Зелена мода

 

 

Внедряване на иновативен, автоматизиран и ресурсноефективен процес за производство

на дамски облекла от ''ЛГРП'' ЕООД

 

 

 

Какво е устойчива мода?

 

10.07.2019

 

2019 година, всички сме пазарували вече от БИО магазини, мислим много с какво се храним - гледаме възможно най-често да избираме ЕКО алтернатива.

Предпочитаме да купуваме специална козметика - пречистена от всякаква химия.

 

Стараем се да използваме все по-малко пластмаса в ежедневието си. Пием напитките си без сламка, носим си чаша / бутилка за многократна употреба и разбира се пазаруваме с хартиени или торбички от плат... 

 

НО има все още един много важен аспект от живота ни, на който не обръщаме достатъчно внимание - устойчивостта и произхода на дрехите ни.

 

Днес в нашата Youthiful Friday статия ще обърнем внимание точно на тази тема: облеклото ни. Ще се запознаем с основните принципи и термини и ще ви дадем съвети как да се справите с вредното консуматорство.

 

Във всички индустрии има много термини, които понякога са объркващи. Когато става въпрос за устойчива мода, ето основните дефиниции, които трябва да знаете:

 

Бавна мода / Slow Fashion


Бавната мода е точно обратното на бързата мода, което означава, че се отнася до забавяне на процеса на производство, закупуване, носене и евентуално изхвърляне на нашите дрехи. Преди имаше четири модни сезона, сега има 52. Да, 52 "сезона", през тях производителите на дрехи произвеждат, за да ви насърчат да закупите нещо ново всяка седмица от годината.

 

Бавната мода е се произвежда в по-малки партиди, с акцент върху качеството и дълголетието, а не над количеството и краткотрайните тенденции.

Еко-модата / Eco Fashion


Еко-модата се отнася до въздействието на дрехите върху околната среда и въглеродния отпечатък, свързан с производството. Тук се приоритизира планетата. Значение има видът материали, които се използва, водата и другите използвани ресурси, като например опаковането и транспортирането на дадения продукт.

 

Етична мода / Ethical Fashion


Етичната мода разглежда справедливото отношение към работниците, здравето и благосъстоянието на общностите, които могат да бъдат засегнати от създаването на конкретно облекло. Тя разглежда стандартите за трудова медицина, правата на работниците, законите за детския труд, стандартите за безопасност и въздействието на фабриката / компанията върху общността, от която е част.


Етичната мода може да включва и етично отношение към животните, което би могло да означава, че не са използвани животински продукти за производството.

Устойчива мода / Sustainable Fashion


Устойчивата мода обхваща всички горепосочени термини. Това е жива концепция, която ще се променя с времето. Това, което може да бъде устойчиво днес, може да не е през следващата година или пет години след това. Това е концепция, която има много тълкувания и стандарти, но като цяло обхваща всички горепосочени термини.

 

Сега, след като поговорихме за това, какво е устойчивата мода нека ви кажем няколко статистики за Бързата Мода / Fast Fashion и как се отразява на околната среда:

- Само в Щатите всяка година 10.5 милиарда тона дрехи се изпращат в депа за отпадъци.

- Средно за производството на един чифт дънки се използват 7000л. вода. Това е еквивалента на количеството вода, което един човек пие за около 6-7 години.

- За една година австралийката средно купува 27кг нови дрехи. Изхвърля средно 23кг и носи само 33% от гардероба си.

- В момента в световен мащаб се "консумират" около 80 милиарда тона дрехи годишно. Това е около 400% повече в сравнение с преди 20 години.

- Ако искате да удължите живота на една дреха със средно 9 месеца може просто да я поправите (зашиване, стесняване и т.н.) или да я използвате за друга цел (например домакински парцали). Същното важи и за second hand дрехите, купувайки дрехи втора ръка вие редуцирате с 20-30% отпечатъка, който облеклото оставя върху ресурсите на планетата.

 

И сега няколко съвета от нас относно бъдещите ви покупки:

 

- Когато хвърлите око на поредната дреха се запитайте: трябва ли ми наистина / ще я нося ли повече от 15 пъти?

- Направете проучване за любимите си марки - дали отговарят на гореспоменатите критерии за устойчивост.

