът е записан като критично застрашен вид.


Според проекта за опазване на вида и местообитанията му, от донорни популации в речни басейни извън защитената територия ще се вземат екземпляри, за да се използва за лабораторно размножаване. Полученото потомство ще се въвежда в микрорезервати в парка. Проучено е периодът на популацията на главата в реките Вит, Осъм и Янтра, откъдето ще се вземат рибки за донори. Подбрани са и три речни участъци за микрорезервати, където ще се пуска жизненоспособно потомство.

 

Източник: Жанет Михова, БТА

 

   

Списание "Гора" обявява

конкурс за детска рисунка на тема „Сезоните на гората“

 

Пресъздайте в творбите си гората във всички сезони и багри с моли, пастели, маслени, темперни или водни бои – няма ограничения в материалите.

 

      

Очаквайте вашите рисунки до края на март 2022 г.

 

Победителите ще обявим през април, по време на Седмицата на гората.

Най-добрите творби ще бъдат публикувани в корицата на списание „Гора“, а авторите им ще получат интересни предметни награди.

 

Важно условие  е ориентацията на листа да бъде „портрет“, формат А4.

За да се съхрани качеството на рисунката, е да бъде сканирано в разделителна способност 300-600 пиксела/инч, във формат на файл jpg.

 

Изпращайте файловете на електронен адрес:  gora@iag.bg или оригиналните рисунки на адрес Редакцията: 1303 София, ул. „Антим І“ № 17, ет. 2.

 

Творбите трябва да бъдат свързани с  името и фамилията на детето, възрастта (няма възрастови ограничения), населеното място, детска градина или училище, телефон и електронна поща за контакт.

 

С изпращането на рисунките за конкурса на Редакцията на сп. „Гора“ вие се съгласявате те да бъдат публикувани.

 

Победителят в "на Зелен Зелен на Зелен Зелен Габровския на английски ускорител получи наградата си

 

 

Кметът в Габрово Таня Христова подписва договор за реализиране на бизнес план, с фирмата е първо място в „Габровския зелен ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator).

 

Компанията е големият победител в конкурса на Община Габрово за зелена бизнес идея. Фримата напред 25 000 лв. за реализиране на занаятчийска работа с магазинна част, в което на място се приготвят пресни студенопресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена.

 

Компанията следва концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци. Сумата ще бъде използвана за оборудване за производствен процес, наем на магазин, суровини.

 

Програмата „Габрово зелен ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator) беше насочена към зелените компании в началния етап на развитие, които представят предложенията си за бизнес в Габрово.

 

След първоначална селекция, финалистите преминаха онлайн обучителни модули, в които бяха подпомогнати за правилното структуриране и изготвяне на бизнес плановете си и тяхното успешно презентиране.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

График на мобилния пункт за разделно събрани отпадъци

в Габрово за м. декември

 

Инициативата на Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ е изключително популярна сред габровци, които вече две години предават своите разделно събрани отпадъци в мобилния пункт. Съберете количествата се насочват за рециклиране, обезвреждане или оползотворяване.

 

Мобилният пункт за разделно събрани отпадъци от домакинствата продължава да изпълнява графика през месец декември, като се провеждат габровските квартали и улици. Първата данни в графика на пункта е 1 декември, когато той ще бъде на гостите в квартал „Трендафил“ 1 и „Трендафил“ 2, на следващия ден, 2 декември, пунктът ще посетите квартал „Стефановци“, „Бойката“, „Златари“ и „Тончевци“. В третия ден на декември пунктът ще бъде на гостите в кварталите „Гачевци“, „Велчевци“ и „Чехлевци“.

 

Работното време на мобилния пункт е от вторник до събота (включително), от 14:30 до 18:00 часа.

 

Пълният график и останалите точки по трасето на пункта за месец декември може да видите  ТУК .

 

В пункта може да се предава разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, дребни излезли от употребата на уреди (с размер не по-голям от микровълнова фурна), лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати.

 

През 2021г. продължава и кампанията с награди. Всички, предали отпадъците на мобилен пункт, имат възможност да получават специална награда, осигурена от организаторите на инициативата - Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“. Наградете ще се използва чрез събиране на печати в специална книжка, като за получаване на една печат е необходимо предаването на минимум три вида отпадъци. А наградите са атрактивни, удобни и насочени към опазване на природата – пакет компост, текстилна торбичка, тефтер, шапка или комплект за пикник.

