Знаеш ли, че ...?

 

Борът на Кук винаги клони към Екватора

 

 

Борът на Кук (Araucaria columnaris) е любопитен екземпляр. От една страна е малко известен: първоначално е бил открит в (и ограничен до) Нова Каледония, група от острови в югозападния Тихи океан и е бил пренесен и процъфтявал във всякакви места по света. Но перлата, която със сигурност ще ви накара да наклоните главата си с любопитство, е, че борът расте, доста драматично в някои случаи, с характерен наклонен ствол.

 

Сега учените са осъзнали нещо учудващо в наклонените дървета: без значение къде се намират те се навеждат към екватора.

 

Мат Ритър, ботаник, работещ върху книга за общи градски дървета в Калифорния, направи откритието съвсем просто – като се обади на колега в Австралия и го попита дали неговите горски дървета се навеждат на север вместо на юг. Когато колегата отговори утвърдително, изследователите започнали проучване, като измерват наклона на 256 дървета в 18 региона и пет континента. Наистина, те открили, че дърветата почти винаги се ориентират към екватора и дори се накланят по-драстично, когато са по-далеч от него. По-малко от 9% от дърветата не отговарят на модела на наклоняване към екватора, съобщават изследователите.

 

Все пак едно нещо още не са разбрали? Защо дърветата растат по този начин. Повечето дървета знаят, че корените им трябва да поникнат и техният ствол да порасне. Но изследователите твърдят, че борът на Кук има някаква еволюционна особеност, която причинява наклона, или склонност за насочване към повече слънчева светлина. Въпреки че има растения, които се наклоняват към слънцето, дърветата обикновено нямат тази тенденция и са необходими повече изследвания, за да разберат точно защо борът на Кук предпочита да се накланя към екватора.

 

Превод от английски – Нина Жишева

Източник: Зелен Свят

 

 

Джулия Хил - жената, която спаси едно дърво на 1500 години,

живеейки в него 738 дни

 

welcomia / Shutterstock

 

Изправени срещу алчни мъже с моторни резачки, дори вековните секвои нямат шанс. Но когато на помощ им се притече отдадена млада жена, всичко става малко по-различни, пише Express.

 

За да спаси едно дърво от унищожаване, Джулия прекарва в него невероятните 738 дни. Тя кръщава огромното дърво Луна и отказва да го напусне, докато безопасността на секвоята и на цялата гора не е гарантирана.

 

Снимка:  Струма

 

Когато е само на 22 години, Джулия претърпява ужасна автомобилна катастрофа, в резултат на която повече от година не може да говори. Инцидентът я кара да преосмисли живота си и да се откаже от досегашната си кариера, за да се присъедини към група активисти, които се борят срещу унищожаването на масивите от секвои в Северна Калифорния.

 

Първият й опит да спаси дърво я отвежда в короната на древна секвоя, чиято възраст е около 1500 години. С присъствието си Джулия се надява да спре работниците на Maxxam Corporation, които провеждат сеч в гората. Тъй като обаче е доста неопитна, тя успява да изкара там само няколко дни, което не впечатлява нито секачите, нито обществото. Без да се разколебае, младата жена осъзнава, че единственият шанс да предизвика обществена реакция е да престои в дървото значително по-дълго време. Дотогавашният рекорд за подобно нещо е 42 дни, а тя успява да остане в дървото точно 100 дни.

 

Това е само загрявка за истинската битка, която Джулия повежда, за да запази Луна. Качена на върха на 60-метровия гигант, жената е изправена пред най-различни предизвикателства, но успява да издържи.

 

"Усещането бе сякаш живееш с някакво древно същество", разказва тя. "Когато най-сетне слязох, напуснах най-добрия си приятел и учител". Това става след 738 дни, прекарани в короната на секвоята. Maxxam Corporation се принуждава да плати 50 000 долара компенсация, като парите са дарени на училище, което провежда научна дейност в областта на устойчивото развитие. Днес самата Джулия Хил гордо носи своя прякор "Пеперудата" и продължава да се занимава с природозащитна дейност, активизъм и кампании. На нея дори е посветена песента “Can’t Stop” на Red Hot Chili Peppers.

 

Източник: Обекти

 

  

Нека си припомним как Китай

загуби войната срещу врабчетата

 

Безумният „голям скок напред“ коства живота на милиони

 

02 май 2020 г

 

През 1958 г. правителството в Китай, начело с Мао Цзедун, предприема петгодишен план за икономическо развитие, наречен „Големия скок напред”, тъй като като страна се поддържа не само от западните държави, но и от членките на социалистическия лагер. В рамките на тази кампания на стомана трябва да се увеличи 6,5 пъти, а това на 2,5 пъти. В ново време Китай не разполага с условия за покриване на очакваните резултати, липсват квалифицирани работници, домейн работа с остаряла технология.

 

Съветите за това в системата на стомана се налагат, за да се включат алтернативни подходи, като например кухненски прибори и съдове. Претопяването на посуда се извършва в задните дворове на семействата в домашните домини пещи. Новата „стомана” обаче била крехка и неизползваема.

 

За да се увеличи още зърнопроизводството, Мао Цзедун въвежда няколко плана. Една от стратегиите се нарича „изкопаване на земята”. Вероятно с надеждата да облагородят почвата в дълбочината и така да подействат по-плодотворна, управниците накарали селяните да изкоренят посевите си, дори кожата, които били вече готови за събиране на реколтата. След това горният добър слой на почвата бил заровен на дълбочина един метър. Този ход също не е довел до добри резултати.

 

Друга точка от плана пък включвала изтребването на вредителите на селскостопанските култури, каквито се смятало, че са врабчетата. Акцията била мащабна. Бил мобилизиран целият народ, дори учениците. Те викали, удряли тенджери и барабани, размахвали парцали и ръце, качени на покривите. По този начин не позволявали на врабчетата да кацнат. Това довело до сигурната им смърт, защото птичките могат да прекарат в полет само 15 мин. Те капвали мъртви на земята от изтощение, което ентусиазирало хората още повече. Били са избити близо 2 милиарда птици, а от телата им се трупали купчини, високи няколко метра.   

 

Стратегията обаче се оказала крайно неуспешна, защото врабчетата всъщност изяждат други по-големи вредители - гъсениците и скакалците. Вследствие на това зърнените култури били нападнати от насекомите, което довело до невиждан глад. Това причинило смъртта на около 20 милиона души, а неофициалните данни сочат, че жертвите действително са много повече. Носят се слухове, че гладът бил толкова мащабен, че хората започнали да се изяждат един друг. Въпросът за породилия се тогава канибализъм, е засегнат в книгата „Надгробен камък” на журналиста Янг Джишенг, която веднага е забранена в Китай. Хора, преживели трагедията, разказват, че по време на кризата им се е налагало да ходят в планините, за да търсят диви плодове, листа и всякакви ядливи треви. Тези ресурси обаче бързо свършили и след това е трябвало да разравят корените, за да ги ядат…

 

„Големият скок”, който целял да тласне Китай към утопичното социалистическо бъдеще, се оказва едно от най-безумните човешки решения. Но големият глад и до днес остава тема табу в страната. По-късно, за да се възстанови балансът, се наложило да се внесат врабчета от Канада и СССР.