- Ако търсите нещо специфично, погледнете дали няма да го намерите в някой second hand магазин, преди да купите нов артикул.

- Гледайте състава на дрехите си: избягвайте токсични и изкуствени материи. Наблегнете на естествени и биоразградими материали.

- Пазарувайте производство от страната, в която живеете. 

- Купувайте качество. Избирайте добре направени дрехи, които ще устоят на тенденциите и времето и с години ще изглеждат добре.

- Спестете си торбчките и допълнителните опаковки когато пазарувате. Носете си текстилна торба и прибирайте покупките си вътре.

- Опитвайте се да перете по-рядко и използвайте услугите на химическо чистене само при необходимост.

- Отнасяйте се добре с дрехите си и ги пазете. Така няма да ви се наложи да пазарувате толкова често.

И не забравяйте - it's cool to care! Това важи за всеки един аспект в живота ви - хранта, козметиката и разбира се - модата.

   

 

Източник: Youthiful

 

 
 
АКСЕЛ ХАРДИ ПРЕДСТАВЯ
екологична Колекция „Засади дърво – създай бъдеще!" 
 
Силвия Тодорова
 
Дизайнерката Аксел Харди, носител на приза на Академията за мода –  „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“ ще представи своята най-нова екологичната колекция по време на първата вечер от седмицата на модата на 17 септември 2019 г. Колекцията за сезон есен/зима 2019/2020 – „Засади дърво – създай бъдеще" (Plant a tree – create a future) изразява концепцията на дизайнерката и нейната реакция, породена от наблюдаваните промени на климата.

 

„Нека модата създава красота на планетата, а не замърсяване! Всеки може да засади поне едно дърво и това е от съществено значение. Затова избрах символът на тази колекция да е дървото, което ни дарява с кислород, след като вдишва вредните емисии. За мен екологичната мода не е просто актуална тема, а мисия, която следвам през последните 20 години в работата си. Смятам, че хората днес са силно отворени към нови предложения и ролята на дизайнерите е да им предложат качествени алтернативи в модата.“, споделя дизайнерката Аксел Харди. 
 
Дървото и клоните присъстват като декоративни елементи в повечето визии от колекцията „Засади дърво – създай бъдеще". Идеята е всяка част от облеклото с този елемент да ни напомня за нашия човешки дълг да се грижим за общия дом, в който живеем. Екологичното производство винаги е било приоритет в работата на Аксел Харди чрез използване на естествени суровини и материали. С цел да сведе до минимум употребата на пластмаса, полиестер и поиамид, дизайнерката използва вместо копчета и ципове – шнурове, връзки, плетени и копчета от слюда. Памукът, ленените, конопените и вискозните прежди от целулоза, които Аксел Харди използва, се разграждат до три месеца. Също така при органичното багрене в земята не отиват вредни химикали. Дизайнерката създава и линия уникални облекла тип пачуърк, за който използва и най-малките размери материали и така производството на бранда AXEL HARDY е на практика почти безотпадно.
 

 

 

Друга съществена част от настоящата колекция са визиите, представящи линията рециклирани облекла. Използвани са нови непродаваеми поради модел или размер джинси на световни марки. С идеята да не бъдат изхвърлени в земята като боклук, те заживяват нов живот, съчетани с плетива от прежда, която е регенерирана и направена от джинсови отпадъци. Колекцията включва също така нова линия връхни облекла – двулицеви и мултифункционални, съчетават се с тесни меки рокли, панталони, поли, раздвижени пончота и блузи. Цветовете са в синхрон с природата и създават усещането за уют и комфорт, наред с това и за различност.
 

 

Снимки: 
1 - Дизайнерката Аксел Харди, носител на „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“.
2 – 6. Облекла от колекция „Еуфория“, представена по време на ревю-спектакъла на „Златна игла 2019“.
3 - Дизайнерката Аксел Харди и проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.
Фото: © Антон Марков / Академия за мода
Фото: © Хайлайф / Академия за мода 
 

 

Източник: Fashion.bg - Българският моден портал

 

 

 

CONSCIOUS ПРОДУКТИ

НА H&M

 

В H&M сме посветени на създаването на страхотна мода на добри цени по устойчив начин. Всички наши продукти са изработени с внимание към хората, които ги правят, и към околната среда. 