 

Качеството на въздуха

 

  

Качеството на въздуха е изключително важна тема, която по това време от годината е особено актуална. И макар че отговорността за това трябва да е на всички нас, огромна е ролята на местната и държавната власт и на бизнеса. Ето защо една стартираща иновативна фирма в Габрово предизвика интереса на заместник областните управители Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова. Те посетиха офиса на #SenstateTechnologies и разговаряха с част от екипа на фирмата, вдъхновяващи млади хора, дръзнали да бъдат първи, по примера на именити габровски индустриалци. Благодарение на тях Габрово вече е първият „умен град“ в България, въвел решения за мониторинг на околната среда. Амбицията това да се случи е на младия предприемач Светослав Матеев. Именно с решенията и възможностите на малките, но само на външен вид, мобилни станции, които предлагат, се запознаха заместник областните управители.

 

Какво са направили Senstate Technologies? Разработили са и са поставили в Габрово вече 8 станции за качество на въздуха – изключително висок клас и с много чувствителни сензорни компоненти, отчитащи данните и то в реално време. „Ето тук, и не само, е една от основните разлики с всички останали станции“ – обяснява Светослав Матеев, демонстрирайки възможностите на разработената платформа, която е достъпна от всички. Разбира се за регистрирани потребители системата предоставя много повече данни, на базата на които да се прави пълен професионален анализ. Софтуерът също е собствена разработка и непрекъснато се обновява. „А информацията, която се предоставя от станциите е изцяло адаптирана към европейското законодателство“ – обяснява още Матеев. Пред заместник областните управители той подчерта, че данните, които се генерират от тях, са напълно достатъчни на държавни или местни власти за управленски решения по отношение околната среда.

 

Станциите могат да се разположат навсякъде, където това е необходимо. Така например вече има монтирани станции на територията на едно габровско училище, с цел непрекъснато наблюдение и обръщане на специално внимание на средата, в която децата растат. „Също така фирмата има разработени и такива за поставяне в класните стаи – нещо изключително полезно, особено в ситуацията, в която се намираме в момента“ – отчита Матеев.

 

Освен в градска среда и училища, решение е намерено и за индустриалните зони – в една от големите такива в Габрово има поставена станция, която отчита повече показатели от останалите с оглед на по-високия риск от замърсявания – в това число газове, прахови частици и метео данни. Системата позволява разширени анализи за намиране на източници на замърсяване, видове и проблемни периоди от време с влошени нива на качество на въздуха. Още нещо от функциите, което е изключително полезно са специалните тримесечни доклади, базирани на исторически данни от точката за вземане на проби.

 

Към момента екипът на фирмата работи и по решения за мониторинг на качеството на водата, нивата на водните басейни и управлението на водните ресурси като цяло. Ползите от това ще са прецизно и моментно локализиране на субекти на замърсяване; данни в реално време за нивото на водни басейни; ранно идентифициране на рискове от наводнение или пресъхване; по ефективно планиране и мерки, свързани с водните ресурси в градовете.

 

Източник: Областен управител на област с административен център Габрово

 

 

Фирма спечели 25 000 лева от

Общината за занаятчийска работилница с магазин

 

„Габровският зелен ускорител“ с награди за всички финалисти.

 

 

„Гормоли“ ООД е големият победител в завършилия „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator), съобщиха от Областния информационен център.

 

Компанията печели наградата от 25 000 лева за предложението си да открие в Габрово занаятчийска работилница с магазинна част, в която на място да бъдат приготвяни пресни студено пресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена, като ще бъде следвана концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци.

 

Компанията ще осигури собствен ресурс под формата на личен труд, умения, ноу-хау (know-how), както и покриване на режийните разходи на обекта.

 

Класираните за финала 6 компании бяха оценявани от седемчленно жури по предварително разработени критерии, които преценяват пазарната възможност на предложението, разработеният бизнес план, потенциалът за растеж, мениджърският екип, защитата и представянето на идеята.

