Отговорно потребление

ДРЕХИТЕ НЕ СА БОКЛУК

 

   Ние от магазини Мания винаги сме вярвали, че дрехите струват втори шанс, вместо да отидете в боклука. Те причиняват сериозни екологични проблеми, когато не се рециклират правилно. Създадохме кампанията Дрехите не са в боклук, за да променим системите за изхвърляне на ненужния текстил и всеки да намери подходящото място за дрехи, обувки и домашен текстил, които вече не се използват.

Как ще го направим?

Във всеки магазин Мания в цялата страна има специални пунктове за събиране на дрехи, обувки и текстил. Тук, без специални условия, всеки може да остави това, което е ненужно за него. Ние ще обработим цялото събрано количество и ще го изпратим на нуждаещите се в Африка и Азия.

 

И това напълно не е всичко.

Благодарение на тази инициатива, всеки месец ние ще подкрепяме още една социална кауза – събраните средства от кампанията ще помогнете на Фондацията „Една от 8“, за да направим поредната стъпка за подкрепа на жените с рак на гърдата в България. Те ще предоставят специално изработена розова чанта „Не си сама“ с аксесоари и информационни брошури за жените, преживели мастектомия.

 

Ако все още не сме успели да те убедим, ще ти дадем още малко данни.

 

Ако изхвърлиш дреха в общия боклук, тя ще стигне до сметище и ще започне да гние с годините. Докато се разгражда, ще отделя сметищен газ, токсичен варовик и метан. Само за пример – дрехите от материи, които не са биоразградими, могат да стоят на бунището повече от 200 години, стари обувки се разлагат за близо 10 години, а гумените им подметки – между 50 и 80 години.

 

Синтетичните влакна не се разграждат, а вълнените при разграждането си произвеждат метан, който е основен виновник за глобално затопляне. Към тази картина можем да добавим и боите и химикалите, вложени в текстила, които замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения. В естественото време съществува реална възможност по пътя, следвайки пътя на хранителната верига, те да попаднат в организма на хората и животните.

 

В България се ''произвеждат'' почти 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки годишно. В същото време последните статистики за страните от ЕС сочат, че между 30 и 50% от закупените нови дрехи се събират разделно, останалата част отива на бунището. Процентът на разделно събрани дрехи и обувки в България клони към нула. Изследване на „Грийнпийс“-Германия от 2015 г. открива, че около 40% от нашите дрехи са носени рядко или никога. Още малко факти – за производството на килограм памук са нужни между 10 000 и 20 000 литра вода; ¼ от световното потребление на пестициди се пада на производителите на памук; около 20% от индустриалното замърсяване на водата е свързано с боядисването и обработката на текстил.

 

Успяхме ли да те убедим да не изхвърляш ненужните дрехи в общия боклук?

 

Те могат да живеят новия живот – да се носят от друг човек или да бъдат преработени в новата суровина. Текстилните изделия, които не могат да се използват повторно, използват нови продукти като текстилни нишки или се използват за производство на други за строителната, мебелната и шивашката промишленост, както и за бита - различни видове хидроизолации, стелки за обувки, вати за шивашката промишленост , изолиращи материали в автомобилната индустрия и много други.

 

Специалните пунктове са нашата алтернатива на всички тези шокиращи данни! Тук можеш да оставиш дрехите, които няма да носиш, които не харесваш, не ти става, смяташ за изнесени. Тук е мястото на самотния чорап и ботушите от времето на зимата. И на дрехите на децата, които не можеш да прежалиш!

 

Ние знаем, че те пазят твоите най-скъпи спомени – от първата среща с любимия, от сватбата на сестрата или раждането на детето. Пуловерът от мама или ефирната рокля от любимата приятелка – трудно е да се разделите…

 

Но не и когато така ще направиш добро!

 

Ненужните за теб дрехи могат да помагат! Могат да топлят! Могат да осигурят подкрепа!

 

Включете се в инициативата на магазините Мания и открийте нашите пунктове в магазините ни в цялата страна. 