 

Дрехи, изработени от устойчиви материали, могат да бъдат намерени във всичките ни продуктови групи през цялата година - вижте нашите зелени етикети Conscious! Кои дрехи наричаме Conscious? За да получи зелен етикет, даден продукт трябва да съдържа поне 50% устойчиви материали, като органичен памук или рециклиран полиестер, но много от дрехите ни съдържат повече от това. Единственото изключение е рециклираният памук, който може да съставлява само 20% от продукта поради ограничения за качеството. Ние обаче работим с иновации, за да увеличим този процент възможно най-скоро. За да оценим материалите, използваме данни на трети страни и външни сертификати.

 

Това включва отделни LCA, както и външни материални показатели въз основа на данни от LCA, като например Индексът за устойчивост на материалите (MSI) от Коалиция за устойчиво облекло (SAC). Насърчаваме производителите на материали да допринасят за MSI, като предоставят своите данни и прозрачността им е сравнително ориентирана, така че ние и другите да можем да вземаме по-добре информирани решения.

 

В допълнение към LCA се оценяват теми като хуманно отношение към животните и материална етика.

 

Памук

Памукът е суровината, която използваме най-много. Въпреки това, памукът е и предизвикателна стока в цялата верига на модната стойност. За растежа му е необходимо много вода, а осигуряването на справедлив доход за фермерите от памук не винаги е лесно. Нашата цел е памукът в нашия асортимент да бъде устойчиво снабден до 2020 г.

 

Рециклиран полиестер

Полиестерът е изкуствено влакно, произведено от масло, което се използва широко в целия свят, особено често срещано в спортните дрехи. Рециклираният полиестер е по-устойчив вариант от конвенционалния полиестер и се произвежда от отпадъци на маслена основа, като например бутилки от PET - начин да се предотврати попадането на пластмасовите отпадъци в депата.

 

Рециклиран полиамид

Полиамидът е друго популярно влакно на маслена основа, често използвано за изработка на бельо и чорапогащи, но и връхни дрехи. Получаваме нашия рециклиран полиамид от материали като стари рибарски мрежи и килими. Ние също така използваме остатъчните отпадъци от производството, начин за спестяване на природни ресурси и намаляване на това, което се озовава в депата.

 

Лиоцел

Lyocell е влакно, направено от целулозата, идваща например от дървета. Това е възобновяем материал, идващ от източници, които изискват малко или никакво напояване или пестициди, което го прави по-устойчив вариант от памука. Ние използваме главно лиоцелните влакна с марка TENCELTM, които са получени от устойчиви източници на дървесина, той се произвежда в процес на производство, затворен в околната среда, който преобразува дървесната маса в целулозни влакна.

 

Рециклирана вълна

Рециклираната вълна е идеална за по-тежки дрехи на открито. Произхожда от отпадъците или съкращенията, създадени по време на производството, или от дрехите, събрани чрез нашата инициатива за събиране на дрехи. Рециклирайки вълна, спестяваме суровини и намаляваме това, което се озовава в депата. Използваме и рециклирана вълна в плетени пуловери, шапки, ръкавици и шалове.

 

Бяло бельо

Спалното бельо е красив и издръжлив материал, произведен от ленени растения, а органичното ни бельо произлиза от растения, отглеждани без химически пестициди или торове, благоприятно както за здравето на фермерите, така и за околната среда. Материята е със същото високо качество като конвенционалното бельо, но без никакви генетично модифицирани влакна.

 

Органична коприна

Конвенционалната коприна идва от копринените червеи, живеещи в черницата. Органичната коприна гарантира, че черничевите дървета, в които живеят копринените червеи, се отглеждат по екологичен начин, като се използват естествени и устойчиви техники на отглеждане. Органичната коприна има същото високо качество като конвенционалната коприна.

 

 

 

Източник: H&M

 

 

 

 

Еко мода

 

Самоуважаващият се човек, по всякакъв начин, трябва да се грижи за околната среда и бъдещето на нашата планета. Как ще живеят бъдещите поколения зависи само от себе си и рационалното използване на природните ресурси е основната задача на човечеството като цяло. И модната индустрия не е изключение. Това е мястото, където eco модата идва на подиума, чиято задача е да се грижи за природата и човешкото здраве. Подобни линии на облекло днес произвеждат все повече дизайнери, а женската еко-мода се развива все по-интензивно всяка година.