 

Председател на комисията за оценка бе кметът на община Габрово Таня Христова, а останалите членове: Леона Асланова – основател на агенцията за иновации Innovation Starter, Ангелина Тодорова – директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд на фондовете, Мариян Маринов – директор „Бизнес Развитие“ в София Тех Парк, Теодор Стойчев – ръководител на бюрото на Европейския парламент в България, Костадин Андонов – координатор „Иновации и развитие“ във WWF България (Световен фонд за дивата природа) и Тодор Попов – директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване” в Община Габрово.

 

„Гормоли“ ООД е големият победител в завършилия „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator), съобщиха от Областния информационен център.

Компанията печели наградата от 25 000 лева за предложението си да открие в Габрово занаятчийска работилница с магазинна част, в която на място да бъдат приготвяни пресни студено пресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена, като ще бъде следвана концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци.

 

Компанията ще осигури собствен ресурс под формата на личен труд, умения, ноу-хау (know-how), както и покриване на режийните разходи на обекта.

 

Класираните за финала 6 компании бяха оценявани от седемчленно жури по предварително разработени критерии, които преценяват пазарната възможност на предложението, разработеният бизнес план, потенциалът за растеж, мениджърският екип, защитата и представянето на идеята.

 

Председател на комисията за оценка бе кметът на община Габрово Таня Христова, а останалите членове: Леона Асланова – основател на агенцията за иновации Innovation Starter, Ангелина Тодорова – директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд на фондовете, Мариян Маринов – директор „Бизнес Развитие“ в София Тех Парк, Теодор Стойчев – ръководител на бюрото на Европейския парламент в България, Костадин Андонов – координатор „Иновации и развитие“ във WWF България (Световен фонд за дивата природа) и Тодор Попов – директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване” в Община Габрово.

 

Награди от Акселератора получиха и останалите участници. Екипите на компаниите „Клаудрак“ ООД и „Май Стори Травел“ ООД – парични премии по 1000 лева от Innovation Starter. „Ренерко“ ООД получи наградата на евродепутата Андрей Новаков – посещение на Европейския парламент, а екипът на „Байки Фън“ ЕООД ще се отправи на вълнуваща двудневна разходка с рейнджър по избран маршрут в Национален парк „Централен Балкан“.

 

Община Габрово ще предприеме действия за сключване на договор със „Сенстейт Технолоджис“ АД за производство и поставяне в градска среда на двукамерни цифрови модули за разделно събиране на отпадъците с помощта на специализирана IoT система за мониторинг в реално време.

 

Програмата „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator) продължи няколко месеца. В нея първоначално се включиха 15 зелени компании в начален етап на развитие, които представиха предложенията си за бизнес в Габрово. След първоначална селекция финалистите преминаха онлайн обучителни модули, в които бяха подпомогнати за правилното структуриране и изготвяне на бизнес плановете си и тяхното успешно презентиране пред жури.

 

Екипът на „Габрово Зелен Ускорител“ благодари на всички, които се включиха, за вдъхновяващото им участие и представените бизнес идеи. „Заедно доказахме, че екологичният транспорт, зелената и приобщаваща градска среда, производството на био храни, иновативните стратегии за управление на отпадъците и устойчивото потребление на природните ресурси са не просто бизнеси с добра възможност, а социално-отговорни каузи, които носят потенциала да създават общности, да възпитават към отговорно отношение и да подобряват качеството на живот.

 

„Габрово Зелен Ускорител“ e програма на Общината, която се реализира от Областен информационен център – Габрово, в партньорство с агенцията за иновации Innovation starter. „Gabrovo Green Accelerator“ е част от инициативите, включени в програмата на „Европейски зелен лист“ – екологичната награда на Европейската комисия за 2021 година, която заслужено спечели Габрово.

 

Източник: Gabrovonews

 

   

Предизвикателство N 10

 

Квартал #БезОтпадъци – Въвлечи съседите в промяната!

 

Всеки може да промени своя квартал с наша помощ, следвайки няколко стъпки:

  • Избери място и направи оценка на възможностите и потенциала му;
  • Свържи се с нас, за да ти помогнем с ресурси и знание;
  • Създай си план за реализация на идеите и ги представи на хората, които живеят на близо;
  • За реализиране на идеята, ангажирай доброволци и местни жители;
  • Организирай физическото почистване, облагородяване и обновяване на мястото с участието на местните жители и доброволци.