 

Източник: Списание 8

 

 

Знаете ли, че бамбукът е най-бързо растящото растение на Земята? В китайски, китайският бамбук Moso може да порасне почти метър за един ден!

 

Бамбукът действа като гигантски поглъщател на въглерод, като помага за ограничаване на вредните емисии (хектар бамбукова гора Moso може да абсорбира 35-50 тона въглерод!).

 

Капачките на бутилките O'right са изработени от бамбук Moso.

 

Неговият прост, но елегантен дизайн е екологична алтернатива на нерециклируемите пластмасови капачки. Всички шампоани и душ-гелове 400 мл. са с бамбукови капачки Moso.

 

От 2012 до 2020 г. бамбуковите капачки на O'right помогнаха за намаляване на въглеродните емисии със 178 633 кг., което се връзва при зареждане на 16 239 броя 20-годишни дървета.

 

   
     
 

 

Източник: zlatnaribka.com

 

  

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни по света. Време е да отворим очи за една от най-големите заплахи - престъпленията срещу дивата природа.

 

Само ние, хората, можем да въздействам тенденцията и да спрем загубата на биоразнообразие. Включете се в нашата мисия и тази Коледа ще стане закрилник на дивите животни!

 

wwf.bg/koleda

 

 

Най-ниското солено езеро в света пресъхва

 

 

Снимка: pixabay

 

От 1960 г. достига е изчезнала 1/3 от Мъртво море. Отдръпването на водата е необратимо, а крайбрежието постепенно се изпълва с кратери, наподобявайки лунен пейзаж.

Източник: SINOPTIK.bg

 

Финландските детски градини

създадоха свои собствени „гори“ и помогнаха за укрепването

на имунната система на децата

от Мартина Караколева

 

 

Навремето децата играеха в пръста и прекарваха времето си страхотно. Тези спомени не само не носят носталгия през миналото, но са и прекрасен съвет за отглеждане на децата, който може да има положително въздействие върху младата имунна система.

 

Проучване в университета в Хелзинки,  публикувано в Science Advances , установено, че децата в детските заведения във Финландия имат по-разнообразни и здрави микробиоми, след като играят редовно в района, подобно на гора. 

 

Проучването следва деца на възраст от три до пет години в 10 детски заведения. 75-те деца играят в различни среди: някои имат класически чакълести дворове, докато другите водят децата да играят в естествената гора на всеки ден.

 

Четири от детските заведения обновяват старите си чакълести дворове, за да приличат повече на гора — тревата е разровена и са добавени растения от пирен (Ерика) и боровинки, често срещани в горите. Децата са защитници да градят и да се цапат на воля. Микробиомите на детската кожа и червата са тествани преди и след 28-дневен период.

 

„Открихме, че черната микробиота на децата, които играят в обновените дворове, е подобна на черната микробиота на децата, посещаваха гора всеки ден“, казва изследователят Маря Рослунд. За един месец ходене в гората и игрите в калта, кожните биоми на децата стават много по-разнообразни, от тези на децата, които играят в чакълестите дворове. Учете също така пишете увеличение на броя на Т-клетките в кръвта.

 

И двете открития са признаци на укрепената имунна система. 

 

Тези бързи промени впечатляват изследователите, но ще са необходими допълнителни проучвания, за да се определят точните причинно-следствени механизми.

 

Едно е сигурно, времето прекарано сред природата има огромна полза за здравето на децата. Дърветата може да помогне за изграждането на мозъка , а залесената среда засилва имунната система.

 

„Трябва да променим ежедневието си така, че да бъдем в постоянен контакт с природата. Най-добре би било малко да се остави да играят на воля в локвите и калта. Трябва да водим децата си сред природата пет пъти седмично, за да въздействаме върху микробите им“, казва Аки Синконен, автор на статията.

 

Следващият път, когато видите детето си, за да забавлявате скачайки в средната локва и ровейки в калта, помислете още всеки път, дали е добра идея да се скарате или да бъдете по-добре да го посърчите в заниманието си, а защо не и да присъединете се към него.

 

Източник:  MyModernMet

 

Арборизмът - майсторство, по-опасно и от алпинизма

 

Автор: Сиана Синева

 

Лечителството на дървото и рязането  на стари клони или цели сухи стволове -  арборизмът , етелно нов у нас занаят. Арбористите работят с моторни триони и кастрачки по върховете на дърветата, като непрестанно се движат нагоре-надолу между земята и короните на растенията. Най-често изкачването и спускането е само с помощта на въжета с т.нар. "замозатягащи се възли". Горе в клоните на дърветата опасностите са ежеминутни . Те идват от падащите отрязани парчета клони или части от стволовете. Възможен инцидент с риск за живота е пречупване на дървото или прерязване на въжето, на което виси арбориста, от резачаката, която размахва близо до тялото си. Неслучайно това занаят-изкуство се смята за по-опасен от другите  катерения с въжета - алпинизма и спускането в пещери…

 

Снимка: Мирослав Енев

 

Арбористът е накратко казано "лекар" за градската растителност . Той лекува болните от дърветата и храстите, премахва опасните и сухите растения, изрязва изсъхнали клони и уредени части, моделира техните клони и корони. Задължителните качества са да не се страхувате, да си ловък и с бързи реакции, но това не е достатъчно. "Катереното изисква продължително и  специално обучение с въжените приспособления и механизми . Съветът е голямата опасност от падане при счупване на сух или ранен клон, или стебло на дърво, се изисква точна преценка за здравината на клоните и стеблата. За това са необходими много знания за растенията“…

 

Къмпълния текст на news.bg

 

  Тази вълна се нарича „Чикама" и става първата вълна в света, защитена от закона за държането. Това се случва в Перу, където законът е инсталиран, че няма да е възможно да се строи в рамките на 1 километър от вълната, за да се избегне разрушаването на нейната форма и нищо да не може да повлияе на естественото й образуване.

 

 

Бобрите се завърнаха в България след век и половина

 

 

Бобрите се завърнаха в България след поне век и половината отсъствие. Това стана ясно от публикация в научното списание „Acta Zoologica Bulgarica“ към Българската академия на науките (БАН).

 

     Доказателството за наличието на едрия гриза идва от фотокапан в местността Ломовете, пореч на Русенски Лом. До поставянето му се стига след сигнал за незаконна сеч. Лесниче отива при проверка на мястото, което се установява, че дърветата са отрязани конично, което е нетипично. След като изпрати кадри на хората на Лесотехническия университет, от там констатират, че най-вероятно става въпрос за бобри. Това слагат и фотокапана, който успя да направи първата снимка на бобър в българската дива природа.

 

За възстановяването на бобъра се заговори преди няколко години след като поречието на няколко реки започва да се появява белези от тяхното действие.

 

Благодарение на снимката от фотокапана, която е направена през април, се появява на бобрите в българската природа е официално потвърдено.