 

Източник: MANIA – outlet & second hand

 

Идеи за сръчковци

Направи си модели на видео игри от опаковъчен материал

 

Съвети за пестене на енергия

 

 

 

5 НАЧИНА ДА СПЕСТИТЕ ЕНЕРГИЯ У ДОМА

ТАКА НЕ САМО НАМАЛЯВАТЕ РАЗХОДИТЕ СИ,  НО И ПОМАГАТЕ НА ПЛАНЕТАТА

 

С настъпването на студените месеци започва да растат и разходите за електроенергия. Как обаче да спестим малко пари, съветват експертите от RealLiving.

Изключете уредите, които не ги използвате

 

 

Не оставяйте зареждащите устройства или кафеварката, например. Дори да ги изключите, те все още се използват от копчето на електроенергията. Уверете се, че спирате напълно всичко, след като не го използвате.

   

Заложете на естествената светлина

 

 

Възползвайте се колкото се може повече от естествената светлина. Дръпнете пердетата и пуснете слънцето да влезете.

   

Заменете старите крушки

 

 

Всеки знае, че старите крушки са големи консуматори за енергия. Инвестирайте в LED крушки, за да спестите до 80% от разходите.

   

Почиствайте редовно осветителните тела

 

 

Кога за последен път почистите лампите? Знаете ли, че прахът може да блокира до 50% от светлината. Отделете един следобед и измийте всички, за да премахнете мръсотията.

   

Изберете енергийно ефективна уреди

 

Ако планирате покупка на нов климатик или нови уреди, платете повече, но купете така с по – нисък енергиен разход. Бъдете сигурни, че инвестицията ви ще се изплати скоро. 

 

Кампания „Да съхраним вековните държави на България“

за допълнителна информация кликни  тук .

 

 

 

ДО 2025 Г. ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ

ДА СЪБИРАМЕ ДРЕХИТЕ И ОБУВКИТЕ РАЗДЕЛНО

 

Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.

 

Текстилните отпадъци дълго време бяха подценявани, напоследък "fast fashion" т.нар. Бърза мода на всеки 4-5 години удвоява своето количество, коментира Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехите в употреба (член на БСК).

 

Разговаряме със Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехите втора употреба и собственик на "М холдинг" - компанията, познат под марката за дрехи в употребата "Мания" за необходимостта от рециклиране на дрехите и обувките, за дрехите втора употреба, за отпадъците от текстил и както да се повтори употребата. Какъв е животът на дрехите след втората употреба, къде се рециклира?

 

Към статията кликни тук .

 

Източник:  3e-news.net

В БИОВОЙНА ЛИ СМЕ С ПРИРОДАТА?

 

Петя Минкова

сп. Космос, бр. 1, 2021 г

 

 

   

 

Край на пластмасата в цяла Европа

 

Мартина Суботинова

 

 

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято.

 

Това е европейската директива, която всички страни трябва да въведат и приложат в националния закон най-късно до 3 юли 2021 г.

 

Дотогава защитата ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментирайте от Министерството на околната среда и водите, пред „Телеграф“.

 

Забрана ще засегне прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици,чини, сламки, бъркалки за напитки, клечки за уши, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

 

В очакване на влизане на пълната забрана в силата на производителите вече се предлагат на пазара заместници, уредени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, примерно ядливи чаши за кафе и прибори.

 

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“.

 

Производителите трябва да покрият продукти за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване и тютюневи с филтри.

 

Обмисля се и забрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която трудно се отделя.

 

Разширена финансова отговорност ще се понася и производителите на риболовни принадлежности, съдържащи пластмаса.

 

Въведете се изискването за информиране на потребителите за продукти от алтернативни материали или продукти за многократна употреба.

 

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаляване на потреблението при определяне на пластмаси за еднократна употреба, когато няма алтернатива да бъдат подменени, изработени от друг материал.

 

До 2029 г. 90% от пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране и да имат специален дизайн. Евродирективата поставяне и условие в производството на тези бутилки до 2025 г. да се влага най-малко 25 % рециклирани пластмаси, това са т.н. бутилки от РЕТ . А през 2030 г. всички бутилки ще съдържат 30 % рециклирана пластмаса.