 

Живот в стила на еко

 

Основното събитие в света на модата в стила на еко е впечатляващо шоу в Париж, което се нарича Етично модно шоу. Какво е еко стил в дрехите? Както вероятно сте предположили, това е по-скоро начин на живот, начин на мислене на индивида, концептуален дълбок подход. Трудно е да си представим човек, който днес държи дърва или ще ловува, а утре той насърчава еко-облекло. Има основни знаци, които определят екологията на дрехите:

  • човешкото здраве в съчетание с внимателното използване на природните ресурси в производството се превръща в основна идея;
  • етническите тънкости и традиционните техники от предишни поколения се наблюдават, бродерия, тъкане, плетене се използват при създаването на дрехи;
  • тъканите трябва да бъдат сертифицирани;
  • основният лозунг на производството е идеята за "повторна употреба, намаляване на отпадъците, рециклиране";
  • и, разбира се, еко-режимът включва пълно отхвърляне на животинска тъкан.

Несъмнено тя може перфектно да подобри други стилове и да комбинира идеи. Например изображенията в бохо стил с екологично съдържание, ще изглежда още по-интересно и колоритно, което със сигурност ще се хареса на привържениците на стил Бохо, като правило, на хората творчески и мислещи.


 

 

 

Tag: еко мода

 

Източник: eMODNO.com

 

 

Дрехи от ненужни материали

 

 

Той твърдо вярва, че изхвърленото от един е съкровище за друг. Името му е Артур Браже и е екодизайнер. Повече от 10 години изработва дрехи от ненужни материали - вестници, найлон, кашони. Вижте още за нестандартната любов между модата и опазването на природата.

 

Това са част от моделите в колекцията на Артур Браже. Вместо плат, дизайнерът залага на вторични суровини и непотребни материали. Целта му е да използва най-вече онези, които в най-голяма степен замърсяват околната среда като найлон, например. Признава, че в началото е обикалял дори кофите за боклук в квартала в родния Курск. Но с течение на времето това се променя.

 

Артур Браже, екодизйнер: Сега вече имам много съмишленици и те ми носят материали - доста. Така че няма недостиг.

 

Разказва, че нестандартното съчетание на двете му страсти - модата и природата, се случило съвсем естествено.

 

Артур Браже, екодизйнер: Като дете много обичах да ходя в гората и да се наслаждавам на природата, на животните. В някакъв момент, когато станах по-голям, започна да ме вълнува друг въпрос - как да запазим тази природа, как да стане по-чисто.

 

Артур вдъхва нов живот на чували от захар, които са му подарени от фабрика за сладкарски изделия, например. Или пък на найлон от оранжерии - щом може с години да издържи на времето навън, защо да не може да се превърне в есенен шлифер.

 

Кристина Конова, модел: Всичко е измислено - до най-малкия детайл, и е много удобно. На пръв поглед никога няма да предположиш, че е от ненужен материал. Трябва да се
вгледаш. А иначе е много удобно.

 

Част от моделите на Артур обаче имат срок на годност.

Артур Браже, екодизйнер: Най-значима за мен е първата ми колекция, направена преди 10 години, изцяло от вестници. Дрехите все още могат да се носят, но давността им изтича - защото периодът на разлгане на вестникарската хартия е 10
години.

 

Екомодата на дизайнера вече е популярна сред ценителите на нестандартното не само в Русия, но и в Испания, Полша и Германия.

 

Източник: БНТ


 

Новата колекция на H&M

Conscious Exclusive

 

Новата си колекция на H&M Conscious Exclusive бе представена на парти в Лос Анджелис. На събитието присъстваха известни личности, инфлуенсъри и приятели на марката като Ирина Шейк, Дакота Фанинг, Халима Аден и Амбър Валета.

 

 

Пролетната колекция H&M Conscious Exclusive 2019 изследва лечебната сила на природата, като същевременно използва иновации с устойчиви материали и процеси за по-устойчиво бъдеще на модата. Колекцията ще се предлага в избрани магазини в цял свят и онлайн на hm.com от 11 април.