В миналото бобрите са били широко разпространени по територията на България от неолита до средновековието. От откритите през годините кости, зъби и останки, които датират още от палеолита чак до средновековието, е показано, че едрият гризач се среща по поречието на 28 български реки и е бил широко разпространен в равнинни райони в почти всички части на страната.

 

Популацията на бобри започва чувствително да оредява около началото на новата ера. Според научните данни едрият гризач е обитавал българските земи до периода между 1750г. и 1850г. Бобърът изчезва от мястото на мястото на страната за масова кожа и както и за унищожаването и урбанизирането на местообитанията му.  

 

Източник: Еконовини.bg

 

 

 

Кампания на Промени картинката

 

Снимка на морско конче влачещо маска е номинирана за наградата

„Океанска фотография 2021“

 

 

Този обезпокоителен образ, заснет от гръцкия фотограф и водолаз Никос Самарас, сега е номиниран за наградата „Океанска фотография 2021“.

 

Самарас заснема изображението във водите на Стратони Халкидикис, на живописния северен полуостров на Гърция, на около 90 минути източно от Солун.

 

Изображението на Самарас е избрано между 3500 снимки, представени на конкурса в категорията „Фотограф на годините за опазване на природата“.

 

Изображението е само още едно напомняне за щетите, които човечеството нанасят на нашата планета.

 

Свързвайки се с историята за това как успя да заснеме този незаличен образ, Самарас заяви в публикация във Facebook: „По време на едно от редовните ми гмуркания с намерението да снимам богатото биоразнообразие на морското дъно на северното Егейско море, открих маска, плаваща на заден план .

 

„От любопитство се приближих и тогава разбрах. Рядко морско конче беше хванало ластика на маската в опашката си и се мъчеше да плува. След като снимате, пуснете безопасно ... За съжаление, най-големият проблем на планетата не се променя на климата. Нашите собствени действия са виновни."

 

Източник:  greekreporter.com 

 

Как се борят с прахта по улиците в Южна Корея

 

Устройствата, които почистват прахта от пътя, като автоматично прръсната вода се използва в Южнокорейския град Бусан.Когато се активира, се очаква да се направи прахта на пътя и да се постигне температурата през лятото.

 

„Пръскалките“ са добавени още от 2001 г. Устройствата са инсталирани като маркери свисочина 5 см върху осевата линия. Водата под високо налягане може да изпръсква до 4 ленти от платното, като намалява прахта и подобрява атмосферния въздух.

 

Използването на температурата през летните месеци намалява количеството на асфалта до 20% и спомага за така наречения Heat Island Effect (место в урбанизираната зона, където средната винаги е с 5-6 градуса по-висока). Логично, системата за пръскане на вода не се използва през студените месеци, поради опасността от образуване на лед.

 

 

Източник: MYSOFIA

 

 

Проучването установява, че времето, прекарано сред хората,

подпомагане на детския мозък

 

от Мартина Караколева


Дърветата е решаващо значение за глобалното здраве – осигурява кислорода, който дишаме. Освен това може да бъде много важно за индивидуалното здраве, както и психическото, така и физическото.

 

Ново публикувано в Nature Sustainability, установено, че времето на възрастта между 9 и 15 години, които прекарват значително време около живота, имат по-развити конгвитивни умения. 

 

Проучването проследява 3568 студенти в Лондон. Проучването на следващите когнитивни умения и психическо здраве през ранните юношески години. Децата, които прекарват времето в горски райони, са подобрени познавателни умения и по-добро психично здраве от своите връстници, които рядко посещават гората.

 

Интересното е, че времето прекарано в тревисти или езерни райони, не осигурява същите ползи като горите. Резултатът от оценката, че дължината може да бъде защитен фактор за децата, докато растат.

 

Други проучвания са доказали, че зеленото пространство е от полза както за децата, така и за възрастните. Констатацията на новото се изследва, че може да бъде важен фактор за тези ползи за здравето.

 

Не е ясно защо природата може да засили познавателните ни способности, но е доказано, че тя може да се промените в амигдалата, която регулирате емоциите. Дърветата може бързо да успокоите условията ни, благодарение на приятните звуци и картини, които не се предлагат.

 

Вероятно по-добрите конгвитивни умения са резултат от много фактори, но е важен всеки един от нас, особено в ролята на родителите, за да се осигури необходимото време на децата, което да прекарва сред спокойствието и красотата на гората.

 

Източник:  My Modern Met

 

 

Вулкан в Исландия изригва от над 6 месеца

 

  

Това се случва за първия път от 50 години

Изригването на вулкана в близост до Рейкявик, столицата на Исландия, мина прага от 6 месеца и стана най-продължителното от 50 години насам в северната страна, предават световните медии.

 

 

Източник: Sinoptik.bg

 

В Йемен съществува „Кладенецът на ада“

 

Обгърнат от мистерии и приказки за демони, кладенецът Бархут в Източен Йемен - известен като "Кладенецът на ада" - е не напълно разбираемо природно чудо.

 

 

Наблизо до границата с Оман, на малко от столицата Сана на 1300 километра, гигантската дупка в пустинята на провинция Ал-Махра е широка 30 метра и се смята, че е дълбока между 100 и 250 метра.

 

Местният фолклор казва, че е създадена като затвор за демони - репутация, подкрепена от неприятните миризми, издигащи се от дълбините й.

 

Местните власти казват, че не знаят какво се крие в нея.

 

Слънчевата светлина не прониква много в дупката и от ръба се вижда малко, освен птиците, които се вливат в неговите дълбини и излитат навън.

 

 

Видеооператорът, който намира близките планове от вътрешността на кладенеца, казва, че е почти невъзможно да бъдат заснети - че предметите в близост до дупката се засмукват към нея.

 

През вековете се разпространяват истории за зли здрави същества, наречени джинове, живеещи в кладенеца.

 

Много от местните жители избягват да минат близо до огромната дупка и дори да говорят за нея от страх, че нещо лошо може да им се получи тази пропаст, която според легендата плашва живота на самата Земя.

 

Източник: Наука.offnews.bg

Хартията може да се рециклира ръчно - авторска хартия

 

Как става това тук   или Ръчно леене на хартия или как сами да си направим такава  тук

 

 

Преди 20 години столицата в Словения депонира 100% от отпадъците. До 2025 г., обаче, 75% от боклука ще бъде рециклиран. Как градът смени чипа?

 

 

Преди 20 години столицата в Словения депонира 100% от отпадъците. До 2025 г., обаче, 75% от боклука ще бъде рециклиран. Как градът смени чипа?

 

   От билото на зеления хълм можете да видите Любляна, столицата на Словения, в близката далечина. Наоколо спокойно се развъждат елени, зайци и костенурки. Въздухът е чист и единствените знаци, че стоим върху 24-метрово дълбоко и рекултивирано депо за отпадъците на града, са тръбите за метан, които стърчат над тревата.

 

Любляна е първата европейска столица, която се ангажира с политиката за нулеви отпадъци. Преди 20 години всичките й отпадъци бяха директно депонирани. „Това е много скъпо“ – казва Нина Санкович от Вока Снага, компания за управление на отпадъците на отпадъците. „Иска се огромна площ и изхвърляш ценни ресурси“.