 

И вече всичко е различно! #ПромянатаВъзможна

 

Още идеи може да почерпиш тук: https://thespot.bgbeactive.org/

 

Община Габрово и кметът Таня Христова спечелиха отличието "Кмет на годината" за 2021 г. в категория "Зелена община" за голяма община.

Източник: Кмет на годината 2021

 

 

  

„Зелена олимпиада“ 2021

стартира с подкрепата на МОСВ

 

 

Стартира „Зелена олимпиада“, след като по решение на министъра на околната среда и водите Асен Личев МОСВ възобнови подкрепата си за провеждането й. Тя се организира от 2012 г. и е утвърдена като най-мащабното образователно събитие с екологичен характер.

 

Организаторите от „Академика БГ“ предвиждат инициативата да се проведе изцяло онлайн, което дава възможност за участие на деца и младежи от всички населени места в страната, както и на българчета, живеещи в чужбина.

 

В специално създадената онлайн платформа www.zelenaolimpiada.com участниците могат да се регистрират и да проверят своите знания за природата и нейното опазване, като отговарят на въпроси, съобразени с възрастовите групи. Последният въпрос е отворен – необходимо е да се напише кратко есе по зададена тема.

 

От трите възрастови групи – начален, среден и горен курс, се излъчва по един победител и се присъждат три атрактивни за учениците награди. Победителите ще бъдат обявени на 12 декември на сайта на олимпиадата.

 

Всяка година в „Зелената олимпиада“ се включват по около 5000 деца и младежи от 1-ви до 12-и клас. Със своя състезателен характер инициативата стимулира учениците да научат повече за опазването на околната среда и допринася за изграждане на екологична култура.

 

 

 

неСМЕТНИ богатства - да надникнем в света на отпадъците
скулптурна и видео инсталация на Невена Екимова
Поради въведените допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово, откриването се отлага.

Можете да разгледате скулптурите в двора на бившия Техникум по текстил. ул. Щастие /крайречната алея/
вход свободен
Чудили ли сте се къде отива това, което хвърляте в кошчето? А какви отпадъци генерират големите производства? Може ли боклукът да се превърне в съкровище?

Отговори на тези въпроси ще получите в двора на бившия Техникум по текстил .

Гледайте забавните и поучителни посещения на художничката Невена Екимова и директорката на Музея на хумора и сатирата - Маргарита Доровска в пет габровски фирми и в Регионалното депо за неопасни отпадъци в страниците на Музея във фейсбук и инстаграм, както и в Youtube - канала ни. Проследете пътя на боклука, научете за зелените предизвикателства пред местния бизнес и се насладете на изкуство, създадено изцяло от материали втора употреба.
Двете мащабни скулптури от отпадъци, подарени от габровски фирми и изработени от еколожката по душа, и художничка по призвание Невена Екимова, вече могат да бъдат разгледани в двора на бившия Техникум по текстил.
Мечтата на Невена е техникумът също да получи шанс за втори живот като място за култура и изкуство.
Проектът "Сметни богатства" се продуцира от Музея на хумора и сатирата с финансовата подкрепа на Община Габрово и е част от инициативи, посветени на екологичната награда на Европейската комисия “Европейски зелен лист” за 2021, която Габрово си поделя заедно с град Лапеенранта от Финландия. Проектът се реализира с логистичната подкрепа на Регионален иновационен център “Амбициозно Габрово”.
Проектът се осъществява в партньорството на: Пластформ ООД; Терахим 97 АД; Визо ООД; Мак АД; ЛС Тюбс АД; СТС Пак Холдинг ООД; Еко Проект ООД; Регионално депо за неопасни отпадъци - Габрово; Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“; Капачки за Габрово; Камак Филмс
Епизод 1 гледай тук
Епизод 2 гледай тук
Епизод 3 гледай тук

 

 

Инсталират умни къщи за разделно събиране на отпадъци в Габрово

 

Снимка: Община Габрово

 

Община Габрово ще инсталира първите умни къщи в града. Съоръженията имат за цел да улеснят и оптимизират процесите по събиране, извозване и преработка на отпадъците.

 

Още от самото си създаване през 2019 г., Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“ подпомага иновациите и дигитализацията на бизнеса и публичната среда не само в Габрово, но и в целия регион. Именно Центърът представя и прототипа на умна къща за разделно събиране на боклук в града на шегата.