 

От това лято някои пластмасови изделия за еднократна употреба като хигиенни продукти, мокри кърпички, тютюневи изделия с филтри, чаши за пиене, трябва да имат видимост, четлива и незадължителна маркировка, добавяне на опаковката или този продукт. Надписите трябва да информирате за възможностите на продуктите и вариантите за тяхното обезвреждане и за вредите, които носят.

 

Драстичното намаление на битовите отпадъци, които попадат в депата, ще бъде постигнато до края на 2025 г. С промените в закона за управление на отпадъците , внесени в парламента преди дни след 5 години най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготви за повторно използване или рециклиране.

 

До края на 2030 г. най-малко 60%, до 31 декември 2035 г. близо до две трети отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. В края на депата трябва да попадне по-малко от 10% от битовите отпадъци.

 

Източник: standartnews.com

 

КИТАЙ ЩЕ ВЪВЕДЕ СТАНДАРТИ ЗА

„ЗЕЛЕНО ПАКЕТИРАНЕ“

 

Китай въвежда задължителни национални стандарти за куриерската индустрия, за да се гарантират безвредни материали за пакетиране. Страната си е поставила за целта до края на 2022 г. да изгради стопанска система от стандарти за „зелено пакетиране“ с ясни приоритети и оптимизирана структура.

 

Насоките бяха публикувани скоро съвместно от осем отдела, сред които и Държавното управление на пощенските услуги. В тях се изисква да се усъвършенства стандартите за „зелено пакетиране“ за целия процес – от пакетиране, материалите и рециклирането до пласирането.

 

Според китайски експерти, този ход е необходим, за да се насърчи висококачественото развитие на сектора. От Държавното управление на пощенските услуги обещава в бъдеще да увеличат предлагането на безвредни материали за пакетиране.

 

Източник:  

 

 

Ръководство: Почистване без токсични препарати

 

08.11.2019 от Zero waste Sofia

 

 

СЪВЕТИ ЗА ПО-ЗЕЛЕНО БЪДЕЩЕ от Соня Савчева

сп. Жената днес, януари-февруари 2020 г

 

 

Хартиени мебели

 

Хартиените или картонени мебели са много удобни, устойчиви на тежестта и натиск. Подходящо за закриване на пространството, еко и лесно да се рециклира. Произвеждат се от материал  Lightboard  – гофриран картон със структура на медна пита. 

 

Мебелите, които виждате на снимките, произведено за миналогодишно изложение  Copi’s . Разполагаме с най-голямата изложбена площ, която оформихме като  Relax zone

 

Хартиените мебели могат да бъдат столове, маси, пейки, барове и всичко, което ви хрумне. Единственият им недостатък е, че не може да се използва като открито – водата прониква в тях и ги разваля. Също така, храненето на тези маси не е препоръчително, не получавате здрави, а печелите петната, които остават по картона – тази попива всички мазнини и течности. Всички други качества са само осигуряване. 

 

 

 

Източник: PRINTIDEA.INFO

 

 

ЗА КАРТОНЕНИТЕ МЕБЕЛИ И ИГРАЧКИ

 

Картонени мебели?!? Да бе, да!

Хайде, с картонени играчи всички сме играли като деца, но чак са картонени мебели…


1.Екологични са!

Ако картонените мебели вече не са необходими, можете да ги разглобите и приберете за следваща употреба. Ако решите да се разделите с тях завинаги – няма да замърсите околната среда – те са био-разгради.

 

2.Устойчиви на натоварване!

 

3.Устойчиви на намокряне с вода!


4.Изключително леки!

Дори за малчуганите не е проблем и пренасят с леката мебелите на мястото, което най-много им харесва.


5.Лесни за сглобяване и разглобяване!


6.Можете да ги украсите сами!

 

7.Лесни за поддръжка!

Картонените мебели и играчките се поддържат изключително лесно – просто ги забършете с влажна кърпа!

 

8.Безопасни са!

 

9.Давате личен пример!

Децата копират поведението на родителите си – дайте им личен пример, бъдете загрижени и направете наистина нещо за опазването на околната среда!