 

Ето защо градът решава да смени чипа.

 

Усилията започват през 2002 г. с разделното събиране на „източник“ на хартия, стъкло и опаковки в отделни контейнери – разположени при определяне на местата. Четири години по-късно градът започва да събира и биоразградите отпадъци, пак „от вратата на вратата“. Разделното събиране на тези отпадъци трябва да бъде завършено в ниския съюз едва през 2023 г., само че Любляната е преварила събитията от поне 20 години. През 2013 г. всяко домакинство/кооперация с града получи контейнери за разделно събиране. Нещо повече, графикът за вдигане/изразване на контейнерите бе разпределен умишлено и курсовете съкратени наполовина, за да се насърчат гражданите да разделят боклука си по-усърдно и ефективно.

 

Резултатите са впечатляващи. През 2008 г. градът рециклира едва 29.3% от отпадъците и изостава от развитите европейски градове. Днес 68% от отпадъците се рециклират и количеството за депониране е намаляло с 80%. Любляна вече е европейски първенец.

 

Изграждането на най-модерното предприятие в Европа за обработката на отпадъците също е важна стъпка към целта за 75% рециклиране през 2025 г. „Регионалният център за управление на отпадъците“ отвори врати през 2015 г. и днес обслужва ¼ от Словения, използва био-газ за отопление и електричество, обработва 95% от отпадъци в материали или суровини за повторна употреба и твърдо гориво и изпраща под 5% за депониране. Биоразградете отпадъците се превръщат в компост.

  

 

Успехите не се коренят единствените в преработката. Превенцията, втора употреба и рециклиране трябва да имате водеща роля. В допълнение към разделното събиране от източника, Любляна има и два центъра за рециклиране на едри битови стоки. Единият се намира точно до завода за обработка на боклук и е много популярен – посещава се от близо 1 000 души на ден. Градът обмисля да изгради поне още три такива.

 

Нещата от бита, които не са окончателно повредени подлежат при повторна употреба, биват проверени/ремонтирани, измити и след това продавани на изключително ниски цени. Ежеседмично се организира и открива семинара за гражданите, както сами да ремонтирате вещите.

 

Друга важна и нова тенденция е на Съвета на магазините за нулевите отпадъци или популярни – „без амбалажни“ магазини. Дори общинското комунално предприятие Вока Снага експлоатира е необходим такъв магазин за стоки от първаст. Другата инновация е от всички общински организации и тоалетната хартия, извършена от рециклирани опаковки от мляко и плодови сокове.

 

  
Без амбалажни магазини   Център за повторна употреба на стоки от бита

 

Улиците са мият от специални машини, използващи дъждовна вода, събрана от покритите в обществените сгради и биоразградими детергенти.

 

 

Любляна все още има проблеми – най-вече с многофамилните жилищни сгради, където е трудно да се контролира кой как разделя и изхвърля боклука. Разбира се, че има възможност за подобрение, но по думите на управителя на Voka Snega: „Радетелите за нулеви отпадъци никога не се сме (напълно) доволни“.

 

Източник: urbact.eu

 

 

 

Източник: в. Капитал

 

 

С часове можем да ходим върху Ваденско море!

 


Ваденско море се намира в южноизточната част на Германия. Това е един изключително необичаен воден басейн. Известно е с огромните приливи и отливи, които са два пъти дневно.

 

 Приливите не са от такова значение. Коментирайте най-вече отзивите, тъй като като че искате да подбуждате интереса на посетителите. Красиво е как морето се отдръпва назад и ти позволява да навлезеш от „дълбините” и да разгледаш с очите си морските обитатели и всички чудновати неща, които трябва да са под вода.

 

Хиляди туристи, всяка година, посещават този феномен, защото става въпрос за едно красиво и необичайно преживяване.

 

Когато водата се отдръпне, пясъкът се превръща в „огледало” и вие напълно спокойно можете да се разхождате по него. Докато се разхождате с часове мокрия пясък, вие присъствате, че пристъпвате по вода. Трудно може да се опише чувството, което човек изпитва, докато е на това място.

 

Случвало се е дори по време на отлив на човек да измине разстоянието от един остров до друг и при това пеша. Този неповторим водоем има огромно екологично значение. Десетилетия наред се полага неимоверно много усилия, за да бъде опазен. ЮНЕСКО включва тази област в списъците на световното културно наследство. Това се случва през 2009 г. – та година.

 

Ваденско море става факт през 14 – ти или 15 – ти век. Това е в следствие на сериозни бури. Над 10 милиона африканско-евразийски видове птици посещават водоема всяка година.

 

Източник: Actualno.com

 

Честване на ваденско море кликни  тук

 

 

Световното земеделие зависи 70% от пчелите,

затова те са най-важното живо на планетата

 

 

 

Следващият дебат на Кралското географско общество в Лондон Институтът за наблюдение на Земята обявява пчелите за най-ценния вид в света.

 

Преките ползи от продуктите, произведени от пчелите, не са тайна за никого. Но реалността е, че не трябва да спираме да мисля, че не е само за ползите, които пчелите носят за нашето здраве, а и за най-обширната им функция в естествената верига – опрашаването, без който животът на планетата е със сигурност не би бил възможен. 

 

Това е процесът на взаимодействие между живите същества и планетата, връзката между тях, и разбира се, биологичният отговор на околната среда за всеки един вид.

 

В процеса на опрашване на пчелите имат жизненоважна функция, тъй като като световното земеделие зависи 70% от тези насекоми, т.е. 70 от всеки 100 продукта, които се използват за хранене, зависи изключително от пчелите. Балансът е очевиден: без опрашване на растенията не биха могли да се размножават, а без растенията фауната би изчезнала, последвана от хората.

 

Едно от допусканията, поради което масовото изчезване на пчелите, е мобилната телефония. Това заключение се потвърждава от Федералния технологичен институт в Швейцария, след доказване, че вълните, излъчени по време на разговор, са в състояние да дезориентират пчелите до смърт, причинявайки загубата на чувството за посоката и жизнената динамика.

 

С повече от 83 експеримента изследователите биолог Даниел Фавр недвусмислено демонстрира, че при наличието на клетъчна комуникация пчелите издават десет пъти по-голям шум от обичайното, за да предупредят своята група за спешната необходимост от напускане на кошера, предизвиквайки явлението „проблем с колапса на колонията “.

 

Други рискови фактор за пчелите е на пестициди при пръскането на културата. Тези вещества съдържат химикали, които действат като невротоксини и се прикрепват към насекомите, докато събират цветята. По-късно те се пренасят в кошерите, където се замърсяват останалите продукти, преработвани като восък, прополис и мед. Въздействието върху им има фатални резултати оставалата част от пчелната пита, включително върху пчелната майка, без която кошерът би изчезнал. При тези масивни миграции малките или ларвите биват изоставяни и обречени на гибел  

 

Източник: nar-mag.com

 

 

 

“Долината на Розите”- това е долината, разположена между Стара планина и Средна гора. Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и почти топлина и точно тук са разположени всички полета с маслодайна роза.