 

 

 

С колекцията Conscious Exclusive H&M представя новите устойчиви материали за този сезон: Piñatex® – алтернатива на естествената кожа, изработена от целулозни влакна от листа от ананас, пяната BLOOM™  – еластична пяна на растителна основа, произведена от биомаса от водорасли, и Orange Fiber® – устойчива материя, наподобяваща коприна, произведена от цитрусови обелки и оставащите материали от цитрусови сокове.

 

„За тази колекция се фокусирахме върху красотата в природата, която се забелязва при принтовете, флуидните силуети, поразителната цветова палитра и вниманието към детайла. Бяхме развълнувани да използваме за първи път новите устойчиви материали на растителна основа, за да създадем висококачествени, красиви и модерни артикули, които привличат вниманието и същевременно са толкова удобни за носене“, казва Ан-Софи Йохансон, творчески съветник в H&M.

   
Колекцията Conscious Exclusive олицетворява баланса между блясъка и иновациите и може да се носи както при специални поводи, така и в по-спокойни всекидневни моменти.
   

 

 

 

 

 

Колекцията е вдъхновена от красотата на природата около нас и значението на природата за нашето благосъстояние. Минералите, дърветата и растенията са пресъздадени от дизайнерския екип в жакардови и флуидни материи с принтове. Цветовата палитра включва лавандулови, пясъчни, наситени светлосини, петроленосини, кораловорозови, а също и черни, златисти и сребристи цветове.

 

Сред основните артикули се отличават атрактивното яке от лъскав сребрист Piñatex® и цветна жакардова материя, както и романтичния топ-корсет с голи рамене, изработен от Orange Fiber®.

   
Роклята-туника с принт на пустинен пейзаж също грабва окото, а сред всички ефирни силуети се откроява новият модерен продукт – чехлите за басейн, произведени от пяната BLOOM™ , които придават непринудено настроение на всяка визия.

 

Източник: сп. Жената днес април-май 2019

 

 

 

 

Kurland представя отговорните си марки дрехи за деца

Kuniboo и Hip&Hopps

 

сп. Журнал за жената, бр. 7/2019

 

 

Биооблекла показват на текстилно изложение в Пловдив

 


Облекла на известни наши моделиери ще бъдат

демонстрирани на изложението в Пловдив

 

Дрехи за добро настроение, направени от здравословни платове, ще бъдат показани на изложението ''ТексТейлър Експо 2018'', което ще се проведе от 8 до 10 ноември в пловдивския панаир. На дефиле през втория ден ще бъдат презентирани проекти на изявени и на бъдещи дизайнери, като се акцентира на творческите експерименти и на биотенденциите в съвременния свят.

 

Колекцията на Мариана Атанасова включва спортно-елегантни облекла от естествени материали, които при допир с тялото оказват благотворно влияние. За усилване на ефекта са използвани похвати от цветотерапията, известна със своето антистрес въздействие. Чрез специалните цветови комбинации и липсата на изкуствени примеси дрехите се грижат и за стила, и за здравето.

 

Специално за изложението е подготвена колекцията ''Културни платове'' на Калина Стоянова, а посетителите ще могат да проследят творческия процес за създаване на елегантните тоалети и плата. Вдъхновение от природата, необичайни конструкции и първокласни тъкани отличават тези модели.

 

В колекцията ''Метаморфози'' на Искра Петрова е използвана иновативна текстилна технология - рейе от текстилно фолио и фиксация с термопреса върху кадифе. Дизайнерката е спечелила отличия от световни състезания в Лос Анджелис и Пекин, а международно признатите колекции може да се видят на щанда. В тях се акцентира на индивидуалността, лукса и комфорта.

 

Есенно-зимна визия за съвременната градска жена предлага Христина Тонева в колекцията си ''unAltred'', вдъхновена от биотенденциите в начина на живот. Дори копчетата са не от пластмаса, а от естествения кристал сапфир. Използвани са старинни техники и багрене с чай, за да се съхрани натуралността.