 

   
   

 

 

Фирма Зелена приспивна песен

 

Източник: Misto-bg.com

 

Еко мебели

 

Отново еко темата за добри родители, които искат да живеят и научават децата си към любовта и опазването на природата, и използват материали за лесни за рециклиране. Този път ще ви представи проекти на холандския дизайнер Дейвид Граас (davidgraas.com).

 

Той разработва мебели, които се сглобяват като пъзел, на който частите са от дебел кашон – хартия за рециклиране. Сглобяването им е лесно дори за деца, а забавлението е и за големите.

 

 

   

 

 

 

Снимки: мебелен магазин блог

Източник: Art and blog.com

 

ТОВА ЛИ Е СПАСЕНИЕТО:

БАКТЕРИЯ, КОЯТО ЯДЕ ПЛАСТМАСА

 

 

Две студентки създават разработка, която може да се възползва от околната среда.

 

Прогнози за бъдещето на човечеството не са особено светли. 

 

Според някои от тях  до 2050 години във водата ще има повече пластмаса, отколкото риба

 

Това обаче не е най-стряскащото. По-плашещото е, че човечеството не може да спре да използва пластмасата. 

 

Двете млади жени започват да работят върху този проект още в гимназията и към външните данни са успели да патентоват изобретението си. 

 

Едва на 20 години, но инвеститорите проявяват огромен интерес към тях. 

 

В действителност, те постигат 400 000 долара финансиране, за да продължим развитието на бактерията. 

 

Джийни и Миранда вече са успешни 5 награди благодарение на бактерията, като те са и най-младите носители на една от най-престижните награди в областта на науката - "Perlman".

 

„Практически е невъзможно да се накараме хората да спрат да използват пластмаса“, казва Миранда. "Имаме от технологията, за да разрушим пластмасата и всичко ще стане разградимо", трябва още тя. 

 

Бактерията може да се използва освен за почистване на водата, и за почистване на плажовете, поясняват още момичетата. 

 

Откритието на Джийни и Миранда може да се окаже ключово за околната среда, тъй като като замърсяванията с пластмаса са толкова големи, че според учените ние вече я добавеме дори с рибата и морската храна, която е част от менюто ни. 

 

Редица държавите се опитват да ограничат или да забранят продуктите като пликчета за еднократна употреба или пластмасови сламки, но управлението на вече произведения боклук от хората се оказва едно от най-значимите опити, с които ще се наложи да се справим в близко бъдеще.

 

Бактерията, създадена от двете студентки, може да се окаже част от решението на проблема.

 

 

Източник: VESTI

 

 

Южна Корея забрани вноса на някои модели от Volkswagen Group

 

 

Южнокорейското министерство на околната среда забранява вноса при определяне на моделите на дизелови автомобили от германските марки Ауди (Audi), Порше (Porsche) и Фолксваген (Volkswagen) заради нарушаването на регулацията за вредните емисии, предадени на ДПА.


Ведомството има също днес, че ще наложи глоби срещу Ауди Фолксваген Корея (Audi Volkswagen Korea) и Порше Корея (Porsche Korea) и ще сезира прокуратурата за евентуално следствие, уточнява БТА.


Глобата за Ауди Фолксваген вероятно ще е в размер на около 7,9 милиарда тя (6,5 милиона долара), а за Порше - 4 милиарда тя.
И трите марки са част от групата Фолксваген (Volkswagen Group) с централата във Волфсбург, която ще бъде замесена в световен скандал, след като призна за манипулиране на данните за емисиите при дизеловите си коли.


Забраната обхваща осем модела, за които е установено, че са оборудвани с манипулиращия софтуер.


Общо над 10 200 от колите са продадени между май 2015 година и януари 2018 година. така не се предлага на пазара в Южна Корея от 2018 г. Средните автомобили са пет модела Ауди, два модела Фолксваген Туарег (VW Touareg) и един Порше Кайен (Porsche Cayenne). Ауди Фолксваген Корея съобщи, че уважава решението на министерството и вече е представено в плановете на южнокорейските власти за изтегляне.