 

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производство на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производство на 1 кг. розово масло е необходимо близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първият розобер е необходимо 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът да е свеж и не трябва да е напълно разцветен.Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията.

 

 

 

    

Всички знаем, че медицинските маски са предназначени за еднократна употреба. Това означава, че на месец ще се използва и изхвърлим поне 30 броя. А знаеш ли, че те не се рециклират и мястото им не е в цветните контейнери?

                                                                               

За да бъдеш отговорен, скъсай или отрежи ушичките на маската, преди да изхвърлиш в сивия контейнер - така не вредиш на птиците.

 

Източник: Екопак

 

    В планината Бифънся в гр. Яан, провинция Съчуан има център за изследване и защита на пандите. Там е рай за черно-белите мечета, където те изпитват грижи и закрила.

 

Източник: Радио Китай

 

 

От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, днес са останали само четири!

 

Моруна, пъструга и руска есестра са със статус КРИТИЧНО ЗАСТРАШЕНИ, а чигата - само застрашена.

 

Шипът и атлантическата есетра се смятат за вече за изчезнали видове.

 

Стани закрилник на есетра, подкрепи работата ни по опазване на тези древни риби тук: https://www.spasetedivatapriroda.bg/esetra

 

 

 

57-годишният Ли Юеншън обича природата. През 2000 г. неочаквана случка събужда в него страстта към пеперудите и той започва да ги изследва. След това към своите проучвания Ли Юеншън добавя и някои насекоми, животни и растения. 1/3 от цялата година той е в дъждовните гори, планини и пустини. Всеки ден изминава около 10 километра. С продължение на 20 години е над 100 000 снимки и в списъка на редовните правилни статии. Издал е и няколко книги, свързани с природата, за да може повече хора да почувствате чар ì, да оцените и да заобичате.

 

   
     
 

 

Източник: Радио Китай

 

За първи път от 3000 години - тасманийски дявол се роди в континентална Австралия

 

Бебе тасманийски дявол се роди в континенталната част на Австралия за първи път от 3000 години. Новината съобщава от фондацията „Aussie Ark“, която от години работи за възстановяване при издаване в Австралия.

 

Седемте бебета са се родили в границите на резервата „Барингтън“ и са наследници на 13 двойки дяволи, които в края на 2020г. бяха преместени в континентална Австралия от остров Тасмания. Малките ще прекарат около 4 месеца в торбите на майките, докато се развият достатъчно, за да ги напусна.

 

Така само година и половината след като тасманския дявол заживя в Австралия за първи път от 3000 години, четете се обнадеждени, че дяволът може да се завърне за постоянно на континента.

 

„От 10 години работим неуморно, за да се върнем дяволите в дивата природа в континентална Австралия и се надяваме, че това е началото на една стабилна популация“ коментира директорът на „Aussie Ark” Тим Фолкнър.

 

Тасманийските дяволи са били широко разпространени в Австралия до преди малко над 3000 години, когато кучетата динго започва да разнасят т.н. дяволска туморна болест на лицето. Заразата унищожава над 90% от населението на животните, като единственото незасегнато място остава остров Тасмания, където видът се съхранява до днес. Днес на острова живеят около 25 000 тасманийски дявола.

 

Учените смятат, че при успешно завръщане на континента, тасманският дявол ще допринесе за контролиране на населението на гризачи и дребни бозайници. В Австралия имат огромни проблеми с кенгурата и зайците, които се превръщат във вредители, печелят безконтролното си размножаване, в резултат от липсата на хищниците.

 

Как зайците завладяха Австралия

От друга страна тасманийските дяволи са от групата на т.н. „чистачи в природата“, храните се както с месо, така и с мърша и останки от животни.

 

   

 

Снимка: През октомври 2020 г. 13 двойки тасманийски дяволи Бар бяха пуснати в резервата в опит видът да бъде повторно въведен в континентална Австралия.

 

Източник:  Еконовини.bg

 

 

Чрез колекцията на дрехите втора ръка се финансират проекти за социалното развитие, като във времето се спомага и за защита на околната среда.

 

Всички знаем, че трябва да вземем спешни мерки за промяна на изменението на климата, сега повече от всякога по целия свят.

 

Според Световната банка (септември 2019 г.) текстилната продукция произвежда 10% от въглеродните емисии на човечеството - повече от международните полети и корабоплаването, взети заедно - и е част от големия потребител/консуматор на вода в световен човек.

 

През 2019 г. колекцията на дрехите втора употреба на Humana People to People спестява 619 000 тона CO2, събирайки 147 500 тона дрехи и обувки, което е 4,2 тона CO2 на събрани тонове дрехи.

 

През 2019 г. 21 милиона души даряват дрехи и обувки в Европа и САЩ, където Humana People to People управлява 508 магазина с 10,7 милиона клиенти. В Европа, САЩ и Близкия изток 5900 души са били заети в бизнеса за събиране, сортиране и продажба на дрехи и обувки.

 

15% от събраните дрехи се изпращат до организациите на Humana People to People в Ангола, Демократична република Конго, Гвинея Бисау, Малави, Мозамбик и Замбия в Африка и Белиз в Централна Америка. В тези страници са създадени 9600 работни места в логистиката, сортирането и продажбата на стоките втора употреба.

 

Дрехите и обувките, дарени от милиони хора в цяла Европа и Северна Америка, представляват приблизително 28% от средствата, събрани за социални проекти. Това достига до 12 милиона души с проекти за развитие в рамките на 4 тематични области, в които Humana People to People работи. Тези ресурси, събрани в рамките на организацията, формират солидна основа за избор на допълнителни средства от национални и международни партньори.

 

 

В Дубай отвори виртуален зоопарк с помощта на 7D технологии.
Сега хората могат да видят дори изчезващите видове животни близо до тях, дори динозаври ....
 

 

Има ли Зелена мрежа от рециклиращите училища?!

 

Област Габрово

 

За Габрово:

ОУ ''Неофит Рилски''

ОУ ''Ран Босилек''

СУ ''Райчо Каролев''

 

За Трявна:

СУ ''П.Р. Славейков''

 

Най-старото маслиново дърво в света
се намира в Гърция, в Крит.
На 3500 години.
Природата е изкуство.

 

 

Можем да се изплати виртуално в Еузей - Русе

 

 

кликни върху снимката

 

 

За 4 г. изяждаме 1 кг пластмаса!

 

сп. Космос, бр. 1, 2021 г.

сн. Ройтерс, Ким Кюх Хун

 

 

 

116 години от първото зимно изкачване на  Черни връх

 

На 31 януари 1905 г. 15 студенти успяват да изкачат първенеца на Витоша.

 

Изглед към Черни връх, 1932 г.

 

Доц. Сандю Бешев разказва за трудностите на това изкачване в 360° Екстремното списване, към материала щракнете тук .