 

Умната къща се захранва от слънчева батерия, а когато отделенията ѝ се препълнят, сама съобщава, че трябва да бъде почистена. Благодарение на постройката от ново поколение разпиляването на отпадъците се предотвратява напълно. Причина за това е, че помещението е затворено и с контролиран достъп. 

 

Зад идеята на проекта стоят РИЦ „Амбициозно Габрово“, Община Габрово и преподаватели и студенти от Технически университет в града. В бъдеще всички те предвиждат и добавяне на нови функционалности, сред които преса или дробилка за уплътняване на отпадъците, система за събиране и изпращане на информация на редица показатели като: температура, налягане и фини прахови частици във въздуха. Ще бъдат извършвани още газов анализ в клетката за биологичен отпадък, минимизиране на неприятни миризми, пожарогасене и не на последно място, отчитане количеството на отпадъците във всяко домакинство.

 

Автор: Деница Събева

Източник: Uspelite.bg

 

 

Проект ЕКО КУЛТУРА

 

  

През септември стартира пилотен проект ЕКО КУЛТУРА, при който чрез иновативна онлайн платформа ще се събира непотребен текстил и след старателното му подреждане в Арт Депа ще се превърне в суровина за десетки творци. Към всяко Арт Депо ще има десетки съпътстващи събития, като работилници, изложби, учебни курсове и еко фести.

 

Очакваме вашите креативни идеи на телефон 0895 662 055.

 

Инициатива на Обсерватория за идеи 2D

 

 

Какво трябва да знаем за

новите екостикери на автомобила?

 

 

От вчера автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери. Мярката цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

 

Общо пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания. Най-незамърсяващи са колите от най-високата категория - това са хибридните и електрическите автомобили. Най-ниската категория (първа) е за най-силно замърсяващите автомобили - в нея попадат колите, произведени преди 2002 г.

 

Автомобилите, които вече са преминали годишен технически преглед преди 12 юли, не трябва да минават отново, за да им бъдат поставени новите екостикери. Бондаренко обясни, че те ще могат да продължат да карат автомобила си и няма никакви срокове и задължения, които те трябва да преминат в момента. Тя уточни обаче, че ако им се наложи да шофират в дни, в които е в сила забрана за мръсен въздух, тогава те ще трябва да преминат нов преглед заради забраната.

 

Източник: БНТ1

Репортер: Кристиян Гаров

 

 

Градолюбители:
добрите малки решения за града

 

Съвместен проект на посолство на Великобритания и "Капитал Градове".

 

Конкурсът е част от "Капитал Градове": най-добрата платформа за регионално развитие, бизнес и градска среда в България

 

 

Събитията във всеки един град може да откриете тук.

 

Конкурсът Градолюбители е насочен към хора, организации и фирми с добри идеи или проекти за бъдещето на града си. За да участвате, трябва да представите проект, който има за цел да подобри една от четири области:

  • Зелена енергия
  • Чист въздух и транспорт
  • Околна и градска среда
  • Води
  •  

Приемат се както идеи в начална фаза, така и вече действащи или на път да бъдат реализирани такива. Оценката ще бъде взета от специално жури с участието на представител на "Капитал", посолство на Великобритания и външни експерти. Тя ще бъде базирана на няколко критерия: въздействие, значимост, екип и опит, устойчивост и иновативност.

 

Предвидени са парични награди от 10 хил. лв за първия и 5 хил. лв за втория класиран проект. Първите два, както и третият класиран ще получат безплатна консултация от звеното за проектна и финансова консултация (Bulgarian Advisory Platform) на националния Фонд на фондовете.

 

С пълните условия можете да се запознаете тук.

 

Можете да кандидатствате с проект, като попълните и подадете апликационната форма.

 

СВАЛЕТЕ

 

 

 

Да опазим прилепите

 

Мъничко, черничко, природата чисти и хората пази. Що е то?

 

  

Не е нужно опазването на защитени видове да е само пасивна дейност. Ако някога ви се е искало да участвате активно в грижа за диви животни, да подкрепите биоразнообразието в България и да помогнете на света да се отърве от хиляди комари всяка вечер - имаме място за вас.