 

Източник: Мениджър.Новини

 

Volkswagen обяви  че строи два завода в Китай  за електромобили (MEB)

 

 

Най-големите производители на автомобили в света Volkswagen обяви във вторник, че ще произвеждат общо 600 000 коли, базирани на специализираната му модулна платформа за електромобили (MEB). Новите заводи в Антиг и Фошан започват работа няколко месеца след завода в германския град Цвикау, който ще сглобява 330 000 автомобила годишно от края на 2019 г. При тези служители на производството на Volkswagen най-вероятно ще превари Tesla, чийто единствен завод за сглобяване на автомобили във Фримонт, Калифорния, може да направи около 500 000 коли. В началото на годината лидер в производството на електромобили прави първата копка на предприятието в покрайнините на Шанхай, което се очаква да започне работа в края на 2019 г. и като начало да произведе 250 000 коли годишно.

 

 

 

Източник: Bloomberg

 

Денят на Земята!

 

 

 

 

ЕКОЛОГИЯ НА МОТИВАЦИЯТА

Не правите нищо за планетата от чувството за вина или

ако не ви носи приятни емоции

 

Откажете се от колата,

предпочитани велосипеда

за придвижване в града.

Пестиш, тренираш,

разтоварваш въглеродния

си отпечатък.

 

Михаела Петрова

сп. Мениджър, бр. 2, 28 февруари - 28 март 2019 г.

 

 

“Зелен” японски вестник – всеки прочетен разцъфтява като мини градина

 

 

Какво правите след като прочетете сутрешния си вестник  (като все още си купувате такъв, разбира се)?

 

В Япония  го… засаждат!

Всъщност така наречената „растителна хартия” не е нещо ново. Технологията – рециклирана хартия + семенца трева или цветя, е позната от няколко години, но за първи път влиза в масово производство и употреба.

 

Първият зелен вестник

Пионерът е един от най-големите японски ежедневници -毎日新聞 ( The Mainichi Shimbunsha ), или „Майничи Шимбун“.

Скоро издателите му пуснаха в продажбата на  4 милиона екземпляра  и… бяха поразени от търсенето и последващите реакции на хората.

 

Как се градинарства със зелен вестник?

Огромният успех на инициативата се дължи на донякъде и на лесния (и красив) начин, който дава на читателите на ежедневниците да се превърне в градинари.

 

Достатъчно е да накъсате прочетеното издание, да го заровят в саксиите или градините си и от времето на времето да го поливат. Резултатът (и удовлетворението) скоро е на лице.

 

Зеленият японски вестник и децата

Екологично отговорното поведение е лесно и приятно като... игра. Японският ежедневник, отпечатан на растителната хартия е ярко доказателство: достигнал до всички основни училища в страната, той бързо се превърнал в любимо занимание.

Учениците чели, засаждали, а след седмица след седмица се любили на всички по-уханния резултат на любознателността си…


 

Зеленият японски вестник  Майничи Шимбун

 

 

 

Зелен вестник

 

 

   ПЕРМАКУЛТУРАТА

 

Съчетава най-новите постижения на съвременните технологии и мъдростта на древните култури.

 

Пермакултурата е един от най-новите рендове в областта на устойчивото земеделие. Тя е съвкупност от методи за обработка на земя по примера на природата, на природните кръгове и екосистеми. Пермакултурата далеч не включва само аграрната сфера. Тя е наука и дори философия за начина ни на живота.

 

На първо място е грижата за земята, за всички живи системи, които трябва да продължат да се развиват. На второ място са хората и осигуряват достъп до всички ресурси, нужни за нашето съществуване. Последната, но и може да бъде най-важната ценност е така наречения ''справедлив дял'' или иначе се казва - поставяне на ограничения и раздаване на излишъка.