 

 

Източник: 360° Екстремното списание

 

 

Тайванският художник Лин Ши Пао

създава колаж н а състезателни автомобили

от 25 000 рециклирани телефона

 

Дейдре Ричардсън

 

 

Казано е, че „това, което е боклук на един човек, е съкровище на друг човек.“ Това твърдение не може да бъде по-вярно за Лин Ши Пао, тайвански художник, който е решил да създаде състезателен автомобил от 25 000 рециклирани мобилни телефон - флип телефони и смартфони.

 

    

 

Пао е инвестирал 30 00 долара в проекта за състезателен автомобил, да не говорим за 4 години планиране и събиране на мобилни телефони от цял ​​свят и 4 месеца слепване на мобилни телефони, за да се създаде състезателен автомобил, но това е интересно произведение на изкуството. Пао използва лепило и нокти, за да свърже телефоните с дървения дисплей, което защо всички те се събират по такъв начин. Има мобилни телефони с подходящи цветове, които изглеждат добре на дървения дисплей. Смартфоните, както и дъмфоните бяха по този начин.

 

   

 

Както ще видите по-долу, ще намерите снимки на редица флип телефони на Motorola и дори някои по-стари телефони BlackBerry, но е интересно, че някои смартфони на Samsung (да, дори Galaxy S6) се поддържат пътя и в покупката на автомобила „Дървен “ дисплей. Тези телефони са „използвани“, което означава, че вероятно ще бъдат удобни, за да имат напукан или счупен екран и т.н., преди да се използват в автомобилния проект. При случаите на Galaxy S6 само ако се предположи, че стъклото и металът не трябва да поддържат някои от въздействието на елемента (и по този начин може да се изхвърли в купчината).

 

Сега колажът на състезателни автомобили от мобилни телефони е изложен в бившата гимназия на Пао в град Ню Тайпе. Цялата на Пао беше да произведе нещо от „боклук от висок клас“, което да се счита за произведение на изкуството на това, когато всички мобилни телефони се разглеждат в светлината на общата картина.

 

   

 

Има няколко неща, които работата на Пао показва:

 

1) Първите мобилни телефони са монтирани с елементарни строителни материали и могат да бъдат рециклирани и се използват повторно по същия начин, по който са алуминиевите кутии.

 

2) След този мобилен телефон се изхвърля в невероятен опит - невероятно е, че Galaxy S6 на Samsung е излязъл само за 7 месеца, а някои вече са превзели в купчинския бокс от висок клас на Пао.

 

3) Изхвърлянето на съобщението в един от най-новите флагмани на Samsung показва, че потребителите бързо преминават от един смартфон на друг и губят интерес към един телефон, когато се появяват други. Samsung разкри Galaxy S6 edge + и Galaxy Note 5 след S6 и S6 edge, някои от бившите собственици на Galaxy S6 вероятно са взети един от последните модели, след като са повредили Galaxy S6.

 

Този световен колаж за мобилни телефони разказва историята, с който целият свят може да се съгласи. Отдаването и уменията на Пао са похвални, а колажът за мобилни телефони е свидетелство, че човекът може да вземе всичко повредено, да го рециклира и да направи от него нещо прекрасно. Художникът не е само да се създаде правилен обект или изображение, но и да използва правилните материали. Необходими са креативност и упорита работа, за да се осъществи художествената работа - а новото произведение на Пао е свидетелство за нейната творческа идея.

 

 

Какво мислите за този колаж за мобилни телефони? Можете ли да забележите бивш телефон, който е използвал преди или през годините? Можете ли да изберете някои от телефоните на снимките по-долу?

 

Източник: Artgadge t

 

 

В меда се съдържат много витамини – A, D, C, K и F, както и минерали.

 

Медът е единствената храна, която се усвоява напълно от организма.

   

 

 

    

Пръв е открил вековната черна мура в местността Бъндерица в Пирин, Костадин Байкушев.

 

Костадин Милошев Байкушев първи открива и описва вековната черна мура в местността Бъндерица в Пирин планина, която днес носи неговото име.

 

Костадин Байкушев (10.02.1867 г., Трън – 14.08.1932 г.) е пионер на горското дело в България. Завършва лесовъдство в Германия. Дългогодишният ръководител на българското горско дело и един от създателите на горското законодателство. Основател на службата по укрепване и залесяване. Автор е на научни трудове и публикации.

 

 

сн. Ranica.bg сн. Otivam.bg

 

 

 

 

 

 

Японците произвеждат дървесина от 700 години, без да изсичат дърветата

 

Как?

 

С дайги, чрез тази японска техника произвеждаме дървесина, без да извличаме дървото

 

Снимка: JPstocker / Shutterstock

 

В горите около Киото човек може да намери изоставени гигантски дайсугита. Те произвеждат дървесина 200-300 години преди да се изтощят. Все още живи стволове на някои от тези дървета достигат до 15 метра височина.

 

Япония е особено интересна страна – особена от видимата точка на външния наблюдател. Със своите стремежи към съвършенството – нещо, което е дълбоко вкоренено в нейната култура - тя не престава да ни удивлява и вдъхновява. Това е видимо в най-различните области от живота.

 

Вероятно всички от вас се запознават с концепцията за бонсая – японско изкуство, създадено преди годините, благодарение на което хората създават миниатюрни деца, имитиращи образи на своите по-големи събрания.

 

Чували ли сте обаче за дайсуги? Макар и техниката да има сходство с бонсая, крайният резултат е особено различен.

 

 

Снимка:  Wrath Of Gnon @wrathofgnon

   

      

Дайсуги датира от XIV и позволява на хората да създават дървен материал, без да изсичат дърветата. Как? Посредством услуги кедрови дръвчета. Филирайте им се подрязвате добре на всяка две години, като се оставя само стъблото. По този начин те растат право нагоре. Прибирането на дървото отнема 20 години, като това е необходимо на дървото, което може да се види стотици филизи. Представете си гигантски бонсай и няма да сгрешите.

 

Методът е измислен от хората от Китаяма и е използван, за да се реши проблема с разсада. Възраждането и отглеждането на хората по стръмните склонове в региона е изключително трудно. Дайсуги позволяват на арбористите да намалят броя на насажденията, да ускорят прибирането на реколтата и да произвеждат дървесина с голяма плътност.

 

През годините популярността на тази техника е намаляла. Днес кедровите начини да се отглеждат по този основен глава в добре поддържаните градини, осигуряващи привлекателен външен вид.

 

През XIV век този метод е бил широко използван и поради една друга причина. Това архитектурния стил „сукия зукури” е много популярен, но не е имало достатъчно дървен материал, за да се построи дом за всеки член на аристократията или самурай. Използвайки бонсай техники дайсуги решава този проблем по много елегантен начин.

 

Използването на дървесина, произведено чрез дайсуги, не е само за показност. Дърветата отгледани по този начин са 140% по-гъвкави от нормалния кедър и са 200% по-плътни. С други думи тази дървесина е била перфектна за покриви и навеси. От една страна изглежда добре, а от друг устойчива на тайфуни.