 

Bat World България търси доброволци за спасяване, лечение и отглеждане на пострадали прилепи в и около град София и Костинброд. Не търсим хора, които знаят всичко, могат всичко и са безгрешни - хубавото на прилепите е, че ще ви приемат точно каквито сте, ние ще ви научим на другото. При желание или въпроси, моля пишете ни съобщение на фейсбук страницата на Bat World Bulgaria. Дори няколко часа на седмица ще са ни безмерно полезни. 

Общините са задължени да сключат договори с

Организации по оползотворяване на текстил и обувки

 

В Закона за управление на отпадъците се въведе изискване кметовете на Общините в област Габрово задължително да сключат договор с Организация по оползотворяване на текстил и обувки.

Това се наложи с цел намаляване количеството на текстилните отпадъци, които се изхвърлят на сметищата (в момента те са около 4% от общите отпадъци).

 

Всяка Община може да сключи договор само с една Организация по оползотворяване на текстил и обувки.

 

Общините над 300 000 жители са сключват договори чрез районните кметове, ако имат районно разпределение.

 

От своя страна, Организацията по оползотворяване има задължението да постави по един контейнер на всеки 10 000 жители, в които те могат да изхвърлят непотребни дрехи и обувки.

 

 

Много от Общините имат сключени договори със събирачи на текстил, които са сложили контейнери за събиране на текстил, който текстил в момента не се рециклира, както са изискванията на Закона, а се използва за бизнес с дрехи втора употреба, а това, което не е годно за повторна употреба се изгаря в различни заводи.

 

Как се финансира системата за събиране на текстил и обувки?
Финансирането на тази система се извършва, като се задължават тези, които пускат на пазара текстил и обувки (производители, дистрибутори, вносители) да платят продуктова (еко) такса.

 

Продуктовата такса може да се плати както и на държавното предприятие ПУДООС, така и на Организации по оползотворяване на текстил и обувки, които тепърва ще се създават.

 

Източник: Gabrovonews

 

Какво трябва да знаем за отпадъците?

 


Строителни отпадъци от ремонтни работи в домакинствата е ЗАБРАНЕНО да се оставят до контейнерите. Строителните отпадъци трябва да бъдат предадени, като възможните варианти са два:


– Може да предадете на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Приемат се безплатно, но трябва да бъдат разделно събрани по видове.

Допълнителна информация на тел.: 066 985 029.

– Може да наемете контейнер за строителни отпадъци с обем 4 м³. Цена: 1,20 лв наем на ден и 1,52 лв/км за транспортиране.

 

Необходима е заявка до ОП „Благоустрояване“ на тел.: 066 801 435. Такса за депониране за 2021 г. –104,04 лв/тон. Такса не се заплаща, само ако строителните отпадъци са сортирани по видове:

1. Тухли, цигли, плочи, замазка и др.;

2. Изолация;
3. Пластмаси;
4. Стъкло;
5. Дърво;
6. Метал.

 

Излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване може да предадете като подадете заявка на тел.: 0800 14 100 или на e-mail: order@makmetal.eu.

 

Събирането на старите уреди се осъществява по график. Екип на обслужващата фирма ще вземе старите уреди от дома ви.

 

Ненужни дрехи и обувки можете да оставите в специализираните съдове в син цвят.

 

Освен дрехи и обувки, в контейнерите могат да бъдат поставени хавлиени кърпи, чанти, пердета и завеси. Важно изискване е всички ненужни текстилни или кожени предмети да бъдат предварително опаковани в затворена торба или плик.

 

Това дава възможност на този вид материи да бъдат преработени или използвани по различен начин. Търговските обекти трябва да събират и предават/изхвърлят разделно образуваните отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса, метали.

 

Всички собственици или ползватели на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради имат възможност да: Сключат договор с фирми, притежаващи разрешение или регистрационен документ за дейности с отпадъци, посочени в чл. 35 от ЗУО; Сключат договор с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, които следва да предоставят индивидуални съдове и/или чували за разделно събиране безвъзмездно и обслужват предоставените съдове без заплащане по предварителен график; Сключат споразумение с Община Габрово, за включване в организираната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

 

Предават на площадките за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата по чл. 19, ал. 3, т. 11 от ЗУО Повече информация за сметосъбирането в Габрово и разделното събиране на отпадъци можете да намерите в сайта https://chisto.gabrovo.bg/.