 

За хората, които проявяват интерес, пермакултурата е нещо като Фън Шуй , но не е вътре в дома, а в двора на къщата, градинка около блока, малка ферма или дори цял квартал или град. А ето и няколко елемента:

 

ГЛИНЕНАТА ПЕЩ

е енергия от Земята. Хубавото е това, че пещта се строи с материали, които се намират на парцела, който притежавате. Вода, пясък и камъчета и камъни, както и глина, всички материали от земята. Целият е кратък и не изисква много енергия от събирането на материалите до вкусването на първите сготвени хапки. Обичайно формата на пещта е кръгла и така топлината циркулира равномерно, нужни са много малко материали за горене, за да се сготви едно ястие или да се опече един хляб, защото земята поема топлината и я отдава дълго, а вкусът е незаменим.

 

   

ЧЕРВЕИТЕ

са най-добрите приятели на градинаря. Те разграждат органичната материя и я правят достъпна за растенията. Прокопават канали, чрез които достигат до корените на растенията. Когато храносмилата органична материя в почвата, те създават най-богатия органичен тор, който лесно може да добиваме. Фермата за червеи е лесен начин за превръщане на обелките от плодове, зеленчуци и други органични отпадъци в ценен материал, който може да служи за засаждане на стайните ви растения или като подобрил на почвата в градината. Може да се практикува целогодишно, без значение дали живеете в апартамент или къща, дали имате двор или не. Фермата за червеи е особено подходяща за хората, които искат да компостират органичните си отпадъци, но нямат възможност да поддържат големия компостиращ съд. Освен това фермата е източник на червеи, които можете да пуснете в градината, да използвате храна на кокошките, а ако сте рибар - никога няма да ви свърши стръвта!...........

   

СЛЪНЧЕВАТА ФУРНА

пак е енергия от слънцето, при това безплатна, може да се направи от подръчни материали с малко сръчност и въображение. Най-добрата форма е параболично огледало. Най-добрата стойка е подвижна, така че да може да се върти според хода на слънцето и слънчевите лъчи да пада перпендикулярно. В зоната, където се поставя съдът за готвене, се развива температура от 200 до 300 градуса. Хубавото е, че може да се използва и през зимата, единственото ограничение е, че трябва да е слънчево.

   

КОКОШИЯТ ТОР

е просто съоръжение с изключителна полза в градината. Прави се клетката с големината и формата на лехата, която е нужна. В клетката се поставят кокошки, които обработват почвата вместо вас. Конструкцията трябва да е лека, за да може лесно да премествате сами. Няма по-добро решение за проблемите с плевенето, наторяването, обработката и справянето с вреите в градината. Всички тези дейности са тежки, трудни, отнемат много време и дотягат на хората, а и всичките ни усилия, не ни бива да ги вършим много добре. Нито един човек няма търпението, ното острия поглед да открие всяка листна въшка или семенце на бурен. Нито един човек няма да прекара часове прилежно да обръща и сместа пръст, мулч, пепел, органичен тир и компост. Нито един човек няма изкопава всеки корен, ядка, стрък трева и да ги пренася, за да не се вкоренят отново. Но кокошкит ес радост ще вършат всички тези неща вместо вас по цял ден и ще ви благодаря за възможността за преобразуване на плевели и вредители в яйца със златисти жълтъци. При цената на построяването на клетката и десет минути на 2 седмици за преместване, може да имате градински лехи , оформени и изцяло поддържани от кокошките вмето вас.

 

 

сп. ТРЕНД Космос 2017, и звадка от статия на Нанси Борисова

 

 

КАК ДА СПЕСТИМ ВОДА? – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕФЕКТИВНО ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ!

По този начин семейство с две деца може да спести до 850 литра вода месечно.

Ако не желаете да закупите ново казанче, можете да трансформирате вашето така, че да изразходвате по-малко вода!

 

ДРЪЖТЕ БУТИЛКА ВОДА В ХЛАДИЛНИКА СИ!

Често пускаме продължително време на крана на че много просто за да изстудим вода за пиене. Това остава бутилка, която да се изстудява в хладилника. Добавете парче лимон и получавате идеална напитка за горещите летни дни.

 

НАМАЛЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА МЕСО!

За производството на 1 кг телешко е необходимо около 15 500 литра вода, а за производството на килограм пилешко - 3900 литра. Това количество естествено местност варира в зависимост от вида на земеделието и климата. Ако искате да сте полезни за природата и не искате да се откажете от месото - пригответе местно производство, продукт на биоземеделски практики.