 

Старт-ъп зоната е отредена за творби на изгряващи дизайнери. Сред тях е Цветелина Валентинова, която е разработила линия от връхни облекла с името ''Полихроморфос''. В нея се съчетават две теми: ''Биофилия'' - любов към живота и природата, стремеж към съзидание, и ''Култура''. Моделите са предназначени за дами, които обичат смелите експерименти.

 

Своята креативност и нови виждания за модата ще демонстрират студенти от четири висши училища чрез реализирани проекти, които ще покажат на ревюто на 9 ноември. Провокативна е и колекцията ''Есен-зима 2019/2020'' на дизайнерката Пламена Динева.

 

Наред с експерименталната мода, ще бъдат презентирани и най-новите предложения на утвърдени български производители. Сред тях е компания, чиито модели носят много наши певици, телевизионни водещи, манекенки и други популярни личност. Под мотото ''Свободен дух'' са разработени изделията на друга известна фирма, която пуска комбинации от машинно плетиво с подходящи стилни обувки, чанти и аксесоари.

 

в. 24 часа, Анелия Пенчева

 

 

ЗЕЛЕНА МОДА - ЕКО ГАРДЕРОБЪТ МИ

 

Зелените етикети отличават еко дрехите от биопамук от останалите. Едно ново, зелено поколение дрехи – дрехи, създадени с грижа за планетата. За да се отгледа памук за една тениска, върху реколтата се изсипват 100-150 грама химикали. Те веднага попадат в хранителната верига, защото освен всичко друго остатъчната суровина от памука се използва за фураж.

 

Еко обувките El Naturalista от Испания са не само ултра модерни, но и изключително екологични. Правят се от естествени материали, които се разлагат и преработват лесно, и без употребата на токсични бои. Подметките им са изработени от рециклирана гума, а стелките са от корк. Кожата е импрегнирана със зехтин.

 

MANOLO BLAHNIK ПРЕДСТАВИ ЕКООБУВКИ

Изработени са от кожата на вид риба, която е отпадъчен продукт на хранителната индустрия. Легендарната марка обувки Manolo Blahnik, която у нас стана известна главно от сериала „Сексът и градът“, за първи път пуска на пазара екообувки. Обувките са изработени изцяло от непотребна кожа от рибата тилапия, корк и лико и ще се продават срещу 895 долара.

 

Източник:http://inews.bg

 

 

МАЛКАТА ЗЕЛЕНА РОКЛЯ "ЗЕЛЕНОТО Е НОВОТО ЧЕРНО" - в това е убедена дизайнерката и художничка Никол Декстрас. Този цитат не е просто оксиморон, а истинският слоган на необикновената арт колекция от рокли, създадени от естествени материали, която се нарича "Little Green Dresses". Никол решила да преосмисли концепцията за малката черна рокля от гледна точка на екологията. В нейната колекция липсват и черният цвят, и тъканите. Затова пък творенията й носят аромата на лечебни растения, диви цветя и пресни плодове. Всички 21 рокли от колекцията са създадени от естествени "съставки". Little Green Dresses са създадени специално за изложбата Earth Art Exhibition. Всяка рокля е предназначена за конкретен човек и дори всяка дреха е надписана с името му. Работата по натуралните дрехи никак не е малко. 

 

 

ВИСШАТА МОДА И ЗЕЛЕНИЯ СВЯТ- ВИВИАН УЕСТУУД ПРАВИ ШИКОЗНА ЛИМИТИРАНА КОЛЕКЦИЯ

ОТ РЕЦИКЛИРАНИ ЧАНТИ

 

Няма начин да не сте чували за Вивиан Уестууд, дива, екстравагантна, британска дизайнерка с розова коса, която е пионер на модата от времето на зараждането на фънк манията. Извинете ни, тя практически създаде фънк рока и със сигурност облече първите в този музикален жанр

 

 

Уестууд е известна със своето екстремистко мислене. Вивиан участва в Ethical Fashion Africa Project с своите три лимитирани серии чанти, направени от рециклирани материали. Има три стила, с които се характеризират уникалните чанти.  Gaia е направена от стари, разкъсани сафари палатки. Другата чанта, която наподобява банер, е изработена от рециклирани материали, използвани за реклами. Всяка чанта струва 158 долара и събраните средства отиват изцяло за важното бизнес начинание.