 

Източник: Обекти.bg

 

 

Снимка на тигър, прегърнал дърво,  висока награда

„Фотограф на дивата природа на годината“

 

 

Снимка: Авторът Сергей Горшков е заснел сибирския тигър в източната част на Русия.

    

Снимка на тигър, прегърнал дърво, постига голямата награда на конкурса „Фотограф на дивата природа на годината“, който се организира за 59 пътя от Природонаучния музей в Лондон.

 

Авторът Сергей Горшков е заснел сибирския тигър, докато животното се е търка в дървото, за да остави миризмата си, в източната част на Русия.

 

„Светлината, цветовете, текстурата – това е картината. Сякаш тигърът е част от гората. Опашката му се слива с дървото, което е едно“ коментар пред BBC Роз Кидман Кокс, председател на журито в конкурса.

     

 

Снимката на лисица, която се храни с гъска, носи на 16-годишната Лина Хейкинен от Финландия наградата за най-добрата снимка в младежката категория.   Портрет на дългоноса маймуна заснет в Борнео от Можен Троле достига голямата награда в категорията портрети.
 
В категорията „Околна среда на Земята“ италианецът Лучиано Гауденцио ще бъде избран за победител. Снимката му е направена от северната страна на най-активния вулкан в Европа, Етна, и показва реката от лава, която се стича.  

Тази стъклена жаба, която си похапва паяк успешна награда за влечуги и земноводни. Фотографията е дело на испанецът Хейми Кулебрас.

 

 
Кадърът „Историята на две оси“ на Франк Дешанол взе отличието за снимка на безгръбначни. Той е използван специална система за стабилизиране, за да заснеме кадъра.  

Октопод или извънземно в нощното небе? Сонгда Кай успя да заснеме уникалния кадър, който носи победата в подводните снимки, във Филипините. Животното на снимката е голяма само 6 сантиметра.

 

 

В категорията за бозайници, тези малки Манули успели сърцата на журито. Снимката е направена в северен Китай, близо до границата с Тибет. Кадърът е заснет от Шанюан Ли.

 

Източник: Еконовини.bg

 

 

Венеция се пребори с прилива

за първи път от 1200 години насам

 

Дългоочаквана система за превенция на наводненията във Венеция „Мойсей“ предпазва успешно града от прилива за първи път от 1200 години.

 

Подводните бариери за успели да задържат първия основен принос за сезона, при който нивото на водата се покачва 125 сантиметра.

 

Обикновено при тези условия 1/3 от града се намира, голяма част от заведенията и магазините се затварят, а известен площад Сан Марко остава под вода.

 

Тази година е различно. Площада останала сух и пълен с посетители – нещо, което не се е случило от 1200 години.

 

Себастиан Фагарази живее на първия етаж в централната част на Венеция. Годината той е свикнал да преместите всичките си вещи на високо, за да не се всеки уредят от наводнението.

 

„Тази година игнорирах сирените за опасност от наводнение и не преместите вещите си. Имах вяра, че „Мойсей“ ще проработи. И се оказа, че съм прав. Това е историческо поведение“ коментар Фагарази пред CNN.

 

Системата „Мойсей“ е дългоочаквана решения за проблема с наводненията във Венеция. Тя трябваше да е готова през 2011 г. и да струва около 1,8 милиарда евро, но заради корупционни скандали тя е готова почти 10 години по-късно и струва над 5,5 милиарда.

 

„Мойсей“ се състои от подводни бариери, които създават предпазна стена, което не позволява да се нахлуе в най-уязвимите места в града.

 

 

 

Източник: ЕКОНОВИМИ.BG

 

 

Холандски скулптур е прекарал последните 28 години в проектирането на създания движещи се от вятъра и ги е нарекъл Страндбийсти или "плажни животни".

 

    

 

Кинетичните скулптури на Тео Янсен се носят сами. Идеята е за спасяване на живота на планетата. Те са от пластмасови бутилки и тръби, електрически ленти, лепило, найлонови нишки, картон и отпадъчни материали. Творенията на Янсен представляват огромни странни животни, които се захранват от вятърна енергия и могат да се движат самостоятелно. Въпреки очевидната им лекарства, те са в състояние да поддържат стабилността дори при силни пориви на вятъра. Използвайте програмата на параметрите на фигурата, скулптурата с помощта на компютърната компетенция на модела и едва след това ги събирате и поставяте на брега на морето, близо до дома му в Холандия. Днес е събрал цялото семейство странни животни, мирно съжителстващи помежду си.

 

 

 

За достъп до видеото натисни  тук .

 

Източник: TrendexMexico

За повече по темата на място в библиотеката сп. ДИВА, бр. 10, 2020, с. 106-109

 

 

В Япония, ако дървото влезе в параметрите на строяща се магистрала, опакова корените и го преместват.

 

 

 

През септември дървесните жаби в Аляска замръзват, за да могат да преживеят зимата. Те са едни от най-добре понасящите замръзване на кръвта и тъканите същества в света.

 

 

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ... :


Най-високият връх на Балканския п-в се намира в България - вр. Мусала - 2925 м!

 

Селото с най-голяма надморска височина на Балканския п-в се намира в България - с. Орцево - 1555 м. (център) - 1606 м!

 

Най-високата жп-гара на Балканския п-в се намира в България - гара Аврамово - 1267 м!

 

Най-високото езеро на Балканския п-в се намира в България - Леденото - 2709 м!

 

Най-високият водопад на Балканския п-в се намира в България - Райското пръскало. Пръските на водопада падат от невероятната височина от цели 124 метра!

 

Най-големият подземен водопад на Балканския п-в се намира в България, пещерата Дяволското гърло - 42 м!

 

Най-горещият гейзер в Европа и на Балканския п-в се намира в България - Сапарева баня 103°С!

 

Най-високият язовир на Балканския п-в се намира в България - язовир Калин в Рила планина - 2394 м!

 

Ценете забележителностите в България!
Малка държава, която ни дава толкова много красота!

 

Раят на Земята - нашата България!!! 

 

 

Източник: Travel-withs Средногорие

 

 

Най-забавните снимки на дивата природа за 2020 г. са следните: натисни тук

 

Източник: HIGH ViEW ART - красивата част от живота


 

Инициативата краудфандинг спомага за спасяването на повече от 100 години о дърв о банян в Гоа

 

 

Инициатива за масово финансиране от любители на природата и местни организации спаси над 100-годишно дърво баня до плажа Арамбол в Северна Гоа, което беше изкорено поради проливни дъждове

 

Неумолимите дъждове удариха крайбрежната държава на 5 август, в резултат на което дървото беше изкоренено, което след това падна край пътя.

 

Съкрушените местни жители и любителите на природата стартираха онлайн кампания за краудфандинг, за да прекорят дървото.

 

Авертино Миранда, координатор на Зелената бригада Гоа, каза, че кампанията е стартирана за събиране на пари за корени на дървото.

 

С набраните средства са привлечени експерти от Хайдерабад за процедурата по пресъждане.

 

Удай Кришна от фондацията Вата помага за прекореняването на дървото, което е засадено в дупка, дълбока три до четири фута.