 

СЪБИРАЙТЕ ДЪЖДОВНА ВОДА!

Дъждовната вода е много добра за поливане на растенията или моравата ви. Тя успешно може да се използва за миене на колата или за пране. (За което в такъв случай ще ви е необходимо напълно малко количество прах за пране).

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИЯЛНАТА МАШИНА САМО КОГАТО Е ПЪЛНА!

Машините за миене използват 8 пъти по-малко вода за измиване на купчина чинии, по-малко ако ги миете под течащата вода. Това обаче е в сила само когато уредът е пълен!

 

ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО КРАНОВЕТЕ НА ЧЕШМАТА И ДУША!

Един повреден кран може да изхарчи до 75 литра вода дневно. Това означава 2250 литра вода за месец.

 

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТОАЛЕТНАТА ЗА КОШЧЕ ЗА БОКЛУК!

Всяко пускане на водата от тоалетното казанче изразходва между 3 и 6 литра. Затова не използвайте тоалетната, за да изхвърлите боклук.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДНОЕФЕКТИВНИ СМЕСИТЕЛИ

Смесете с аератор смесване на вода с въздух и така намаляване на консумацията. Аератор може да се намери за под 10 лв.

 

СПИРАЙТЕ ЧЕШМАТА, КОГАТО МИЕТЕ ЗЪБИТЕ СИ!

Няма нужда да трябва да тече през цялото време, докато миете зъбите си. По този начин вие спестявате между 6-14 литра дневно.

 

ДУШ ВМЕСТО ВАНА!

Бързият душ е освежителен и използва много по – малко вода, освен ако взимате вана. Това може да усетите и по намалялата сметка за вода.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕКОЛОГИЧНИ ПРЕПАРАТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ!

Това е не само по – добре за природата, но и за вашето здраве. А и разликата в цената по посока на обикновените препарати е незначителна.

 

ТОПЛА ВОДА ЧРЕЗ СЛЪНЧЕВ КОЛЕКТОР

Ако сте още по-ефективни при намиране на вода, можете да поставите и слънчев колектор на покрива. Така ще можете да произвеждате самите топла вода за домакинството почти през цялата година. По този начин, освен че ще помогнете на борбата срещу промените в климата, ще спестите и много пари.

 

"Еко-торба"

 

Да си купи ш и носиш "еко-торба" е една от "малките зелени степени", която всеки от нас, без усилие може да направи, за да има своя "екологичен отпечатък" и вредата, която неотменно нанася на природата. Защо да плащаме за скъпите и неразградими найлонови торбички, само за да открием след купища от тях, дори и сред най-красивите кътчета от нашата природа?
Закупувайки екоторба, вие не сте само със средства за нашата природозащитна дейност, но и правите една от своите "малки зелени стъпки"

 

 

 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 

1 тон рециклирана спасява : около 13 хартия ; 2.5 барела нефт; 4 100 киловатчаса електроенергия; 4 куб. м от обема на сметището; 31 780 литра вода.

Има три стъпки за намаляване на разхода на хартията : намазване, използване повторно, рециклиране.

 

 

 

 

 


Как да храним разхода на :

 • Използвай отпадъчна хартия, за да си направиш бележник или скицник.
 • Нарязаната на лентички хартия служи за легло на домашния любимец или за опаковане на чупливи неща.
 • Подложена на дъното на кофата за боклук предотвратяване на протичане.
 • Използвайте кутиите и кашоните да опаковате подаръци.
 • Изрязаните под ъгъла на кутии от зърнени закуски служат чудесно за съхранение на вестници и списания.

 

 

„Важен е всеки лист” - кампания на Маркиза Груп ООД за опазване на природните и блага чрез ограничаване на употребата на хартия

 

 

ЕКОЛОГИЧНИ НАВИЦИ, КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРИДОБИЕ

 

 

Ето няколко екологични съвета. Който и от тях да изберете, ще помогнете за опазването на околната среда, здравето и средствата си.