 

Това не е благотворителност, а работа. Програмата свързва международни дистрибутори и модни магнати от бляскавия свят на лукса с бедните, живеещи в нищета общества. Проектът се обобщава с идеята да се позволи на международните модни компании да развият продуктови линии, които въплъщават уменията и материалите на хората от Африка, техните общества и дизайнери. По този начин хора от целия свят подават ръка на бедните в Африка и способстват за по-добрия живот на нуждаещата се част от нашето общество. Чрез поръчките към компании като тази на Вивиан Уестууд, някои от най-бедните хора в света ще имат достъп до работа и доход , което впоследствие спомага за по-добрия живот на едно цяло общество.

 

 

“ЗЕЛЕН” ГАРДЕРОБ – КАК ДА СЕ ОБЛИЧАМЕ ЕКОЛОГИЧНО

 

Популярните напоследък призиви “Go Green” и “Зеленото е новото черно”, отнесени към дрехите, не означават, че трябва да се обличаме в зелено. Как се прилагат те към облеклото? Покрай възобновяемите енергийни източници, шума около електрическите автомобили, био храните и органичната козметика, разбирането за текстилната промишленост като възможност за еко-съзнание отстъпва на заден план.

 

Ако модните тенденции са нещо краткотрайно, то замърсяването съвсем не е. За негативните последици върху нашето здраве и околната среда в резултат на модната индустрия си дават сметка много малко хора. Споменавайки “нашето здраве”, по-скоро се отчита ефектът на вредните бои и химикали в тъканите, отколкото неблагоприятният резултат за околната среда.

 

Какво говорят цифрите?

- 30,5 кг. е количеството дрехи и платове средно изхвърлени от един американец за една година. За България няма данни, но масовият потребител тук също трупа дрехи, които не носи често, и в крайна сметка ги изхвърля.

 

- 16 % от всички селскостопански химикали се използват само за отглеждането на памук, 25% от инсектицидите, също са използвани само за него.

 

- 150 грама е количеството химикали (пестициди и стимуланти) използвани за отглеждане на памук само за една тениска.

 

- 47% от високо токсичните химикали използвани за отглеждането на памук, са посочени като вероятни причинители на злокачествени заболявания при хората, според Американската агенция за защита на околната среда.

 

- 67 милиона са смъртните случаи на птички годишно, приписвани на пестицидите; пестицидите са заподозрени и за някои аномалии при пчелите, жабите и др.

 

Пестицидите, използвани за отглеждане на памук, замърсяват почвите, водите, а оттам и цялата екосистема в района на памучното поле, тровейки живите организми. Попадат в памука, следователно и в дрехите, които носим, излагайки на опасност здравето ни.

 

Еко-поведението, свързано с нашия гардероб, се отнася не само към покупката на дрехи, но и грижата, и поддръжката им, както и животът им след като спрем да ги носим. Ето 10 препоръки, към които можем да се придържаме, за да сме по-спокойни за здравето си и за екологичния отпечатък, който оставя нашият интерес към модата:

 

1. Да купуваме дрехи от органичен памук

 

Сувенирите на големите спортни турнири вече са “зелени”.

 

Напоследък по етикетите на дрехите е изписано, когато те са произведени от органичен памук (Organic cotton). При отглеждането на памук по стандартен начин, се използват прекалено много вредни химикали с негативни последици. Производителите на органичния памук използват методи, максимално щадящи околната среда и поддържат плодовитостта на почвата по естествен начин.  Световното производство на органичен памук се е повишило с 53 % през последната година, а продажбите са скочили около 4-5 пъти. Вече и в България могат да се намерят дрехи с органичен произход. Обаче трябва да сме бдителни за това, какво точно означава “органичен” , за да сме сигурни, че носим чисти дрехи. Дори и от органичен памук, за съжаление, тениската пак може да е пълна с химикали от боите и процеса на производство. Погледнете добре етикетите и стандартите, на които отговаря дрехата.