 

Сигнали за нарушения можете да подадете на тел. 0700 144 10.

 

Източник: Gabrovonews

 

 

В ГОДИНАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЛИСТ - КАКВО ПРЕДСТОИ

 

 

На 8 октомври 2020, Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единственият град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история.

 

Наградата е присъдена след оценка на писмена кандидатура и последваща устна защита на допуснатите до тази фаза градове от комисия от ГД "Околна среда" на ЕК. Подложени на детайлно разглеждане и експертна оценка бяха  развитието и напредъка, както и постиженията и резултатите в шест категории: Изменение на климата и енергийно представяне; Устойчива градска мобилност; Природа, биоразнообразие и устойчиво използване на земята, Качество на въздуха и шум, Отпадъци и кръгова икономика и Води. 

 

Габрово вече е част от мрежата на градовете, носители на наградите Европейска зелена столица и Европейски зелен лист. През 2021 година градът ни ще изпълнява наситена програма с разнообразни дейности, даваща възможност за участие на хора с различни интереси. В процес на разработка е сайт, на който ще бъдат публикувани програмата по месеци, както и всички инициативи и политики, които Община Габрово като носител на наградата Зелен лист ще осъществява.

 

Какво предстои:

 

Конкурс за фотографии на 'зелена' тематика, който ще завърши през ноември с избор на победители в различни категории, а през декември ще бъде организирана изложба;

 

Конкурс за местни ‘зелени’ идеи, които да са базирани на публично-частни партньорства; 

 

Въвеждане на дигитална система за мониторинг качеството на въздуха в партньорство с РИЦ „Амбициозно Габрово“ и ТУ-Габрово;

 

Подкрепа за ‘зелени’ старт-ъпи в партньорство с РИЦ „Амбициозно Габрово“;

 

Международни събития на екологична тема с представители на градовете от партньорската мрежа;

 

Узана поляна фест – фестивал за ‘зелени’ идеи и постижения;

 

Приеми ме на село /Възраждане/ – едномесечна инициатива във формат 'резиденция', целяща реставриране на габровско село от млади хора, която ще бъде осъществена в широко партньорство с еко организации;

 

Иновационен лагер Габрово 2021, където участниците ще обединят своя творчески потенциал за генериране на ‘зелени’ решения на предизвикателства, свързани е околната среда от местно и регионално значение;

 

25то Биенале на Дом на хумора и сатирата ще бъде с еко-фокус и ще представя обичайните сфери на модерното изкуство и карикатурата.

 

За повече информация, следвайте ни и търсете Зеленият лист/#EUGreenLeaf.

 

Източник: Община Габрово сайт

 

 

Може безплатно да предадете ненужни електроуреди в Габрово 

 

 

Община Габрово информира, че е подновено събирането на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване от адреси на граждани.

От администрацията на кмета припомниха, че услугата беше преустановена за период от няколко месеца през миналата година, във връзка с мерките срещу разпространението на КОВИД-19. От средата на януари е възобновена практиката за събиране ненужните уреди от адрес.

Посещенията на фирмата, с която Община Габрово има сключен договор, ще се извършват в съответствие с график, базиран на броя и вида на заявките за съответното населено място.

За да предадете своите ненужни уреди, може да се обадите на тел. 0800 14 100 или да изпратите заявка на e-mail: order@makmetal.eu.

Услугата е безплатна за граждани. Община Габрово напомня, че оставянето на отпадъци до съдовете за смет е забранено, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

 

Еко Новини търси обективната гледна точка в екологията. Подкрепя развитието на регионите в България и отразява събития от цялата страна. Целта е заедно да опознаем България и нейната прекрасна природа.  Приоритет е информираността за намеренията на институциите, организациите, бизнеса и хората.

 

 

Почва  е доброволческа хрумка. Това, което правим тук, е да открием местата и събитията в Област Габрово, които не помагат да сме добри с природата около нас, да правим отговорни избори на всеки ден и да съберем идеите как да стане това на практика. Всеки един от Вас може да сподели този свой опит с живот с малко отпадъци; местата в областите, които спомагат за това; активности, в които можем да се включим, за да подкрепим приоритета си - да правим и изхвърлям всички по-малко боклук в околната среда сре да!