 

Двудневната операция е проведена на 18 август и за първи път инициативата за краудфандинг се използва за раждане на дърво.

 

 

Източник: The Bharat Express News

 

 

Тувалу – изчезващият рай

 

 

Коя е най-малко посещавана държава в света? Един ли мнозина често се задава този въпрос, но отговорът ми е доста интересен.

  

Малката тихоокеанска държава Тувалу.

 

Едва ли много хора са чували за нея.

 

Островната държава се намира в Полинезия, в западната част на Тихия океан. На равно разстояние между Хаваите и Австралия.

 

година по-малко от 2000 души посещават тихоокеанската страна.

 

Тувалу е разположен върху 3 рифови острова и 6 атола, като общата им площ е малко над 25 квадратни километра. Местното население е около 11 000 човека.

 

 

Снимка: Фунафути е най-населен остров в Тувалу. На място той е широк по-малко от 20 метра

 

Най-населеният остров е Фунафути, както се казва и столицата на държавата. Той представлява тясна ивица от няколко малки острова, която се разпростира на едва 9 км и обгражда лагуната Те-Намо. На място островът е широк по-малко от 20 метра.
   
Островите разполагат с няколко уникални лагуни, плажове и коралови рифове, както и хотел и летище. Въпреки уникалната природа, която предлага, туризъм на островите почти няма. Реално от тези 2000 посетители годишно, по-малко от 300 посетители са с цел туризъм.

 

Тихоокеанската държава също е включена и пред по-голям проблем от липсата на туристи – климатичните проблеми.

 

 

Тъжната истина за Тувалу е, че след няколко десетилетия на страницата може вече да не съществува.

 

Климатичните промени топенето на ледовете и повишаване на нивото на океана, което отнема земя от островите, голямата средна надморска височина е на по-малко от два метра. От 1971 г. до 2014 г. малко под 75% от земята на Тувалу е била погълната от океана.  

 

През 2014 г. правителството приема решение, че ще започне да търси земя в Австралия и Нова Зеландия, което да купи, където местното население да се премести, ако островите станат необитаеми.

През 2000 г. Тук става член на ООН, като основната цел за това се популяризира на темата за климатичните промени и ефектите от тях върху островните държави и най-ниско развитите държави в света.

 

На ежегодната конференция на ООН за промените в климата, проблемите на Тувалу и другите тихоокеански държави, бяха една от основните теми, които се дискутират. Това председателя на Енеле Сапоага изнесе паметна реч, която завърши с думите:

 

„Нека го направим за Тувалу, защото ако спасим Тувалу, ще спасим света“.  

 

Източник: ЕКО НОВИНИ.BG

 

 

 

 

Градина в бутилка: перфектния цикъл на живота в умален вид

 

През 1960 г. англичанинът от Съри Дейвид Латимър засажда малка градина в 37-литрова стъклена бутилка и я запечатва. Той отваря бутилката 12 години по-късно, за да добавите малко вода и след това я запечатва завинаги. Самостоятелната екосистема процъфтява от близо 60 години.

 

Градината е перфектно балансирана и самостоятелна екосистема. Бактерията в компоста изяжда мъртвите растения и разграждането на кислорода, се отделя от растенията, които превръщат във въглероден диоксид, който е необходим за фотосинтезата. А Латимър върти периодично бутилката, за да излага на слънчева светлина всяка нейна част.
Това е по срещата микрокосмос на Земята.

 

 

Снимката е от 2016 г.

 

Източник:  Обсерватория за Идеи - 2Д

 

 

Бягащо дърво провокира пътуващите на магистрала Тракия

 

Някои го оприличават на ент, други на Трансформърс

 

      

"Бягащото дърво" е един от най-често сниманите обекти на автомагистрала Тракия. То се намира на 168-я километър преди Стара Загора в посока Бургас на автобана. Мнозина го оприличава на ент - фантастичните герои- дървета на Джон Роналд Руел Толкин. Те са вдъхновени от говорещите души, които присъстват в много от световните митове. 

 

Други пък го сравняват с Трансформърс. Така или иначе дървото провокира любопитството и фантазията на пътуващите, както и уменията на фотографите. 

 

 

 

 

 

Последните снимки са на фотографа Велчо Бонев. 

 

 

 

Източник:  TrafficNews

 

Международният символ за рециклиране е широко възприет символ обозначаващ рециклируеми материали. Съставен е от три гонещи се стрелки образуващи мьобиусова лента с триъгълно очертание и символизиращи кръговрата в природата.

 

През 1969-1970 г. световното внимание е привлечено от проблемите, свързани с околната среда и довеждането до осигуряването на Деня на Земята. Подбудена от това, чикагската компания Container Corporation of America — голям производител на рециклиран картон, спонсорира национален конкурс за дизайн, символизиращ процеса на рециклиране. Конкурсът е спечелен от 23-годишния Гари Дийн Андерсън, студент в Южнокалифорнийския университет. Проектът е избран сред над 480 участника и Гари печели голямата награда от 2500 долара.

 

 

 

В последствие става влиятелен графичен дизайнер и архитект. Той е важен принос в областта на градското планиране и градското развитие. Въпреки това това все още е най-известно с проектирането на символа за рециклиране, тъй като това остава едно от най-лесно разпознаваемите лога в света. Всъщност, известен дизайнът се нарича един от "най-важните икони на дизайна" в Америка.

 

Заради своята простота и оригиналност символът бързо става популярен. Компанията CCA се опитва да се регистрира като търговска марка, но се възхищава от страна на патентното бюро оттегля молбата си. Така символът става обществено достояние и може да се използва свободно.

 

Източник: Експресна услуга AutoBOX

 

 

Учени: белите мечки могат да изчезнат до края на века

 

 

Белите мечки могат да изчезнат от дивата природа до края на века. Това твърдят учените от Университета в Торонто в новото си изследване, публикувано в научен журнал „Nature Climate Change“.

 

Причината за това се топящите се ледовете и увеличават се човешка дейност в регионите, които се обитават от белите мечки.

 

Друга причина за прогнозата е, че се увеличава човешката дейност в регионите, които мечките обитават. Пример за това е делтата на река Об, където полярните мечки ловуват. В последните няколко години се преобразува в народен коридор за транспортиране на природен газ, което прогонва животните.

 

Според екипа от учените да бъдат взети мерки срещу парниковия ефект и промените в климата, за да не се стигне до драстично намаляване на полярните мечки.

 

Въпреки това някои експерти смятат, че черната прогноза на учениците от университета в Торонто, няма да се сбъдне.

 

Техните аргументи са, че белите мечки могат да оцелеят месеци без да се хранят. Освен това през последните 15 години се увеличава природата се увеличава с около 25%. От 25 000 през 2005г. до около 31 000 днес. Това показва, че усилията през последните 15 години са защитени, а любовта е ограничена до минимум, дава резултат. 

 

Източник: Еконовини

„Светлината, цветовете, текстурата – това е картината. Сякаш тигърът е част от гората. Опашката му се слива с дървото, което е едно“ коментар пред BBC Роз Кидман Кокс, председател на журито в конкурса.