 

2.  Новите материи – да ги посрещнем с интерес, но и с внимание
Расте въодушевлението около бамбука, соята или друга подобна иновативна суровина за платове. Идеята е да намерим алтернативи на конвенционалните тъкани, повечето от които се произвеждат от суровини като петрола. Бамбукът, например, звучи чудесно: той е бързо растящо растение, независимо от химическа подкрепа и красиво падащ по човешките форми, когато е под формата на плат. Проблемът е, че бамбуковите плантации могат да изместят естествените гори, а събирането му и производството на нишки са често замърсяващи и нерегулирани. Същото е със соята, царевицата и други. Но чудесна алтернатива са добре познатите лен, коноп и рамия например. Както винаги, трябва да купуваме с мисъл, да не се хвърляме за големи покупки, само защото етикетите на стоките са “еко”.

 

3. Пазаруване по план
Навлизането на една дреха в живота ни е почти като осиновяване. Трябва да се грижим за новата ни любима дреха подобаващо, за да удължим максимално живота й. Въздържането от импулса да купим може да звучи отегчително, но колко пък вълнуващ е шкаф, пълен с неща, които не ни вършат работа? Ако знаем точно какво търсим преди да купим, ще спестим време и бъркотия. Ако дадем отрицателен отговор на следните два въпроса: “ Дали наистина ще искам да нося това бюстие, украсено с изкуствени камъчета, поне две години?” или: “ Мога ли евентуално да намеря начин да го използвам на работа”, то по–добре е да се откажем от покупката.

 

4. Да пазим и обичаме дрехите си

Когато се приберем вкъщи, е хубаво да се преоблечем с удобни домашни дрехи. Домакинската работа с официални дрехи не е полезна нито за дрехите, нито за нас самите. Когато се появи малък проблем с дрехата, най добре е да я занесем на добър шивач, който може да превърне дефекта в ефект.

 

5. “Не” на химическото чистене
Макар че индустрията доста се разви и подобри от 1992 г. насам, все още има голяма вероятност ателието за химическо чистене на съседния ъгъл да използва тетрахлороетилен, познат канцероген. За предпочитане е ателие, което работи с течни въглеродни техники или “влажно почистване”. Много дрехи, за които е указано химическо чистене, всъщност могат да бъдат ръчно прани, особено коприна, вълна и лен.

 

6. Дрехи втора ръка вместо винтидж - по-добрият вариант
Хората разчистват гардероба си по най-различни причини и много рядко го правят е поради “износване”. Дали трябва да се стремим към винтидж тоалети (дрехи, произведени в ограничени бройки) достойни за церемонията за Оскарите? Ако изберем, примерно, запазени дънки “втора ръка”, това дава втори шанс на дрехата и щади природата. Можете да се сдобиете с това, което търсите, от магазини “втора ръка” и да дадете втори живот на захвърлената одежда.

 

7. “Да” на разумното пране
Прането нанася най-големи екологични щети в сравнение с всичко останало. Изисква много вода и енергия. Пране на най-ниската възможна температура с препарати без фосфати и с биоразградими съставки е добра първоначална стъпка (вече се предлагат такива и на българския пазар). Простиране вместо сушилня - също. Петната могат успешно да се премахват с нетоксични препарати или бабешки рецепти. А при покупката на нова пералня сертификат Energy Star или клас АА+, гарантират нейната енергийна ефективност.

 

8. Да избягваме дрехи, произведени с кървав труд
Трудно е да се почувстваме красиви в своята рокля, ако знаем, че вероятно наранени детски ръце са участвали в производството й, обикновено в Третия свят. Конвенционалните производители на дрехи може да не го обявяват, но другите, спазващи споразуменията за честна заплата и нормални условия на труд, обикновено използват този факт за реклама. Кой и при какви условия произвежда дрехите на любимите ни марки може да се провери на сайта Behind The Label.

 

9. Старите ни дрехи – подарък за някой друг
И накрая, когато вече не желаем да използваме нашите дрехи, има много хора, които биха им се зарадвали искрено. Домове за деца и възрастни в неравностойно положение, семейства с малки деца, по–слабата ни братовчедка или сайтът podariavam.com - възможностите са пред нас.

 

10. Да изберем българското
Винаги, когато има възможност и търсеното от нас отговаря на критериите ни за качество, е добре да стимулираме местното производство. Най–малкото се спестява голямо количество въглеродни емисии, изразходвани при логистиката.

 

Виктория Костова

Източници:  planetgreen.discovery.com;
pollutionissues.co.uk
ota.com