    

ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЕСУРСИТЕ РАЗУМНО

 • Пестете водата. Не оставяйте да тече напразно, докато си миете зъбите или например почиствате зеленчуците.

 

 • Изключете електроуредите, когато не използвате. Дори и да не ви се вярва, когато включите, можете да допринесете за загуба на енергия.

 

 • Използвайте пълния капацитет на прелнята, сушилнята или миялната.

 

 • При възможност вложете слънчеви панели и използвайте слънчевата светлина, за да затоплите водата.

 

 • Възползвайте се от екологично чистите продукти за почистване и разкрасяване.

 

 • Отваряйте прозорците на всеки ден и проветрявайте, за да може замърсеният въздух да се подмени с чист.

 

 • Не убивайте дърво за коледа. Вземете си живо коледно дръвче в саксия и след празниците го засадете.

 

ПАЗЕТЕ ОКОЛНАТА СРЕДА

 • Не използвайте толкова често колата, а правете повече разходки. По този начин ще подобрите здравето си и ще допринесете за намаляване на замърсяването на въздуха.

 

 • Избягвайте използването на пестициди или химикали в градината. Съществуват различни природни средства, които защитават растенията и здравето на семейството ви.

 

 • Направете си малка градина на терасата. Ще се очаровате от продуктите, които ще произведат тя.

 

 • Разделяйте отпадъците за рециклиране.

 

 • Използвайте всички предмети, които ви послужиха за повторна употреба. Ще се изненадате какви красиви ръчно изработени неща може да сътворите от тях.

 

 • Намалете консумацията на преработени храни, за да пазите околната среда и здравето си.

 

 • Не изхвърляйте отпадъците по улицата. Ако хапвате зърнена закуска или друга здравословна храна, докато се разхождате, запазете опаковката, след което я хвърлете в най-близкия кош.

 

 • Не купувайте ГМО храни. Най-добре, може да се направи в този случай, преди да закупите каквото и да е храната, за да прочетете етикета.

 

 • Заменете крушките с други по-ефикасни. С тяхна помощ вие ще използвате по-малко енергия и ще спестите повече средства.

 

 • Използвайте дъждовната вода. Тя е едно чудесно средство за поливане на растения, почистване и много други приложения.

 

 • Използвайте термостата на правилната температура. По този начин ще спестите енергия.

 

 

СТАРИ ХВАТКИ - ПРАКТИЧНО

 

СЪДОВЕТЕ И СЕРВИЗИТЕ

Тъмните следи в алуминиевите съдове (след продължително готвене) се премахват, ако в тях се извържат кисели плодове. В тях не бива да се варят небелени картофи, от които потъмняват.
 

От киселите гозби потъмняват емайлираните съдове. Напълнени с 3 л. хладка вода и с по 1 с.л. сол и оцет в нея за едно денонощие, те блесват.
 

ЛИМОН В КУХНЯТА

Лимоновата кора е прекрасен заместител на изкуствените ароматизатори за всякакви сладки.
 

За да вземете миризмата във фурната след печене, оставете в нея да ври тенджера с вода и кора от лимон за около 10 минути.
 

Вместо скъпите химически препарати за почистване на печката от мазнина, полейте отгоре оцет (или сок от лимон) и минете със сиха гъба.
 

Кората от изстискан лимон е чудесно средство за почистване на мивката от бактерии.
 

Наслоеният варовик поставете за готвене ще махнете, като ги допълнителните с оцет (или сок от лимон) и оставете да киснат така за 24 часа.

 

КОЖИТЕ

Отвървете се от всичките си животинска кожа и не се изкушавайте да купувате нови. Животните, които живеят в тях, ви благодаря предварително.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ....

 

Близо 2,5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Тяхната липса е най-голямата причина за заразяване в световен план, поради на които всяка година 1,8 млн. души, особено деца, губят живота си. На 19 ноември 2002 г. в Сингапур се взема решение 19 ноември да стане Световен ден на тоалетната.

 

 

СПИСЪК ПО СПИСЪК - кампания за разделно събиране и рециклиране на хартия
   
110 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ
   
РЪКОВОДСТВО ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